Plusz

A kotta előadása

2011.06.23. 13:43
Ajánlom
„Performing the score” címmel tartott Malcolm Bilson videóvetítéssel egybekötött előadást a Soproni Régi Zenei Napok ötödik napján.

Öt évvel a nagy sikerű „Knowing the Score" című oktató DVD-je után - amelyben különböző aspektusokból vizsgálja Mozart, Beethoven és Chopin notációját - Malcolm Bilson újabb dokumentarista filmmel jelentkezik 2011 augusztusában. Ebből a még kiadatlan DVD-ből mutatott részleteket, amelyet egy bevezető beszéd előzött meg. A tolmácsolás feladatát Komlós Katalin vállalta magára.

 Az előadás - és egyben az új DVD - fő mondanivalója az, hogy míg a hangszerek többségénél lassanként a korhű hangszereken való történetileg hiteles előadásmód kezd a sztenderddé válni (legalább is nyugaton - teszem hozzá magamban), addig a zongoristák ezen a téren „legalább 50 évvel" le vannak maradva. Bilson védelmébe veszi a korai zongorákat: ezeken is nyugodtan lehet manapság koncerten játszani - akár háromezer főt befogadó koncerttermekben is. Sőt, ha igazán azt szeretnénk előadni, amit a szerzők valóban leírtak, akkor csakis a fortepianók jöhetnek szóba. A modern Steinwayek a megváltozott mechanikája lehet, hogy „fejlettebb"  vagy tökéletesebb, de Mozart és Beethoven nem Steinwayre írta a zongoraműveit, így modern hangversenyzongora esetén egy nagy paradoxonba ütközünk: ha azt játsszuk, ami tényleg le van írva, az nem szól jól; ha meg arra törekszünk, hogy jól szóljon, akkor nem azt játszuk, ami valójában le van írva. Mindezekre igazán meggyőző példákat mutatott élőben, ill. a DVD-ről.

 A kurzusok az eddigihez hasonlóan tovább folynak. Csütörtökön ül össze a szerkesztőbizottság, hogy eldöntse, melyek azok a produkciók, amelyek a szombati kurzuszáró hangversenyen szerepelnek.

A Fidelio kritikapályázatán díjazott szerző, mivel muzikológusként és hegedűsként (jelenleg mindkettőt felsőfokon tanulja különböző felsőoktatási intézményekben) egyaránt érdekli a régi zenének nevezett repertoár, ezért aktív résztvevője Simon Standage hegedűkurzusának - ahol Händel F-dúr (HWV 370), J. S. Bach f-moll (BWV 1018) és Mozart C-dúr (K. 296) szonátáját játszotta vagy fogja játszani - és résztvevője Vashegyi György kamarakurzusának is.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.