Plusz

A kortárs zene előadóit és tanárait díjazta az Artisjus

2021.12.17. 10:45
Ajánlom
Tizenegy zenetanár és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2021. december 17-én kerül sor.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére, missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

A könnyűzene területén előadói díjban részesül Berki Tamás jazzénekes, dalszerző, aki 18 éven keresztül volt az MZTSZ Kőbányai Stúdió énektanszékének vezetője, 27 évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének tanára, valamint Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének szaxofontanára, és Lantos Zoltán jazz- és worldmusic-hegedűművész, elektronikus multimédia-művész, zeneszerző, költő, szövegíró, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vendégtanára. Előadói posztumusz díjat kapott az idén szeptemberben elhunyt Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, aki a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója volt. Posztumusz részesül a díjban az idén júniusban, 55 évesen elhunyt Szappanos György basszusgitáros is, aki virtuóz játékáról volt híres, és magántanítványait, egyebek mellett a Madách Színházban a Rocksuli musical basszusgitáros gyerekeit készítette fel nagy sikerrel

A komolyzene területén előadói díjban részesül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiből 2001-ben alakult Corpus Harsona Quartet; Ernyei László harmonikaművész és tanár, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonikatanszakának és a 13. Kerületi Zeneiskola harmonikatanszakának vezetője. Előadói díjban részesül még Onczay Zoltán csellóművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője, a Celectro-electroacoustic projekt tagja, a Fejes Művészeti Akadémia alapító tagja, valamint a Somogyi Vonósnégyes, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatóiból 1997-ben alakult.  Díjat kapott Szűcs Péter klarinétművész, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Zeneakadémia doktorjelölt hallgatója, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának klarinét főtárgy- és kamarazene-tanára, valamint Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense.

Könnyűzene területén posztumusz zenetanári díjban részesül Gonda János zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a magyar jazzélet meghatározó alakja, aki idén márciusban 89 évesen hunyt el. Könnyűzene területén zenetanári díjat kapott Friedrich Károly jazzharsonás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének nyugalmazott docense, valamint Nesztor Iván jazzdobos, zenész-zeneszerző, az Erkel Ferenc Zeneiskola dobtanára, a Ritmusjáték és Jazzdobolás című tankönyvsorozat szerzője, népzenekutató. Zenetanári díjban részesül Riha Emil dobos, a Budapesti Operettszínház zenekarának nyugalmazott tagja, a Tárnoki Ütősegyüttes alapítója és vezetője, valamint Tornóczky Ferenc gitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese, gitár- és zenekari gyakorlat tanára.

Komolyzene területén zenetanári díjat kapott Bali János furulyaművész, karnagy, zenetörténész, zeneszerző, a Budapest Improvisers Orchestra tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. A díjban részesül Holló Aurél, az Amadinda együttes, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, zeneszerző, valamint Horn András klarinétművész, nyugalmazott klarinét- és kamarazene-tanár, a középiskolai fúvóskamarazene-oktatás tantervének társszerzője. Zenetári díjban részesül Romos Zsolt fuvolaművész-tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és gyakorlatvezetője, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium fúvós tanszakvezetője, valamint Szakály Ágnes, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott tanára. Posztumusz díjazott Szilvágyi Sándor gitárművész, tanár. A magyar gitárosközösség meghatározó tagja idén szeptemberben, 57 évesen hunyt el.

Fejléckép: Friedrich Károly, Szűcs Péter, Lantos Zoltán és Holló Aurél (fotó/forrás: Szakács Domonkos, Hamarits Zsolt, Mohai Balázs / Artisjus)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Stresszoldás, nyugalom, béke – hangtálterápiás jóga workshop a Pesti Vigadóban

FlowbyAnna hangtálterápiás jógaoktató segítségével hagyhatjuk hátra a hétköznapok fáradalmait április 27-én a Pesti Vigadó foglalkozásán. A workshopon bemutatott gyakorlatok előképzettség nélkül elvégezhetőek.
Plusz beszámoló

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.
Plusz ajánló

A sokoldalú Liszt Ferenc – itt vannak a Liszt Ünnep első programjai

Liszt Ferenc művészetének más-más oldalát mutatja be Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, a Kolozsvári Magyar Opera, illetve Francesco Tristano is. Október 9-én indul a negyedik Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál.
Plusz ajánló

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Plusz ajánló

Nyitott Ház – ismét kitárja kapuit a Pesti Vigadó

Tízéves a Magyar Művészeti Akadémia székháza, ez alkalomból május 11-én ismét megrendezik a Nyitott Ház elnevezésű programjukat, amely során egyebek közt kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal, kulturális előadásokkal vagy épp táncházzal várják az érdeklődőket ingyenesen.