Plusz

A hátunk mögül figyel a Sziget

2012.08.17. 10:21
Ajánlom
Mostanra már kezd minden emlékké formálódni, az óbudai fák lengedezhetnek magányosan, az egy hét együttlét, a dob meg a basszus búsan visszhangzik a fülekben. A 20. Szigetre azért még egyszer visszapillantunk: nézzék meg a jazz, világzene és népzene koncerteken készült fotók GALÉRIÁJÁT az utolsó napról és az egész hétről szóló VIDEÓNK mellett!

Megszámlálhatatlanul sok jazz, world és folk műfajban tevékeny formáció lépett fel a 20. Szigeten - más kérdés, hogy mennyire volt könnyű megtalálni a Port.hu Roma Sátort, vagy épp a Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházat, ahol a rétegízlést megszólító koncertek többsége helyet kapott.  Ilyen veszély persze nem fenyegette azokat, akik a Csík Zenekar mínusz egyedik napi megabulijára, vagy Caro Emerald, a holland nu-jazz királynő koncertjére mentek, hiszen ők a Pop-Rock Nagyszínpadon kaptak helyet, igaz, Caro kisasszony csak a délutáni sávban.

Az OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpad is viszonylag könnyű cél volt annak, aki a Gocoo, a Fanfare Ciocarlia, vagy a többi balkán bulizenét játszó bandát akarták meghallgatni. A Magyar Zenei Nagyszínpadon lépett fel a Budapest Bár, a Kárpát-medencei népzene ízeit egyébként elsősorban a Port.hu Roma Sátorban volt érdemes keresni, amelynek fellépői között ott volt a Szalóki Ágival és Juhász Miczura Mónikával kiegészülő Besh o droM, valamint Snétberger Ferenc roma zenei szakkollégiumának ifjú jazzistái.

A Fidelio Kultúrzónában található Porondszínházban lépett fel a crossover zenét játszó harsonakvartett, a Four Bones, az Éjjeli Jazz sávjában a Kodolányi Open Stage fiatal jazzfunk-együttesei mutatkoztak be, de színpadra lépett a fehérvári sorozat megálmodója, Pély Barna is. S a bónusz: a hardcore világzene képviseletében egy igazi afrikai törzsi zenekar is képviseltette magát a jubileumi Szigeten.

Koncertek mellé az ötödik napon hallgathattunk slammelést és operát is kedvünkre, de akkor jött mindig a farkas, hogy könyörtelenül magára fordítsa a figyelmet. Az első és a harmadik napról is készült videó, a fényképezőgép pedig természetesen nem hagyta el a KultúrZónát csütörtökön és szombaton sem. Lehet elkezdeni a lélekben készülést a következőre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Szabó István filmje nyitja a ma kezdődő Magyar Mozgókép Szemlét

A szombatig tartó rendezvényen 59, Magyar Filmdíjra jelölt művet, valamint számos versenyen kívüli filmet vetítenek a Corvin moziban.
Vizuál

Szabó István nem veszi át életműdíját

Az Oscar- és Kossuth-díjas rendező kitüntetését a közelmúltban többen kritizálták Szabó István ügynökmúltja miatt.
Klasszikus

A lipcsei kántor, aki mindannyiunkat összeköt – Jön a Bach Bridges fesztivál

Bach és Beethoven lesz a főszereplője az idei Bach Bridges Fesztiválnak március 31. és április 3. között a Budapest Music Centerben. A két korszakalkotó zseni munkássága a jelenkor perspektívájából és a nyugatitól eltérő esztétika fénytörésében is megmutatkozik a fesztivál változatos programjában.
Klasszikus

A mi Kodályunk – Zenés ismeretterjesztő film a mozikban

Március 6-a Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző és népzenekutató halálának évfordulója. A 20. század korszakalkotó zenetudósa előtt tisztelegve, március 11-től érkezik a mozikba A mi Kodályunk című rendhagyó dokumentumfilm, amely Kodály kevéssé ismert fiatalkorát dolgozza fel két kimagaslóan tehetséges ifjú muzsikus szemszögéből, egy 1910-es szerzői estet állítva középpontba.
Színház

Három alkotás szerzői kaptak idén Kortárs Magyar Dráma-díjat

Székely Csaba, Schwechtje Mihály, valamint Hajdu Szabolcs és Török-Illyés Orsolya szövegét díjazták a Radnóti Zsuzsa által alapított elismeréssel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Plusz hír

Változtatási tilalmat rendeltek el a Városligetben

A Liget projekt által érintett területre vonatkozó tilalmat azért rendelték el, hogy a területet „további visszafordíthatatlan változtatások ne érjék”.
Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.