Plusz

A megújulás évada a Pannonhalmi Főapátságban

2022.02.28. 10:55
Ajánlom
Idei kulturális és spirituális programjaival a Pannonhalmi Főapátság Pannonhalma és a szerzetesközösség, az egész egyház, valamint az egyén megújulására fókuszál.

„A szerzetesközösség azt tanítja, hogy a megújulás vágya nem szakít el attól, ahonnan jövünk, hanem belegyökerezik hagyományainkba” – fogalmaz Dejcsics Konrád kulturális igazgató. A szerzetesatya szerint éppen ezért úgy építették fel az idei kínálatot, hogy abban helyet kaptak a megszokott és közkedvelt programok, spirituális alkalmak, ugyanakkor új színek is megjelennek. A 2022-es évad első kiemelt eseménye a Nagyböjti koncertsorozat, amely március 4-én Midori Seiler világhírű hegedűművész szólóhangversenyével indul.

Arcus_20210827_079-102344.jpg

Programsorozat a Pannonhalmi Apátságban (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Apátság)

„A megújulás, amely az idei kulturális-spirituális évadunk mottója, több területen is tetten érhető” – magyarázza Konrád atya. „Egyrészt beleilleszkedik abba a négyéves – 2021 és 2024 között tartó – időszakba, amelyben a bencés közösség a pannonhalmi szerzetestemplom, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800 éves évfordulójára készül. Ezt előzte meg 2021-ben az emlékezet évada, majd 2023-ban a zarándoklat, végül pedig – a jubileum évében – az ünnep követi.”

Másrészt Ferenc pápa meghirdette a szinodális utat, amelyet 2022-ben bonyolítanak le helyi szinten, Pannonhalma esetében a Területi Főapátságon belül.

A Szentatya a közösség, a részvétel és a küldetés útján egy olyan egyház felé akar vezetni, ahol mindenki hangját meg lehet hallgatni.

A szinodális egyház lényege, hogy megtanulunk nagyon erősen odafigyelni egymásra, és felfedezzük azoknak a hangját, akikét nem szoktuk meghallani, akikhez a küldetésünk szól: a szegényekét, a szenvedőkét, azokét, akik kicsit távolabb vannak az egyháztól” – mondja. „Mi ez, ha nem megújulás?” – teszi fel a kérdést.

Harmadrészt pedig mindannyian, az egyéni életünkben is, újra és újra próbálunk változni. „Mi, keresztények úgy tartjuk, hogy életünkben a megtérés állandó. Önmagában ez egy hatalmas ellentmondás, hisz a megtérés változást jelent, az állandóság pedig stabilitást feltételez.

A megújulás évében azt keressük, hogy egyéni szinten mit jelent meghívottnak lenni a folyamatos változásra

– magyarázza Konrád atya.  Ahogy a szerzetesközösség is próbál reflektálni arra, amit ma az idők jelei megkívánnak. „A szerzetesközösség ezer éve van jelen a Szent Hegyen, ezer éve vagyunk része Magyarország, Pannónia történelmének. Ugyanakkor, ha csak az épületeinkre nézünk, máris tetten érhető, hogy az idők változnak körülöttünk” – fejtegeti.

A megújulás e három dimenziója szövi át a Főapátság idei kulturális és spirituális programjait. Március 4-én, Midori Seirel hegedűművésszel indul a Nagyböjti koncertsorozat. A hagyomány szerint a háromalkalmas sorozat egyik estjét egy szólóhangszernek – ezúttal a hegedűnek – szenteli a Főapátság. Mindig van egy vokális produkció is. Idén Kamp Salamon vezényletével a Lutheránia Énekkar lép fel.

Arcus_20210827_077-102344.jpg

Programsorozat a Pannonhalmi Apátságban (Fotó/Forrás: Pannonhalmi Apátság)

A harmadik koncert pedig mindig több művész együttműködéséből megszülető, különleges alkalom. Ezúttal Lesták-Bedő Eszter hegedűművész és Kiss Zsolt, a Pannonhalmi Bazilika karnagya, orgonaművész előadásával zárul a sorozat. Egyúttal – a megújulás jegyében – bemutatkozik a felújított 18. századi Podkonicky-orgona. Ez annak a gyűjteménynek a rendkívül értékes darabja, amelyet Szigeti Kilián pannonhalmi bencés szerezetesatya hozott létre az 1980-as években.

