Plusz

A dramaturg meg a múzsák

2011.08.08. 14:36
Ajánlom
A szövegkönyv-alkotó első bejegyzése

Általában hullámzó a kapcsolatunk. A múzsákkal, mármint. Ez elég gáz, mivel az a munkám, hogy színdarabokat írok, tehát egész nap és minden nap szükségem van rájuk. Ehhez képest megesik, hogy hetekig hallgatnak, szót se szólnak, pislognak, mint hal a szatyorban. Ilyenkor tévésorozatokat és képregényfilmeket nézek. Már ha van rá időm. Hát most nincs.
Most egész nap és minden nap az Olympos High School tanári karát erősítem, ami egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás, harmadrész iszonyatosan ijesztő. És ha valahol, hát itt most igazán kellenének a múzsák.
Tengellyel általában úgy dolgozunk, hogy előre tudunk mindent. Az olvasópróbán van szövegkönyv, van koncepció, van ötlet a tapsrendre. (Tengely az ország legjobb tapsrend-rendezője, ha nem tudnátok). Egyszer nem volt így, a győri Kádár Kata Revü esetében. Az mondjuk szerencsére jól sült el, ezért nem vagyok most annyira ideges. Mert most sem tudunk előre semmit.
Menet közben alakul tehát minden. Szöveg, zene, sorrend. Értelmezés. Stílus. Egyszerre kurzus ez, tanulás (nekünk is, meg a gyerekeknek is) és próbafolyamat. Variációk egy hősre, variációk egy mitológiára. Kísérlet, hogyan haverkodhatna össze egy mai középiskolás egy antik istennel. Mert - ugyebár - az isten is csak ember.
Az előadás egyik síkja az Odüsszeia - ebben otthon érzem magam, nem áll tőlem távol hexameterben kérni a boltban a sajtot. A másik sík az istenek középiskolája, az Olympos High School. Stílusról, szövegvilágról fogok még írni, most gyorsan csak annyit: régen voltam gimnazista. Régen volt, hogy tudtam, hogy beszélnek, hogy viselkednek. De itt jön az én legnagyobb szerencsém:mégsem hagytak el engem a múzsák. Heten vannak, név szerint: Anna, Viki, Tibi, Kari, Sanyi, Tomi, Dani. Tudják, milyen egy isten, ha középiskolás. Tudnak hexametert mondani. Énekelnek, rohangálnak, léteznek. Iszonyatosan inspirálnak. És nagyon-nagyon szeretnék megfelelni nekik.

Bejegyezte: Gimesi Dóri (ezentúl GD)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus

Miért szép a cselló? Márkus Ágnes válaszol

Hangszertár című sorozatunkban ezúttal a csellót mutatjuk be Márkus Ágnes segítségével, aki Saint-Saëns egy jól ismert műrészletét is előadja.
Színház

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Klasszikus

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Vizuál

Kincsek Kolozsvárról

Lengyel Beatrix, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa ezúttal egy tisztes polgári vállalkozót, Kolozsvár egykori társas életének fontos alakját idézi meg: az első könyvkiadót Erdélyben, aki honoráriumot fizetett a szerzőinek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

KÉP-regény: Hajó-törés

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ki emlékszik még a Médiahajóra? Erről olvashatunk az e heti bejegyzésben.
Plusz kutatás

Juhok segítségével oldják meg a Holt-tengeri tekercsek rejtélyeit

A Holt-tengeri tekercsek DNS-vizsgálata fényt derített a pergamenek eredetére, arra, hogy milyen állat bőréből készítették őket, és ezzel választ kínál számos tudományos kérdésre - jelentette a helyi média.
Plusz hír

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.
Plusz magazin

Ezt a törvényt csak a gyerekek kárára lehet meghozni – Művészek az örökbefogadásról

Öt ismert művész emelte fel a szavát a kormány új törvényjavaslata ellen, amely nem tenné kötelezővé, hogy az örökbefogadó szülők tanfolyamon készüljenek fel az örökbefogadásra.
Plusz vélemény

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.