Plusz

A karácsonyi zoknik legendája

2016.12.24. 08:22
Ajánlom
Nálunk a Jézuska a karácsonya alá hozza az ajándékot - azokon a helyeken viszont, ahol a Mikulás ténykedik, a meglepetés a hagyományosan a kandallókra akasztott zokniba is belekerülhet. Feltéve, hogy belefér.

Nálunk kevésbé szokás kiakasztani színes zoknijainkat Karácsonykor,  ha mégis, akkor is maximum dekorációs célból  Az Egyesült Államokban viszont komoly hagyománya van a karácsonyi zokniknak – a Smithsonian szerint az ünnep elengedhetetlen része a ruhadarab, aminek hegemóniáját egyedül az 1800-as évek közepén törte meg a karácsonyfa intézménye. A korabeli New York Times a gyökértelen és élettelen hullaként aposztrofált „Német Karácsonyfa” és a jóságos és hagyományos zokni párharcaként írt a korszakról. A lábravaló viszont bármennyire közel állt az amerikaiak szívéhez, erősen korlátozta az ajándékozást: a nagyobb ajándékokat nem lehetett beletuszkolni. Az új, Chicagóból származó nyugati zoknik viszont éppen hogy olyan hatalmasak voltak, hogy csak nagy nehézségek árán lehetett teletömni ajándékokkal. Így tehát a régi fajta, new-englandi zoknikat a gyerekek iránti jóságból cserélték karácsonyfára, hogy több ajándék elférjen, míg Chicagóban épp azért tették az ajándékot a fa alá a zokni helyett, hogy a szülők kevesebből megússzák az ünnepet.

GettyImages-3336488

GettyImages-3336488 (Fotó/Forrás: Sherman / Getty Images Hungary)

De hogyan alakult ki a felakasztott zoknik szokása? A legnépszerűbb legenda egy megözvegyült apáról szól, aki három lánygyermekkel  magára maradt. A lányai akármennyire gyönyörűek voltak, szegénységük miatt lehetetlennek tűnt, hogy férjhez tudja adni őket. Szent Miklós épp abban a városban járt, ahol ez a család élt, és hallotta, amint a helyiek nehéz körülményeikről beszélgetnek. Segíteni akart az apának, de tudta, hogy az úgyis visszautasítana bármilyen segítséget. Ezért egy este leereszkedett a kéményen a család házába, és aranytallérokkal megtöltötte a lányok frissen mosott zoknijait, amelyek épp a kandallóra felakasztva száradtak.

Amikor a lányok reggel felébredtek, teljesen magukon kívül voltak az örömtől, hogy valaki ilyen jóságos volt velük. Szent Miklósnak köszönhetően most már nyugodtan megházasodhattak és az édesapjuknak  nem kellett azon aggódnia, hogy a szegénységben magányosak maradnak.

A jótevő Mikulásról szóló mese farvizén máig tartó szokás alakult ki – a tengerentúlon változatosabbnál változatosabb zoknikat akasztanak ki Karácsonykor a kandallóra, a párkányra vagy a polcokra. A gyerekek szerint persze minél nagyobb, annál jobb, hiszen akkor sok ajándék fér bele. Egyes családoknál ugyanis a meglepetések még mindig ide, és nem a „bevándorló, élettelen karácsonyfák” alá érkezik.

Ha az ajándék mégis a fa alatt landol, a zoknikba általában akkor is kerül valami. A szokások szerint a leggyakrabban narancs – az egyik verzió szerint ez a hagyomány még abból az időből származik, mikor a gyümölcs ritka kincs volt, így valóban nagy ajándéknak számított. A másik elképzelés szerint az előbbi történetben Szent Miklós aranytallérok helyett egy-egy aranygolyót hagyott a lányok zoknijaiban. Ez alakult át mára a sokkal könnyebben elérhető naranccsá, ami mellé, ha valaki jól viselkedik, egyéb apróság és csecsebecse társul – ha pedig rosszul, akkor a Mikulás szenet rak a zokniba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Ezeket a könyveket vásárolták legtöbben karácsonyra

A könyv az egyik legjobb dolog, ami a fa alá kerülhet – legalábbis szerintünk. A decemberi eladási adatokból az is kiderül, hogy melyik kötetekkel lepték meg szeretteiket a vásárlók.
Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Klasszikus

Mit játszhat egy fagottista a tévémacin túl?

A kérdésre a választ Stefán Zsófia koncertje adhatja meg, aki a Concerto Zeneházban lép fel január 14-én.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Könyv

Rovarokkal, penésszel, idővel való küzdelem a corvinák védelmében

Vegyészek, restaurátorok, ötvös- és textilművészek is munkálkodtak azért, hogy Mátyás király világhírű kódexei fennmaradjanak.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Plusz Film

Martin Scorsese újabb dokumentumfilmet rendez Bob Dylanről

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendező dokumentumfilmet készít Bob Dylan legendás énekes, dalszerző, költő 1975-ös turnéjáról.
Plusz kult50

Ismerd meg a Kult50 védnökeit!

Új kategóriákkal és kategóriánként egy-egy szakmai védnökökkel jelentkezik idén a Kult50 harmadik szezonja.
Plusz hír

102 férfira 14 nő jut a hazai kultúra legtekintélyesebb alakjai között

Az MTA összeállította a kortárs magyar kultúra toplistáját. Nádas Péter, Alföldi Róbert és Fischer Iván az élen.
Plusz applikáció

Így találhatsz művészként és szakemberként könnyebben munkát

Szakmai „társkereső” oldal indult egy magyar startup céggel. A StageHive azonban nem a romantika színtere, hanem művészeket és produkciókat hoz össze egymással.