Plusz

30 éves jubileumra készül Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata, a Zempléni Fesztivál

2021.06.21. 10:10
Ajánlom
Augusztus 13-tól 22-ig várja kedves közönségét színvonalas kulturális programokkal, Tokaj-Hegyalja turisztikai érdekességeivel és gasztronómiai finomságaival a jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál. Két hétvégét magába ölelő tíz nap, 40 helyszínen 65-70 előadást nyújtó összművészeti programkínálat.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló, finomra hangolt művészeti fesztivál, ami megadja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, irodalomi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Aktív, mégis pihentető 10 nap ez mindazok számára, akik nem a rohanásban, a hangerőben, hanem a minőségi kulturális kínálatban vélik felfedezni a kikapcsolódás örömét. Maga a zenei paletta is hihetetlenül sokszínű és igényes!

Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán először Csajkovszkij Hegedűversenyét szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a hegedűművész Lendvay József és a karmester: Hollerung Gábor. Az est második felében Saint-Saëns II. szimfóniája csendül fel, a szünetben pedig szokásához híven a Grand Tokaj vendégeli meg a nézőket.

A BDZ augusztus 15-én a szerencsi vár udvarán Mozart és Vivaldi szerzeményeit játssza el, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több zempléni helyszínen is föllépnek.

A jubileumi fesztivál vendége lesz augusztus 15-én Sárospatakon a Concerto Budapest, 19-én Sátoraljaújhelyen a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a pataki záróhangversenyen pedig 6 trombitaművész közreműködésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A Tokaj Fesztiválkatlanba három nagy produkció érkezik: augusztus 14-én az Állami Népi Együttes táncosai elevenítik meg a Naplegendát, aug. 19-én Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné című operettjét adja elő a Monarchia Operett társulat, 21-én, szombaton este Bernstein West Side Story szvitje, valamint a Carmina Burana, Orff remekműve szólal meg a BDZ és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.

Visszatérő fellépőként üdvözölhetjük a régi orosz éneklési tradíciót őrző Svetilen együttest, a Szent Efrém Férfikart, de új fellépőként jön a kiváló német Sjaella női énekegyüttes is.

A kamarakoncerteken Boross Csilla, Kálmándy Mihály, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesek, a Simon Izabella – Várjon Dénes és a Bizják Dóra – Zentai Károly zongoraduók mellett sok más kiváló művész és együttes produkcióját élvezhetjük.

A 140 éves Bartók-évfordulóhoz kapcsolódik augusztus 18-án a jazz-átiratban megszólaló A kékszakállú herceg vára, Sárik Péter és a BDZ előadásában. Ezt követi A fából faragott királyfi, Káel Norbert jazz-átdolgozásában.

Sárospatakon változatlanul a Képtár előtti terület ad helyet a szervesen összetartozó Borterasznak és az Esti jazz koncerteknek, de délutánonként itt is és más településeken is találkozhatunk gyermekműsorokkal: érkezik a Manó Swing, a Bonbon Matiné és a Csavar Színház.

Idén már Tokajban is lesz Esti jazz és Borterasz öt alkalommal.

A szokásos Megérthető zene előadás aug. 22-én, a zárónapon lesz, és a filmzenékbe avatja be közönségét Hollerung Gábor – a BDZ közreműködésével.
Idén öt helyszínen nyílik kiállítás kolozsvári művészek alkotásaiból.

 

Fejléckép: Zempléni Fesztivál / Fotó: Nagy Károly Zsolt

 

Támogatott tartalom.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Egy nagy kisember, aki egy könyvben szerepel Barisnyikovval – Kováts Tibor balettművésszel beszélgettünk

Kováts Tibor a nyolcvanas években a legrangosabb balettversenyeken „verte végig” a világ balett-táncosait, majd tizenhárom évnyi szünet után ismét színpadra állt Duda Éva Frida, az élet múzsája című táncdarabjában. Táncról, infantilizmusról, a balett nimbuszáról, tanításról, szégyenlősségről és öniróniáról is beszélgettünk vele.
Plusz

Úgy búcsúztatják Lang Györgyit, ahogy azt ő is szerette volna

Június 13-án 19 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Főkapu téren búcsúznak a Pa-Dö-Dő együttes május 20-án elhunyt tagjától.
Plusz

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.
Klasszikus

Új helyszínen kezdi 2023/24-es évadát a MÁV Szimfonikus Zenekar

A 2023/24-es évadban elfoglalhatja új székházát a MÁV Szimfonikus Zenekar. A szezonra öt bérleti sorozatot és gyerekkoncerteket is hirdetnek, az évad egyik központi témája a szerelem lesz.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Világsztár hegedűs, Petőfi táncban és egy kiállítás Budapestről – Sokszínű hétvégét ígér a Margitszigeti Színház

Pénteken a közönség részt vehet egy varázslatos nyitókoncerten Daniel Lozakovich világsztár hegedűművész vendégszereplésével a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, vasárnap pedig egy fergeteges táncjátékkal várnak mindenkit Petőfi életének legszebb pillanatairól.
Plusz hír

Megválasztották a Halhatatlanok Társulatának új Örökös Tagjait

Idén is a szakmai kuratórium által kijelölt előadóművészek közül a közönség döntötte el, kik legyenek a Halhatatlanok Társulatának új tagjai. Az új Örökös Tagok lábnyomát elhelyezik a Halhatatlanok sétányán is.
Plusz hír

Kováts Adél színművész és Sumonyi Papp Zoltán költő, író is a XIII. kerület díszpolgára lett

85 éves a XIII. kerület. Ebből az alkalomból Dr. Tóth József polgármester díszpolgári címet adományozott Kováts Adél Kossuth-díjas színművésznek, Dr. Simonyi András diplomatának és Sumonyi Papp Zoltán József Attila-díjas költőnek, írónak.
Plusz ajánló

Antal-napi vigasság a Gödöllői Királyi Kastélyban

Idén különleges családi nappal várja látogatóit a Gödöllői Királyi Kastély június 18-án, amely az építtetőnek Grassalkovich I. Antalnak állít emléket. Az egésznapos programban többek között meseelőadás, koncertek, épülettörténeti séta és múzeumpedagógiai foglalkozások is szerepelnek.
Plusz hír

Kurtág György egyetlen operáját mutatják be a Liszt Ünnepen

A játszma vége várva várt magyarországi bemutatója, Ligeti György darabjait felvonultató zongoramaraton, élvonalbeli jazz- és világzenei előadók és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Végvárak, vitézek című táncjátéka várható az idei Liszt Ünnepen.