Plusz

A helyi közösség ereje – ELEVEN Ősz a Bartók Béla Boulevard-on

2023.08.14. 10:55
Ajánlom
A Bartók Béla Boulevard programsorozata a helyi közösség erejét hangsúlyozva közelebb hozza az oda látogatókat és a helyi üzleteket, bárokat, éttermeket, galériákat. Szeptember 15-16-án ismét megelevenedik ugyanis a Budapest 11. kerületében található Bartók Béla Boulevard, amely ma már a Szent Gellért tértől a Móricz Zsigmond körtérig, illetve a Feneketlen tóig tartó szakaszt foglalja magában.

„A Bartók Béla út kulturális és innovatív felvirágoztatásáról és egy emberibb környezet kialakításáról álmodtunk akkor, amikor még az üzlethelyiségek nagy részére a kiadó tábla volt kifüggesztve” – mondja Jáki Monika, az ELEVEN Őszt szervező és a Bartók Béla Boulevard üzleteit összefogó egyesület főtitkára, utcamenedzsere, alapító tagja. Az ELEVEN Ősz programsorozat éppen ezért idén is kiemelten foglalkozik a zöldítés gondolatával.

Ráadásul a Főváros közösségi költségvetés-tervezése során 2023 szeptemberében szavazatunkkal támogathatjuk azt, hogy jelentős forrásból tovább zöldülhessen a Bartók Béla út,

ezzel is közelebb hozva a területet az ott lakó közösséghez. „Remélem, hogy a helyi közösség erejével meg tudjuk valósítani az elképzeléseinket” – fogalmazott az egyesület főtitkára.

Amikor immáron több mint tíz éve megalapították az Egyesületet, aligha gondolták, hogy sikerül ennyire megerősödniük, mára ugyanis meghatszorozták a tagok számát. Sőt, az utóbbi hónapokban rohamosan növekedett a taglétszám, az utóbbi fél évben ugyanis tíznél is több új tag csatlakozott az összefogáshoz, például a Hemingway Étterem, az ArtMasters kreatív műhely, a Pár Falat Boldogság Konyha, az Érzékelés és Felfedezés Műhely, a Pesti Pipi Bartók Béla úti üzlete, a Moto Pizza és Schneller János magánszemélyként a képzőművészeti fókuszt erősítve. Az Egyesületet színesíti immár az autizmussal élőket segítő Autistic Art Alapítvány, vagy a Feneketlen-tónál, hatalmas gesztenyefák árnyékában a találkozásoknak helyet adó Este11, valamint a Zemse ékszerbolt és az Íme Kult Tér / Kortárs Összművészeti Műhely, amelyeket pedig már a Budafoki úton találunk. Tehát nemcsak a fő tengelyen található helyek csatlakoznak az Egyesülethez, hanem a környező utcák vállalkozásai is, akik úgy érzik, hogy a közösséghez tartozás, a lokális jelenlét fontos számukra. De az új tagok mellett sokszor a régiek is új lendületet hoznak: megújult külsővel várja az érdeklődőket például a Szpot a régi Moha helyén, vagy a Kréta bisztró a DiVino portáján.

Eleven3-105247.jpg

Színes programok a Bartók Béla Boulevard-on (Fotó/Forrás: Bartók Béla Boulevard)

„Speciális helyzetben vagyunk, az egyetlen budai tematikus utcaként a törzsközönségre építünk, nem pedig a turistákra. Nálunk soha nem az volt a kérdés, hogy kinél olcsóbb a korsó sör, nem ez volt az üzletfilozófia. A turisták itt nem a forgalom 90 százalékát teszik ki, ráadásul

az elmúlt években átszoktak hozzánk a pestiek, mert az ottani hatalmas forgatagban már sokan nem tudtak megmaradni

– fogalmaz a főtitkár. „Mindennek köszönhető, hogy egyre több a kulturális megmozdulás és közös program a környéken, az Eleven Ősz előtt két héttel rendezik meg a Bartók Fesztet, majd azzal egy időben pedig a Mobilitási Hétnek, a Ménesi Kulturális Utcabálnak és a B32 Gyermekkönyvünnepnek is helyet ad a környék” – teszi hozzá Jáki Monika.

Az ELEVEN Ősz programjainak jelentős részét ismét pályázat útján választották ki a szervezők, melynek eredményeként számos zenei, színházi, gasztronómiai, családi programon vehetnek részt az érdeklődők, miközben workshopokon bontakoztathatják ki művészeti vénájukat, performanszok, kiállítások és köztéri installációk között találkozhatnak a képzőművészet erejével, valamint művészeti és helytörténeti sétákon ismerkedhetnek a Bartók Béla Boulevard-ral.

