Plusz

A jogállamiság záloga: 800 éves az Aranybulla

2022.04.24. 17:45
Ajánlom
1222. április 24-én II. András 31 pontban összegezte a nemesség jogait és a király kötelezettségeit, ezzel keretet adva az állam jogrendszerének. Bár az Aranybulla kiadását akkor általános elégedetlenséggel fogadta a nép, ma már hivatkozási alap.

III. László halálát követően 1205-ben a törvényes utódot, Andrást koronázták magyar királlyá, aki első rendelkezéseivel saját híveit – főként németeket – juttatta földekhez, várbirtokokat, sőt egész vármegyéket adományozva az uraknak. Tettével kivívta a magyar főurak haragját, akik lázadást szítottak és megölték a királyi udvar több tagját, köztük a királynét. Mindez az uralkodó tudta nélkül történt, András ugyanis az apjának tett ígéretét teljesítve keresztes hadjáratot vezetett a Szentföldre.

Hazatértekor háborús állapotok fogadták, a béke érdekében tehát azonnal cselekednie kellett. Az Aranybulla kiadását azonban nem mindenki fogadta pozitívan. A bárók kifogásolták, hogy a király külföldi bizalmasait juttatja előnyökhöz, valamint az is aggodalomra adott okot, hogy az bizonytalan anyagi helyzetet András a szaracénoktól és a zsidóktól kért segítséggel igyekezett orvosolni, akiknek így nagyobb befolyásuk lett.

Az Aranybulla kiadásának konkrét okát a történészek kétféle módon magyarázzák: az egyik nézet szerint a hadjáratok magas költségeit nem nézték jó szemmel a rendek, és az András ellen fordulók kényszerítették ki az oklevél kiadását, míg a másik nézet szerint a király érdekei diktálták a jogok rögzítését.

Az Aranybulla rögzítette a törvénylátó napok (amikor a nép felterjeszthette a panaszait az uralkodónál) évenkénti megrendezését, ezzel II. András a mai országgyűlési rendszer alapjait fektette le. Rendelkezett az ítélkezési formákról és a nádor bíráskodási jogköréről is. A dokumentum az öröklési rendet is megreformálta: a lánygyermek, akinek apja fiúutód nélkül halt meg, a birtok negyedét örökölte, emellett rendeletben tiltotta a vármegyék és királyi tisztek adományozását.

Az oklevél kitért a nemesek jogkörére és a katonai szolgálatokra is. II. András gazdasági intézkedéseket is hozott: ígéretet tett, hogy egy évnél gyakrabban nem veret új pénzt.

Az Aranybulla legfontosabb része az utolsó, 31. cikkely, az ellenállási záradék volt, amely felhatalmazta a világi és egyházi előkelőségeket, hogy ellenszegüljenek a király akaratának, ha megszegi a törvénybe foglaltakat.

Az oklevelet, melyre koronázási esküjében ezután minden magyar király hivatkozott, ötször újították meg. Először maga II. András 1231-ben, majd IV. Béla 1267-ben, Nagy Lajos 1351-ben, majd Hunyadi Mátyás 1464.ben. A bulla eredeti változata hét példányban készült el, de mára már csak hiteles másolatok őrzik szövegét. A dokumentumon kétoldalú arany függőpecsét lógott –innen kapta az Aranybulla nevet –, egyik oldalán a trónon ülő II. Andrást ábrázolva, míg másikon egy címer volt látható. Ma az alkotmánybírák egy erről mintázott medaliont viselnek a nyakukban.

Fejléckép: az Aranybulla (fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.