Plusz

A karácsonyi zoknik legendája

2016.12.24. 08:22
Ajánlom
Nálunk a Jézuska a karácsonya alá hozza az ajándékot - azokon a helyeken viszont, ahol a Mikulás ténykedik, a meglepetés a hagyományosan a kandallókra akasztott zokniba is belekerülhet. Feltéve, hogy belefér.

Nálunk kevésbé szokás kiakasztani színes zoknijainkat Karácsonykor,  ha mégis, akkor is maximum dekorációs célból  Az Egyesült Államokban viszont komoly hagyománya van a karácsonyi zokniknak – a Smithsonian szerint az ünnep elengedhetetlen része a ruhadarab, aminek hegemóniáját egyedül az 1800-as évek közepén törte meg a karácsonyfa intézménye. A korabeli New York Times a gyökértelen és élettelen hullaként aposztrofált „Német Karácsonyfa” és a jóságos és hagyományos zokni párharcaként írt a korszakról. A lábravaló viszont bármennyire közel állt az amerikaiak szívéhez, erősen korlátozta az ajándékozást: a nagyobb ajándékokat nem lehetett beletuszkolni. Az új, Chicagóból származó nyugati zoknik viszont éppen hogy olyan hatalmasak voltak, hogy csak nagy nehézségek árán lehetett teletömni ajándékokkal. Így tehát a régi fajta, new-englandi zoknikat a gyerekek iránti jóságból cserélték karácsonyfára, hogy több ajándék elférjen, míg Chicagóban épp azért tették az ajándékot a fa alá a zokni helyett, hogy a szülők kevesebből megússzák az ünnepet.

GettyImages-3336488

GettyImages-3336488 (Fotó/Forrás: Sherman / Getty Images Hungary)

De hogyan alakult ki a felakasztott zoknik szokása? A legnépszerűbb legenda egy megözvegyült apáról szól, aki három lánygyermekkel  magára maradt. A lányai akármennyire gyönyörűek voltak, szegénységük miatt lehetetlennek tűnt, hogy férjhez tudja adni őket. Szent Miklós épp abban a városban járt, ahol ez a család élt, és hallotta, amint a helyiek nehéz körülményeikről beszélgetnek. Segíteni akart az apának, de tudta, hogy az úgyis visszautasítana bármilyen segítséget. Ezért egy este leereszkedett a kéményen a család házába, és aranytallérokkal megtöltötte a lányok frissen mosott zoknijait, amelyek épp a kandallóra felakasztva száradtak.

Amikor a lányok reggel felébredtek, teljesen magukon kívül voltak az örömtől, hogy valaki ilyen jóságos volt velük. Szent Miklósnak köszönhetően most már nyugodtan megházasodhattak és az édesapjuknak  nem kellett azon aggódnia, hogy a szegénységben magányosak maradnak.

A jótevő Mikulásról szóló mese farvizén máig tartó szokás alakult ki – a tengerentúlon változatosabbnál változatosabb zoknikat akasztanak ki Karácsonykor a kandallóra, a párkányra vagy a polcokra. A gyerekek szerint persze minél nagyobb, annál jobb, hiszen akkor sok ajándék fér bele. Egyes családoknál ugyanis a meglepetések még mindig ide, és nem a „bevándorló, élettelen karácsonyfák” alá érkezik.

Ha az ajándék mégis a fa alatt landol, a zoknikba általában akkor is kerül valami. A szokások szerint a leggyakrabban narancs – az egyik verzió szerint ez a hagyomány még abból az időből származik, mikor a gyümölcs ritka kincs volt, így valóban nagy ajándéknak számított. A másik elképzelés szerint az előbbi történetben Szent Miklós aranytallérok helyett egy-egy aranygolyót hagyott a lányok zoknijaiban. Ez alakult át mára a sokkal könnyebben elérhető naranccsá, ami mellé, ha valaki jól viselkedik, egyéb apróság és csecsebecse társul – ha pedig rosszul, akkor a Mikulás szenet rak a zokniba.

ADVENT

A Fidelio adventi rovatának kiemelt támogatói:

 

Budapesti Nyári Fesztivál

Feledhetetlen nyáresti élmények várják jövőre is a Szabad Tér Színház látogatóit: romantika, dráma, andalító és vérpezsdítő dallamok a Budapesti Nyári Fesztivál helyszínein.

További információ: www.szabadter.hu

 

Esernyős

Óbuda szívében, a békebeli hangulatot máig őrző Fő téren 2014-ben nyitotta meg kapuit a III. kerület kulturális sokszínűségét egyedi profillal kiegészítő Esernyős. A mára népszerűvé vált multifunkcionális intézményben az egész évben látogatható koncertek, képzőművészeti kiállítások és filmvetítések mellett a helyi közösséget erősítő programok zajlanak, valamint kávézó, bisztró és turisztikai infópont és jegyiroda működik.

További információ: www.esernyos.hu

 

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött. 2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

További információ: www.vigado.hu

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz bűnügy

Feljelentették a horvát énekesnőt, mert „gúnyosan intonált” a himnusz közben

Egy dühös állampolgár szerint Josipa Lisac saját értelmezése sérti a horvát nemzeti himnuszt.
Plusz brit tudósok

Kilenc perc kell ahhoz, hogy a zene elűzze a szomorúságot

Brit kutatók már megint kutattak, és megállapították, hogy a zene boldogságot okozhat.
Plusz hír

Megalakult a Nemzeti Kulturális Tanács

Megtartotta alakuló ülését az Országgyűlés által tavaly decemberben kihirdetett törvény alapján életre hívott testület.
Plusz hír

Fiatal művészek szaxofonkvartettje zengi be a Szentendrei Tavaszi Fesztivált

Idén a Saxy4U szaxofonkvartett tagjai lettek a március 1-től április 7-ig tartó Szentendrei Tavaszi Fesztivál arcai.
Plusz hír

Magyar performanszművész a tranzitzónából

London feltörekvő kreatív művésznegyedében adott teltházas költői estet Ladik Katalin avantgárd performanszművész.