Plusz

A Marica grófnő bemutatójának századik évfordulójáról is megemlékeznek az egész nyáron át tartó Benczúr Kerti Estéken

2024.06.06. 16:05
Ajánlom
Június 7-én, pénteken újra felgördül a képzeletbeli függöny a Benczúr Kertben, annak szabadtéri színpadán. Egészen augusztus végéig klasszikus és könnyűzenei koncertek, színházi előadások, zenés színházi programok várják a nézőket. A Múzeumok Éjszakáján külön eseményekkel készül az itt található Postamúzeum a kikapcsolódni vágyóknak.

A terézvárosi Diplomatanegyed szívében található csodálatos, neoreneszánsz palota, a Benczúr Ház nyári fesztiválját 2024-ben is megrendezi az épületet működtető Postakürt Alapítvány, igen színes kulturális palettát kínálva a közönségnek. Nagy boldogág a törzsközönségnek és a szervezőknek, hogy az őszi-téli-tavaszi benti programok után régi és új nézők választhatják szórakozásra a forró nyári estéken ezt az ősfás kertet és az itt található szabadtéri színpad programjait. Külön elismerés, hogy

az egész évben működő Benczúr Házat egyre több művész, társulat, komolyzenész, színész, táncos fedezi fel, és választja szakmai otthonának.

Legtöbbjük az idei Benczúr Kerti Estéken is színpadra. Ebben, no és a nézőkkel létrejött szövetségben, együttműködésben hisz a Postakürt Alapítvány, ugyanis jegyvásárlásával a közönség az, aki a produkciók költségeit fedezi.

IMG_1501-160331.jpg

Benczúr Kert (Fotó/Forrás: Benczúr Ház Rendezvényközpont)

A nyári választék bőséges: könnyű- és komolyzenei koncertekkel, színházi és zenés színházi előadásokkal, valamint a Múzeumok Éjszakáján külön programokkal várja a kikapcsolódni vágyókat a Benczúr Kert. A nyári szezon június 7-én indul a MazsiMó GipsyMó Rumba Catalana koncertjével, mely garantálja a jó hangulatot és a lendületes, tüzes zenét. Elsősorban a zenekar saját dalai csendülnek fel, de hallható lesz jó néhány a Gipsy Kings slágereiből is. Június 18-án az Orlai Produkció premierrel készül a kertben:

Penelope Skinner brit írónő friss darabja, A legenda háza a 2024. évi londoni színházi szezon nagy eseménye volt. A főszerepben Budapesten Hernádi Judit látható.

Augusztusban is visszatérnek majd, ekkor a Mikor hazudtam? című előadásukkal, melyben a két szerepet Péterfy Bori és Rohonyi Barnabás alakítja. A prózai színházi vonalat erősíti az Összpróba Alapítvány és a Kultkikötő előadása, a Maggi és Lillemor, melyben – a világon elsőként, a szerzők és a jogtulajdonos külön engedélyével – a két főszerepet férfiak alakítják: Bezerédi Zoltán és Mertz Tibor. Augusztus elején érkezik Karinthy Ferenc Dunakanyar című színműve, a Szentendrei Teátrumból – ezúttal is Szinetár Miklós rendezésében, Szinetár Dórával és Makranczi Zalánnal.

dunakanyar4-160329.png

Részlet a Dunakanyar című előadásból (Fotó/Forrás: Benczúr Ház Rendezvényközpont)

A zenés színház legkiválóbb hazai képviselői is színesítik a kert programját. A musicalműfaj kedvelőinek két sorozattal is készülnek: a Musical Klub ezúttal kiköltözik a Benczúr Ház falai közül: először Toldy Máriának szerveznek születésnapi gálát, majd júliusban a sport és a sportoló énekesek állnak a középpontban, a nyarat pedig Kardffy Aishával és Kerényi Miklós Mátéval búcsúztatják. A Musical Csillagok koncerteken Kocsis Dénes, Serbán Attila, Bordás Barbara, Füredi Nikolett és Szomor György lép fel.

