Plusz

A Led Zeppelin javára döntött a Legfelsőbb Bíróság plágiumügyben

2020.10.06. 16:35
Ajánlom
Marad a korábbi ítélet, miszerint a Stairway to Heaven nem egy 1968-as dal másolása. A Led Zeppelinnek nem ez volt az első plágiumügye, lett volna mitől tartaniuk.

Ez a Stairway to Heaven-ügy valódi kálvária, ha szabad ezzel a képzavarral élni. Évek óta téma, hogy a nyitóütemek rendkívül hasonlítanak a Spirit nevű Los Angeles-i pszichedelikus rockzenekar 1968-as Taurus című dalának részletére, amelyet Randy California komponált. A Led Zeppelin dalát hivatalosan Robert Plant énekes és Jimmy Page gitáros jegyzi.

Azt tudni lehetett, hogy a Led Zeppelin tagjai ismerték a Spirit self-titled albumát, amelyiken a Taurus szerepelt, hiszen egyik számát játszották élőben. Sőt, a két banda ismerte is egymást, '66-ban a Zeppelin előzenekara volt a Spiritnek első amerikai turnéjukon.

2014-ban a Spirit basszusgitárosa, Mark Andes szerzői jogi pert indított az akkor már elhunyt California nevében. Azért csak akkor, mert korábban nem volt pénzük perre. 2016-ban a Los Angeles-i kerületi bíróságon megállapították, hogy a hasonlóság megáll, egy későbbi per szerint azonban nem elég meggyőző. A helyzetet bonyolította, hogy a szerzői jogi törvény 1978-ban változott, és korábban jóval szigorúbb volt, a Stairway to Heaven és a Taurus pedig korábban keletkezett. Az ilyesféle perekben általában a kottakép hasonlósága döntött, pedig a zenében akár olyan hasonlóságok is megjelenhetnek, amelyek csak a hangzásképben tűnnek ki, a fő kérdés viszont az volt, hogy a szerzői jogi törvény vonatkozhat-e akkordmenetekre és rövid zenei motívumokra is.

A zeneipar nagy érdeklődéssel követte a pert, főleg azért, mert több hasonló per is folyamatban volt, és nyilvánvalónak tűnt, hogy a Stairway to Heaven kapcsán született ítélet precedensértékű lesz.

(Ez valóban így lett, mert a márciusi döntés után rögtön hasonló ítélet született a Katy Perry vs. Flame ügyben.)

2020 márciusában, sokadik nekifutásra a Led Zeppelin dalszerzőit felmentették a plágium vádja alól, október 5-én pedig ezt megerősítette a Legfelsőbb Bíróság is. Az indoklás szerint 1978 előtt a dalokat csak abban a vázlatos formában védte a szerzői jog, ahogy azokat kottavázlatként, sokszor csak a fő dallamot és az akkordokat jelölve benyújtották őket a Szerzői Jogi Hivatalnak (Copyright Office).

Ez a Taurus című dal:

Ez pedig a mindenki által jól ismert Stairway to Heaven, sokak szerint a legjobb rockdal, amit valaha írtak.

A hetvenes évek legendás supergroupjának nem ez az első plágiumügye. Olyannyira nem, hogy külön Wikipedia-oldala van „a mások által inspirált” Led Zep-daloknak. Jimmy Page és Robert Plant olyan számokat jegyeztek be a saját nevükön, mint a Dazed and Confused, a Black Mountain Side (hangszeres), a The Lemon Song és a Bring It On Home. Ennek ellenére ilyen hosszúra nyúlt bírósági per egyikből sem lett, a plagizált szerzők vagy örököseikkel a zenekar ügyvédei általában külön megegyeztek. Nevezetes a Babe I’m Gonna Leave You esete, amely erősen támaszkodott Anne Brendon hasonló című balladájára, amelyet Joan Baez is énekelt. Brendon 1990-ben elérte, hogy felkerüljön a neve Page és Plant mellé, valamint visszamenőlegesen is megkapja a jogdíjakat.