A hangszer megmaradt részeit, az orgonaházat és a sípokat restaurálva és azokat kiegészítve rekonstruálták a barokk orgonát, amely egyedülálló a térségben.

A felújított darab a koncerten szólal meg először közönség előtt.

Nagyon erős megújulást, változást hozhat, ha Ferenc pápa ellátogat idén Pannonhalmára és a Területi Apátságba – mondja Konrád atya, utalva a Szentatya és Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát között lezajlott beszélgetésre. Cirill főapát a decemberi, általános pápai kihallgatáson emlékeztette Ferenc pápát, hogy Magyarország és Pannonhalma szeretettel várja egy apostoli látogatásra, amire a Szentatya így felelt: „El fogok menni.” Konrád atya szerint, ha a lelkipásztori látogatás megvalósul, az nagy megerősítés a szerzetesközösségnek, hogy fontos a szolgálatuk, másrészt sok új impulzust is tud adni a Szentatya.

A megújulás évében a Főapátság három időszaki és egy állandó tárlatot nyit meg, folyóiratában és kiadványaiban vizsgálja az éves tematikát; konferenciáit és lelkigyakorlatait is e téma köré szervezi.

Idén minden eddiginél több, összesen tizenkét lelkigyakorlatot tart a közösség. Nem egyszerűen csak helyet adnak ezeknek az alkalmaknak, hanem ők maguk, a szerzetesek tartják, ami egyedülálló érték ma Magyarországon. „Pannonhalmán kívül nincs még egy olyan hely, ahol akár egy szerzetesközösség, akár egy másik, egy helyen élő keresztény közösség tagjai saját forrásból, saját szerzeteseivel, embereivel kínálna fel ennyi programot.”

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Istentisztelet a Pannonhalmi Apátságban (forrás: Pannonhalmi Apátság)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Játssz a hangokkal! – Bemutatkozik a Kreatív Hangtér a Magyar Zene Házában

Interaktív játékokkal várja a közönséget a Magyar Zene Háza új egysége, a Kreatív Hangtér. A május 18-án megnyíló új kiállításon mindenki szabadon kísérletezhet hang és tér, zene és látvány kapcsolatával.
Plusz hír

A Sziget nem hisz a kulturális embargóban

Sokszínű fesztivállal készülnek idén a két év kihagyás után visszatérő Sziget szervezői. Az augusztus 10. és 15. zajló eseményen orosz és ukrán fellépők is jelen lesznek.
Plusz ajánló

Kreativitás és környezetvédelem kapcsolódik össze az Eleven Tavasz fesztiválon

Megújult programözönnel várja a helyieket és a Bartók Béla Boulevard-ra látogatókat az Eleven Tavasz, ahol a workshopokon dolgozhatunk vadnövényekkel, készíthetünk skandináv fűzött szíveket, alkothatunk növényi tintákkal, elkészíthetjük első makettünket.
Plusz hír

31. alkalommal várja a közönséget a Művészetek Völgye

Július 22. és 31. között több mint 2000 programmal csalogat a Balaton-felvidékre a Művészetek Völgye. Nagyszínpados koncertek, mesés panoráma, színház, újcirkusz, kortárs irodalom, izgalmas produkciók, beszélgetések, workshopok, kiállítások várnak idén is mindenkit.
Plusz hír

Május 10-én indul a Magyar Zene Háza szabadtéri szezonja

Feltörekvő tehetségek és izgalmas zenei kísérletek számára ad lehetőséget a Magyar Zene Háza Szabadtéri színpada. Az ingyenes programok során DJ-szettek, kezdőket is váró táncházak, filmvetítések, valamint családi programok fogadják a látogatókat.