Plusz

23 év után újra Magyarországon a Pearl Jam

2019.12.02. 15:35
Ajánlom
Az amerikai rockzenekar a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet 2020. július 15-én.

Néhány hete már a levegőben lógott, meg nem erősített hírek szóltak róla, most azonban már hivatalos: Eddie Vedder és együttese közel negyedszázad után visszatér Budapestre, ugyanarra a helyre, ha éppenséggel nem is ugyanabban az épületbe, de majdnem.

A grunge-korszak egyik legfontosabb (a Nirvana mellett legfontosabb) zenekara, a később univerzális, népfrontos amerikai rockegyüttessé transzformálódó Pearl Jam 1996-ban, éppen az első „nem-grunge” nagylemeze, a No Code turnéján lépett fel Budapesten.

2000-ben ismét jöttek volna, de azt fellépést, melyet a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadára hirdettek meg, „technikai okokból” lemondták.

GettyImages-1164303781-153517.jpg

A Pearl Jam 1992-ben (Fotó/Forrás: Niels van Iperen/Getty Images)

A zenekar 1990-ben alakult Seattle-ben, öt tagja közül négy a kezdetektől ott van az együttesben, a dobos poszton viszont négy váltást is megélt a Pearl Jam, bár mindez az első 8 évben pörgött le. Matt Cameron 1998 óta tagja a koncerteken Boom Gaspar billentyűssel hatosfogattá bővülő kvintettnek. A Pearl Jam eddig tíz sorlemezt jelentetett meg, a legutóbbi a 2013-as Lightning Bolt. Koncertlemezeik száma viszont, mint égen a csillag – hivatalosból is van vagy másfél tucat, félhivatalos „official bootlegből” pedig ezek sokszorosa jelent meg, a zenekar ugyanis több turnéjának fellépéseit dokumentálta ilyen módon.

Vedderék, akik politikai, közéleti, környezetvédelmi kérdésekben rendszeres hallatják a hangjukat, 2018-ban jelentették meg Can’t Deny Me című új kislemezdalukat, mely elvileg egy új album előfutára, ám a hozzá tartozó nagylemez e pillanatig még nem jelent meg. A jövő évi turné viszont azt sejteti, hamarosan, vagy legalábbis előbb-utóbb megérkezhet. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

A kulturális örökség részévé tennék az eszpresszót az olaszok

A világ szellemi kulturális örökségének részévé akarja nyilvánítani az eszpresszó kávét Olaszország, amely szerint "az eszpresszó az olasz gasztronómiai kultúra kifejeződése, amely védelmet élvez".
Plusz magazin

Bátorság vagy botránykeltés? – Márkák a kultúraépítés útján

A művészetek és a vállalatok nagyon is összeillenek – csak épp nem tudnak róla. De persze az sem mindegy, hogyan, mit és miért támogatunk. Szakembereket kérdeztünk a témáról.
Plusz hír

Salátatörvény nyomán szűnhet meg az NKA

Az Artportal információi szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a Parlamenten, amelyben az NKA megszűnéséről is rendelkeznének.
Plusz hír

Egymilliárd forintos növekedés a magyar zeneiparban

Az előző évhez képest több mint egymilliárd forintos növekedést produkált tavaly a hazai hangfelvétel-iparág. A legnagyobb emelkedést a digitális értékesítések hozták.
Plusz

Töltőállomás hangjaiból állt össze Edo Denova új száma

Autómegállás, ajtócsukódás, töltőpisztoly behelyezése, aztán már folyik is az üzemanyag. Ez nem egy tankolás, hanem egy zeneszám alapja.