Gertrúd, Patrik

Ezek voltak 2017 legérdekesebb cikkei

2017.12.31. 13:22

Programkereső

Tekintsünk vissza együtt a 2017-es évre. Háromezer írásból válogattuk ki a legérdekesebbeket: írtunk Kodályról, interjúztunk a Haumann-családdal, ünnepeltünk Oscar-díjat és sirattunk operaénekest. Közben pedig kerestünk mindent, ami érdekes: mi köze a sörnek az opusz számokhoz? És milyen ember volt Molnár Ferenc?

Kaszás Tamás egy éven keresztül követte Nádaski Attilát – művésznevén Miskolci Elvist. Jártak szállodákban, nagykövetségi ünnepléseken, falunapokon, fesztiválokon. Íme a fotók!

Különleges színházi élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a Magyar Színház A fösvény című előadására, ebben ugyanis először lépett színpadra együtt Haumann Péter, valamint két gyermeke, Petra és Máté. A közös munkáról, otthoni szakmázásról és a lázadásról beszélgettek velünk.

Idén kiemelt szerepet kapott egy műfaj, ami éppen napjainkban készül felnőni: a cirkusz. Hogy közelebb hozzuk olvasóinkhoz ezt a sokak számára bizarr világot, egy napig elkísértünk egy artistaképzős növendéket, hogy lerázzuk a cirkuszról a csillámport és megmutassuk a manézs mögött folyó kemény munkát.

Idén újabb magyar Oscar-díjjal gazdagodott a magyar kultúra. Deák Kristóf Mindenki című filmjét díjazta az akadémia. Íme a portrénk a rendezőről.

Szerintünk nem a Pappa Pia, hanem ez volt az év legjobb filmje: Testről és lélekről. Egyedi Ildikó alkotása már az Oscar-díjért áll sorban, Borbély Alexandra színészi játékát is díjazták.

Dargay Attila a hazai animációs filmgyártás egyik legnagyobb hatású alakja, olyan, mindannyiunk által ismert és szeretett rajzfilmfigurák megteremtője, mint Szaffi, Vuk vagy Lúdas Matyi. A rajzfilmrendező emlékét özvegye, Henrik Irén ápolja fáradhatatlanul. A rajzfilmklasszikusok egykori operatőre otthonában fogadta stábunkat, ahol az ismert figurák eredetije mellett sosem látott Dargay-rajzokat is elénk tárt.

Kodály-év volt idén: márciusban hunyt el 50 éve, decemberben pedig születésének 130. évfordulóját ünnepeltük. Több cikkben is emlékeztünk rá, itt pedig történeteket elevenítettünk fel róla.

Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál sztárfellépője John Malkovich volt, akit öt év után újra láthattunk újra hazai színpadon. Az amerikai színész a Just Call Me God amszterdami előadása előtt adott exkluzív interjút lapunknak a Concertgebouwban.

Rózsa Miklós már előbb uralta Hollywoodot, mint John Williams, és erre joggal lehetünk büszkék. A Ben-Hur zeneszerzőjét áprilisban cikkben méltattuk.

A tánc világnapján idén olyan motiváló táncosokról írtunk, akik a legmesszebbről indultak és a legmagasabbra jutottak. Ők voltak azok is, akik sokféle tabut ledöntöttek a balettban, így lehetséges, hogy mára már egyre több színes bőrű és nem sztenderd magasságú táncos is feltűnik a színpadokon, sőt, idén az első színesbőrűekből álló társulat, a Dance Theater of Harlem Budapesten is fellépett.

Csak kivételes esetekben írunk popkultúráról: ilyen volt az idei Eurovíziós Dalfesztivál, amikor teljesen szokatlan módon az eredetileg jazzénekesként praktizáló portugál Salvado Sobral egy jazzballadával nyerte meg az egy kaptafára készülő popslágerek versenyét. Ezzel be is bizonyosodott, hogy nem érdemes műfaji kategóriákban gondolkodni, egy zene vagy jó, vagy nem jó.

Egy kis kirándulás a film, a zene és a matematika határterületeire: megnézzük, mi is ez a Möbius-szalag, amely annyi művészt ihletett.

