Plusz

A Bartók Fesztivál kódája

2011.07.20. 20:28
Ajánlom
Nagyszerű koncertekkel ért véget a 27. Szombathelyi Bartók Fesztivál.

Bár utolsó napjához ért a Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál, a munka nem állt meg még hétfőn sem. Pauk György tanár úr, noha növendékei előző nap koncertet adtak, a délelőtt folyamán még mindig folytatta az intenzív munkát, s hasznos instrukciókat adott a romantikus szonátákhoz a vonókezeléstől és vibratóktól kezdve a zenei megformálásig; az Egyetem Dísztermében pedig Eckhardt Gábor foglalkozott lelkesen tanítványaival. A hallgatók e kurzus kapcsán leginkább a családias légkörről számoltak be, az órákon senkinek nem kellett szégyenkeznie esetleges „hibái" miatt.

Meláth Andrea baráti hangvételű beszélgetésbe elegyedett növendékeivel az utolsó délelőttön, amelyen a művésznő előző napi Schönberg-produkciójáról esett főképp szó, a próbák és a koncert nehézségeire és örömteli pillanataira, valamint korábbi Pierrot-előadásainak anekdotáira is kitérve. A kurzus után az egyik aktív hallgatót, a Pécsett egyébként is Meláth-tanítvány Szente Melindát kérdeztem a heti munkáról és az általános hangulatról. Ő kifejezetten örült, hogy nyáron is tudta magát tovább képezni. Külön érdekessége volt a kurzusnak, hogy Csengery Adrienne tanárnő is megjelent az órákon, s elsősorban az idegen szövegek kiejtésében, valamint különböző énekes technikák elsajátításában nyújtott segítséget, továbbá a korrepetitor, Gyökér Gabriella is aktív résztvevője volt a tanításnak, így több oldalról is kaphatták a növendékek az instrukciókat. A kötelező repertoárt Liszt és Bartók dalai képezték, de Melinda elmondása szerint Meláth Andrea megengedte, hogy hozzanak más darabokat is, amikkel foglalkozni szeretnének. A napirendre vonatkozó kérdésemre az ifjú énekesnő beszámolt a foglalkozások „közös óra" jellegéről, így konkrét beosztásra nem mindig került sor, inkább csak délutánonként, s mindenki akkor és annyit énekelt, amennyit jónak látott. Teljesen kötetlen, családias hangulatban telt órákon azokkal, akik nem saját növendékei, külön is foglalkozott Meláth Andrea a beénekléstől kezdve a bonyolultabb technikai kérdésekig.   

Délután a Zeneiskola nagytermében került sor a szeminárium növendékeinek záróhangversenyére, amelyen elsősorban zongoristák és énekesek adtak számot tudásukról, de néhány szóló fuvola-darabot és zárásul egy kis kamarazenét is hallhattunk. A zongoristák (Demény Balázs, Asai Kohei, Szőcs Kristóf, Megumi Simanuki, Kiss Márton) leginkább Liszt-darabokkal, elsősorban etűdökkel álltak ki, készülve a szeptemberi nemzetközi Liszt-versenyre, az énekesek (Szente Melinda, Németh Márton, Nagy Johanna és Gergely Erna) a kötelező repertoár Bartók- és Liszt-dalaival léptek színpadra. A fuvolisták, mivel tanárukat és korrepetitorukat is még a koncert előtt másfelé szólították teendőik, szóló darabokkal álltak ki: Varga Dóra Ibert Piece című kompozícióját, Ana Marija Banović pedig Karg-Elert Sonata Appassionatáját adta elő. A színvonalas produkciók sora Kim Kashkashian kamarazenei kurzusának résztvevőinek műsorával zárult: Deák Sára (hegedű), Salla Noémi (klarinét), Baranyai Barnabás (cselló) és Horváth Alina Mónika (zongora) Messiaen Kvartett az idők végezetére című darabjának két tételét szólaltatták meg.

A növendékkoncert után érkezett el a Bartók Fesztivál záróhangversenye, amelyen a karmester- és a hegedűkurzus résztvevői mutatkozhattak be a Savaria Szimfonikus Zenekar közreműködésével a Bartók Teremben. Az első félidőben Claude Debussy A tenger című „három szimfonikus vázlat"-át hallhattuk a karmesterkurzus három hallgatója vezényletével. A Hajnaltól délig a tengeren a lengyel Monika Stefaniak pálcája alatt szólalt meg, szépen hangsúlyozva a tétel impresszionista színeit. A hullámok játéka tétel sejtelmes hangulatát a svájci-magyar Beni Santora mutatta meg nekünk, A szél és a tenger párbeszédének hömpölygő, széles dialógusát pedig Cser Ádám erőtől duzzadó dirigálása juttatta érvényre. A szünet után Bartók Hegedűversenye (1937/1938) következett, amelynél Pauk György kurzusának hallgatói voltak a szólisták: az első tételt Deák Márta magabiztos, megformált tolmácsolásában, a másodikat a kanadai Sadie Fields érzékeny, finom előadásában, a harmadikat pedig a japán Tomii Chieri lendületes szólójával élvezhettük. A produkció teljességéhez természetesen itt is hozzájárultak az ifjú karmesterek: a horvát Josip Nalist a japán Makiko Habu követte, a sort pedig a hegedűművészként is ismert Hollókői Huba zárta. A kiváló Bartók-interpretáció után érthető volt a lelkes tapsvihar. A nagyszerű szellemi táplálék pedig a közeli Képtárban megrendezett fogadáson búcsúzhattak el a kurzusokon résztvevő hallgatók és tanárok egymástól és a 27. Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztiváltól.      

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.