Plusz

226 előadó, 800 program, 50 helyszín – Számokban az EgyFeszt, Erdély legfiatalabb fesztiválja

2022.08.09. 14:55
Ajánlom
Az EgyFeszt összművészeti fesztivál második kiadása a kitűzött célok mindegyikét megugrotta: a hagyomány, a kultúra, a gasztronómia, a turizmus és a zene ötvözetéből Gyergyószéken négy felejthetetlen napot hoztak létre a szervezők, fellépők, támogatók és a közönség, együtt, augusztus 4. és 7. között.

A színpadokon 226 előadót látott vendégül a fesztivál a négy nap alatt, a koncertekhez, irodalmi estekhez remek gasztronómiai kínálat és kalandprogramok társultak, amin előszeretettel vett részt a helyszínre látogató többezer látogató.

A legnépszerűbb program a Wellhello és Gipsy Kings koncertje volt,

de sokan látogattak el a Hobó-estre, a Carson Cómára, vagy a Parno Grasztra is és a helyi Figura Társulat Egy popfesztivál című előadásán is telt ház volt. A legtöbb látogató szombaton, illetve vasárnap este kereste fel a fesztivál valamelyik helyszínét. A tavalyihoz képest Világzene színpaddal, Gyerekudvarral és Játékudvarral bővült a fesztivál. Az új helyszínek látogatottsága pedig megerősítette a szervezőket abban, hogy valóban hiánypótló programok kerültek be a repertoárba.

KNG_7714-135739.jpg

Gipsy Kings (Fotó/Forrás: Kelemen Kinga / EgyFeszt)

Nagyot szóltak a koncertek

A Gipsy Kings olyan műfajt hozott, ami teljesen újként hathatott a térségnek, viszont kicsitől a nagyig mindenki elhozta a tánccipőt. A Wellhello odacsapott, így „apu megvette a várost”. Hobo és zenekara, a Parno Graszt és a Csík Zenekar is felejthetetlen élményekkel gazdagított, de ne feledkezzünk meg a Carson Comáról, Paár Julcsiról, a Sárik Péter Trióról és Falusi Mariannról, valamint a helyi bandákról sem, hisz a No Sugar ismét felszántotta a színpadot, a 4S Street pedig lelki útravalót is adott a közönségnek.

Minden zökkenőmentesen zajlott, ebben az In Time is segített

Bár volt egy-egy program, ami külső okokból elmaradt, összességében minden zökkenőmentesen zajlott és a meghirdetett események 95%-át megtartották. A fesztivál digitális műsorfüzetének szerepét az In Time telefonos alkalmazás töltötte be, amely megkönnyítette a tájékozódást.

VRK_9954-145427.jpg

EgyFeszt (Fotó/Forrás: Vargyas Ákos /EgyFeszt)

Élt a város, megmozdult a térség

Jó volt megtapasztalni, hogy Gyergyószék igenis fel tud emelkedni ha akar: Gyergyószentmiklós, Gyergyóalfalu, Gyergyócsomafalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyergyószárhegy és Borszék önkormányzata is csatlakozott; a fesztivál egésze pedig ennek az összefogásnak köszönhetően állt össze.

A szervezők köszönettel tartoznak a következő kiemelt támogatóknak: MOL, Magyar Turisztikai Ügynökség, Petőfi Kulturális Ügynökség, Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza. Köszönik továbbá minden cégnek, magánszemélynek és médiapartnernek, hogy segítették a második Egyfesztet: „Az Egyfeszt kigondolásakor csak álmot kergettünk, bízva abban, hogy legalább egy töredéke valahogy megvalósulhat. Most pedig elhúztuk a függönyt a második felvonás után, és nem győzzük megfogalmazni a megannyi köszönetet!” – írják a szervezők.

Fejléckép: EgyFeszt (fotó/forrás: Kelemen Kinga / EgyFeszt)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

Nemzetközi fesztiválok a Karinthy Színházban

Június 4-én és 5-én a Nemzetközi Történetmesélő Fesztiválon, június 8-án pedig az I. Karinthy New Wave Festivalon találkozhat a közönség nemzetközileg elismert művészekkel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.