Plusz

A Led Zeppelin javára döntött a Legfelsőbb Bíróság plágiumügyben

2020.10.06. 16:35
Ajánlom
Marad a korábbi ítélet, miszerint a Stairway to Heaven nem egy 1968-as dal másolása. A Led Zeppelinnek nem ez volt az első plágiumügye, lett volna mitől tartaniuk.

Ez a Stairway to Heaven-ügy valódi kálvária, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Évek óta téma, hogy a nyitóütemek rendkívül hasonlítanak a Spirit nevű Los Angeles-i pszichedelikus rockzenekar 1968-as Taurus című dalának részletére, amelyet Randy California komponált. A Led Zeppelin dalát hivatalosan Robert Plant énekes és Jimmy Page gitáros jegyzi.

Azt tudni lehetett, hogy a Led Zeppelin tagjai ismerték a Spirit self-titled albumát, amelyiken a Taurus szerepelt, hiszen egyik számát játszották élőben. Sőt, a két banda ismerte is egymást, '66-ban a Zeppelin előzenekara volt a Spiritnek első amerikai turnéjukon.

2014-ban a Spirit basszusgitárosa, Mark Andes szerzői jogi pert indított az akkor már elhunyt California nevében. Azért csak akkor, mert korábban nem volt pénzük perre. 2016-ban a Los Angeles-i kerületi bíróságon megállapították, hogy a hasonlóság megáll, egy későbbi per szerint azonban nem elég meggyőző. A helyzetet bonyolította, hogy a szerzői jogi törvény 1978-ban változott, és korábban jóval szigorúbb volt, a Stairway to Heaven és a Taurus pedig korábban keletkezett. Az ilyesféle perekben általában a kottakép hasonlósága döntött, pedig a zenében akár olyan hasonlóságok is megjelenhetnek, amelyek csak a hangzásképben tűnnek ki, a fő kérdés viszont az volt, hogy a szerzői jogi törvény vonatkozhat-e akkordmenetekre és rövid zenei motívumokra is.

A zeneipar nagy érdeklődéssel követte a pert, főleg azért, mert több hasonló per is folyamatban volt, és nyilvánvalónak tűnt, hogy a Stairway to Heaven kapcsán született ítélet precedensértékű lesz.

(Ez valóban így lett, mert a márciusi döntés után rögtön hasonló ítélet született a Katy Perry vs. Flame ügyben.)

2020 márciusában, sokadik nekifutásra a Led Zeppelin dalszerzőit felmentették a plágium vádja alól, október 5-én pedig ezt megerősítette a Legfelsőbb Bíróság is. Az indoklás szerint 1978 előtt a dalokat csak abban a vázlatos formában védte a szerzői jog, ahogy azokat kottavázlatként, sokszor csak a fő dallamot és az akkordokat jelölve benyújtották őket a Szerzői Jogi Hivatalnak (Copyright Office).

Ez a Taurus című dal:

Ez pedig a mindenki által jól ismert Stairway to Heaven, sokak szerint a legjobb rockdal, amit valaha írtak.

A hetvenes évek legendás supergroupjának nem ez az első plágiumügye. Olyannyira nem, hogy külön Wikipedia-oldala van „a mások által inspirált” Led Zep-daloknak. Jimmy Page és Robert Plant olyan számokat jegyeztek be a saját nevükön, mint a Dazed and Confused, a Black Mountain Side (hangszeres), a The Lemon Song és a Bring It On Home. Ennek ellenére ilyen hosszúra nyúlt bírósági per egyikből sem lett, a plagizált szerzők vagy örököseikkel a zenekar ügyvédei általában külön megegyeztek. Nevezetes a Babe I’m Gonna Leave You esete, amely erősen támaszkodott Anne Brendon hasonló című balladájára, amelyet Joan Baez is énekelt. Brendon 1990-ben elérte, hogy felkerüljön a neve Page és Plant mellé, valamint visszamenőlegesen is megkapja a jogdíjakat.

Az alábbi interjúban Jimmy Page a Stairway to Heaven című dal komponálásáról beszél:

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Könyv

Végül híres és hírhedt lett – 120 éve hunyt el Oscar Wilde

1900. november 30-án hunyt el a 19. század második felének egyik legjelentősebb írója, Oscar Wilde, aki már fiatalon elhatározta: gazdag és híres lesz.
Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz gyász

Elhunyt Balázs Fecó

Életének 70. évében elhunyt Balázs Fecó énekes, zenész, zeneszerző – közölte a hírt a család nevében Várkonyi Attila, a Retro Rádió műsorvezetője.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.