Plusz

A képregény az új műkincs

2015.03.09. 10:23
Ajánlom
Legalábbis ez derült ki a Sotheby’s párizsi képregény-árverésén, ahol eddig soha nem látott összegért találtak gazdára régi francia nyelvű kiadványok.

A francia és belga területen a képregény - vagy ahogy ők hívják: Bande dessinée - körülbelül olyan, mint nálunk az Egri csillagok. Valamikor általános iskolás korban veszik először kézbe, és onnantól kezdve meghatározó olvasmányélményként kíséri végig az életüket. A különbség csak annyi, hogy szemben az Egri csillagokkal, a Tintin kalandjait az Asterixet nem szokták húsz oldal után sarokba hajítani, és aztán egy életen át gyűlölni.

Sőt. Nagyon is úgy tűnik, hogy komolyabb összegeket is hajlandóak kifizetni egy-egy eredeti kiadványért. A Tintin kalandjait is jegyző belga Georges Prosper Rem, ismertebb nevén Hergé tucatnyi illusztrációjáért a Sotheby's hétvégi aukcióján összesen 1,2 millió eurót voltak hajlandóak fizetni (367 millió forint), a legdrágább tétel, a Tintin kalandjait is publikáló La Petit Vingtieme 1938-as címlapjának eredetije pedig 453 ezer euróért (138 millió forintért) került magánkézbe.

Hergé 1929-ben kezdte el írni és rajzolni a Tintin kalandjait, és egészen 1983-as haláláig abba se hagyta a történetek publikálását. A képregény népszerűségéhez jelentősen hozzájárult, hogy a letisztult rajzok és az ismeretterjesztő kalandok mellett nem ritkán olyan aktuálpolitikai kérdésekre is reagált, mint például az Anschluss vagy épp az ötvenes évek hidegháborúja.

Manapság egyre nehezebb eredeti, jó minőségű Hergé-rajzokat találni, jelentős részük ugyanis magángyűjtemények részét képzik, és vélhetően nem is fog onnan egyhamar kikerülni - legalábbis ezt mondta a most hétvégi árverés egyik szakértője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

A Fidelio már augusztusra hangol – megjelent az új szám!

Az ingyenes programmagazin augusztusi számában a nyári eseménynaptár mellett megtalálja Fáy Miklós és Vámos Miklós rovatát, gasztro ajánlatunkat, valamint számos interjút, többek között Szécsi Noémivel, Karinthy Mártonnal, Szemenyei Jánossal. Lapozzon bele online!
Plusz gasztro

Hé, Bubu, mi van a piknikkosaradban?

Maci Laci, a népszerű mesében szereplő medve imádta a kirándulókat, főleg a piknikkosarakban megbúvó finomságok miatt. E havi gasztro-összeállításunk a nyár egyik kedvenc foglalatosságáról szól: mire figyeljünk, mit vigyünk magunkkal, és hogyan élvezzük a piknikezés minden pillanatát.
Plusz videó

Will Smith sokat tesz a magyar országimázsért

Ezúttal a Lánchíd tetején lejtett örömtáncot lejt, így búcsúzik Magyarországtól.
Plusz hír

Ritka, a zsidó háborúból származó érmére bukkantak

Nemcsak az a történelmi kor különleges, ahonnan az érme származik, hanem maga a lelet is. Egészen más felirat áll rajta, mint a korabeli pénzeken.
Plusz magazin

Egy póknak köszönhetik függetlenségüket a skótok

A skótok mitikus királyának, I. Róbertnek kalandos élete volt - a mesebeli történések pedig a halálával sem szakadtak meg.