Géza

A cirkuszművészet rovat támogatója a Fővárosi Nagycirkusz

„Vigyázat, csalnak!” - Egész napos szemfényvesztés a Bűvésztalálkozón

2017.09.15. 15:59

Programkereső

Szeptember 23-án a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg a bűvészet legnagyobb országos ünnepét, a 30. Corodini Bűvésztalálkozót.

A rendezvény Corodiniről, azaz a humoráról világszerte ismert Göndör Miklós bűvészről, és a művésznevét öröklő tanítványáról, Bán Istvánról kapta a nevét, csakúgy, mint az országos Corodini Bűvészegyesület. A találkozóval kapcsolatban Kaszányi Roland, bűvésznevén Rolando, a rendezvény egyik szervezője elmondta: reggel tíztől este tízig várják programokkal a szakma képviselőit és a laikusokat. Délelőtt tíz órától a közönség számára is nyilvános bűvészversenyt rendeznek több korcsoportban, három kategóriában. Színpadi bűvészet, gyerekközönségnek szánt bűvészet és close-up, vagyis kis tárgyakkal (kártya, pénzérme) történő bűvészet kategóriában mérik össze ügyességüket és színpadi rátermettségüket a hazai mágusok. A zsűri a produkciókat a bűvész világbajnokság, a FISM pontozólapja alapján értékeli. A bűvésztalálkozó fénypontja az este 7 órakor kezdődő Bűvészgála, ahol 12 bűvész mutatja be legújabb produkcióját.

Coridini Bűvészgála
Coridini Bűvészgála

A program nem csupán a közönség szórakoztatását szolgálja, de a bűvészek szakmai tapasztalatcseréjét is. Az országban ma is több száz ember foglalkozik bűvészettel amatőr vagy profi szinten. A kérdésre, hogy mennyire hozzáférhetőek a bűvésztrükkök titkai az internet korában, Kaszányi Roland elmondta: az alap trükköket akár a bűvészboltban beszerezhető kellékekkel is el lehet sajátítani, de ha valaki komolyabb szintre szeretné emelni tudását, érdemes elmennie egy bűvészmesterhez, vagy az egyesület által működtetett Bűvészklubba. Kaszányi Roland azt is elárulta, milyen képességek szükségesek ahhoz, hogy valakiből jó bűvész legyen. Szerinte a kezdeti időszakban a legfontosabb a türelem, hiszen a bűvészet alapfogásainak elsajátításához rengeteg gyakorlásra, ahhoz pedig időre van szükség. A későbbiekben olyan színpadi készségeket is ki kell fejleszteni, mint a színpadi beszéd és mozgás, valamint a közönséggel való kommunikáció (audience management). Kaszányi Roland profi bűvész, 14 éve foglalkozik ezzel. 17 évesen David Copperfield TV showját látva határozta el, hogy bűvész lesz. "Elvarázsolt az ő színházi jellegű előadásmódja, az elsők között volt, akik mind öltözetben, mind pedig előadásmódban és trükkökben modernizálták a bűvészetet" - árulta el. 

A gálán egyetlen női bűvész, Rózsa Hajnalka is fellép Magic Hajnalka néven. Hogy miért vannak ennyire alulreprezentálva a nők a bűvész-szakmában, arról Kaszányi Roland így vélekedett:

A bűvészet régen a gazdag férfiak hobbija volt, például sok orvos bűvészkedett az 1800-as években. Valószínűleg társadalmi berögződések miatt alakult így”.

Mint mondta, ma már nem a gazdagok kiváltsága ez a hobbi, de továbbra is jellemző a nemi aránytalanság. Ugyanakkor külföldön és itthon is egyre több női bűvészt láthatunk. Kaszányi Roland azt is elárulta, a bűvészet a cirkuszhoz hasonlóan folyamatosan alakul a technika fejlődésével. A klasszikus trükkök továbbra is minden bűvész alaprepertoárját alkotják, de a legtöbben igyekeznek ezeket modern körítésben tálalni, és arra is van példa, hogy valaki a digitális technológia segítségét veszi kölcsön.  Aki tehát azt hiszi, már minden bűvésztrükköt látott, az téved: a gálán a legújabb technikákat és trükköket vonultatják fel a szereplők.

A 30. Corodini bűvésztalálkozó hivatalos programja:

9:00-10:00: Kellékvásár megnyitása

10:00-13:00: Megnyitó, verseny

13:00-14:00: Ebédszünet

14:00-15:00: Kelle Botond szemináriuma: Hogyan kapj több tapsot?

15:00-16:00: Barlai "Varázs" Tamás szemináriuma a jó gyerekműsorról

16:15-17:45: Close-up show: BME Bűvészkör, Molnár Szabolcs mentalista

18:15-19:00: Eredményhirdetés, Corodini emlékgyűrű díjátadó

19:05-22:00: Gálaműsor két felvonásban:

- Molnár Gergely (Mr. Jupiter)

- Galambos Fecó

- Barlai "Varázs" Tamás

- Nagy Csaba a lélekjáró

- Németh Gábor

- Habók János

- Magic Hajnalka

- A három szemfényvesztő: Kaszányi Roland (Rolando), Kiss

László, Szabó István

- Kristály Márton Tamás vízgömb showja

Az est házigazdája: Tóth Laca festőbűvész

Egész napos kellékvásár