Plusz

A csendben megbújó feszültség – a jelenről énekel Gubik Petra

2020.12.22. 09:00
Ajánlom
Az idei karácsony más lesz, mint az eddigiek: óvatosabb, visszahúzódóbb, meghittebb, ugyanakkor aggodalommal teli. Erről is szól Gubik Petra és Nyitrai László ünnepi szerzeménye, a Nem kérek semmi mást.

A két művész nem először dolgozik együtt, körülbelül két évvel ezelőtt, egy vizsgaelőadás kapcsán találkoztak. Akkor egy monomusical készült, a munkakapcsolat pedig egy azóta is tartó barátsággá alakult.

„Idén ősszel egy másik munka kapcsán találkoztunk újra, Petra pedig felvetette, hogy nagyon szeretne egy olyan karácsonyi dalt írni, amelyben azok az érzések is megjelennek, amik a jelenlegi helyzetben bennünk kavarognak” – mondta el a Fideliónak Nyitrai László, a dal zeneszerzője, akinek nagyon tetszett az elképzelés, így megkérte Petrát, hogy írjon egy szöveget, amin elindulhatnak.

„Rögtön egy olyan változatot kaptam – refrénnel, versével –, amivel azonnal el tudtunk kezdeni dolgozni. Már az elejétől kezdve egy nagyon énekelhető verzióval dolgozhattam, amire könnyű volt zenét írni”

– a dal világát pedig tökéletesen tükrözi a Petra ötletei alapján készült klip. Megelevenedik benne az a csöndes magány, amelyben az ember nagyon koncentráltan jelen lehet és fohászkodhat – afféle utolsó mentsvárként.

A gördülékeny közös munka pedig új projektötleteket is hozott: főként dalokban gondolkodnak, de tervben van a vizsgaelőadásként készült monomusical egész estés darabbá alakítása, illetve a történet férfiváltozatának elkészítése is – ennek szövegét az előző darabhoz hasonlóan Máthé Zsolt jegyzi majd.

Nem kérek semmi mást

Fejléckép forrása: Gubik Petra / Facebook

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Vizuál

90 év után bukkant fel a magyar származású Amrita Sher-Gil festménye

Az indiai Frida Kahlóként is emlegetett magyar származású festőnő portréja akár a 2,8 millió dolláros (849 millió forint) leütési árat is elérheti a Christie's aukciósház árverésén.
Színház

Upor László beszélgetéssorozatot indít az eTrafón

Véget ért a Trafó TudásTrambulin sorozata, a nézők azonban nem maradnak online műsor nélkül: március 10-én indul a Világhazafiak, amelyben Upor László olyan magyarokkal beszélget, akiket bár számos alkalommal láthatunk Magyarországon, külföldön is jelentős sikereket értek el.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.
Plusz videó

Anthony Hopkins… ááá, ehhez már nem lehet mit hozzátenni!

A hazai sajtón is végigsöpört a 83 éves angol színészlegenda legújabb videója. Nézze meg, hányféleképp találtak rajta fogást az egyes orgánumok. Szubjektív sajtószemle
Plusz hír

Újabb szigorítások jönnek, távol még az újranyitás

A kormány a romló egészségügyi adatok miatt további szigorításokat vezet be – írta meg a Telex.hu.
Plusz Zöldhullám

Zöldebb lesz Joe Biden Amerikája, de a tettekre kell figyelni, nem a szavakra

Sosem hirdetett ennyire zöld programot amerikai elnök, de kérdés, hogy Joe Biden tényleg zöldre festi vagy csak zöldebb álcát ad az Egyesült Államoknak. Az biztos, hogy van honnan visszamászni: a Trump-kormányzat mindent megtett, hogy az elmúlt ötven év szerény klímaügyi vívmányainak keresztbe tegyen.
Plusz hír

Megvan a Budapesti Tavaszi Fesztivál időpontja

Április 9-18. között rendezi meg a főváros a 40 éves fesztivált, amelyet idén először egyedül, a kormányzat anyagi segítsége nélkül kénytelen megszervezni.