Plusz

A legmagyarabb Habsburg

2020.09.04. 11:15
Ajánlom
Érdekességek a Pesti Vigadó történetéből.
2020-09-04-PV-Fidelio-AlegmagyarabbHabsburg-Jozsef_nador_Barabas_Miklos-151049.jpg

József nádor Barabás Miklós festményén (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

1838 márciusában a Duna jobb partjáról riadt tekintetek kémlelték a túlsó partszakaszt és Pest városát. Óráról órára feszültebbé vált a helyzet, a folyó egyre jobban fenyegette a várost. A fürkésző szempárok közé tartozott Habsburg József Antal főhercegé is, akit a köznyelv – és az utókor - csak József nádor néven ismert. Szemei előtt dőlt romba legfőbb álma, a nagyvárosi Pest. A város sorsát nem kerülhette el: néhány napon belül 1377 holdnyi lakott területéből 1300 került víz alá, 3000 lakóépülete semmisült meg. A 150 emberéletét és 50 000 személy hajléktalanná tételét okozó pusztítás során mindennél jobban kitűnt odaadása az elesettek iránt: magánpénztárából támogatta az ínségre jutottakat, több ezer kenyeret osztatott szét nap, mint nap az éhezőknek, valamint saját, budai lakpalotája szobái közül 36-ot nyitott meg rögtön a szállás nélkül maradóknak. A nagy pesti árvíz idején a rászorulók érdekében véghezvitt tettei jól mutatják elszántságát, tenni akarását, de közel sem jelzik, mennyi mindent köszönhet a haza legmagyarabb Habsburg fiának.

A császári család sarja előtt hosszú út állt, mire a magyarok szeretett nádorává vált. Firenzében 1776-ban született Erzherzog Joseph Anton Johann Baptist von Österreich néven, élete az 1790-es években változott meg gyökeresen, amikor előbb apja, majd annak halála után bátyja örökölte meg a császári trónt. Testvérük, Sándor Lipót főherceg, Magyarország nádora 1795-ben fiatalon elhunyt, így I. Ferenc szeptember 20-án kinevezte Magyarország császári helytartójává öccsét, majd a következő évben az addigra magyarul megtanuló József főherceget a pozsonyi országgyűlés megválasztotta a Magyar Királyság nádorává.

Pest városának ma ismert arculata kialakításában megkerülhetetlen szerepe lett az általa 1808-ban létrehozott Szépítő Bizottságnak, amellyel karöltve sorra valósultak meg tervei, s épült fel egységes arculatban a város.

2020-09-04-PV-Fidelio-AlegmagyarabbHabsburg-151050.jpg

A legmagyarabb Habsburg (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Ennek során elvitathatatlan érdemeket szerzett a Redoute létrejöttében is, hiszen maga ajánlotta bátyjának, a császárnak egy színházterem és egy bálterem felépítését, melyek közül elsőként a Városi Német Színház épült fel Johann Aman tervei alapján. A bécsi udvar nem igyekezett a színház után a báltermet is megépíttetni, így talán nem is valósult volna meg a beruházás, ha József nádor 1821-ben nem bízza meg Pollack Mihályt, a színház építésvezetőjét, a Redoute kiviteli terveinek létrehozásával. A következő években az udvar a megismert tervek mellé állt, így pedig 1829-ben hozzáláthatott Pollack élete fő művének, egyszersmind a pesti klasszicista építészet csúcskövének megvalósításához.

Az 1838-as nagy pesti árvíz, a maga 3 méteres méretével maradandó nyomokat hagyott Pest városában és a nemzet emlékezetében. A nádor a mentési munkálatok vezetőjeként végig oroszlánrészt vállalt az újjáépítési munkálatokból, anyagiakkal is támogatva azt. A magyar nemzet pedig nem felejtette el hősies kiállását, valamint Pest nagyvárossá válása érdekében tett lépéseit. Az 1848-as forradalom előtt egy évvel bekövetkezett halála az egész nemzetet megrázta. Ki tudja hogyan alakult volna az ország történelme, ha 1848 márciusában még a legmagyarabb Habsburg áll nádorként az ország élén?

Támogatott tartalom.

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legnépszerűbb

Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Zenés színház

Óda a magyarokhoz – 240 éve mutatták be Joseph Haydn A hűség jutalma című operáját

1779-ben leégett a fertődi Esterházy kastélyhoz tartozó színház. E sajnálatos esemény nyomán azonban egy igazán különleges zenemű született: Haydn új nagyoperája, A hűség jutalma csendült fel először az újranyitott teátrumban.
Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Klasszikus

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz mti

Beatles-mesterszakot hirdetett a Liverpooli Egyetem

A világon elsőként hirdetett mesterszakot a The Beatles együttes zenei hatásáról és örökségéről a Liverpooli Egyetem.
Plusz hír

Beépítés helyett erdősítés Buda természetvédelmi területén

A Mocsáros-dűlő a hetvenes években beépíthető terület lett, de végül nem lett panelpark. Budapest vezetése most honos növényeket ültet a természetvédelmi területen az élhető, zöld főváros programjának jegyében.
Plusz hír

Bowie dala szólt a marsi landolás közben, de nem Bowie énekelt

Több mint 470 millió kilométer megtétele után sikeresen landolt a Marson a NASA Perseverance marsjárója közép-európai idő szerint csütörtök este. Közben Yungblud feldolgozásában David Bowie Life on Mars című dala szólt.
Plusz hír

Óriási lila pulóver díszíti a bécsi Stephansdomot

A bécsi Stephansdom idén egy rendhagyó böjti lepellel, egy hatalmas, kötött lila pulóverrel készült a húsvétig tartó böjti időszakra. A kortárs képzőművészeti alkotást Erwin Wurm osztrák művész tervezte, akinek nem ez az egyetlen alkotása a székesegyházban.
Plusz ajánló

Szenvedélybetegek rehabilitációs otthonát támogatja a Quimby koncertfilmje

Február 27-én több mint 24 órán át elérhető a Quimby újonnan rögzített koncertfilmje, amelyben meghívott vendégművészek énekelnek. Kiss Tibi még nincs a zenekarral, segítségre van szüksége.