Plusz

A dramaturg meg a múzsák

2011.08.08. 14:36
Ajánlom
A szövegkönyv-alkotó első bejegyzése

Általában hullámzó a kapcsolatunk. A múzsákkal, mármint. Ez elég gáz, mivel az a munkám, hogy színdarabokat írok, tehát egész nap és minden nap szükségem van rájuk. Ehhez képest megesik, hogy hetekig hallgatnak, szót se szólnak, pislognak, mint hal a szatyorban. Ilyenkor tévésorozatokat és képregényfilmeket nézek. Már ha van rá időm. Hát most nincs.
Most egész nap és minden nap az Olympos High School tanári karát erősítem, ami egyrészt megtiszteltetés, másrészt kihívás, harmadrész iszonyatosan ijesztő. És ha valahol, hát itt most igazán kellenének a múzsák.
Tengellyel általában úgy dolgozunk, hogy előre tudunk mindent. Az olvasópróbán van szövegkönyv, van koncepció, van ötlet a tapsrendre. (Tengely az ország legjobb tapsrend-rendezője, ha nem tudnátok). Egyszer nem volt így, a győri Kádár Kata Revü esetében. Az mondjuk szerencsére jól sült el, ezért nem vagyok most annyira ideges. Mert most sem tudunk előre semmit.
Menet közben alakul tehát minden. Szöveg, zene, sorrend. Értelmezés. Stílus. Egyszerre kurzus ez, tanulás (nekünk is, meg a gyerekeknek is) és próbafolyamat. Variációk egy hősre, variációk egy mitológiára. Kísérlet, hogyan haverkodhatna össze egy mai középiskolás egy antik istennel. Mert - ugyebár - az isten is csak ember.
Az előadás egyik síkja az Odüsszeia - ebben otthon érzem magam, nem áll tőlem távol hexameterben kérni a boltban a sajtot. A másik sík az istenek középiskolája, az Olympos High School. Stílusról, szövegvilágról fogok még írni, most gyorsan csak annyit: régen voltam gimnazista. Régen volt, hogy tudtam, hogy beszélnek, hogy viselkednek. De itt jön az én legnagyobb szerencsém:mégsem hagytak el engem a múzsák. Heten vannak, név szerint: Anna, Viki, Tibi, Kari, Sanyi, Tomi, Dani. Tudják, milyen egy isten, ha középiskolás. Tudnak hexametert mondani. Énekelnek, rohangálnak, léteznek. Iszonyatosan inspirálnak. És nagyon-nagyon szeretnék megfelelni nekik.

Bejegyezte: Gimesi Dóri (ezentúl GD)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Könyv

Simon Márton nyitotta meg a 90. Ünnepi Könyvhetet Budapesten

Simon Márton költő ünnepi beszédével megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok csütörtök délután a Duna-korzón, Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.
Plusz hír

Negyven év elteltével bizonyították, hogy meggyilkolták az ukrán zeneszerzőt

Pletyka szinten évek óta vitatták az öngyilkosságot, bizonyítani azonban csak most sikerült a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet munkatársainak, hogy Volodimir Ivaszjuk nem önkezével vetett véget az életének, hanem megölték, majd öngyilkosságnak állították be halálát.
Plusz hír

Engedett a kormány, megmarad az ismétlések utáni jogdíj

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleménye szerint a kormány neves magyar előadóművészek véleményét figyelembe véve módosítja a korábbi törvényjavaslatot.
Plusz interjú

Vidám és borzongató programokkal vár ezen a hétvégén Szentendre

A hazai palettán unikális programkínálattal várja a hétvégén, június 15-16-án a látogatókat Szentendre városa. A fesztivál zenei, vízisport, látványos, vidám és borzongató mediterrán programokat ötvöz képzőművészeti, kreatív eseményekkel.
Plusz ajánló

XVIII. századi városi legendára épül a Szentendrei Pestisűző Fesztivál

Június 15-16-án második alkalommal rendezik meg Szentendre legújabb kortárs művészeti fesztiválját, amelynek középpontjában egy fiatal lány halála körüli hiedelem, és a város csodás megmenekülése áll egy két és fél évszázaddal ezelőtti pestisjárványtól.