Plusz

A csendben megbújó feszültség – a jelenről énekel Gubik Petra

2020.12.22. 09:00
Ajánlom
Az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek: óvatosabb, visszahúzódóbb, meghittebb, ugyanakkor aggodalommal teli. Erről is szól Gubik Petra és Nyitrai László ünnepi szerzeménye, a Nem kérek semmi mást.

A két művész nem először dolgozik együtt, körülbelül két évvel ezelőtt, egy vizsgaelőadás kapcsán találkoztak. Akkor egy monomusical készült, a munkakapcsolat pedig egy azóta is tartó barátsággá alakult.

„Idén ősszel egy másik munka kapcsán találkoztunk újra, Petra pedig felvetette, hogy nagyon szeretne egy olyan karácsonyi dalt írni, amelyben azok az érzések is megjelennek, amik a jelenlegi helyzetben bennünk kavarognak” – mondta el a Fideliónak Nyitrai László, a dal zeneszerzője, akinek nagyon tetszett az elképzelés, így megkérte Petrát, hogy írjon egy szöveget, amin elindulhatnak.

„Rögtön egy olyan változatot kaptam – refrénnel, versével –, amivel azonnal el tudtunk kezdeni dolgozni. Már az elejétől kezdve egy nagyon énekelhető verzióval dolgozhattam, amire könnyű volt zenét írni”

– a dal világát pedig tökéletesen tükrözi a Petra ötletei alapján készült klip. Megelevenedik benne az a csöndes magány, amelyben az ember nagyon koncentráltan jelen lehet és fohászkodhat – afféle utolsó mentsvárként.

A gördülékeny közös munka pedig új projektötleteket is hozott: főként dalokban gondolkodnak, de tervben van a vizsgaelőadásként készült monomusical egész estés darabbá alakítása, illetve a történet férfiváltozatának elkészítése is – ennek szövegét az előző darabhoz hasonlóan Máthé Zsolt jegyzi majd.

Nem kérek semmi mást

Fejléckép forrása: Gubik Petra / Facebook

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Regény, film, opera? – Krasznahorkai-feldolgozást mutattak be Berlinben

Nemrég mutatták be a Berlini Állami Opera legújabb kortárs operaprojektjét, Marc-André Dalbavie Az ellenállás melankóliája című műve Krasznahorkai László azonos című regényéből készült. Július 4-én, a sorozat második előadásán jártunk.
Zenés színház

Színházi előadás készült egy Kurtág-műből

Július elején mutatta be az Aix-en-Provence-i Fesztivál a Dalok és töredékek című produkciót, amely Kurtág György Kafka-Fragmente Peter Maxwell Davies Eight Songs for a Mad King című művére épül.
Jazz/World

Harminc feltörekvő zenész léphet fel a Magyar Zene Háza külső és belső tereiben

Idén nyáron, a Fringe program keretében zeneiskolásoknak, hobbizenészeknek, feltörekvő zenekaroknak és utcazenészeknek adnak lehetőséget a fellépésre a Magyar Zene Ház különböző pontjain.
Vizuál

Hajdu Szabolcs Kálmán-nap című filmje is versenyez a palicsi filmfesztivál fődíjáért

A magyar film mellett további tíz alkotás vesz részt a versenyprogramban. Közülük választja ki a zsűri, ki kapja meg a legjobb filmnek járó Arany Torony díjat, a legjobb rendezőnek járó Palicsi Tornyot és a zsűri különdíját, emellett a közönség is szavazhat a legjobbnak ítélt alkotásra.
Plusz

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.