Plusz

30 éves jubileumra készül Tokaj-Hegyalja és Zemplén meghatározó kulturális programsorozata, a Zempléni Fesztivál

2021.06.21. 10:10
Ajánlom
Augusztus 13-tól 22-ig várja kedves közönségét színvonalas kulturális programokkal, Tokaj-Hegyalja turisztikai érdekességeivel és gasztronómiai finomságaival a jubileumi, 30. Zempléni Fesztivál. Két hétvégét magába ölelő tíz nap, 40 helyszínen 65-70 előadást nyújtó összművészeti programkínálat.

A Zempléni Fesztivál a természeti környezettel és a gyönyörű történelmi helyszínekkel harmonizáló, finomra hangolt művészeti fesztivál, ami megadja látogatóinak a felfedezés örömét a felvonultatott különböző zenei műfajokban, irodalomi, színházi és táncszínházi előadások és kiállítások során csakúgy, mint a helyszínein elérhető gasztronómiai, borászati értékekben.

Aktív, mégis pihentető 10 nap ez mindazok számára, akik nem a rohanásban, a hangerőben, hanem a minőségi kulturális kínálatban vélik felfedezni a kikapcsolódás örömét. Maga a zenei paletta is hihetetlenül sokszínű és igényes!

Az augusztus 13-i nyitóhangversenyen, a sárospataki Rákóczi-vár udvarán először Csajkovszkij Hegedűversenyét szólaltatja meg a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ), a hegedűművész Lendvay József és a karmester: Hollerung Gábor. Az est második felében Saint-Saëns II. szimfóniája csendül fel, a szünetben pedig szokásához híven a Grand Tokaj vendégeli meg a nézőket.

A BDZ augusztus 15-én a szerencsi vár udvarán Mozart és Vivaldi szerzeményeit játssza el, az együttes tagjaiból álló kisebb formációk pedig a következő napokban több zempléni helyszínen is föllépnek.

A jubileumi fesztivál vendége lesz augusztus 15-én Sárospatakon a Concerto Budapest, 19-én Sátoraljaújhelyen a Miskolci Szimfonikus Zenekar, a pataki záróhangversenyen pedig 6 trombitaművész közreműködésével a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

A Tokaj Fesztiválkatlanba három nagy produkció érkezik: augusztus 14-én az Állami Népi Együttes táncosai elevenítik meg a Naplegendát, aug. 19-én Huszka Jenő Sissi, a magyar királyné című operettjét adja elő a Monarchia Operett társulat, 21-én, szombaton este Bernstein West Side Story szvitje, valamint a Carmina Burana, Orff remekműve szólal meg a BDZ és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság előadásában, Hollerung Gábor vezényletével.

Visszatérő fellépőként üdvözölhetjük a régi orosz éneklési tradíciót őrző Svetilen együttest, a Szent Efrém Férfikart, de új fellépőként jön a kiváló német Sjaella női énekegyüttes is.

A kamarakoncerteken Boross Csilla, Kálmándy Mihály, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekesek, a Simon Izabella – Várjon Dénes és a Bizják Dóra – Zentai Károly zongoraduók mellett sok más kiváló művész és együttes produkcióját élvezhetjük.

A 140 éves Bartók-évfordulóhoz kapcsolódik augusztus 18-án a jazz-átiratban megszólaló A kékszakállú herceg vára, Sárik Péter és a BDZ előadásában. Ezt követi A fából faragott királyfi, Káel Norbert jazz-átdolgozásában.

Sárospatakon változatlanul a Képtár előtti terület ad helyet a szervesen összetartozó Borterasznak és az Esti jazz koncerteknek, de délutánonként itt is és más településeken is találkozhatunk gyermekműsorokkal: érkezik a Manó Swing, a Bonbon Matiné és a Csavar Színház.

Idén már Tokajban is lesz Esti jazz és Borterasz öt alkalommal.

A szokásos Megérthető zene előadás aug. 22-én, a zárónapon lesz, és a filmzenékbe avatja be közönségét Hollerung Gábor – a BDZ közreműködésével.
Idén öt helyszínen nyílik kiállítás kolozsvári művészek alkotásaiból.

 

Fejléckép: Zempléni Fesztivál / Fotó: Nagy Károly Zsolt

 

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Csuklótörést szenvedett Jegercsik Csaba a Vámpírok bálja előadásán

Június 21-én este baleset történt a Vígszínházban tartott külsős előadáson, a PS Produkció által rendezett Vámpírok bálja egyik jelenetében a Professzort alakító Jegercsik Csaba lezuhant a díszletről.
Vizuál

Szubjektív – Keleti Éva portréiból nyílik kiállítás Debrecenben

Pogány Judit, Hernádi Judit, Molnár Piroska és Béres Ilona portréjával is találkozhatunk a Kossuth-díjas fotográfus új tárlatán, a régi nagy barátok mellett azonban az új színházi generáció tagjai is láthatók lesznek a Bényi Galéria tereiben. 
Klasszikus

Fiatal művészek koncerteznek a fehérvárcsurgói Echo Nyári Akadémián

Július 14-től 21-ig várja a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész.
Vizuál

Taxis hiénákról forgat filmet Freund Ádám

Első egész estés filmjére készül Freund Ádám, akit korábban Földiek című alkotásáért diák-Oscarra jelöltek. A Hiénák című humoros dráma forgatása szeptemberben kezdődik meg, várhatóan 2025-re készül el. 
Színház

Hetvenötödik születésnapját ünnepli jövőre a Bábszínház

Formabontó kísérleti előadásokat és fesztiváldíjakat hozott az elmúlt évad a Budapest Bábszínháznak. A következő, 75. jubileumi évre programsorozattal és öt új bemutatóval készül a társulat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.