Plusz

A képregény az új műkincs

2015.03.09. 10:23
Ajánlom
Legalábbis ez derült ki a Sotheby’s párizsi képregény-árverésén, ahol eddig soha nem látott összegért találtak gazdára régi francia nyelvű kiadványok.

A francia és belga területen a képregény - vagy ahogy ők hívják: Bande dessinée - körülbelül olyan, mint nálunk az Egri csillagok. Valamikor általános iskolás korban veszik először kézbe, és onnantól kezdve meghatározó olvasmányélményként kíséri végig az életüket. A különbség csak annyi, hogy szemben az Egri csillagokkal, a Tintin kalandjait az Asterixet nem szokták húsz oldal után sarokba hajítani, és aztán egy életen át gyűlölni.

Sőt. Nagyon is úgy tűnik, hogy komolyabb összegeket is hajlandóak kifizetni egy-egy eredeti kiadványért. A Tintin kalandjait is jegyző belga Georges Prosper Rem, ismertebb nevén Hergé tucatnyi illusztrációjáért a Sotheby's hétvégi aukcióján összesen 1,2 millió eurót voltak hajlandóak fizetni (367 millió forint), a legdrágább tétel, a Tintin kalandjait is publikáló La Petit Vingtieme 1938-as címlapjának eredetije pedig 453 ezer euróért (138 millió forintért) került magánkézbe.

Hergé 1929-ben kezdte el írni és rajzolni a Tintin kalandjait, és egészen 1983-as haláláig abba se hagyta a történetek publikálását. A képregény népszerűségéhez jelentősen hozzájárult, hogy a letisztult rajzok és az ismeretterjesztő kalandok mellett nem ritkán olyan aktuálpolitikai kérdésekre is reagált, mint például az Anschluss vagy épp az ötvenes évek hidegháborúja.

Manapság egyre nehezebb eredeti, jó minőségű Hergé-rajzokat találni, jelentős részük ugyanis magángyűjtemények részét képzik, és vélhetően nem is fog onnan egyhamar kikerülni - legalábbis ezt mondta a most hétvégi árverés egyik szakértője.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Klasszikus

A Kodály-módszer hírnöke: Szőnyi Erzsébet 95 éves

A kilencvenöt éves Szőnyi Erzsébet rengeteget tett a Kodály-módszer megőrzéséért, de saját jogán is kiváló zeneszerző. Születésnapján köszöntjük.
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Találtak Kínában egy 700 éves bombát, hatástalanítják

Vasból készült, csaknem 700 éves robbanószerkezetet tártak fel kínai régészek az ország délnyugati részén fekvő Csungking városnál folytatott ásatások során.
Plusz hír

Ponyvával borítják be a Notre-Dame tetejét

A Notre-Dame jövőjéről rendeznek beszélgetést a Werk Akadémia Nyílt Napján. A székesegyhéz leégett tetejének helyén keletkezett nyílás befedését a várható esős időszak előtt befejezik.
Plusz hír

Történelmi korok parfümjeit szagolhatják meg egy párizsi múzeumban

Háromezer év illatainak a történetét mutatja be a híres Fragonard-gyár új parfümmúzeuma, ahol a látogatók nem pusztán megtekinthetnek mintegy 400 parfümös üveget, hanem lehetőségük nyílik az illatukat is beszívni, és megismerik a illatszerek európai történetét.
Plusz Partitúra

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Plusz magazin

Kicsoda valójában a hölgy a híres „We Can Do It!” poszteren?

Mindenki ismeri az ikonikus posztert, amelyen egy nő feszít, mellette a híres szlogen: „Meg tudjuk csinálni”. De kicsoda a képen látható hölgy?