Plusz

2022-re hangolva – Megjelent a Fidelio legújabb száma

2021.12.21. 11:00
Ajánlom
A polcokra került a Fidelio ingyenes programmagazinjának 2022. januári száma, amelyben az aktuális műsorbontások mellett híreket, ajánlókat, interjúkat és magazinos anyagokat is talál.

Kedves Olvasók!

Felemás évet tudhatunk magunk mögött, kijutott benne lezárásból, reménykedésből, összefogásból, örömteli újranyitásból, bizonytalanságból és mérhetetlen erőfeszítésekből is. Talán már kezdünk is hozzászokni, hogy semmi nem állandó, amit annak gondoltunk, és sokkal jobban megbecsülünk néhány olyan személyes pillanatot, amelyet korábban magától értetődőnek tekintettünk, mint egy-egy élő, kulturális közösségi élményt.

A Fidelio igyekezett ott segíteni, ahol tudott: eljuttatta a művészeti szektor üzenetét a közönséghez, és táplálta a hitet, hogy ezen is túl leszünk egyszer, ki kell tartanunk. Év elején mi is beálltunk a Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtő akciója mögé oly módon, hogy Gergye Krisztián független színházi alkotó kampányát segítettük, amely során a művész a saját festményeit árverezte el, hogy a befolyt összeggel nehéz helyzetbe került kollégáit támogassa. Példamutató kiállásáért 2021 decemberében az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díját vehette át.

2022 fontos mérföldkő az életünkben, hiszen éppen húsz éve indult a Fidelio. A jubileumi évben számos extra tartalmon és kapcsolódó eseményen keresztül tekintünk vissza az elmúlt két évtizedre, megannyi újságíró, szakember állhatatos munkájára és arra a végtelenül gazdag kulturális lenyomatra, amit a Fidelio archívuma őriz.

Köszönjük, hogy olvasnak minket, tartsanak velünk 2022-ben is!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett magazinos anyagokat és interjúkat olvashat az alábbi alkotókkal:

Megtalálja a lapban a fővárosi és számos vidéki színház műsorát, koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe. Fáy Miklós zenekritikus többek között Gerhes Gábor: Atlas című kiállításával foglalkozik, amely a Kiscelli Múzeumban nyit 2022. január 22-én.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Kollár-Klemencz László Öreg Banda (Magvető, 2021) című regényét ajánlja, amely kapcsán megjegyzi: „Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.” Vámos Miklós gondolataira a szerző reagál.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2022. JANUÁR <<<

FIDELIO_2201_COVER-101533.jpg

Fidelio Magazin 2022. január (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2022. januári szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Kreatív Európa hirdetése látható, a hátsó oldalon pedig a Líra Könyv hirdetése.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Zenés színház

Meseoperát mutatnak be a Vigadóban

Engelbert Humperdinck Jancsi és Juliska című darabját láthatja a közönség a Szent István Filharmonikusok Pastorale című ifjúsági sorozatában, április 20-án és 21-én.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen. 
Plusz ajánló

Az Esterházy Art Award 2023-as díjazottjainak kiállításával nyílik a szezon a kismartoni Esterházy-kastélyban

Április 14-én 11 és 17 óra között megnyitókkal, performanszokkal, terülj-terülj asztalkámmal, a város utcáin felvonuló rézfúvós bandával, valamint koncertekkel várják az érdeklődőket a tartományi főváros, Kismarton kulturális intézményeiben. A belépés az egyes intézményekbe díjtalan.