Plusz

400 éves hagyományt rúgott fel Ferenc pápa

2016.10.26. 11:41
Ajánlom
Újra meglepetést szerzett Ferenc pápa; múzeumnak ajánlotta fel Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját. A megnyitó október 21-én volt - adta hírül a religionnews.com.

Régebben is volt már pár ehhez hasonló "húzása" a katolikus egyház fejének ; Ferenc pápa visszautasította fényűző vatikáni apartmanját, és inkább egy Ford Focust választott helyette, amivel akár várost is tud nézni. Most nyári rezidenciáját ajánlotta fel múzeumnak. A helyen egyébként a pápák 400 éve töltik „nyári szünetüket”.

GettyImages-162848991

GettyImages-162848991 (Fotó/Forrás: Oli Scarff / Getty Images Hungary)

A Castel Gandolfo 15 mérföldre található Rómától, ám Ferenc pápa egyetlen éjszakát sem töltött itt.

A palota most múzeummá avanzsált, így a hétköznapi ember számára is láthatóvá vált az az épület - a hozzá tartozó hatalmas kerttel, - amely eddig csak a pápákat illette meg. A hivatalos megnyitó október 21-én volt. "Az eseménynek erős szimbolikus jelentése volt; a jelenlegi pápa lelkipásztori gyakorlatát képviseli” - mondta Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója, aki a Castel Gandolfo múzeumért is felel majd. „A vidéki villa olyan építészeti és természeti mestermű, melyben számos elődje élt” - tette hozzá Paolucci -

„De őt ez mind nem érdekli.”

Ferenc pápa 2013-as megválasztása óta felrázta a katolikus egyházat a tradicionális pápai viselet visszautasításával és azzal, hogy otthonát egy egyszerű apartmanban alakította ki a Santa Martai rezidencián, a Vatikánban. Míg Ferenc csak egy pár alkalommal látogatott el a Castel Gandolfó-i palotába, II. János Pál és XVI. Benedek pápa gyakran töltötte idejét a hegytetőn álló palotában. A rezidenciához tartozik egy privát kápolna és egy könyvtár. Az egykori erődítmény 1596 óta a Szentszék tulajdonában van, és az évek során 135 hektárra bővült a birtok. 

GettyImages-516668230

GettyImages-516668230 (Fotó/Forrás: Franco Origlia / Getty Images Hungary)

A pápák az 1600-as évektől használják az épületegyüttest. 

Ez az első alkalom, hogy az emberek betekintést nyerhetnek a pápák életének zárt világába. A látogatók láthatják például azt az ágyat, ahol XII. Pius pápa és VI. Pál is meghalt, de ebben az ágyban lábadozott II. János Pál is az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után. „Örökre pápai villa marad” - mondta Sandro Barbagallo, a Vatikáni Múzeum kurátora - „csakis Ferenc pápának, és az ő nagylelkűségének köszönhető, hogy most mindenki láthatja.”

A második világháborúban 12.000 embernek nyújtott menedéket, akik a legvéresebb csaták elől menekültek ide. Az elszállásoltak között terhes nők is voltak, az időszakban több mint 40 nő adott életet gyermekének a pápa ágyában, őket ezért a „pápa gyermekeinek” is nevezik.

2014-ben megnyitották a palota kertjét a látogatók előtt, amire azért volt szükség, mert a város gazdasága megsínylette, hogy Ferenc pápa úgy döntött, inkább Rómában marad. Ezzel próbálták mégis ide csalogatni a turistákat. A kertben római kori romok is találhatók; Domitianus római császár (uralkodott: 81-96) nyári rezidenciája helyezkedett itt el. 

Tavaly óta menetrend szerinti járat viszi a látogatókat a Vatikán és a Castel Gandolfo között, ami egy egynapos városnézésnek is beillik. A látogatók megnézhetik a palota privát apartmanját is, ahol többek között Roncalli kardinálist felszentelték, és lett belőle XXIII. János pápa.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.