Plusz

A dramaturg meg a múzsák

2011.08.08. 14:36
Ajánlom
A szövegkönyv-alkotó első bejegyzése

Általában hullámzó a kapcsolatunk. A múzsákkal, mármint. Ez elég gáz, mivel az a munkám, hogy színdarabokat írok, tehát egész nap és minden nap szükségem van rájuk. Ehhez képest megesik, hogy hetekig hallgatnak, szót se szólnak, pislognak, mint hal a szatyorban. Ilyenkor tévésorozatokat és képregényfilmeket nézek. Már ha van rá időm. Hát most nincs.
Most egész nap és minden nap az Olympos High School tanári karát erősítem, ami egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás, harmadrész iszonyatosan ijesztő. És ha valahol, hát itt most igazán kellenének a múzsák.
Tengellyel általában úgy dolgozunk, hogy előre tudunk mindent. Az olvasópróbán van szövegkönyv, van koncepció, van ötlet a tapsrendre. (Tengely az ország legjobb tapsrend-rendezője, ha nem tudnátok). Egyszer nem volt így, a győri Kádár Kata Revü esetében. Az mondjuk szerencsére jól sült el, ezért nem vagyok most annyira ideges. Mert most sem tudunk előre semmit.
Menet közben alakul tehát minden. Szöveg, zene, sorrend. Értelmezés. Stílus. Egyszerre kurzus ez, tanulás (nekünk is, meg a gyerekeknek is) és próbafolyamat. Variációk egy hősre, variációk egy mitológiára. Kísérlet, hogyan haverkodhatna össze egy mai középiskolás egy antik istennel. Mert - ugyebár - az isten is csak ember.
Az előadás egyik síkja az Odüsszeia - ebben otthon érzem magam, nem áll tőlem távol hexameterben kérni a boltban a sajtot. A másik sík az istenek középiskolája, az Olympos High School. Stílusról, szövegvilágról fogok még írni, most gyorsan csak annyit: régen voltam gimnazista. Régen volt, hogy tudtam, hogy beszélnek, hogy viselkednek. De itt jön az én legnagyobb szerencsém:mégsem hagytak el engem a múzsák. Heten vannak, név szerint: Anna, Viki, Tibi, Kari, Sanyi, Tomi, Dani. Tudják, milyen egy isten, ha középiskolás. Tudnak hexametert mondani. Énekelnek, rohangálnak, léteznek. Iszonyatosan inspirálnak. És nagyon-nagyon szeretnék megfelelni nekik.

Bejegyezte: Gimesi Dóri (ezentúl GD)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.