Plusz

A jogállamiság záloga: 800 éves az Aranybulla

2022.04.24. 17:45
Ajánlom
1222. április 24-én II. András 31 pontban összegezte a nemesség jogait és a király kötelezettségeit, ezzel keretet adva az állam jogrendszerének. Bár az Aranybulla kiadását akkor általános elégedetlenséggel fogadta a nép, ma már hivatkozási alap.

III. László halálát követően 1205-ben a törvényes utódot, Andrást koronázták magyar királlyá, aki első rendelkezéseivel saját híveit – főként németeket – juttatta földekhez, várbirtokokat, sőt egész vármegyéket adományozva az uraknak. Tettével kivívta a magyar főurak haragját, akik lázadást szítottak és megölték a királyi udvar több tagját, köztük a királynét. Mindez az uralkodó tudta nélkül történt, András ugyanis az apjának tett ígéretét teljesítve keresztes hadjáratot vezetett a Szentföldre.

Hazatértekor háborús állapotok fogadták, a béke érdekében tehát azonnal cselekednie kellett. Az Aranybulla kiadását azonban nem mindenki fogadta pozitívan. A bárók kifogásolták, hogy a király külföldi bizalmasait juttatja előnyökhöz, valamint az is aggodalomra adott okot, hogy az bizonytalan anyagi helyzetet András a szaracénoktól és a zsidóktól kért segítséggel igyekezett orvosolni, akiknek így nagyobb befolyásuk lett.

Az Aranybulla kiadásának konkrét okát a történészek kétféle módon magyarázzák: az egyik nézet szerint a hadjáratok magas költségeit nem nézték jó szemmel a rendek, és az András ellen fordulók kényszerítették ki az oklevél kiadását, míg a másik nézet szerint a király érdekei diktálták a jogok rögzítését.

Az Aranybulla rögzítette a törvénylátó napok (amikor a nép felterjeszthette a panaszait az uralkodónál) évenkénti megrendezését, ezzel II. András a mai országgyűlési rendszer alapjait fektette le. Rendelkezett az ítélkezési formákról és a nádor bíráskodási jogköréről is. A dokumentum az öröklési rendet is megreformálta: a lánygyermek, akinek apja fiúutód nélkül halt meg, a birtok negyedét örökölte, emellett rendeletben tiltotta a vármegyék és királyi tisztek adományozását.

Az oklevél kitért a nemesek jogkörére és a katonai szolgálatokra is. II. András gazdasági intézkedéseket is hozott: ígéretet tett, hogy egy évnél gyakrabban nem veret új pénzt.

Az Aranybulla legfontosabb része az utolsó, 31. cikkely, az ellenállási záradék volt, amely felhatalmazta a világi és egyházi előkelőségeket, hogy ellenszegüljenek a király akaratának, ha megszegi a törvénybe foglaltakat.

Az oklevelet, melyre koronázási esküjében ezután minden magyar király hivatkozott, ötször újították meg. Először maga II. András 1231-ben, majd IV. Béla 1267-ben, Nagy Lajos 1351-ben, majd Hunyadi Mátyás 1464.ben. A bulla eredeti változata hét példányban készült el, de mára már csak hiteles másolatok őrzik szövegét. A dokumentumon kétoldalú arany függőpecsét lógott –innen kapta az Aranybulla nevet –, egyik oldalán a trónon ülő II. Andrást ábrázolva, míg másikon egy címer volt látható. Ma az alkotmánybírák egy erről mintázott medaliont viselnek a nyakukban.

Fejléckép: az Aranybulla (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.