Plusz

„A kultúra ablak, amely bepillantást enged egy ország életébe” – Így készül a nyitásra a Budapesti Kínai Kulturális Központ

2021.02.17. 13:45
Ajánlom
Kína és Magyarország barátsága hosszú múltra tekint vissza, az elmúlt években pedig még intenzívebbé vált a két ország közötti együttműködés. A Budapesti Kínai Kulturális Központ azzal a céllal jött létre, hogy előmozdítsa a kulturális folyamatokat. A központ munkájáról, a kínai néplélekről és az újranyitás utáni tervekről Jin Hao, a Budapesti Kínai Kulturális Központ igazgatója beszélt.

A Kína és Magyarország közötti hivatalos diplomáciai kapcsolatfelvétel több mint hetven évre nyúlik vissza. Hogyan tudja segíteni a Kínai Kulturális Központ a két ország közötti kapcsolat elmélyülését, egymás kultúrájának jobb megismerését?

A Kínai Kulturális Központ a magyaroknak közvetlen bepillantást enged a kínai kultúrába. Az online és offline kulturális programok, kiállítások, előadások élményein keresztül megértést és kölcsönös bizalmát, hidat épít a két ország között. Tulajdonképpen interakciót generál a kulturális, turisztikai és oktatási térben.

Milyen oktatási tevékenységet folytat a központ?

A központ a magyarok kulturális igényeire alapozva, olyan élményt nyújtó kínai kulturális programok elindítását tervezi, mint a kínai nyelv, a harcművészetek, a tánc, a kalligráfia, a festés, a gasztronómia és a kínai teaszertartás bemutatása.

DSC07910-103902.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Számos kapcsolódási pontot találhatunk a két ország között, a művészet mellett tudományos, gazdasági és turisztikai szempontból is. Ön szerint melyek egy eredményes együttműködés fő sarokkövei?

Létezik egy klasszikus kínai mondás, mely szerint a nemzetek közötti barátság az emberek közelségén alapul, az emberek és a népek közelsége pedig a szívek közelségén. Ez azt jelenti, hogy az országok közötti cserekapcsolatok és együttműködés alapját az emberek közötti baráti kapcsolatok képezik, melyek kulcsa az emberek szívében rejlik.

Az emberek közötti kötelék maga a két ország közötti megértés és bizalom.

A kulturális kapcsolatokban rejlő erő a leghatékonyabb eszköz ahhoz, hogy ilyen kötelékek jöhessenek létre. Ez minden együttműködés és cserekapcsolat alapköve, legyen szó kulturális, tudományos, gazdasági, turisztikai vagy más területről.

Talán nem véletlen, hogy figyelemreméltó méretű kínai közösség él Magyarországon. Önök hogy érzik magukat itt, mennyiben jelent kihívást az itteni mindennapokhoz való alkalmazkodás?

A magyarok nagyon kedvesek, barátságosak, Budapest pedig nagyon szép város, ahol biztonságban és jól érzem magam.

Mi lehet az oka, hogy Magyarországgal ilyen jó kapcsolatot sikerült Kínának kialakítania, mitől érzik magunkat otthonosan Magyarországon az itt élő kínaiak?

Magyarország toleráns ország. Olyan multikulturális társadalom, mely nagyon hasonlít Kínához. Az emberek mindkét országban nagyon kedvesek a külföldiekkel. Nyitottan és toleránsan viszonyulnak az idegen kultúrákhoz. Létezik egy kínai közmondás a vendégszeretetről, amit úgy lehet lefordítani, hogy „a vendégek úgy érzik magukat, mintha otthon lennének”. Ilyennek látom Magyarországot is.

Otthon érzem magam.

A kínai hagyományok mennyire erőteljesen határozzák meg a mai kínaiak hétköznapjait? Mekkora kihívás átadni az itt élő fiatalabb kínai generációnak ezt a tradíciót?

