Plusz

A legmagyarabb Habsburg

2020.09.04. 11:15
Ajánlom
Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből.
2020-09-04-PV-Fidelio-AlegmagyarabbHabsburg-Jozsef_nador_Barabas_Miklos-151049.jpg

József nádor Barabás Miklós festményén (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

1838 márciusában a Duna jobb partjáról riadt tekintetek kémlelték a túlsó partszakaszt és Pest városát. Óráról órára feszültebbé vált a helyzet, a folyó egyre jobban fenyegette a várost. A fürkésző szempárok közé tartozott Habsburg József Antal főhercegé is, akit a köznyelv – és az utókor - csak József nádor néven ismert. Szemei előtt dőlt romba legfőbb álma, a nagyvárosi Pest. A város sorsát nem kerülhette el: néhány napon belül 1377 holdnyi lakott területéből 1300 került víz alá, 3000 lakóépülete semmisült meg. A 150 emberéletét és 50 000 személy hajléktalanná tételét okozó pusztítás során mindennél jobban kitűnt odaadása az elesettek iránt: magánpénztárából támogatta az ínségre jutottakat, több ezer kenyeret osztatott szét nap, mint nap az éhezőknek, valamint saját, budai lakpalotája szobái közül 36-ot nyitott meg rögtön a szállás nélkül maradóknak. A nagy pesti árvíz idején a rászorulók érdekében véghezvitt tettei jól mutatják elszántságát, tenni akarását, de közel sem jelzik, mennyi mindent köszönhet a haza legmagyarabb Habsburg fiának.

A császári család sarja előtt hosszú út állt, mire a magyarok szeretett nádorává vált. Firenzében 1776-ban született Erzherzog Joseph Anton Johann Baptist von Österreich néven, élete az 1790-es években változott meg gyökeresen, amikor előbb apja, majd annak halála után bátyja örökölte meg a császári trónt. Testvérük, Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora 1795-ben fiatalon elhunyt, így I. Ferenc szeptember 20-án kinevezte Magyarország császári helytartójává öccsét, majd a következő évben az addigra magyarul megtanuló József főherceget a pozsonyi országgyűlés megválasztotta a Magyar Királyság nádorává.

Pest városának ma ismert arculata kialakításában megkerülhetetlen szerepe lett az általa 1808-ban létrehozott Szépítő Bizottságnak, amellyel karöltve sorra valósultak meg tervei, s épült fel egységes arculatban a város.

2020-09-04-PV-Fidelio-AlegmagyarabbHabsburg-151050.jpg

A legmagyarabb Habsburg (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Ennek során elvitathatatlan érdemeket szerzett a Redoute létrejöttében is, hiszen maga ajánlotta bátyjának, a császárnak egy színházterem és egy bálterem felépítését, melyek közül elsőként a Városi Német Színház épült fel Johann Aman tervei alapján. A bécsi udvar nem igyekezett a színház után a báltermet is megépíttetni, így talán nem is valósult volna meg a beruházás, ha József nádor 1821-ben nem bízza meg Pollack Mihályt, a színház építésvezetőjét, a Redoute kiviteli terveinek létrehozásával. A következő években az udvar a megismert tervek mellé állt, így pedig 1829-ben hozzáláthatott Pollack élete fő művének, egyszersmind a pesti klasszicista építészet csúcskövének megvalósításához.

Az 1838-as nagy pesti árvíz, a maga 3 méteres méretével maradandó nyomokat hagyott Pest városában és a nemzet emlékezetében. A nádor a mentési munkálatok vezetőjeként végig oroszlánrészt vállalt az újjáépítési munkálatokból, anyagiakkal is támogatva azt. A magyar nemzet pedig nem felejtette el hősies kiállását, valamint Pest nagyvárossá válása érdekében tett lépéseit. Az 1848-as forradalom előtt egy évvel bekövetkezett halála az egész nemzetet megrázta. Ki tudja hogyan alakult volna az ország történelme, ha 1848 márciusában még a legmagyarabb Habsburg áll nádorként az ország élén?

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Színház

Nincs lezárva – kritika Az ember tragédiája 2.0-ról

Ilyet még nem láttunk. Éva a Titanic első tisztjével, Ádám a nagyváradi gettóban, Lucifer a spanyol kommunista párt főtitkáraként. Aztán mindhárman fennakadnak egy csendes-óceáni szemétszigeten. Négy kortárs író variációja Az ember tragédiájára.
Vizuál

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Plusz

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Zenés színház

Egy halálraítélt utolsó percei – Újra műsoron Jake Heggie operája, a Ments meg, Uram!

Mindössze egyetlen élő előadást ért meg a járványhelyzet miatt az Opera tavalyi kortárs bemutatója. Január 21-től ismét a közönség elé kerül Jake Heggie-nek az azonos című film története alapján készült operája, a Ments meg, Uram!
Klasszikus

„A csúcsbarokk leginkább félreismert zeneszerzője” – Beszélgetés Vashegyi Györggyel

Egy elfeledett alkotó, aki a legnagyobb mesterekkel lehet egyenrangú, évszázadokon keresztül előadatlanul szunnyadó remekművek, melyek a közismert alkotásokat is új megvilágításba helyezhetik – Vashegyi Györggyel a Cziffra100 keretében tartott, január 26-i koncert kapcsán beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.
Plusz hír

Meghirdették a Magyar Zene Háza első félévi programjait

A legkülönbözőbb műfajokkal, hazai és külföldi előadókkal várja a közönséget a januárban megnyíló Magyar Zene Háza, amely a tervek szerint a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek kínál programokat.
Plusz hír

Elhalasztják a Grammy-díjak 2022-es átadóját

A szervezők közleménye szerint az omikron variáns növekvő esetszámai miatt nem tartják biztonságosnak a díjátadó január 31-i időpontját.