Az alábbi interjúban Jimmy Page a Stairway to Heaven című dal komponálásáról beszél:

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nemrég arról álmodtam, hogy az Ódry Színpadon járok. Sajnos rövid álom volt.” – beszélgetés Gálffi Lászlóval

Húszon évesen az Equus és a Rimbaud-estje voltak a belépője a színházba. Majd jöttek a király és királyi szerepek. Kezdenek felejteni, mondja – nem hiszem. Lehet, hogy most csendesebb időszaka van, de a fiatalkori energia beépült, ott maradt. Az Örkény Színház Jelenetek a bábuk életéből bemutatója kapcsán beszélgettünk szenvedélyekről, zsenikről, öregedésről Gálffi Lászlóval.
Könyv

„Nagy tételben fogyasztom a szépprózát” – Grisnik Petra, a Lírástudók új műsorvezetője

Grisnik Petra személyében új műsorvezető csatlakozik a Lírástudók csapatához. Első vendége Závada Pál, akivel legújabb kötetéről, az Apfelbaum – Nagyvárad, Berlinről beszélgetnek a május 25-én jelentkező műsorban. A színésznővel könyvekről, olvasási szokásairól és irodalmi kötődéseiről beszélgettünk. 
Klasszikus

Jövőre is sztárokkal és ifjú tehetségekkel vár a Zeneakadémia

Huszonkét sorozattal, a barokktól a kortárs zenéig ívelő repertoárral, fiatal művészek és nemzetközi sztárok fellépésével várja közönségét a 2022/23-as évadban is a Zeneakadémia. Az ősz folyamán pedig újabb nemzetközi versenyeken mérettethetik meg magukat a legtehetségesebb ifjú muzsikusok.
Klasszikus

Elhunyt Lubik Hédy, hárfaművész

Életének 88. évében elhunyt Lubik Hédy, az Operaház hárfaművésze, aki hárfások nemzedékét nevelte évtizedeken át a Zeneakadémián - adta hírül az intézmény a facebook oldalán. 
Könyv

Ádám tragédiája a 20. században – Závada Pál a Lírástudók vendége

Grisnik Petra első vendége Závada Pál, aki a Lírástudók podcastban színházról, a 20. századi történelem iránti vonzalmáról, Madách és a teremtéstörténet inspiráló erejéről beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Gyengélkedő erőművész, vak késdobáló, tűz és tűz: porondon az utcaszínház

A Bondoró Fesztivál nyárindítóként már negyedszer varázsolja Kapolcsra az utcaszínház bámulatos, sokszor meghökkentő és utánozhatatlan világát. A hazai utcaszínházi fesztivál idén a korábbi színes repertoárt látványos nemzetközi produkciókkal bővíti, amelyek zömmel a Bondoró Porondon lesznek láthatóak.
Plusz ajánló

Jó estét nyár, jó estét Fidelio - Már elérhető a júniusi számunk

Az országosan terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút talál. A júniusi Fidelio megtalálható a színházakban, múzeumokban, koncerthelyszíneken és online is átlapozható!
Plusz ajánló

Programkavalkád a Pestújhelyi Napok rendezvénysorozatán

Idén huszonkilencedszerre kínál színes programot az érdeklődőknek a Pestújhelyi Napok május 26. és 29. közötti eseménysorozata, a Pestújhelyi Közösségi Házban. Fotópályázat, workshopok, igényes gyermekprogramok éppúgy elérhetők lesznek, mint prózából vagy zenéből szőtt estek.
Plusz ajánló

Koncertdömpinggel készül a nyárra az Óbudai Társaskör

Júniusban harmincegy művész és két zenekar lép színpadra az Óbudai Társaskörben. A kamarazenei estek rajongóinak kedvelt helyszínén ezúttal fellép Drahos Béla fuvolaművész, a Kodály Vonósnégyes, a Fischer Annie-ösztöndíjas Devich Gergely és Balogh Ádám, valamint játszik a Hot Jazz Band.
Plusz hír

Mától várja a látogatókat a Néprajzi Múzeum

Átadták a Néprajzi Múzeum új épületét, a vasárnapi ünnepélyes megnyitó után május 23-án délutántól vehetik birtokba a látogatók a Liget Budapest projekt részeként megvalósult új komplexumot.