A kockakövek ágyakká válnak, a vízesés táncoló nimfákká bomlik, a gótikus ablakból szerzetesek lesznek, a felhőkből pedig bálnák. Nézze végig ezeket a festményeket, és ne higgyen a szemének!

Színészeket kérdeztünk meg legnagyobb sikerükről, legemlékezetesebb előadásaikról, és legnagyobb bakijaikról.

Hollywoodi magyarokról sokat írtunk az idén – nem is gondolná, mennyien voltak! –, így Hajmássy Ilonáról is. „Úgy néz ki, mit Dietrich, úgy beszél mint Garbo és úgy fog mosolyogni ránk a magazinok címoldaláról, mint senki más!” – ezt írták róla annak idején.

Szórakoztató zenetörténet, avagy egy sör segítségével megpróbáljuk megmagyarázni, miért kell számokkal ellátni a zeneműveket.

Idén 110 éves A Pál utcai fiúk, a legismertebb és legkedveltebb magyar ifjúsági regény. Írójának, Molnár Ferencnek a világsikert nem ez, hanem színházi darabjai hozták meg. Az érzékeny lelkű író kapcsolataiban nárcisztikus, erőszakos és agresszív férfiként viselkedett.

Nem zárkózunk el a meredekebb témák elől sem. Nem meglepetés, hogy a hangversenytermekben jóval kevesebb fiatalra találunk, mint lehetne. Arról írtunk, miért nem vonzza a legfiatalabb generációt ez a műfaj.

Mennyit változott a világ! – állapítjuk meg az archív fotók nézegetése közben. A régi emberek olvasási szokásait dokumentálják a FORTEPAN eme páratlan felvételei.

Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezése az év egyik irodalmi szenzációja volt. Az is kiderült belőle, hogy a nő először nem akart hozzámenni Mészölyhöz: „Túl szép volt, író volt, úgy éreztem, nem értek az irodalomhoz” – mondta.

Kíváncsi rá, hogy mit festett Picasso kilencévesen? És Dürer, Michelangelo vagy Dalí?

Idén is megrendezték a régió legnagyobb művészeti kiállítását és vásárát, az Art Market Budapestet a Millenárison. A bőséges kínálatból válogattunk néhány figyelemre méltó – esetenként furcsa – alkotást, amelyekkel akár műgyűjtői karrierjét is beindíthatta.

Az év egyik legmegdöbbentőbb, legszokatlanabb (jazz)koncertje volt az idén a mindössze 23 éves Jacob Collier audiovizuális ingerdömpingje a Müpában, ahol a másfél óra alatt egy csomó műfaji szabályt áthágott és újradefiniált.

A Tini Nindzsa Teknőcök címlapjait színezi, de dolgozott már vámpírokkal és zombikkal tarkított westernen is – jelenleg épp Az operaház fantomját adaptálja képregényformában. Varga Tomi az itthoni művészeti képzéseken nem találta meg önmagát, Amerikáig utazott hogy teljesítse álmát és képregényrajzoló legyen. Szerzőnk interjúja első helyezést ért el az Új Európa Alapítvány pályázatán.

Pat Metheny még mindig az egyik legnagyobb név a jazzben, vele interjúzni pedig egy újságíró életében is fontos mérföldkő. Budapesti koncertje kapcsán sikerült elkapni őt.

Az idei év egyik legszomorúbb híre Dmitrij Hvorosztovszkij halála volt. A legendás baritonénekestől hosszabb cikkben búcsúztunk.

2017 a szexuális zaklatási botrányok éve volt: Harvey Weinsteinnel kezdődött, itthon pedig két rendező vesztette el a közönség kegyeit. Cikkünkben arra kerestük a választ, hogy a szemétbe kell-e dobnunk az amúgy kiváló művészek életművét.

Az egyik legszomorúbb hír az év végén érkezett: Fábián Juli halála. A mindössze 37 éves, ragyogó tehetségű énekesnőnktől ebben a cikkben zenésztársai búcsúznak.

Pár napja Ravel-évfordulót ünnepeltek a klasszikus zene szerelmesei: 80 éve hunyt el Maurice Ravel, aki izgalmas figura volt, de még izgalmasabb a muzsikája.

Tartsanak velünk 2018-ban is! Boldog új évet kívánunk minden régi és újabb olvasónknak!