Plusz

A márványtermekből a közterekre vinni a kultúrát: itt a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál

2022.04.08. 16:50
Ajánlom
Hol lakik a művészet mostanában? A 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői szerint a köztereken – is. Ennek jegyében Budapest Fotó Fesztivál Budapest víziójának a Városháza parkban közzétett darabjaival és Oláh Krisztián jazz-triójával fogadták a sajtó tavaszvillamossal érkező képviselőit április 8-án.

Április 29-én, a Tánc Világnapján több köztéri rendezvénnyel indul és május 15-ig tart, mintegy száz helyszínen, 170 programmal az idei eseménysorozat, érintve a jazz nemzetközi ünnepét, április 30-át is. A sorrendben 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál kiemelt darabjaira Gáspár Máté programigazgató hívta fel a figyelmet. Megemlítette a Vígszínházban május 4-én és 5-én látható Wéber / Mundruczó Pieces of a Woman lengyel előadását, a Budapesti Fesztiválzenekar április 30-i fellépését a Budapest Kongresszusi Központban, mely egyben a „Still, Adams, Ives” programsorozat nyitánya is, s már előre meghívást kaptunk a köztereken több helyütt belendülő Tánc Világnapjára és a JazzFest Budapest már április 27-től áradó eseményeire.

cinemaMystica-164350.jpg

Cinema Mystica (Fotó/Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

Az együttgondolkodás és -működés jegyében lesz a programsorozat része a kirakArt második kiadása, vagy az Anyacsak1 a Jurányiban, vagy a Freeszemle. Új játéktérként emelődik a tavaszi kulturális fiesztába a margitszigeti Kristály Színtér, az egykori ásványvízgyár helyén, újcirkuszi produkció és immerzív kiállítás, a  Cinema Mystica is várja majd a látogatókat. Többek között.

A főpolgármester, Karácsony Gergely merész felütéssel kezdett:

„kamaszkoromban mindig zenész akartam lenni” – utalt a fellépőkre, de komorabb hangvétellel folytatta.

A tavaszi fesztivált újra kellett gondolni, hallhattuk tőle, ennek jegyében választották a fővárosi tereket a kulturális élet kiemelt helyszínévé. Aligha véletlen, hogy a főváros kerületi együttműködéseit emelte ki ezek után: a korábbi részesekhez, az 1., 2., 8. 11. kerülethez ugyanis idén csatlakozott a 3., 15. és 22. is – képviselőik külön is ajánlották városrészeiket. A főpolgármester hangsúlyozni kívánta, hogy nem „fapados” módon, de a kultúráról, együttlétről másfajta gondolkodást kínálnak, mint eddig.

S a fenti gondolatmenetet húzta alá a Budapest Brand vezetője, Faix Csaba is, aki kiemelte a legnagyobb fővárosi vállalattal, a BKV-val való együttműködést is, ennek jegyében járhat például április 8-tól az egész fesztivál ideje alatt, május 15-ig a füves-dekorált tavaszvillamos, mint egy, a menetrendszerű 47-es járatok közül, de erről külön a BKV megjelent vezérigazgatója, Bolla Tibor is beszélt.

fotofesztival-164018.jpg

Budapest Fotófesztivál (Fotó/Forrás: Budapest Fotófesztivál)

A Budapest Fotó Fesztivál is izgalmas rendezvényeket ígér egészen május 8-ig, ahogy direktorától és programvezetőjétől hallhattuk.

Azt meg sem kíséreljük, hogy valamennyi attrakcióra felhívjuk a figyelmet, azt viszont melegen ajánljuk, hogy akár a jazz, akár a tánc, színház vagy fotó műfaja vonzaná Önöket – vagy bármi más, hiszen számos határműfaj is igényli majd figyelmünket –, kísérjék figyelemmel a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapját.

A tájékozódást segítő legfontosabb gyűjtőhelyeket itt találják: a weblap mellett, a Facebookon, Instagramon, és a YouTube-on.

Fejléckép: Budapesti Tavaszi Fesztivál (Fotó / Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Nem csak egy könyv a Budapest Nagyregény – Kiss Noémi a Lírástudók vendége

Huszonkét társával együtt ő is tagja a Budapest Nagyregény szerzőgárdájának, és elmesélte, miért érdekes számára Cinkota és a XVI. kerület, amelynek történetét ő írta meg. Kiss Noémi azt is elmondta, miért tartja nagy vívmánynak, hogy a vaskos kötet szerzőinek fele nő.
Színház

Egy vezető távozása és figyelmeztetés lett a következménye a Katonában egy színházjegy-akciónak

Két munkatársat figyelmeztetésben részesítettek, egy vezető beosztású dolgozó pedig elhagyja a színházat, miután kiderült, hogy DK-tagok kaphattak kedvezményes jegyeket.
Színház

Elhunyt Bajomi Nagy György, az Örkény Színház művésze

A Gábor Miklós- és Jászai Mari-díjas színművész 56 éves volt.
Vizuál

Ridley Scott filmjében Napóleon csak egy díszlet a saját életében

Hiába lett rendkívül látványos Ridley Scott Napóleonja, az európai történelem egyik legnagyobb hatású alakjáról végső soron csak egy sekélyes, koncepciótlan filmet sikerült rendeznie, amely ráadásul hemzseg a tárgyi tévedésektől.
Vizuál

A fekete arany és a fehér ördög – kritika a Megfojtott virágokról

Martin Scorsese egy három és fél órás krimi-drámával tért vissza, amelyben az amerikai történelem egy kevéssé ismert, sötét foltját mutatja be. Megfojtott virágok című filmjében a művészet klasszikus témáiról beszél, hogy megmutassa, mi is volna eredetileg a mozi célja.   

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.
Plusz ajánló

A mesés Debreceni Advent első hétvégéjének programkínálata

A Kossuth téren már talapzatban díszeleg a hatalmas, gyönyörű ezüstfenyő, és javában folynak a vásár, a jégpálya és az adventi kuckó építési munkálatai. E héten szombaton megnyit a mesés Debreceni Advent.