Plusz

A fekete leves - a kávéfőzés története

2010.10.19. 17:36
Ajánlom
A kevésbé ismert Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba invitálja az érdeklődőket A fekete leves című kávétörténeti kiállítás.

A kávé-, a kávéfőzés-  és a kávéivás történetét bemutató, 40-60 percnyi nézelődést garantáló időszaki tárlat a kiemelt érdeklődésre való tekintettel meghosszabbította nyitva tartását, így november 11-ig tekinthető meg.
A tárlatra érkező látogató nem későbbről, mint az első táncoló kecske felfedezésétől fogva követheti nyomon a kávézás történetét - nem csak képekben. A színes-szagos - ezesetben talán inkább illatosat volna ildomos írni - kiállítás elején megtanulunk különbséget tenni az Arabica és a Robousta fajták között és mind a négy különböző pörkölésű kávét megtekinthetjük és megillatolhatjuk. Érdemes itt próbára tenni az orrunkat, vajon érzünk-e különbséget a bécsi és a frank pörkölés között? Vajon meg tudjuk-e mondani, hogy a megszokott reggeli kávéinkat olajtól fényesre pörkölt, vagy épp csak az első reccsenésig melegedni engedett kávészemekből készítik?

Láthatunk még egzotikus üvegszerkezeteket, varázslatos szépségű török kávépörkölőket, üveglombikokat és fémhuzalokat  - és ezek a szerkezetek mind-mind ugyanazt a célt szolgálták egykor: testnek és léleknek örömet nyújtó, keserű-forró italt szűrtek, bugyogtattak bugyborékoltattak át magukon - századok kávé-szerelmeseinek legnagyobb örömére.

Végigsétálva rengeteg kávéfőzőt, berendezett kávésarkot láthatunk és számos ismeretterjesztő tábla segít minket eligazodni a korok, divatok és technológiák útvesztőjében. A kiállítás egyaránt képes meglepni új információkkal a profi kávékedvelőket és elszórakoztatni az alkalmi kávézókat. Történeti és tematikus elrendezése, kellemes, húszas éveket idéző muzsikája leköti és elandalítja a kávé-, a technika- és a történelem szerelmeseit.

Ne csodálkozzunk, ha a kiállítás végére ugyancsak megjön a kedvünk egy forró feketéhez. Ha még mindig van időnk, érdemes beülni a közelben egy hangulatos kávéházba, mert az elméleti tudást ez esetben kiemelten fontos gyakorlati ismeretekre váltani! ...mert van, aki forrón szereti!

További információk itt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.