Plusz

22 millió euróval segítik ki a kulturális szférát a franciák

2020.03.19. 09:55
Ajánlom
Ezt Franck Riester kultuszminiszter jelentette be, aki egyébként maga is koronavírusos.

A bezárt színházak, mozik, koncerttermek, előadótermek éppolyan fiskális problémát jelentenek Franciaországban, mint itthon, vagy a világ sok más országában a koronavírus idején. Egy nemzetközi becslés szerint a Színházi Dolgozók Nemzetközi Szövetségének (IATSE) 150 ezer  tagjából 120 ezer marad munka nélkül a járvány idején.

A francia kultuszminiszter, Franck Riester 22 milliós támogatást jelentett be a szektor megsegítésére: 10 milliót kapnak a zeneiparban, 5-5 milliót az előadóművészek és a könyvszakma, 2 milliót a vizuális művészetek.

A francia kormány arra is kitért, hogy igyekeznek lehetővé tenni, hogy a kulturális szféra kisebb szereplői is fennmaradjanak, és a független társulatoknak, apróbb szellemi műhelyeknek ne kelljen eltűnniük, átvészeljék a járványt.

A bejelentésre a francia szakszervezet, a Profedim reagált, és úgy nyilatkoztak, az ígért 10 millió eurónak több mint húszszorosa a kiesésük.

Franck Riester maga is elkapta a koronavírust. A 46 éves férfit az otthonában helyezték karanténba.

(France Musique)

Orbán Viktor a gazdaságot érintő döntéseket jelentett be

Kapcsolódó

Orbán Viktor a gazdaságot érintő döntéseket jelentett be

A kulturális szolgáltatások szektorát is érintik a kormány döntései – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök március 18-ai bejelentéséből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A Churchill és Garbo bemutatójával nyit újra a Rózsavölgyi Szalon

„A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság. A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél.” Ezt Winston Churchill mondja a Churchill és Garbo című darabban, amelyet május 17-én mutat be a Rózsavölgyi Szalon, ezzel újra kinyitva kapuját a közönség előtt.
Színház

Megújult műsorral érkezik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A pandémia és a bizonytalan pályázati támogatások miatt módosul a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évada – tudatta Barnák László, a fesztivál ügyvezető igazgatója.
Színház

Napokon belül eldőlhet, hogy ki kapja a Nemzet Színésze címet

Törőcsik Mari halálával nem csupán egy kivételes művész távozott, a Nemzet Színészei is kevesebben lettek. Az új tag személyéről várhatóan május 11-én döntenek majd.
Vizuál

Hamarosan a mozikban Gothár Péter új filmje, a Hét kis véletlen

Gothár Péter filmjei érzékeny vizuális és zenei világ megteremtésére vállalkoznak, ezt ígéri új munkája, a Hét kis véletlen is. A filmet május 13-tól előjátsszák a mozik, az országos premiert május 20-án tartják.
Vizuál

A 125. évfordulóján nyitja meg újra kapuit a Műcsarnok

Különleges programokkal ünnepli nyitásának 125. évfordulóját és az újranyitást a Műcsarnok, május 4-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Időutazás Rómában: újjáépítik a Colosseum arénáját

A Római Colosseum eredeti fapadlózatát még a 19. században szedték fel, amikor régészeti munkálatokat végeztek az arénában. A felújítás után a látogatók lehetőségük nyílik arra is, hogy beléphessenek a föld alatti tárnákba.
Plusz hír

Újra lesz Gödör klub

A koncert.hu hírei szerint szeptemberben elindulhat a klubélet a legendás Gödör klub új helyszínén Budapesten, a Király utca 50. szám alatt. A klub kávézója is mielőbbi nyitást tervez. 
Plusz újranyitás

Több irodalmi, színházi és képzőművészeti udvarral nyit a 30. Művészetek Völgye

Újdonságok és átalakítások várhatóak a Művészetek Völgyében; a járványhelyzethez alkalmazkodva új helyszínekkel és tágasabb térkihasználással nyit meg a fesztivál július 23-án.
Plusz hír

Szabó Magda és Psota Irén nevét is közterület viselheti a II. kerületben

A II. kerület eddig névtelen közterületei négy meghatározó nő, egy író, két színművész és egy szociológus nevét veszi fel. Mivel a felhívásra további kiváló javaslatok is érkeztek, a kerület folytatja a kezdeményezést.
Plusz hír

Várhatóan a jövő héten nyithatnak a színházak

A jövő hét közepén, szerdán-csütörtökön meglehet a 4 millió beoltott, ami után megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk – jelentette be Orbán Viktor.