Plusz

A jávai elektronikus zenét hozza el a CAFe

2016.10.06. 10:51
Ajánlom
Hogyan illik egymáshoz a tradicionális indonéz zene, a gamelán és az elektronikus triphop? Hogyan hangzanak Bartók művei jazzkvartettre hangszerelve? És milyen eszement hangszereket hoz a göteborgi hangszerkészítő, Martin Molin? Többek közt ez is kiderül a CAFe Budapest számtalan könnyűzenei koncertjén, október 7. és 23. között.
Yann Tiersen

Yann Tiersen (Fotó/Forrás: ChristopherEspinosaFernandez)

A Bali és Jáva szigetén népszerű gamelánok olyan zenei együttesek, amelyekben egyszerre található meg a xilofon, a merallofon, a dobok, a gongok, a bambuszfuvola és a húros hangszerek is. Sőt, időnként még énekesekkel is kiegészülnek. A számtalan hangszert mind egymáshoz hangolják, így alkotva egységes hangzást. Ezért a különböző gamelánokból származó hangszerek általában nem helyettesíthetők egymással. A Southbank Gamelan Playerst napjaink egyik legjelentősebb jávai zeneszerzője és zenésze, Rahayu Supanggah hívta életre, mikor a londoni Southbank Center rezidens művészeként dolgozott. Ekkor született meg az a nagyszabású ötlet is, hogy a szintén londoni elektronikus triphop duóval – a Plaid művésznéven alkotó Andy Turner és Ed Handley párossal - együttműködve valami egészen szokatlant hozzanak létre. A Plaid és a Southban Gamelan Players 2009 óta turnéznak együtt, október 10-én pedig a Müpa hangversenytermébe is elhozzák ezt az egészen egyedülálló hangzásvilágot.

A Squarepusher művésznéven alkotó Tom Jenkinson a 90-es évek második felének kultikus elektronikus zenei producere ritka kivételekkel egyedül dolgozik. Ilyen volt a 2010-ben létrehozott   Shobaleader One   névre keresztelt projektzenekar is, amely egy album és néhány koncert után rögtön pihenőre is kényszerült, egészen mostanáig. A régi koncepciót újraformálva ezúttal gitárossal, billentyűssel és dobossal kiegészülve élőben adják elő a korábban kizárólag számítógépek használatával előadhatónak gondolt zenét. Bár a színpadi koncepciónak köszönhetően – a zenészek arcát végig maszkok takarják, ruhájuk is egyforma, jellegtelen fekete – a zenésztársak kilétét homály fedi, biztosak lehetünk benne, hogy október 10-én a Bálnában a legkomolyabb nevek lépnek majd a színpadra.

Hallott már olyanról, hogy multimédiás kortárs opera?

Kapcsolódó

Hallott már olyanról, hogy multimédiás kortárs opera?

Izgalmas összművészeti alkotást mutatnak be október 7-én a Kiscelli Múzeumban.

A fesztivál Bartók-tematikájához csatlakozik a Párniczky Quartet október 20-i koncertje, a Bartók Electrified. Párniczky András Bartók műveinek feldolgozásával - a Mikrokozmosz, a 10 könnyű zongoradarab vagy a Kontrasztok részletei - egy olyan repertoárt hozott létre, mely egyszerre komplex és érzelmekben dús. A Müpában Európa két vezető jazz-zenésze csatlakozik a kvartetthez: a gitáros Frank Möbus (Carlos Bica's Azul, Der Rote Bereich) és a Német Lemezkritikusok Díjával kitüntetett szaxofonos, Daniel Erdmann.

Nik Baertschs Mobile

Nik Baertschs Mobile (Fotó/Forrás: Christian Senti és Ronin Rhythm)

Klasszikusok által inspirált stílustalálkozások – ez a mottója a  Porsche Classic: Evolution of Perfection  koncertjének. Október 17-én a Várkert Bazárban a fiatal művészek klasszikus műveket - többek között J. S. Bach, Liszt, Bartók, Satie és Sosztakovics - öltöztetnek új köntösbe. Az egyedülálló kezdeményezés fókuszában a változás, az átalakulás áll. A „perfection”-t, vagyis a tökéletességet a koncert során felcsendülő klasszikus alapművek jelentik, az „evolution” kifejezés a program kortárs szemléletében jelenik meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz művészet

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Plusz nyár

A júliusi Fidelio már a polcokon van

Az ingyenes programmagazinban a júliusi eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Dragomán György íróval és Szabó Balázs zenésszel. Lapozzon bele online!
Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.