Plusz

A dramaturg meg a múzsák

2011.08.08. 14:36
Ajánlom
A szövegkönyv-alkotó első bejegyzése

Általában hullámzó a kapcsolatunk. A múzsákkal, mármint. Ez elég gáz, mivel az a munkám, hogy színdarabokat írok, tehát egész nap és minden nap szükségem van rájuk. Ehhez képest megesik, hogy hetekig hallgatnak, szót se szólnak, pislognak, mint hal a szatyorban. Ilyenkor tévésorozatokat és képregényfilmeket nézek. Már ha van rá időm. Hát most nincs.
Most egész nap és minden nap az Olympos High School tanári karát erősítem, ami egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás, harmadrész iszonyatosan ijesztő. És ha valahol, hát itt most igazán kellenének a múzsák.
Tengellyel általában úgy dolgozunk, hogy előre tudunk mindent. Az olvasópróbán van szövegkönyv, van koncepció, van ötlet a tapsrendre. (Tengely az ország legjobb tapsrend-rendezője, ha nem tudnátok). Egyszer nem volt így, a győri Kádár Kata Revü esetében. Az mondjuk szerencsére jól sült el, ezért nem vagyok most annyira ideges. Mert most sem tudunk előre semmit.
Menet közben alakul tehát minden. Szöveg, zene, sorrend. Értelmezés. Stílus. Egyszerre kurzus ez, tanulás (nekünk is, meg a gyerekeknek is) és próbafolyamat. Variációk egy hősre, variációk egy mitológiára. Kísérlet, hogyan haverkodhatna össze egy mai középiskolás egy antik istennel. Mert - ugyebár - az isten is csak ember.
Az előadás egyik síkja az Odüsszeia - ebben otthon érzem magam, nem áll tőlem távol hexameterben kérni a boltban a sajtot. A másik sík az istenek középiskolája, az Olympos High School. Stílusról, szövegvilágról fogok még írni, most gyorsan csak annyit: régen voltam gimnazista. Régen volt, hogy tudtam, hogy beszélnek, hogy viselkednek. De itt jön az én legnagyobb szerencsém:mégsem hagytak el engem a múzsák. Heten vannak, név szerint: Anna, Viki, Tibi, Kari, Sanyi, Tomi, Dani. Tudják, milyen egy isten, ha középiskolás. Tudnak hexametert mondani. Énekelnek, rohangálnak, léteznek. Iszonyatosan inspirálnak. És nagyon-nagyon szeretnék megfelelni nekik.

Bejegyezte: Gimesi Dóri (ezentúl GD)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.