Plusz

50 napja forog a Terápia

2012.03.02. 09:19
Ajánlom
Félidejéhez ért a magyar HBO saját gyártású drámasorozata, a Terápia forgatása a budaörsi Lloyd Stúdióban.

Az izraeli sorozat adaptációjának a történetvezetés nagyrészt követi az eredeti szériát, de a forgatókönyvírói csapat - Tasnádi István vezető forgatókönyvíró irányítása alatt - a kulturális, társadalmi különbségek miatt néhány változtatást végrehajtott. Például, míg az eredeti sorozatban Nagy Ervin karaktere bombázópilóta volt, a magyar változatban a helyi sajátosságoknak megfelelően az "alfahím" önerejéből feltört nagyvállalkozó lett.

A rendezők kiválasztását tender előzte meg: az HBO több mint tíz magyar filmest kért fel, hogy vázolják fel a sorozatra vonatkozó művészi elképzeléseiket - végül Enyedi Ildikóra és Gigor Attilára esett a csatorna választása. A direktorokra szokatlan kihívások várnak: a 40 epizódos sorozat vágási munkálatai párhuzamosan haladnak a forgatással, folyamatosan több vágó is dolgozik a sorozaton - a rendezők egyszerre figyelnek a próbák, a felvételek és az utómunka irányítására.

Bár néhány jelenetet külső helyszínen vesznek majd fel, a történetből adódóan a Terápia cselekménye nagyrészt a két pszichológus, András (Mácsai Pál) és Ágnes (Csákányi Eszter) rendelőjében játszódik. A nemzetközileg is elismert díszlet- és látványtervező, Stork Csaba elképzelései alapján építették meg a díszleteket a budaörsi műteremben. A két díszlethez egy II. kerületi, Garas utcai villát, illetve egy belvárosi, Szalay utcai lakást modelleztek le, valósághűen megjelenítve az eredeti épületek külső motívumait. Az eredeti kertben, utcában fotózott kerítésről, fákról, utcarészletről óriási nyomatok is készültek, amelyek a díszlet ablakain keresztül háttérként erősítik az épületek hangulatát. A berendezésben fontos szerep jut a könyveknek is: közel háromezer kötet „szerepel" a Terápiában, amelyek jelentős részét antikváriumokban szerezték be, de a stáb saját kötetei is bekerültek a kellékek közé.

A sorozatot digitálisan rögzítik két kamerával. A Terápia vezető operatőre, Máthé Tibor minden napszakhoz külön világítási koncepciót dolgozott ki: ahhoz képest világítanak a lámpák, hogy kinn reggel, dél, este vagy éjszaka van, éppen borús vagy napos az idő. Érdekesség, hogy Ágnes rendelőjében kizárólag esti jeleneteket forgatnak. Egy epizódot két külön forgatási napon vesznek fel: első nap a jelenetben szereplő pszichológus és páciens közül csak az egyik játékát rögzítik a kamerák, másnap következik a másik színész produkciójának felvétele, így a rendezők kivételesen gazdag anyagot kapnak, és a színészeket is kímélik.

A Terápia színművészei - Mácsai Pál, Marozsán Erika, Csákányi Eszter, Nagy Ervin, Nagy Zsolt, Szamosi Zsófia, Sztarenki Dóra és Für Anikó - hatalmas koncentrációt igénylő színészi feladatokkal birkóznak meg a forgatás alatt. Óriási kihívást jelent számukra, hogy a jelenetek többségében egy kanapén vagy egy fotelben ülnek, így többnyire az arcjátékukkal kell az érzéseiket közvetíteni.

A forgatókönyv közel 800 oldal, és mivel a főszereplő Mácsai Pál szinte az összes jelenetben szerepel, neki kell a legtöbb szöveget megtanulnia. Mácsai az irodalmi alapanyag, a partnerek és a megvalósítás körülményei miatt a Terápia főszerepét ajándéknak érzi. Úgy foglalta össze a sorozat lényegét: "Miközben lelki ügyekről van szó, krimiszerű izgalmat élhet át a néző, de az epizódok dramatikusak, nem lelkizősek."

A Terápia várhatóan 2012 őszétől látható az HBO-n.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Vizuál

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz ZSIMÜ 2019

Lehetnek-e barátok azok, akinek felmenői ellentétes tábort képviseltek?

Révész Bálint Nagyi Projekt című filmje erre is rákérdez indirekt módon. A filmet május 28-án 19:00.tól vetítik a Puskin Moziban , a ZSIMÜ keretében. A vetítés utáni közönségtalálkozón Veiszer Alinda beszélget Bangó Margittal és unokájával.
Plusz ajánló

Online nézhető animációs filmek gyereknapra

Népmesékből, gyerekdal-feldolgozásokból, űrutazást, történelmet, természettudományi ismereteket bemutató filmek közül válogathatunk május 26-án.
Plusz hír

Megtalálták a Notre-Dame zárókövét díszítő egyik angyalszobrot

A törmelékek között megtalálták az április 15-i tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame kereszthajójának zárókövét díszítő négy aranyozott angyalka egyikét - közölte André Finot, a székesegyház kommunikációs vezetője.
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra pannonhalmi adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal az ezeréves Pannonhalmi Főapátságba és környékére kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kult50

Népzenétől Frida Kahlóig – Itt nézheti vissza a Kult50-videók legjobb pillanatait!

Kedden és csütörtökön, párosával mutatjuk be 2018 kulturális életének legfontosabb alakjait, akik a Kult50 válogatásába bekerültek. Ugye nem maradt le a videókról?