Plusz

2022-re hangolva – Megjelent a Fidelio legújabb száma

2021.12.21. 11:00
Ajánlom
A polcokra került a Fidelio ingyenes programmagazinjának 2022. januári száma, amelyben az aktuális műsorbontások mellett híreket, ajánlókat, interjúkat és magazinos anyagokat is talál.

Kedves Olvasók!

Felemás évet tudhatunk magunk mögött, kijutott benne lezárásból, reménykedésből, összefogásból, örömteli újranyitásból, bizonytalanságból és mérhetetlen erőfeszítésekből is. Talán már kezdünk is hozzászokni, hogy semmi nem állandó, amit annak gondoltunk, és sokkal jobban megbecsülünk néhány olyan személyes pillanatot, amelyet korábban magától értetődőnek tekintettünk, mint egy-egy élő, kulturális közösségi élményt.

A Fidelio igyekezett ott segíteni, ahol tudott: eljuttatta a művészeti szektor üzenetét a közönséghez, és táplálta a hitet, hogy ezen is túl leszünk egyszer, ki kell tartanunk. Év elején mi is beálltunk a Független Előadó-művészeti Szövetség adománygyűjtő akciója mögé oly módon, hogy Gergye Krisztián független színházi alkotó kampányát segítettük, amely során a művész a saját festményeit árverezte el, hogy a befolyt összeggel nehéz helyzetbe került kollégáit támogassa. Példamutató kiállásáért 2021 decemberében az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díját vehette át.

2022 fontos mérföldkő az életünkben, hiszen éppen húsz éve indult a Fidelio. A jubileumi évben számos extra tartalmon és kapcsolódó eseményen keresztül tekintünk vissza az elmúlt két évtizedre, megannyi újságíró, szakember állhatatos munkájára és arra a végtelenül gazdag kulturális lenyomatra, amit a Fidelio archívuma őriz.

Köszönjük, hogy olvasnak minket, tartsanak velünk 2022-ben is!

A Fidelio szerkesztősége nevében:

Várhegyi András
főszerkesztő

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett magazinos anyagokat és interjúkat olvashat az alábbi alkotókkal:

Megtalálja a lapban a fővárosi és számos vidéki színház műsorát, koncerteket, kiállításokat, filmeket és könyveket ajánlunk figyelmébe. Fáy Miklós zenekritikus többek között Gerhes Gábor: Atlas című kiállításával foglalkozik, amely a Kiscelli Múzeumban nyit 2022. január 22-én.

Vámos Miklós ebben a hónapban is megmondja, mit érdemes olvasni.

Ezúttal Kollár-Klemencz László Öreg Banda (Magvető, 2021) című regényét ajánlja, amely kapcsán megjegyzi: „Sváb férfiak és nők hétköznapi küzdelmeibe élhetjük bele magunkat, az összekötő elem a zene, a fúvószenekar, melyre legalább annyira szükségük van, mint a tejre és a kenyérre.” Vámos Miklós gondolataira a szerző reagál.

Az aktuális szám ide kattintva lapozható át:

>>> FIDELIO MAGAZIN 2022. JANUÁR <<<

FIDELIO_2201_COVER-101533.jpg

Fidelio Magazin 2022. január (Fotó/Forrás: Fidelio)

A 2022. januári szám megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, valamint a Líra bolthálózatában.

A magazin borítóján a Kreatív Európa hirdetése látható, a hátsó oldalon pedig a Líra Könyv hirdetése.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.
Klasszikus

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.