Plusz

30 éves jubileumra készül Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata, a Zempléni Fesztivál

2021.06.21. 10:10
Ajánlom
Augusztus 13-tól 22-ig várja kedves közönségét színvonalas kulturális programokkal, Tokaj-Hegyalja turisztikai érdekességeivel és gasztronómiai finomságaival a jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál. Két hétvégét magába ölelő tíz nap, 40 helyszínen 65-70 előadást nyújtó összművészeti programkínálat.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló, finomra hangolt művészeti fesztivál, ami megadja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, irodalomi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Aktív, mégis pihentető 10 nap ez mindazok számára, akik nem a rohanásban, a hangerőben, hanem a minőségi kulturális kínálatban vélik felfedezni a kikapcsolódás örömét. Maga a zenei paletta is hihetetlenül sokszínű és igényes!

Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán először Csajkovszkij Hegedűversenyét szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a hegedűművész Lendvay József és a karmester: Hollerung Gábor. Az est második felében Saint-Saëns II. szimfóniája csendül fel, a szünetben pedig szokásához híven a Grand Tokaj vendégeli meg a nézőket.

A BDZ augusztus 15-én a szerencsi vár udvarán Mozart és Vivaldi szerzeményeit játssza el, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több zempléni helyszínen is föllépnek.

A jubileumi fesztivál vendége lesz augusztus 15-én Sárospatakon a Concerto Budapest, 19-én Sátoraljaújhelyen a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a pataki záróhangversenyen pedig 6 trombitaművész közreműködésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A Tokaj Fesztiválkatlanba három nagy produkció érkezik: augusztus 14-én az Állami Népi Együttes táncosai elevenítik meg a Naplegendát, aug. 19-én Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné című operettjét adja elő a Monarchia Operett társulat, 21-én, szombaton este Bernstein West Side Story szvitje, valamint a Carmina Burana, Orff remekműve szólal meg a BDZ és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.

Visszatérő fellépőként üdvözölhetjük a régi orosz éneklési tradíciót őrző Svetilen együttest, a Szent Efrém Férfikart, de új fellépőként jön a kiváló német Sjaella női énekegyüttes is.

A kamarakoncerteken Boross Csilla, Kálmándy Mihály, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesek, a Simon Izabella – Várjon Dénes és a Bizják Dóra – Zentai Károly zongoraduók mellett sok más kiváló művész és együttes produkcióját élvezhetjük.

A 140 éves Bartók-évfordulóhoz kapcsolódik augusztus 18-án a jazz-átiratban megszólaló A kékszakállú herceg vára, Sárik Péter és a BDZ előadásában. Ezt követi A fából faragott királyfi, Káel Norbert jazz-átdolgozásában.

Sárospatakon változatlanul a Képtár előtti terület ad helyet a szervesen összetartozó Borterasznak és az Esti jazz koncerteknek, de délutánonként itt is és más településeken is találkozhatunk gyermekműsorokkal: érkezik a Manó Swing, a Bonbon Matiné és a Csavar Színház.

Idén már Tokajban is lesz Esti jazz és Borterasz öt alkalommal.

A szokásos Megérthető zene előadás aug. 22-én, a zárónapon lesz, és a filmzenékbe avatja be közönségét Hollerung Gábor – a BDZ közreműködésével.
Idén öt helyszínen nyílik kiállítás kolozsvári művészek alkotásaiból.

 

Fejléckép: Zempléni Fesztivál / Fotó: Nagy Károly Zsolt

 

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.