A reform és nyitás nagy hatást gyakorolt a kínaiak életére, minden tekintetben, így az életkörülmények javulásában is, különös tekintettel a gazdaság és az internetes hálózati kultúra fejlődésére, mely napról napra változást idéz elő az emberek életmódjában. Hozzászoktunk az online vásárláshoz, egyre többen használják a mobiltelefont fizetéshez, sőt a legtöbb teendőt a mindennapi életben már mobiltelefonnal intézzük. Ugyanakkor a hagyományos kulturális értékek – mint az idősek tisztelete, a fiatalok szeretete, a szolidaritás, a kölcsönös segítségnyújtás, a szorgalmas munka és a kitartás – még mindig nagyon mélyen befolyásolják a kínai emberek életét. Nagy jelentőséget tulajdonítanak a családi életnek is, így sok hagyományt a saját példáján keresztül adja át a fiataloknak a családban élő idősebb generáció. A kulturális hagyományok, értékek akkor élhetnek tovább, ha magunk is követjük ezt a példát.

DSC07898-123546.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Mit tapasztalnak, a magyarok a kínai kultúra mely részeire a leginkább fogékonyak?

A Budapesti Kínai Kulturális Központ még nem nyílt meg a közönség előtt, a tevékenységünk jelenleg az online felületekre korlátozódik. Az azzal kapcsolatos tapasztalataink, hogy a magyarok a kínai kultúra mely részére fogékonyak, még nagyon korlátozottak, ezért nem tudok pontos választ adni a kérdésre. Egyelőre annyit tudok mondani, hogy

a kínai gasztronómia és teakultúra tartalma a legnépszerűbb.

Mit tanulhat egymástól a két ország?

Magyarország a feltalálók országa. Innen származik a világ minden táján népszerű Rubik-kocka, a golyóstoll és a transzformátor, melyek tükrözik magyar tehetséget és hagyományokat a kreativitás és tervezés terén. Ezen túlmenően a magyarok nagyon szorgalmasak és pragmatikusak. Most, a járványidőszak alatt is tovább bővült a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés. A beruházási és kereskedelmi értékek jelentősen növekedtek, az együttműködési projektek folyamatosan haladnak. Mindez teljes mértékben bizonyítja, hogy a magyarok olyan előnyös tulajdonságaik révén, mint a szívósság és a kitartás, nehéz helyzetben is helytállnak. Ebben is sok a hasonlóság a kínaiakkal.

Érdemes egymásról többet megtudnunk, tanulnunk a másiktól és szurkolni egymásnak.

DSC07907-103902.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Mi az, amire egy itt élő kínai a leginkább büszke a saját kultúrájából, melyek azok az unikális jegyek, amelyeket a legszívesebben megmutatnak?

Ez a kérdés nagyon nehéz, mert Kína hatalmas, soknemzetiségű ország. Minden régió, minden nemzetiség, sőt minden egyén saját, büszkeségre méltó kulturális irányultsággal rendelkezik. Lehet ez a nyelv, a művészet vagy akár egy családi mottó, például egy jótanács az ősöktől. Manapság sok kínai hajlandó ezt az egyedi kultúrát az interneten keresztül megmutatni. Olyan népszerű közösségi média platformjaink vannak, mint a WeChat vagy a TikTok, ahol az emberek szövegek, képek és videók közzétételével jelenítik meg a kultúrájukat.

A járványhelyzet az online térbe száműzte a legtöbb kulturális eseményt. A Kínai Kulturális Központ milyen programokat szervez? Hogyan tudják ezt az időszakot is színessé tenni?

A járvány hatása miatt a Kínai Kulturális Központ a tevékenységét jelenleg az online platformokra összpontosítja, és olyan felületeken keresztül ismerteti meg a kínai kultúrát a magyarokkal, mint a Facebook, a YouTube és a WeChat. Online mutatjuk meg, hogyan készítsünk kínai ételeket, mik a tradicionális ünnepi ételek titkai, bemutatjuk a kínai kultúrához kapcsolódó hagyományokat és szokásokat, továbbá fantasztikus online kiállításokra invitáljuk a közönséget. Nemrég indítottuk el a „Gusu lenyomata: a suzhoui Taohuawu újévi fametszet” online kiállítást. Ezen kívül törekszünk az interaktív párbeszédre az online felületeken is. Reméljük, hogy a tevékenységünkkel örömöt szerzünk a magyaroknak!

