Plusz

50 napja forog a Terápia

2012.03.02. 09:19
Ajánlom
Félidejéhez ért a magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia forgatása a budaörsi Lloyd Stúdióban.

Az izraeli sorozat adaptációjának a történetvezetés nagyrészt követi az eredeti szériát, de a forgatókönyvírói csapat - Tasnádi István vezető forgatókönyvíró irányítása alatt - a kulturális, társadalmi különbségek miatt néhány változtatást végrehajtott. Például, míg az eredeti sorozatban Nagy Ervin karaktere bombázópilóta volt, a magyar változatban a helyi sajátosságoknak megfelelően az "alfahím" önerejéből feltört nagyvállalkozó lett.

A rendezők kiválasztását tender előzte meg: az HBO több mint tíz magyar filmest kért fel, hogy vázolják fel a sorozatra vonatkozó művészi elképzeléseiket - végül Enyedi Ildikóra és Gigor Attilára esett a csatorna választása. A direktorokra szokatlan kihívások várnak: a 40 epizódos sorozat vágási munkálatai párhuzamosan haladnak a forgatással, folyamatosan több vágó is dolgozik a sorozaton - a rendezők egyszerre figyelnek a próbák, a felvételek és az utómunka irányítására.

Bár néhány jelenetet külső helyszínen vesznek majd fel, a történetből adódóan a Terápia cselekménye nagyrészt a két pszichológus, András (Mácsai Pál) és Ágnes (Csákányi Eszter) rendelőjében játszódik. A nemzetközileg is elismert díszlet- és látványtervező, Stork Csaba elképzelései alapján építették meg a díszleteket a budaörsi műteremben. A két díszlethez egy II. kerületi, Garas utcai villát, illetve egy belvárosi, Szalay utcai lakást modelleztek le, valósághűen megjelenítve az eredeti épületek külső motívumait. Az eredeti kertben, utcában fotózott kerítésről, fákról, utcarészletről óriási nyomatok is készültek, amelyek a díszlet ablakain keresztül háttérként erősítik az épületek hangulatát. A berendezésben fontos szerep jut a könyveknek is: közel háromezer kötet „szerepel" a Terápiában, amelyek jelentős részét antikváriumokban szerezték be, de a stáb saját kötetei is bekerültek a kellékek közé.

A sorozatot digitálisan rögzítik két kamerával. A Terápia vezető operatőre, Máthé Tibor minden napszakhoz külön világítási koncepciót dolgozott ki: ahhoz képest világítanak a lámpák, hogy kinn reggel, dél, este vagy éjszaka van, éppen borús vagy napos az idő. Érdekesség, hogy Ágnes rendelőjében kizárólag esti jeleneteket forgatnak. Egy epizódot két külön forgatási napon vesznek fel: első nap a jelenetben szereplő pszichológus és páciens közül csak az egyik játékát rögzítik a kamerák, másnap következik a másik színész produkciójának felvétele, így a rendezők kivételesen gazdag anyagot kapnak, és a színészeket is kímélik.

A Terápia színművészei - Mácsai Pál, Marozsán Erika, Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Szamosi Zsófia, Sztarenki Dóra és Für Anikó - hatalmas koncentrációt igénylő színészi feladatokkal birkóznak meg a forgatás alatt. Óriási kihívást jelent számukra, hogy a jelenetek többségében egy kanapén vagy egy fotelben ülnek, így többnyire az arcjátékukkal kell az érzéseiket közvetíteni.

A forgatókönyv közel 800 oldal, és mivel a főszereplő Mácsai Pál szinte az összes jelenetben szerepel, neki kell a legtöbb szöveget megtanulnia. Mácsai az irodalmi alapanyag, a partnerek és a megvalósítás körülményei miatt a Terápia főszerepét ajándéknak érzi. Úgy foglalta össze a sorozat lényegét: "Miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző, de az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek."

A Terápia várhatóan 2012 őszétől látható az HBO-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.