Eleven-105246.jpg

Színes programok a Bartók Béla Boulevard-on (Fotó/Forrás: Bartók Béla Boulevard)

Az Egyesület egyik új tagja, az Este11 saját színpadot állít fel a Feneketlen tónál, ahol gyermekprogramok, akusztikus koncertek várják az érdeklődőket, de lesz itt jóga a szabadban, slam poetry és dj is. A Figaro Bűvészbolt jóvoltából nem lesz hiány a varázslatból sem a Bartókon, ahol a K.A.S. Galériában családi agyagozóworkshopot tartanak. A Kornél Kávézó a tavaly őszi PadTárshoz hasonlóan és annak tapasztalataival szeretne újra leültetni egymás mellé önismerettel, érzelmi neveléssel és mentális jóléttel foglalkozó szakembereket és civil érdeklődőket. Szirmok és szárnyak a városban címmel utcainstalláció épül a Bor és Kézműves előtt, az ArtMasters élményfestésén a kora őszi erdőt festhetjük meg, a BBB KultPontban megismerjük az ősszel gyűjthető vagy a balkonon ékeskedő gyógynövényeket és a gyógyhatásukat. A Faur Zsófi Galériában Benyovszky-Szűcs Domonkos képzőművész az esztétizált, láthatatlan erőszak formáira és terjedésére hívja fel a figyelmet a művészet eszközeivel, Verseitek Dallama címmel az irodalom, a lélek és a dallamok találkoznak az utca emblematikus kávézóiban. Az Ultramarinos Martínez étteremben spanyol gitárzene szól majd, a Feneketlen tónál nyugodt hangutazásra és befelé figyelésre várnak minket a Wave of Sound lüktető dallamaival, finom zongoraszó mellett, a Team Gusto Cubano salsa-latin showband pedig a Szent Gellért téren lép fel. Mindemellett

a hagyományos 1 művész 1 porta projekt keretében számos művész alkotásaival találkozhatunk a köztereken, avagy a helyszínek kirakatában,

így például szintén a Szent Gellért téren Újbudai Zeg-Zug címmel készül el Kele Juci legújabb interaktív közösségi installációja, mely a kedvenc városi értékére hívja fel a figyelmet. Az ELEVEN Őszre ismét megjelenik az Eleven Magazin, amely a környéket bemutató cikkeknek, a helyi művészekkel készített interjúknak ad helyet, illetve melynek melléklete az ELEVEN Ősz teljes programja is.

A fesztivál, avagy utcaünnep bepillantást enged a Bartók Béla Boulevard pörgős mindennapjaiba, azon városrész életébe, amely néhány évvel ezelőtt a brit Time Out magazinnak köszönhetően a világ hetedik legmenőbb városrészeként került be a köztudatba. A lap akkor ki is emelte: „érdemes a környékre az ELEVEN Ősz, a Bartók Béla Boulevard évek óta sikeresen megrendezett utcafesztiválja idején érkezni, hogy a bohém kávézókat, bárokat, művészeti galériákat ne is említsük.”

Részletek a Bartók Béla Boulevard Facebook-oldalán érhetők el.

Fejléckép forrása: Bartók Béla Boulevard

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Udvaros Dorottya jövőre a Katonában vendégszerepel

Június 14-én megtartotta évadzáró társulati ülését a budapesti Katona József Színház. Máté Gábor elmondta: a Katona negyvenegyedik évadában a fiatal művészekre és nézőkre különösen odafigyeltek.
Színház

Együttműködésekre van szükség – felsorakozott az Átrium új vezetése

A következő évadtól új lakók költöznek az Átriumba az eddigi üzemeltető Kultúrbrigád helyébe. A független színházi formációk június 11-én, a Jurányi évadzáró eseményén ismertették röviden elképzeléseiket.
Klasszikus

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.
Klasszikus

A Magyar Hegedű Ünnepe a Pesti Vigadóban

Június 22-én és 23-án gazdag programkínálattal, egyebek közt kortárs vonóshangszer-kiállítással, könyvbemutatóval és hangversenyekkel is várják az érdeklődőket a Magyar Hegedű Ünnepén. Az eseményen ünneplik a hetvenéves Szecsődi Ferencet is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.