Plusz

A Guruló Emlékmű beért a Szigetre

2011.08.11. 17:49
Ajánlom
A Guruló Emlékmű egy félig piros, félig fehér Csepel Royal Fixi, ami a romagyilkosságok emlékére és a békés együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet, hatásosan.

Nagygyörgy Zoltán a tavalyi ARC óriásplakát-kiállításon a „Hol élsz te?" pályázati kérdést hallva nem kertelt: egy olyan plakáttal nyert, amin egy gyerekrajzot láthatunk Tatárszentgyörgy nevével és a felirattal: „ez az a ház ahol éltem". 2009 februárjában meggyilkoltak egy 27 éves férfit és 5 éves kisfiát roma származásuk miatt - erre az eseményre emlékeztet a plakát. Zoltán szerette volna felajánlani az ARC első helyével járó díját az érintett családoknak és mivel nem pénzösszeget, hanem egy Csepel biciklit kapott, először az árverezés, majd a kerékpár egyediesítésének ötlete merült fel benne.

Végül az ARC, a Magyar Vöröskereszt és a Csepel együttműködésében jött létre a Guruló Emlékmű, Horváth Ádám Márk nyertes pályamunkája alapján. Ő egy olyan biciklit képzelt el, ami félig fehér, félig a fröccsenő vér látványára emlékeztetően piros - ez a kerékpár került egy emelvényre, ami július közepe óta járja az országot: az adománygyűjtésre is lehetőséget biztosító kommunikációs projekt a Gödör Klubból először a Művészetek Völgyébe, onnan pedig a Bánkitó Fesztiválra került. Most a Szigeten pattanhat rá bárki és tekerhet, amíg bírja. Később a Vidor Fesztiválon lesz kiállítva, majd ismét a Gödör következik és végül a Millenáris EU Pont.

A Szigeten az European Meeting Point helyszínen többen állták körül a biciklit, ami már 420 letekert kilométer körül jár. Molnár András, a Magyar Vöröskereszt önkéntes szervezője most az emlékmű mellett dolgozik: „Alapvetően bringások szoktak megállni. Figyelemfelhívó a bicikli, bevonzza az embereket beszélgetni. Van, aki csak poénból ül fel és arra kíváncsi, hogy meddig bír tekerni. Vannak olyanok is, akiket alig lehet lerobbantani róla." András több komolyabb beszélgetésen is túl van és olyannal is találkozott, aki először elhatárolódott a dologtól, majd mégis tekert.

2011. augusztus 1-15.
Hajógyári-sziget, European Meeting Point
Sziget Fesztivál 2011

Az emlékmű megvalósítói: Nagygyörgy Zoltán (kezdeményező), Horváth Ádám Márk (a bringa egyediesítő pályázat győztese), ARC, Csepel

Bővebben a Guruló Emléműről: http://www.facebook.com/guruloemlekmu

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

„Na, Kisdajka, gyerünk!” – kiállítás nyílt Dajka Margit életéből

A Kisdajka. Dajka Margit (1907-1986) pályaképe című tárlaton a színésznő gazdag, fordulatos és országokon átívelő életútja elevenedik meg fotókon, videókon, nyilatkozatokon és önvallomásokon keresztül.
Vizuál

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Plusz

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Színház

Átadták az eSzínház Fesztivál díjait

Október 20-án ünnepélyes keretek között adták át az ország első online térben rendezett színházi fesztiváljának szakmai és közönségdíjait a Radnóti Színházban, de kihirdették az Alapítvány a Magyar Színházakért 2020-as szakmai kitüntetéseit is.
Zenés színház

21. századi összművészet – újra műsoron Az úrhatnám polgár

Az elmúlt évad végének izgalmas összművészeti produkciója volt a Molière és Lully közös alkotásából, Az úrhatnám polgárból készített, modern környezetbe helyezett előadás, melyet idén három alkalommal láthat a közönség.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Csíkszentmihályi Mihály

A „flow”-elmélet atyja 87 éves volt.
Plusz hír

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Plusz ajánló

Félénél jár az első Liszt Ünnep – ezek a programok várnak még ránk!

Már most felejthetetlen pillanatokkal gazdagodhattunk, pedig még számos izgalmas programot tartogat a Müpa október 24-ig zajló őszi kulturális eseménysorozata.
Plusz ajánló

Halk lombok alatt – Megjelent a novemberi Fidelio

Ingyenes programmagazinunk legfrissebb számában az időrendi bontások és ajánlók mellett számos interjút és magazinos anyagot olvashat. A novemberi számot keresse országszerte, az ismert terjesztési pontokon vagy lapozzon bele online!
Plusz ajánló

Színészek kalauzolnak végig a Szépművészeti terein

Az elmúlt évben a járványhelyzet miatt félbeszakadt a Szépművészeti Múzeumban nagy sikerrel futó Textúra című sorozat. A tervezett kilenc előadásból csupán kettőt láthatott a nagyközönség, de október 19-től újra folytatódik a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja az érdeklődőket.