Plusz

A magyar népmesék képi világát idézi meg az MNB új emlékérme-sorozata

2021.08.12. 13:40
Ajánlom
Az égig érő fa elnevezésű 2000 forintos érméket a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál alkalmából bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank.

Az új sorozat célja, hogy bemutassa a magyar népmesék értékeit és megidézze a rajzfilmsorozat képi világát. Az érmékkel – melyeknek tervezője Imrei Boglárka fémműves formatervező iparművész – az MNB az alapításának 50. évfordulóját ünneplő Kecskeméti Rajzfilmstúdió előtt is tiszteleg.

A Magyar népmeséket 1977-ben kezdték el készíteni, a sorozat pedig 100 részen keresztül vezeti be a nézőt a népmesék világába. Ehhez az ismeretterjesztő szándékhoz csatlakozik az érmesorozat is, így az MNB szeretné, ha a tulajdonosok kerülnék a mindennapi fizetési forgalomban való használatot.

Az érme előlapját Arany János Rege a Csodaszarvasról című művének első sorai inspirálták, de feltűnik rajta a jellegzetes, körbefutó virágmotívum és egy galamb is.

A formákat az emlékérmék kötelező elemei egészítik ki: a kézírásos Magyarország felirat, valamint a 2000 forint értékjelzés, a BP. verdejel és a 2021 verési évszám.

A hátlap is gazdagon kidolgozott: a táltos lovon ülő mesebeli főhős, a kanászból lett királyfi félalakos ábrázolása látható az égig érő fával.

Mese_aktualis-1-134103.jpg

A Magyar népmesék motívumait idéző emlékérme (Fotó/Forrás: Pénzverő.hu)

Az érmék korlátozott számban, 15 ezer példányban készülnek, és augusztus 12-től névértéken vásárolhatók meg a forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában.

Fejléckép: a Magyar népmesék képi világát idéző érme (forrás: pénzverő.hu)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Coolio, a híres amerikai rapper

Az 59 éves zenész a Gangsta's Paradise című ikonikus slágerével vált világhírűvé. Haláláról régi menedzsere, Jarez Posey számolt be az amerikai médiának.
Plusz gyász

Elhunyt Ipacs László dobos

A Vágtázó Halottkémek egykori alapítója 65 éves volt, halálának hírét lánya tudatta a Facebookon. A temetésről később intézkednek.
Plusz ajánló

Az ősz mámora az októberi Fidelióban

Már fellelhető országszerte a Fidelio Magazin 2022. októberi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint több vidéki színház kínálatával.
Plusz ajánló

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Plusz ajánló

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.