Plusz

A márványtermekből a közterekre vinni a kultúrát: itt a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2022.04.08. 16:50
Ajánlom
Hol lakik a művészet mostanában? A 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői szerint a köztereken – is. Ennek jegyében Budapest Fotó Fesztivál Budapest víziójának a Városháza parkban közzétett darabjaival és Oláh Krisztián jazz-triójával fogadták a sajtó tavaszvillamossal érkező képviselőit április 8-án.

Április 29-én, a Tánc Világnapján több köztéri rendezvénnyel indul és május 15-ig tart, mintegy száz helyszínen, 170 programmal az idei eseménysorozat, érintve a jazz nemzetközi ünnepét, április 30-át is. A sorrendben 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt darabjaira Gáspár Máté programigazgató hívta fel a figyelmet. Megemlítette a Vígszínházban május 4-én és 5-én látható Wéber / Mundruczó Pieces of a Woman lengyel előadását, a Budapesti Fesztiválzenekar április 30-i fellépését a Budapest Kongresszusi Központban, mely egyben a „Still, Adams, Ives” programsorozat nyitánya is, s már előre meghívást kaptunk a köztereken több helyütt belendülő Tánc Világnapjára és a JazzFest Budapest már április 27-től áradó eseményeire.

cinemaMystica-164350.jpg

Cinema Mystica (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Az együttgondolkodás és -működés jegyében lesz a programsorozat része a kirakArt második kiadása, vagy az Anyacsak1 a Jurányiban, vagy a Freeszemle. Új játéktérként emelődik a tavaszi kulturális fiesztába a margitszigeti Kristály Színtér, az egykori ásványvízgyár helyén, újcirkuszi produkció és immerzív kiállítás, a  Cinema Mystica is várja majd a látogatókat. Többek között.

A főpolgármester, Karácsony Gergely merész felütéssel kezdett:

„kamaszkoromban mindig zenész akartam lenni” – utalt a fellépőkre, de komorabb hangvétellel folytatta.

A tavaszi fesztivált újra kellett gondolni, hallhattuk tőle, ennek jegyében választották a fővárosi tereket a kulturális élet kiemelt helyszínévé. Aligha véletlen, hogy a főváros kerületi együttműködéseit emelte ki ezek után: a korábbi részesekhez, az 1., 2., 8. 11. kerülethez ugyanis idén csatlakozott a 3., 15. és 22. is – képviselőik külön is ajánlották városrészeiket. A főpolgármester hangsúlyozni kívánta, hogy nem „fapados” módon, de a kultúráról, együttlétről másfajta gondolkodást kínálnak, mint eddig.

S a fenti gondolatmenetet húzta alá a Budapest Brand vezetője, Faix Csaba is, aki kiemelte a legnagyobb fővárosi vállalattal, a BKV-val való együttműködést is, ennek jegyében járhat például április 8-tól az egész fesztivál ideje alatt, május 15-ig a füves-dekorált tavaszvillamos, mint egy, a menetrendszerű 47-es járatok közül, de erről külön a BKV megjelent vezérigazgatója, Bolla Tibor is beszélt.

fotofesztival-164018.jpg

Budapest Fotófesztivál (Fotó/Forrás: Budapest Fotófesztivál)

A Budapest Fotó Fesztivál is izgalmas rendezvényeket ígér egészen május 8-ig, ahogy direktorától és programvezetőjétől hallhattuk.

Azt meg sem kíséreljük, hogy valamennyi attrakcióra felhívjuk a figyelmet, azt viszont melegen ajánljuk, hogy akár a jazz, akár a tánc, színház vagy fotó műfaja vonzaná Önöket – vagy bármi más, hiszen számos határműfaj is igényli majd figyelmünket –, kísérjék figyelemmel a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapját.

A tájékozódást segítő legfontosabb gyűjtőhelyeket itt találják: a weblap mellett, a Facebookon, Instagramon, és a YouTube-on.

Fejléckép: Budapesti Tavaszi Fesztivál (Fotó / Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz gyász

Elhunyt Rosmarie Trapp, akinek családjáról A muzsika hangjának szereplőit mintázták

Georg von Trapp és Maria von Trapp lányát 93 éves korában, egy morrisville-i idősotthonban érte a halál – tájékoztatta a sajtót a család.
Plusz ajánló

A való világ aprócska mása: hétvégi város- és vasútmodell kiállítás Pestújhelyen

Kicsit a legóról, de sokkal inkább a modellezés szerelmeseiről szól az a bemutató, amely három napig, május 20. és 22. között várja az érdeklődőket a Pestújhelyi Közösségi Házban, az 1-es Villamos Klub szervezésében.
Plusz hír

A kultúra fogalmát a lehető legtágabban értelmezi a kultúráért és innovációért felelős miniszterjelölt

Csák János a kinevezése előtti meghallgatáson elmondta, az új minisztérium maga is innovációnak tekinthető. A miniszterjelölt kinevezését a bizottság 1 ellenszavazat és 1 tartózkodás mellett 11 szavazattal támogatta.
Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.