Plusz

A hátunk mögül figyel a Sziget

2012.08.17. 10:21
Ajánlom
Mostanra már kezd minden emlékké formálódni, az óbudai fák lengedezhetnek magányosan, az egy hét együttlét, a dob meg a basszus búsan visszhangzik a fülekben. A 20. Szigetre azért még egyszer visszapillantunk: nézzék meg a jazz, világzene és népzene koncerteken készült fotók GALÉRIÁJÁT az utolsó napról és az egész hétről szóló VIDEÓNK mellett!

Megszámlálhatatlanul sok jazz, world és folk műfajban tevékeny formáció lépett fel a 20. Szigeten - más kérdés, hogy mennyire volt könnyű megtalálni a Port.hu Roma Sátort, vagy épp a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházat, ahol a rétegízlést megszólító koncertek többsége helyet kapott.  Ilyen veszély persze nem fenyegette azokat, akik a Csík Zenekar mínusz egyedik napi megabulijára, vagy Caro Emerald, a holland nu-jazz királynő koncertjére mentek, hiszen ők a Pop-Rock Nagyszínpadon kaptak helyet, igaz, Caro kisasszony csak a délutáni sávban.

Az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad is viszonylag könnyű cél volt annak, aki a Gocoo, a Fanfare Ciocarlia, vagy a többi balkán bulizenét játszó bandát akarták meghallgatni. A Magyar Zenei Nagyszínpadon lépett fel a Budapest Bár, a Kárpát-medencei népzene ízeit egyébként elsősorban a Port.hu Roma Sátorban volt érdemes keresni, amelynek fellépői között ott volt a Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával kiegészülő Besh o droM, valamint Snétberger Ferenc roma zenei szakkollégiumának ifjú jazzistái.

A Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházban lépett fel a crossover zenét játszó harsonakvartett, a Four Bones, az Éjjeli Jazz sávjában a Kodolányi Open Stage fiatal jazzfunk-együttesei mutatkoztak be, de színpadra lépett a fehérvári sorozat megálmodója, Pély Barna is. S a bónusz: a hardcore világzene képviseletében egy igazi afrikai törzsi zenekar is képviseltette magát a jubileumi Szigeten.

Koncertek mellé az ötödik napon hallgathattunk slammelést és operát is kedvünkre, de akkor jött mindig a farkas, hogy könyörtelenül magára fordítsa a figyelmet. Az első és a harmadik napról is készült videó, a fényképezőgép pedig természetesen nem hagyta el a KultúrZónát csütörtökön és szombaton sem. Lehet elkezdeni a lélekben készülést a következőre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.