Ervin

Szeptember végén beköltözik a spanyol kultúra a Müpába

2017.09.18. 09:24

Programkereső

Ebben az évben Spanyolország áll az Európai Hidak programjainak középpontjában szeptember 17. és 30. között. A Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa közös rendezvénysorozata immár ötödik alkalommal mutatja be valamely kulturálisan sokszínű ország művészetét.

Az elmúlt évben Franciaország került fókuszba, ebben az évben pedig, a spanyol-magyar diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 40. évfordulóján a spanyol kultúráról kapunk áttekintést.

Világsztárok koncertjein, színházi és táncelőadásokon, rendhagyó irodalmi és filmprogramokon, beszélgetéseken és kiállításokon keresztül fedezheti fel a közönség a spanyol kultúra sokszínűségét. A részletes programot itt találják.

Az Európai Hidak fesztivált napjaink egyik legsokoldalúbb énekesnője, egy formabontó régizenei együttes és egy elképesztő energiákat mozgósító flamenco-csapat koncertje nyitotta vasárnap. Magdalena Kozená, a Private Musicke együttes, valamint az Antonio El Pipa vezette Companía de Flamenco Szerelem: menny és pokol címmel állította színpadra különleges műsorát. A cseh mezzoszoprán jóvoltából az ibér barokk Magyarországon alig ismert szerzőivel ismerkedhetett meg a közönség. A barokk dalok közé pedig újra és újra a jó kétszáz évvel későbbi flamenco ékelődik: hangszerkíséretes, énekelt népzene és tánc, melyet az andalúz cigányság terjesztett el a 18-19. században. A Pierre Pitzl, "a barokk gitár Jimi Hendrixe" által irányított, csaknem két évtizede működő Private Musicke a cseh mezzoszopránnal már korábban is számos felvételt készített.

Szintén a fesztivál keretében látogat Budapestre a spanyol dzsessz legendás alakja, Jorge Pardo is, aki szaxofon- és fuvolajátékával a tradicionális flamenco határain túlra repíti a közönséget szeptember 18-án. Az andalúziai Córdobából érkező 

Cordanca Flamenco Táncegyüttes a híres szimbolista festő, Julio Romero de Torres életét és képeit idézi meg.

Mercedes Peón a spanyol világzene kultikus alakja, akit hazájában egyszerűen csak Galícia hangjaként emlegetnek, Deixaas című új lemezével lép fel szeptember 23-án. A 2011-es nagy sikerű Müpa-bemutató után két alkalommal, szeptember 22-én és 24-én ismét látható Michael John LaChiusa

Federico García Lorca utolsó színpadi művéből készített musical-adaptációja, a táncot, tradicionális színházat és koncertelemeket vegyítő Bernarda Alba háza,

Csákányi Eszter, Malek Andrea, Hámori Ildikó és Náray Erika közreműködésével.

Szeptember 25-én spanyol összművészeti esttel jelentkezik a Müpa zenés irodalmi sorozata, a Literárium Extra: Federico García Lorca és művei kerülnek középpontba Fátyol Hermina, Fátyol Kamilla és Fodor Tamás tolmácsolásában. Szeptember 28-án a BFZ barokk együttese muzsikál "őrült" spanyol hangulatban a brit karmester, Jonathan Cohen vezetésével, szeptember 29-én pedig kortárs spanyol műveket hallhatunk a Fesztiválzenekar művészeitől Pascal Rophé francia dirigens értelmezésében.

A Müpa előcsarnokában, az Átriumban a Bús donnák című, Julio Romero de Torres (1874-1930) festményeit és pályát bemutatóbe tabló-kiállítás látható szeptember 30-ig. A spanyol szimbolista művész édesapja, a szintén festő Rafael Romero Barros irányításával kezdett alkotni. Majd Európát bejárva kialakította a maga sajátos, metafizikus szimbolista festészetét. Az andalúz dalok, a régi mór-zsidó-cigány tánc és a flamenco mellett a nők tartották bűvöletükben. Szinte összes képén feltűnnek melankolikus, vagy fojtott szenvedélytől izzó allegorikus nőalakok. Visszatérő kellékeik gitár, narancs, tükör, imakönyv, verseskötet, és a fekete spanyol csipkefejfedő, a mantilla.  A művész szenvedélyes életét az andalúz hagyományokon alapuló táncprodukció mutatja be.

A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből, a spanyol-baszk-katalán anyagból válogatva mutatunk be néhány ritkán látható remekművet a Maja köpenyéből című kiállítás. Goya rézkarcai mellett kevéssé ismert Picasso-grafikák, néhány lap Eduardo Chillida fantasztikus fekete mappájából, valamint Antoni Tàpies litográfiái lesznek láthatóak molinóra nagyított verzióban. Karnevál, mutatványosok, improvizációk és Maja - hol feketében, hol fehérben.

Az Európai Hidak fesztivál ihletője minden évben egy olyan ország, amely sokszínű kulturális kínálattal és komoly zenei hagyományokkal rendelkezik. 2013 őszén a cseh, 2014-ben pedig a német kultúráé volt a főszerep. 2015-ben osztrák szomszédainkhoz kerülhettünk közelebb, 2016-ban pedig Franciaország állt a középpontban. Idén - az ötödik fesztivál alkalmával - Spanyolország kulturális gazdagságából ad ízelítőt a fesztivál.