Plusz

400 éves hagyományt rúgott fel Ferenc pápa

2016.10.26. 11:41
Ajánlom
Újra meglepetést szerzett Ferenc pápa; múzeumnak ajánlotta fel Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját. A megnyitó október 21-én volt - adta hírül a religionnews.com.

Régebben is volt már pár ehhez hasonló "húzása" a katolikus egyház fejének ; Ferenc pápa visszautasította fényűző vatikáni apartmanját, és inkább egy Ford Focust választott helyette, amivel akár várost is tud nézni. Most nyári rezidenciáját ajánlotta fel múzeumnak. A helyen egyébként a pápák 400 éve töltik „nyári szünetüket”.

GettyImages-162848991

GettyImages-162848991 (Fotó/Forrás: Oli Scarff / Getty Images Hungary)

A Castel Gandolfo 15 mérföldre található Rómától, ám Ferenc pápa egyetlen éjszakát sem töltött itt.

A palota most múzeummá avanzsált, így a hétköznapi ember számára is láthatóvá vált az az épület - a hozzá tartozó hatalmas kerttel, - amely eddig csak a pápákat illette meg. A hivatalos megnyitó október 21-én volt. "Az eseménynek erős szimbolikus jelentése volt; a jelenlegi pápa lelkipásztori gyakorlatát képviseli” - mondta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, aki a Castel Gandolfo múzeumért is felel majd. „A vidéki villa olyan építészeti és természeti mestermű, melyben számos elődje élt” - tette hozzá Paolucci -

„De őt ez mind nem érdekli.”

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta felrázta a katolikus egyházat a tradicionális pápai viselet visszautasításával és azzal, hogy otthonát egy egyszerű apartmanban alakította ki a Santa Martai rezidencián, a Vatikánban. Míg Ferenc csak egy pár alkalommal látogatott el a Castel Gandolfó-i palotába, II. János Pál és XVI. Benedek pápa gyakran töltötte idejét a hegytetőn álló palotában. A rezidenciához tartozik egy privát kápolna és egy könyvtár. Az egykori erődítmény 1596 óta a Szentszék tulajdonában van, és az évek során 135 hektárra bővült a birtok. 

GettyImages-516668230

GettyImages-516668230 (Fotó/Forrás: Franco Origlia / Getty Images Hungary)

A pápák az 1600-as évektől használják az épületegyüttest. 

Ez az első alkalom, hogy az emberek betekintést nyerhetnek a pápák életének zárt világába. A látogatók láthatják például azt az ágyat, ahol XII. Pius pápa és VI. Pál is meghalt, de ebben az ágyban lábadozott II. János Pál is az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után. „Örökre pápai villa marad” - mondta Sandro Barbagallo, a Vatikáni Múzeum kurátora - „csakis Ferenc pápának, és az ő nagylelkűségének köszönhető, hogy most mindenki láthatja.”

A második világháborúban 12.000 embernek nyújtott menedéket, akik a legvéresebb csaták elől menekültek ide. Az elszállásoltak között terhes nők is voltak, az időszakban több mint 40 nő adott életet gyermekének a pápa ágyában, őket ezért a „pápa gyermekeinek” is nevezik.

2014-ben megnyitották a palota kertjét a látogatók előtt, amire azért volt szükség, mert a város gazdasága megsínylette, hogy Ferenc pápa úgy döntött, inkább Rómában marad. Ezzel próbálták mégis ide csalogatni a turistákat. A kertben római kori romok is találhatók; Domitianus római császár (uralkodott: 81-96) nyári rezidenciája helyezkedett itt el. 

Tavaly óta menetrend szerinti járat viszi a látogatókat a Vatikán és a Castel Gandolfo között, ami egy egynapos városnézésnek is beillik. A látogatók megnézhetik a palota privát apartmanját is, ahol többek között Roncalli kardinálist felszentelték, és lett belőle XXIII. János pápa.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Itt a bejelentés, amitől minden Mozart-rajongó kibukik

A koronavírus járvány okozta gazdasági nehézségek nem kímélték Ausztria egyik ismert cégét, a Salzburg Schokoladét sem, amely többek között a Mozart-golyókat is gyártja. A grödigi székhelyű vállalat hétfőn jelentett fizetésképtelenséget – írta meg a Napi.hu.
Vizuál

Rekordáron kelhet el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

A magyar aukciók történetének legmagasabb kikiáltási áráról, 160 millió forintról indul december 19-én a Virág Judit Galéria karácsonyi árverésén Csontváry Kosztka Tivadar alkotása.
Színház

Hogy lehet jól szeretni? – beszélgetés Járó Zsuzsával

Szakonyi Károly a hetvenes években írt, A hatodik napon című drámáját az író kilencvenedik születésnapja tiszteletére mutatta be a Rózsavölgyi Szalon. Az anya halála után magára maradt apa születésnapjára gyűlik össze ritkán látott családja. A Terézt alakító Járó Zsuzsával beszélgettünk próbafolyamatról, az előadásról, szerepekről és kiállásokról.
Színház

Hamletként áll színpadra Vecsei H. Miklós

December 3-án mutatja be a Kolozsvári Állami Magyar Színház Shakespeare egyik legnépszerűbb királydrámáját, a Hamletet, melynek címszerepében Vecsei H. Miklós látható.
Színház

Egy hónapra beköltözött a nagymamájához, előadást készített róla – interjú Göndör Lászlóval

Beköltözött a nagymamájához, aki 97 éves. Az unoka 35, és rendszeresen álmodott azzal, hogy lekési kettejük találkozását. Göndör László azt mondja, ritkán elégedett valamivel, de ezzel igen: a Nagymamával álmodtam című, STAFÉTA-pályázatos előadás december 5-én, 6-án, 8-án és a jövő évben is látható a Trafóban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz advent

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz ajánló

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.
Plusz hír

Postatörténeti ritkaság: az első postai bélyeg kerül kalapács alá Londonban

A szakértők becslése szerint a különleges bélyeg 4-6 millió fontért (1,7-2,5 milliárd forintért) is elkelhet a Sotheby's aukciósház árverésén.
Plusz hír

Szénizotópos vizsgálatokkal igazolták: I. András csontjait rejti a tihanyi Királykripta

Lezárult a tihanyi bencés apátság alatti Királykripta feltárása, és bár a DNS-vizsgálatokkal a kutatók még nem végeztek, szinte biztosra vehető, hogy a sírhelyen a királyi család tagjai és egyházi méltóságok mellett I. András és másodszülött fia, Dávid herceg csontjaira bukkantak.
Plusz ajánló

Ünnep lesz a 15. Ördögkatlan – A kultúra, a minőség, az emberség ünnepe

A 15. Ördögkatlan Fesztivált 2022. augusztus 2-6. között rendezik meg a már jól ismert helyszíneken: Nagyharsányban, Beremenden, Villánykövesden, Kisharsányban, valamint a Vylyan és a Mokos Pincészetben.