Piroska

Hétvégén ismét megnyílnak az elzárt terek

2017.09.15. 09:34

Programkereső

Szeptember 16-17-én, a Kulturális örökség napjain olyan épületeket, építményeket és régészeti lelőhelyeket is bejárhatunk, amelyek az év többi napján nem látogathatók.

Az eseményen idén is több száz ingyenes programmal várják az érdeklődőket országszerte. Különleges lehetőségnek számít, hogy ez alkalommal is megnyílnak és bejárhatók lesznek olyan épületek, építmények és régészeti lelőhelyek, amelyek az év többi napján nem látogathatók, a nyilvános intézmények pedig máskor be nem járható helyiségeiket nyitják meg a nagyközönség előtt.

Látogatható lesz például a százesztendős Igazságügyi palota is. A Markó utcai épületbe előzetes regisztrációval érkezők beléphetnek a Kúria elnökének dolgozószobájába, a fogadóterembe, a díszterembe; a tárgyalótermekben perszimulációkat tekinthetnek meg, de benézhetnek a tárgyalás előtti rabmegőrzőbe is.

Az Európa-szerte megtartott rendezvény idei témái a természet és örökség, Magyarországon emellett megemlékeznek az 500 éves reformációról, a 200 éve született Arany Jánosról és a 150 évvel ezelőtti kiegyezésről is. A reformáció emlékévének programjában 66 helyszín, az Ars Sacra fesztiválban pedig 47 helyszín vesz majd részt, szeptember 16-án tartják ugyanis a Nyitott templomok napját.

A szellemi kulturális örökség jegyzékébe 2017-ben az eddigi öt mellé két új elem kerül fel Magyarországról: a nagyecsedi magyar és cigány tánchagyományok, valamint a höveji csipkevarrás élő hagyománya.

Az esemény részletes programja ide kattintva böngészhető.