Plusz

A kultúra még mindig nemzeti alap? – összefogásra buzdít a függetleneket tömörítő szövetség

2023.03.03. 15:45
Ajánlom
A Független Előadó-művészeti Szövetség közleménye szerint több mint 35 milliárd forintot vonnak el a kultúra területéről a 2023. évi módosított költségvetés alapján úgy, hogy közben a sportra szánt támogatások mértéke 116 milliárd forinttal növekszik.

A Független Előadó-művészeti Szövetség a március 2-án kiadott közleményében felhívja a figyelmet, hogy a költségvetés módosításában szereplő megszorítások leginkább a kulturális ágazatot érintik. Mint írják, ennek hatására társulatok szűnhetnek meg és kulturális intézmények zárhatják be a kapuikat. A következmények megelőzése érdekében összefogást kezdeményeznek az érintettek között, és azonnali tárgyalásokat sürgetnek a kormánnyal.

A Független Előadó-művészeti Szövetség közleményét szó szerint tesszük közzé:

A kultúra még mindig nemzeti alap?

A háború keltette gazdasági és erkölcsi válság idején soha nem látott megszorításokkal kell szembenézniük a magyar kulturális élet szereplőinek:

a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak, valamennyi humán ágazat közül a legmagasabb összeget, 34,2 milliárd forintot, a Nemzeti Kulturális Alapnak 913,8 millió forintot kell befizetnie az Államkincstárba,

miközben a sporttevékenységekre szánt támogatások 116 milliárd forinttal növekednek a 2023. évi módosított költségvetésben. 

Ennyivel kevesebb pénz jut idén kultúrára és innovációra. Az intézkedés elsősorban a legsérülékenyebb, kortárs művészeti színtereket dúlja fel. Pályázati keretösszegek csökkennek, alapvető pályázatok kiírása marad el, és csúszik a tavaly megítélt támogatások kifizetése is. Intézmények zárhatnak be, társulatok szűnhetnek meg (két független társulat már be is jelentette a megszűnését!), könyvtárak, kultúrházak, kiállítóterek maradhatnak üresen, fesztiválokat törölhetnek el országosan.

A Független Előadó-művészeti Szövetség összefogásra és közös cselekvésre hívja a kulturális élet szereplőit. Hiszünk abban, hogy válság idején a kultúrához való hozzáférés nem pusztán állampolgári jog, hanem a túlélés nélkülözhetetlen záloga is.

Nem fogadjuk el, hogy az ország vezetése lemondjon a kortárs kultúráról!

Párbeszédet sürgetünk a támogatási rendszer újragondolásáról, a forrásátcsoportosítások lehetőségeiről, és a gazdálkodó szervezetek bevonása érdekében olyan támogatási program bevezetését kezdeményezzük a művészet és a kreatív ipar területén, amely versenyképes a látvány-csapatsport támogatása után járó adókedvezménnyel ​​​​​​szemben. 

Ezúton szólítjuk meg a döntéshozókat, hogy tegyenek lehetővé azonnali tárgyalásokat és érdemi egyeztetéseket a szakma képviselőivel még 2023. március 10. előtt annak érdekében, hogy rövid és hosszabb távra szóló megoldási javaslatainkat megoszthassuk.

A művészet nem egy költségvetési sor. A kultúra közös, és még mindig nemzeti alap!

Független Előadó-művészeti Szövetség
2023-03-02

A fejléckép forrása: Független Előadó-művészeti Szövetség

Feloszlik a Tünet Együttes

Kapcsolódó

Feloszlik a Tünet Együttes

Szabó Réka társulatvezető levélben búcsúztatta el a több mint húszesztendős független társulatot, amelynek különös hangvételű, poétikus, mindennapjainkat mégis telibe találó előadásait itthon és külföldön egyaránt elismerték.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!