Plusz

A Guruló Emlékmű beért a Szigetre

2011.08.11. 17:49
Ajánlom
A Guruló Emlékmű egy félig piros, félig fehér Csepel Royal Fixi, ami a romagyilkosságok emlékére és a békés együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet, hatásosan.

Nagygyörgy Zoltán a tavalyi ARC óriásplakát-kiállításon a „Hol élsz te?" pályázati kérdést hallva nem kertelt: egy olyan plakáttal nyert, amin egy gyerekrajzot láthatunk Tatárszentgyörgy nevével és a felirattal: „ez az a ház ahol éltem". 2009 februárjában meggyilkoltak egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát roma származásuk miatt - erre az eseményre emlékeztet a plakát. Zoltán szerette volna felajánlani az ARC első helyével járó díját az érintett családoknak és mivel nem pénzösszeget, hanem egy Csepel biciklit kapott, először az árverezés, majd a kerékpár egyediesítésének ötlete merült fel benne.

Végül az ARC, a Magyar Vöröskereszt és a Csepel együttműködésében jött létre a Guruló Emlékmű, Horváth Ádám Márk nyertes pályamunkája alapján. Ő egy olyan biciklit képzelt el, ami félig fehér, félig a fröccsenő vér látványára emlékeztetően piros - ez a kerékpár került egy emelvényre, ami július közepe óta járja az országot: az adománygyűjtésre is lehetőséget biztosító kommunikációs projekt a Gödör Klubból először a Művészetek Völgyébe, onnan pedig a Bánkitó Fesztiválra került. Most a Szigeten pattanhat rá bárki és tekerhet, amíg bírja. Később a Vidor Fesztiválon lesz kiállítva, majd ismét a Gödör következik és végül a Millenáris EU Pont.

A Szigeten az European Meeting Point helyszínen többen állták körül a biciklit, ami már 420 letekert kilométer körül jár. Molnár András, a Magyar Vöröskereszt önkéntes szervezője most az emlékmű mellett dolgozik: „Alapvetően bringások szoktak megállni. Figyelemfelhívó a bicikli, bevonzza az embereket beszélgetni. Van, aki csak poénból ül fel és arra kíváncsi, hogy meddig bír tekerni. Vannak olyanok is, akiket alig lehet lerobbantani róla." András több komolyabb beszélgetésen is túl van és olyannal is találkozott, aki először elhatárolódott a dologtól, majd mégis tekert.

2011. augusztus 1-15.
Hajógyári-sziget, European Meeting Point
Sziget Fesztivál 2011

Az emlékmű megvalósítói: Nagygyörgy Zoltán (kezdeményező), Horváth Ádám Márk (a bringa egyediesítő pályázat győztese), ARC, Csepel

Bővebben a Guruló Emléműről: http://www.facebook.com/guruloemlekmu

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz nka

25 év, 25 nap – Változatos programokkal ünnepli negyedszázados fennállását az NKA

A széles merítésű eseménysorozaton a Nemzeti Kulturális Alap valamennyi kollégiuma önálló programmal jelentkezik szeptember 23. és október 17. között. Mutatjuk a teljes kínálatot!
Plusz hír

Orvosi szöveget találtak egy 2000 éves papiruszon, és végre tudjuk, mi áll rajta

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, amely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak.
Plusz fesztivál

Pénteken nyílik a Művészetek Völgye!

Pénteken kezdődik a Művészetek Völgye, a fesztiválon több mint 1500 program várja az érdeklődőket július 29-ig Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden.
Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.