Plusz

A kortárs zene előadóit és tanárait díjazta az Artisjus

2021.12.17. 10:45
Ajánlom
Tizenegy zenetanár és tizenegy előadóművész részesül idén az Artisjus elismerésében, a kitüntetések átadására 2021. december 17-én kerül sor.

Az Artisjus Zenetanári Díjjal azokat a zenepedagógusokat jutalmazzák, akik tanári pályafutásuk során nagy hangsúlyt fektetnek a kortárs magyar zene terjesztésére, missziójuk, hogy a felnövekvő muzsikusnemzedékek anyanyelvükként értsék és interpretálják a kortárs magyar zenét. Az Artisjus Előadóművészi Díjban azok az előadók részesülnek, akik művészeti tevékenységük során előtérbe helyezik a kortárs magyar darabokat, és küldetésüknek érzik, hogy minél szélesebb közönséghez juttassák el ezeket a zeneműveket.

A könnyűzene területén előadói díjban részesül Berki Tamás jazzénekes, dalszerző, aki 18 éven keresztül volt az MZTSZ Kőbányai Stúdió énektanszékének vezetője, 27 évig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének tanára, valamint Elek István szaxofonművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének szaxofontanára, és Lantos Zoltán jazz- és worldmusic-hegedűművész, elektronikus multimédia-művész, zeneszerző, költő, szövegíró, a Snétberger Zenei Tehetség Központ vendégtanára. Előadói posztumusz díjat kapott az idén szeptemberben elhunyt Póka Egon basszusgitáros, zeneszerző, aki a budapesti Kőbányai Zenei Stúdió alapítója és igazgatója volt. Posztumusz részesül a díjban az idén júniusban, 55 évesen elhunyt Szappanos György basszusgitáros is, aki virtuóz játékáról volt híres, és magántanítványait, egyebek mellett a Madách Színházban a Rocksuli musical basszusgitáros gyerekeit készítette fel nagy sikerrel

A komolyzene területén előadói díjban részesül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendékeiből 2001-ben alakult Corpus Harsona Quartet; Ernyei László harmonikaművész és tanár, egyetemi adjunktus, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmonikatanszakának és a 13. Kerületi Zeneiskola harmonikatanszakának vezetője. Előadói díjban részesül még Onczay Zoltán csellóművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar és a Madrid Soloists szólamvezetője, a Celectro-electroacoustic projekt tagja, a Fejes Művészeti Akadémia alapító tagja, valamint a Somogyi Vonósnégyes, amely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt hallgatóiból 1997-ben alakult.  Díjat kapott Szűcs Péter klarinétművész, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Zeneakadémia doktorjelölt hallgatója, a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának klarinét főtárgy- és kamarazene-tanára, valamint Váradi Judit zongoraművész, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense.

Könnyűzene területén posztumusz zenetanári díjban részesül Gonda János zongoraművész, zeneszerző, zenetörténész, főiskolai tanár, a magyar jazzélet meghatározó alakja, aki idén márciusban 89 évesen hunyt el. Könnyűzene területén zenetanári díjat kapott Friedrich Károly jazzharsonás, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének nyugalmazott docense, valamint Nesztor Iván jazzdobos, zenész-zeneszerző, az Erkel Ferenc Zeneiskola dobtanára, a Ritmusjáték és Jazzdobolás című tankönyvsorozat szerzője, népzenekutató. Zenetanári díjban részesül Riha Emil dobos, a Budapesti Operettszínház zenekarának nyugalmazott tagja, a Tárnoki Ütősegyüttes alapítója és vezetője, valamint Tornóczky Ferenc gitáros, zeneszerző, a Kőbányai Zenei Stúdió igazgatóhelyettese, gitár- és zenekari gyakorlat tanára.

Komolyzene területén zenetanári díjat kapott Bali János furulyaművész, karnagy, zenetörténész, zeneszerző, a Budapest Improvisers Orchestra tagja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója. A díjban részesül Holló Aurél, az Amadinda együttes, az UMZE Kamaraegyüttes tagja, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium tanára, zeneszerző, valamint Horn András klarinétművész, nyugalmazott klarinét- és kamarazene-tanár, a középiskolai fúvóskamarazene-oktatás tantervének társszerzője. Zenetári díjban részesül Romos Zsolt fuvolaművész-tanár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar egyetemi docense, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója és gyakorlatvezetője, a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnázium fúvós tanszakvezetője, valamint Szakály Ágnes, a Tóth Aladár Zeneiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola nyugalmazott tanára. Posztumusz díjazott Szilvágyi Sándor gitárművész, tanár. A magyar gitárosközösség meghatározó tagja idén szeptemberben, 57 évesen hunyt el.

Fejléckép: Friedrich Károly, Szűcs Péter, Lantos Zoltán és Holló Aurél (fotó/forrás: Szakács Domonkos, Hamarits Zsolt, Mohai Balázs / Artisjus)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Egy hallgató azt írta, ha nem lett volna a Notturno, végzett volna magával” – Interjú Némethy Attilával

Némethy Attila zongoraművésszel, a Zeneakadémia tanárával a Bartók Rádiónál vezetett műsorairól, a közönség érdeklődéséről és a hagyományok átadásáról beszélgettünk.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Klasszikus

A 82 éves Kobajasi Kenicsiró vezényelte a Nemzeti Filharmonikusokat Japánban

Beethoven, Bruch, Dvořák és Csajkovszkij műveit adta elő a magyar együttes tizenkét napos turnéja során. A japán közönség szívélyesen fogadta a zenekart, valamennyi koncert teltház előtt zajlott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Több mint kétszáz év után visszakerülnek az elhurcolt Parthenón-márványok Athénba

Még idén visszakerülnek Athénba a több mint kétszáz éve a londoni British Múzemban őrzött, az Akropoliszról származó ókori márványszobrok és reliefek – szúrta ki a Magyar Hang a The Times oldalán.
Plusz beszámoló

A vöröscsillag, amely rock’n’rollt köhög – a Magyar Zene Háza új, poptörténeti kiállításán jártunk

Január 22-én nyílt meg a Magyar Zene Háza első időszaki kiállítása „Nekünk írták a dalt!” címmel, ahol 1957-től egészen az első Sziget fesztiválig, 1993-ig járhatjuk végig a magyar pop-rock zene történeti állomásait.
Plusz lapszemle

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Plusz ajánló

Egy körkép négyszögesítése a februári Fidelióban

Állandó tartalmaink mellett mostantól rendszeresen megtalálja a Fidelio magazinban a szerkesztőség rövid recenzióit is. A februári számot keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz hír

Elmarasztalta Litvániát az EJEB egy LMBTI témájú mesekönyv cenzúrázása miatt

Elítélte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfői határozatában Litvániát amiatt, hogy egy LMBTI témájú mesekönyvet cenzúrázott. A bírói testület úgy ítélte meg, hogy a szerző véleménynyilvánításhoz való joga ezzel sérelmet szenvedett.