Az operett műfaja sem maradhat ki. Augusztus 15-én

Kálmán Imre Marica grófnő című művének századik születésnapját ünneplik itt, az erre az alkalomra írt A Mester és Marica című szcenírozott koncerttel, melyben az operett összes dala elhangzik,

egy keretjáték keretében pedig maga Kálmán Imre emlékezik vissza a darab születésére, illetve saját életére, munkásságára. Közreműködik Lukács Anita, Vadász Zsolt, Szendy Szilvi, Peller Károly, Zábrádi Annamária és Dézsy Szabó Gábor, kísér a Sturcz Szmollbend.

Mediterranszerelem-160332.jpg

Részlet a Mediterrán szerelem című produkcióból (Fotó/Forrás: Benczúr Ház Rendezvényközpont)

Komolyzenei koncertek is várják az érdeklődőket: június 10-én a Pénzügyőr Zenekar játszik világslágereket, július 4-én pedig egy könnyed nyáresti koncertre készül, latinos és olaszos hangulatban Fischl Mónika és Sándor Péter. A klasszikus műfaj kedvelőinek, szigorúan nyári, könnyed műsort tervez a Danubia Zenekar és a Szent Efrém Férfikar, valamint Iván Ildikó művésznő, mesterkurzusának résztvevőivel.

Augusztus 8-án, igazi sztárfellépőkkel ünnepli a Nemzetközi Cigány Dal Napját a Benczúr Kert, és természetesen előtte, június 22-én, a Múzeumok éjszakáján is különleges programokkal készülnek.

Délután Bordás Barbara és Kékkovács Mara várja a gyerekeket Mesén innen, mesén túl című interaktív művészeti foglalkozásával, majd este 8-tól a Budapest Ragtime Band muzsikál a kertben a Postamúzeum látogatóinak, akik rendhagyó tárlatvezetést is élvezhetnek.

Benczúr Kerti Esték

A Benczúr Ház Rendezvényközpont nyári fesztiválja június 7-től augusztus 28-ig

Részletes program itt érhető el. >>>

Fejléckép: A Mester és Marica (forrás: Benczúr Ház Rendezvényközpont)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Ezekért a kötetekért mindenképp érdemes lesz ellátogatni a 95. Ünnepi Könyvhétre

Június 13. és 16. között rendezik meg a 95. Ünnepi Könyvhetet Budapesten a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A magyar irodalmi élet egyik legrangosabb eseményére készülve kiválogattunk néhány különösen izgalmas kötetet.
Színház

Egyeztetést követelnek a budapesti művészszínházak

Máté Gábor, Mácsai Pál, Kováts Adél, Barda Beáta és Benkő Nóra is aláírta azt az Országos Színházi Találkozó szervezőinek, a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a szakmai közvéleménynek szóló nyílt levelet, amelyben azt sérelmezik, hogy a re:oszton nem lesz lehetőségük tárgyalni az új Kulturális Törvényről.
Klasszikus

Átadták a Simándy Énekverseny díjait

Június 3. és 8. között rendezték meg a XII. Simándy József Nemzetközi Énekversenyt, a korábbi évektől eltérően Budapesten, az Eiffel Műhelyházban. A nagy hazai zenei intézmények vezetőiből álló zsűri öt kategóriában hirdetett győzteseket.
Plusz

Lemondott Csák János miniszter

A politikus azzal indokolta döntését, hogy itt az idő átadni a stafétát a fiatalabbaknak. Egy interjúban arról beszélt, elégedett az elmúlt két év során elért eredményeivel. A kulturális és innovációs tárca vezetését Hankó Balázs vette át.
Színház

Vidnyánszky Attila: Vecsei H. Miklós a saját elképzeléseit is megvalósíthatja a Nemzeti társulati tagjaként

A Nemzeti Színház oldalán megjelent interjúban ismertette a következő évaddal kapcsolatos terveket Vidnyánszky Attila. Az intézmény vezérigazgatója saját Marx-rendezésének tervéről is beszélt.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.
Plusz hír

Elmarad a zalai Margófeszt

A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy elegendő támogatás hiányában nem képesek biztosítani azt a színvonalat és minőséget, amit a Margótól elvárhatnak a résztvevők.
Plusz ajánló

Június végén kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

A kultúrát, a sportot és a természet szépségeit ötvöző nyári fesztivál immár negyedik alkalommal szervez mindhárom nagy magyarországi tóhoz programokat. Az első hétvégét június 28-án és 29-én a Velencei-tónál rendezik meg.