Plusz

50 napja forog a Terápia

2012.03.02. 09:19
Ajánlom
Félidejéhez ért a magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia forgatása a budaörsi Lloyd Stúdióban.

Az izraeli sorozat adaptációjának a történetvezetés nagyrészt követi az eredeti szériát, de a forgatókönyvírói csapat - Tasnádi István vezető forgatókönyvíró irányítása alatt - a kulturális, társadalmi különbségek miatt néhány változtatást végrehajtott. Például, míg az eredeti sorozatban Nagy Ervin karaktere bombázópilóta volt, a magyar változatban a helyi sajátosságoknak megfelelően az "alfahím" önerejéből feltört nagyvállalkozó lett.

A rendezők kiválasztását tender előzte meg: az HBO több mint tíz magyar filmest kért fel, hogy vázolják fel a sorozatra vonatkozó művészi elképzeléseiket - végül Enyedi Ildikóra és Gigor Attilára esett a csatorna választása. A direktorokra szokatlan kihívások várnak: a 40 epizódos sorozat vágási munkálatai párhuzamosan haladnak a forgatással, folyamatosan több vágó is dolgozik a sorozaton - a rendezők egyszerre figyelnek a próbák, a felvételek és az utómunka irányítására.

Bár néhány jelenetet külső helyszínen vesznek majd fel, a történetből adódóan a Terápia cselekménye nagyrészt a két pszichológus, András (Mácsai Pál) és Ágnes (Csákányi Eszter) rendelőjében játszódik. A nemzetközileg is elismert díszlet- és látványtervező, Stork Csaba elképzelései alapján építették meg a díszleteket a budaörsi műteremben. A két díszlethez egy II. kerületi, Garas utcai villát, illetve egy belvárosi, Szalay utcai lakást modelleztek le, valósághűen megjelenítve az eredeti épületek külső motívumait. Az eredeti kertben, utcában fotózott kerítésről, fákról, utcarészletről óriási nyomatok is készültek, amelyek a díszlet ablakain keresztül háttérként erősítik az épületek hangulatát. A berendezésben fontos szerep jut a könyveknek is: közel háromezer kötet „szerepel" a Terápiában, amelyek jelentős részét antikváriumokban szerezték be, de a stáb saját kötetei is bekerültek a kellékek közé.

A sorozatot digitálisan rögzítik két kamerával. A Terápia vezető operatőre, Máthé Tibor minden napszakhoz külön világítási koncepciót dolgozott ki: ahhoz képest világítanak a lámpák, hogy kinn reggel, dél, este vagy éjszaka van, éppen borús vagy napos az idő. Érdekesség, hogy Ágnes rendelőjében kizárólag esti jeleneteket forgatnak. Egy epizódot két külön forgatási napon vesznek fel: első nap a jelenetben szereplő pszichológus és páciens közül csak az egyik játékát rögzítik a kamerák, másnap következik a másik színész produkciójának felvétele, így a rendezők kivételesen gazdag anyagot kapnak, és a színészeket is kímélik.

A Terápia színművészei - Mácsai Pál, Marozsán Erika, Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Szamosi Zsófia, Sztarenki Dóra és Für Anikó - hatalmas koncentrációt igénylő színészi feladatokkal birkóznak meg a forgatás alatt. Óriási kihívást jelent számukra, hogy a jelenetek többségében egy kanapén vagy egy fotelben ülnek, így többnyire az arcjátékukkal kell az érzéseiket közvetíteni.

A forgatókönyv közel 800 oldal, és mivel a főszereplő Mácsai Pál szinte az összes jelenetben szerepel, neki kell a legtöbb szöveget megtanulnia. Mácsai az irodalmi alapanyag, a partnerek és a megvalósítás körülményei miatt a Terápia főszerepét ajándéknak érzi. Úgy foglalta össze a sorozat lényegét: "Miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző, de az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek."

A Terápia várhatóan 2012 őszétől látható az HBO-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

10 film, amit novemberben látni kell

Méghozzá moziban, nagyvásznon, amíg csak lehet! Szubjektív összeállításunkban a hazai mozipremierek novemberi kínálatából válogattunk Juliette Binoche új filmjétől kezdve Mika Kaurismäkin át Scorseséig, sőt egészen Woody Allenig.
Vizuál

„Ne azon botránkozzunk meg, hogy meztelen gyerektesteket mutogatok, hanem a valóságon!”

A karizmatikus hatvanas zenetanár és az újonnan érkezett tinédzserlány közötti furcsa viszonyt igyekszik kibogozni a zenekar tehetséges szólistája, Dávid. Nagy Zoltán bemutatkozó filmjében főhős és néző egyaránt a rejtett jelek és a sorok közt rejlő lényeg felkutatására van ítélve.
Klasszikus

A Mozart, aki nem a Wolfgang Amadeus

Háromszáz éve született Leopold Mozart, korának egyik legjobb hegedűtanára, akire csodagyerek és csodafelnőtt fia révén emlékezünk.
Tánc

Elhunyt Hegedűs Judit balettművész, Simándy József özvegye

Életének 85. esztendejében elhunyt Hegedűs Judit balettművész, aki már 14 évesen debütált az Operaházban, később negyedszázadon át a társulat megbecsült tagja volt.
Klasszikus

Bösendorfer zongorát hallunk Érdi Tamás új Beethoven-lemezén

Mindig, mindenhol a Steinway, most viszont egy olyan lemez jelent meg, amelyen Bösendorfer-zongora szól. De korántsem ez Érdi Tamás felvételének érdeme.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Szekszárdon és környékén kalandozik a Partitúra

A Partitúra kulturális időutazása ezúttal egy igazi borvárosban, Szekszárdon és környékén folytatódik. Miklósa Erika és Batta András országjáró műsora november 16-án 13.30-kor látható a Duna Televízióban.
Plusz videó

Így készült a Partitúra kalocsai adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be. Ezúttal az ezeréves érseki városba, Kalocsára és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András műsorát. Videó!
Plusz fidelio klasszik

Ki állította Pesten az első karácsonyfát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásából ez is kiderül. November 16-án délelőtt 10-től 12-ig a 92.1-en, interjú hallható Bálint Angelikával, Nagy Zoltánnal és Orosz Ákossal.
Plusz hír

Két halálos áldozata van a szokatlanul nagy árvíznek Velencében

Szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Képek és videók a cikkben.
Plusz hír

Idén télen is jégpályával és cirkuszi sátorral készül a Müpa

November 30-án nyit a Müpa Kultúr Kültér, ahol koncertekkel, újcirkuszi produkciókkal, bábelőadásokkal és egyéb családi programokkal, na meg jégpályával várják az érdeklődőket.