Plusz

2022-re hangolva – Megjelent a Fidelio legújabb száma

2021.12.21. 11:00
Ajánlom
A polcokra került a Fidelio ingyenes programmagazinjának 2022. januári száma, amelyben az aktuális műsorbontások mellett híreket, ajánlókat, interjúkat és magazinos anyagokat is talál.

Kedves Olvasók!

Felemás évet tudhatunk magunk mögött, kijutott benne lezárásból, reménykedésből, összefogásból, örömteli újranyitásból, bizonytalanságból és mérhetetlen erőfeszítésekből is. Talán már kezdünk is hozzászokni, hogy semmi nem állandó, amit annak gondoltunk, és sokkal jobban megbecsülünk néhány olyan személyes pillanatot, amelyet korábban magától értetődőnek tekintettünk, mint egy-egy élő, kulturális közösségi élményt.

A Fidelio igyekezett ott segíteni, ahol tudott: eljuttatta a művészeti szektor üzenetét a közönséghez, és táplálta a hitet, hogy ezen is túl leszünk egyszer, ki kell tartanunk. Év elején mi is beálltunk a Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtő akciója mögé oly módon, hogy Gergye Krisztián független színházi alkotó kampányát segítettük, amely során a művész a saját festményeit árverezte el, hogy a befolyt összeggel nehéz helyzetbe került kollégáit támogassa. Példamutató kiállásáért 2021 decemberében az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díját vehette át.

2022 fontos mérföldkő az életünkben, hiszen éppen húsz éve indult a Fidelio. A jubileumi évben számos extra tartalmon és kapcsolódó eseményen keresztül tekintünk vissza az elmúlt két évtizedre, megannyi újságíró, szakember állhatatos munkájára és arra a végtelenül gazdag kulturális lenyomatra, amit a Fidelio archívuma őriz.

Köszönjük, hogy olvasnak minket, tartsanak velünk 2022-ben is!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett magazinos anyagokat és interjúkat olvashat az alábbi alkotókkal:

Megtalálja a lapban a fővárosi és számos vidéki színház műsorát, koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe. Fáy Miklós zenekritikus többek között Gerhes Gábor: Atlas című kiállításával foglalkozik, amely a Kiscelli Múzeumban nyit 2022. január 22-én.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Kollár-Klemencz László Öreg Banda (Magvető, 2021) című regényét ajánlja, amely kapcsán megjegyzi: „Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.” Vámos Miklós gondolataira a szerző reagál.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2022. JANUÁR <<<

FIDELIO_2201_COVER-101533.jpg

Fidelio Magazin 2022. január (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2022. januári szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Kreatív Európa hirdetése látható, a hátsó oldalon pedig a Líra Könyv hirdetése.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.
Plusz beszámoló

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.
Plusz lapszemle

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Plusz ajánló

Egy körkép négyszögesítése a februári Fidelióban

Állandó tartalmaink mellett mostantól rendszeresen megtalálja a Fidelio magazinban a szerkesztőség rövid recenzióit is. A februári számot keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Elmarasztalta Litvániát az EJEB egy LMBTI témájú mesekönyv cenzúrázása miatt

Elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfői határozatában Litvániát amiatt, hogy egy LMBTI témájú mesekönyvet cenzúrázott. A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a szerző véleménynyilvánításhoz való joga ezzel sérelmet szenvedett.