Milyen távlati terveik vannak az újranyitás utána időszakra?

A Kínai Kulturális Központ a járványidőszak után egyfajta kulturális hídépítő szerepben, elkötelezetten törekszik majd az aktív cserekapcsolatok kiépítésére, a szakemberek közötti együttműködések kialakítására a kultúra, a turizmus és az oktatás területén. Miután újranyithatjuk a kapukat és megkezdődik a hivatalos működésünk, a központ kiállításoknak, előadásoknak, tanfolyamoknak és más, művészeti, bölcsészeti, idegenforgalmi, oktatási programoknak is helyet ad majd, valamint

aktívan előmozdítja a két ország művészei és művészeti intézményei közötti cseréket és látogatásokat.

Nagyon reméljük, hogy a jövőben a Budapesten megszervezett rangos művészeti fesztiválokon, kiállításokon, versenyeken - mint például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál vagy a Sziget fesztivál – képviseltethetjük magunkat, s aktívan beilleszkedhetünk a helyi kulturális körforgásba. A központ ezen kívül tájékoztatást és segítséget nyújt mindazon magyaroknak is, akik meg akarják ismerni és érteni a kínai kultúrát, utazni vagy tanulni szeretnének Kínában. Azoknak is a rendelkezésére állunk, akik a kínai kulturális, oktatási, kutatási intézményekkel és szakemberekkel keresnek együttműködést. Célunk, hogy egyre több magyar fedezze fel Kínát és ezzel egyidejűleg egyre több kínai is ismerje meg közelebbről Magyarországot.

DSC07919-103906.jpg

Jin Hao, a Kínai Kulturális Központ igazgatója (Fotó/Forrás: Kínai Kulturális Központ)

Milyen szerepe van a kultúrának a nemzetek közötti együttműködésben és az együttélésben? 

A kultúra ablak, amely bepillantást enged egy ország és egy nép életébe, lehetőséget teremt a közvetlen megismeréséhez. A kulturális együttműködés és párbeszéd elmélyítheti az országok közötti bizalmat és megértést, szorosabbra fűzheti a népek közötti barátságot. Ez nagyban hozzájárul a különböző országok közötti békés együttéléshez és barátságos együttműködéshez.

Kínában milyen mértékben jelenik meg a magyar kultúra, milyen jellegű kulturális cseréket tud előmozdítani a Kínai Kulturális Központ?

Tudomásunk szerint a Pekingi Magyar Kulturális Intézetet hivatalosan 2013-ban avatták fel, és ez volt az első közép-kelet-európai kulturális intézet, melyet Kínában létrehoztak. Sokszor meglátogattuk az intézetet és figyelemmel kísértük tevékenységét. Itt ismerkedtem meg a Kodály-módszerrel és a Matyó-hímzéssel, de el kell mondanom, hogy az ott megkóstolt sütemények és édességek is nagyon finomak voltak! Részt vettem az intézet által szervezett magyar gasztronómiai fesztiválon is, ahol megkóstoltam a híres magyar gulyáslevest is. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet által szervezett programok sok magyar kultúra kedvelőt, nyelvtanulót és zenekedvelőt vonzottak, az intézet pedig Peking egyik legnépszerűbb kulturális központjává vált. A Budapesti Kínai Kulturális Központnak és a Magyar Kulturális Intézetnek ugyanazok a céljai: mindketten

fáradhatatlanul dolgozunk a kínai és magyar kultúra és civilizáció kölcsönös felfedezéséért és a kulturális cserekapcsolatokért.

Számítunk rá, hogy a jövőben a két intézet közötti együttműködést és kapcsolatokat minden téren, így üzletileg is megerősíthetjük. A Budapesti Kínai Kulturális Központ kiállítások, előadások, könyvklubok, filmvetítések, művészeti szalonok és más programok szervezése révén igyekszik megfelelő platformot biztosítani a kínai és magyar művészek, valamint a lakosság számára, hogy lehetőséget teremtsen számunkra a párbeszédre és az együttműködésekre.

A Budapesti Kínai Kulturális Központ közösségi felülete itt érhető el. >>>

Támogatott tartalom.

Bivalyerős évünk lesz! – Ismét bélyeggel köszönti a Magyar Posta a kínai Holdújévet

Kapcsolódó

Bivalyerős évünk lesz! – Ismét bélyeggel köszönti a Magyar Posta a kínai Holdújévet

Szorgalom, kitartás, megbízhatóság – a kínai horoszkóp szerint ezek a jellemzők igazak mindazokra, akik a bivaly jegyében születtek. A Tavaszünnep kezdetén, 2021. február 8-án újabb zodiákus jegyet ábrázoló bélyeget bocsátott forgalomba a Magyar Posta.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyolcvanöt előadást töröl a jövő évadból az Opera

A 24.hu értesülései szerint az intézményben tartott sztrájkot lezáró megállapodás következtében a Magyar Állami Operaház kénytelen törölni az Eiffel Műhelyházba tervezett előadások nagy részét.
Színház

Évadot hirdetett a Budaörsi Latinovits Színház – Alföldi Róbert, Pelsőczy Réka, Hegymegi Máté és Fehér Balázs Benő is rendez

Hat új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra a Budaörsi Latinovits Színház. Berzsenyi Bellaagh Ádám, a színház vezetője ezúttal is olyan alkotókat kért fel, akik magától értetődően tudnak bekapcsolódni abba a műhelymunkába, amely évek óta mind professzionálisabban és egyre több szakmai eredményt felmutatva működik Budaörsön.
Klasszikus

Schiff András is fellép május végén Kismartonban

A bécsi klasszika és Joseph Haydn kompozícióinak bölcsője, az Esterházy-kastély 2024-ben, az Esterházy alapítványok megalapírásának 30., jubileumi évében az évfordulóhoz méltó programokkal és kitárt kapukkal várja a klasszikus zene szerelmeseit. Így lesz ez májusban és júniusban is.
Klasszikus

Idén is tíz fiatal kapott Junior Prima Díjat a klasszikus, a könnyűzene és a jazz területéről

A május 15-én a Magyar Zene Házában tartott ünnepélyes díjátadón tíz harminc év alatti kiemelkedő művészt díjaztak, akik az elismerés mellett hárommillió forint támogatásban is részesülnek.
Jazz/World

A hangok határtalansága – beszélgetés Snétberger Ferenccel

Különleges élménnyel gazdagodtak azok, akik jegyet váltottak április 28-ára az Erkel Színházba, ahol Snétberger Ferenc a kiváló svéd bőgős, Anders Jormin társaságában, a JazzFest Budapest fellépőjeként zenélt a nagyérdeműnek. Az interjút a Berlinben élő gitárművésszel budapesti koncertje előtt pár nappal készítettük.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.
Plusz ajánló

Közel háromezer programmal várja a közönséget a Művészetek Völgye

A július 19. és 28. között, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend helyszínein megvalósuló fesztivál ezúttal is számos újdonsággal készül, köztük új helyszínekkel, fenntarthatósági és művészeti programokkal és saját színdarabbal.
Plusz ajánló

Megújulásának tizedik évfordulóját izgalmas programsorozattal ünnepli a Várkert Bazár

Könnyűzenei, kulturális és családi programokat felvonultató fesztivállal, a VárkertFeszttel ünneplik az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát, május 31-től június 2-ig.
Plusz hír

Zsoldos Dávid marad a Magyar Zenei Tanács elnöke

A kulturális szakembert a tagok egyhangú döntéssel választották újra a zenei élet szereplőit összefogó ernyőszervezet vezetőjévé.