Plusz

A musical és a kultúrmisszió

2011.07.01. 16:56
Ajánlom
Az, hogy Szabadkán rendezik az I Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt, különös jelentőséggel bír.

Van ennek persze egy személyes oka: ez a zeneszerző szülővárosa. A középdöntőn több olyan érdeklődővel találkozom, akik miatta vannak itt, akik régi barátok, és akik hozzák a Magyar Szót, hogy aláírassák a világhíres ismerőssel. A világhíres ismerős pedig örömmel aláír. Ő teszi a hangulatot kedélyessé, családiassá; remélem, nem sértődik meg, ha azt írom: nagypapaként figyeli a színpadot és drukkol a versenyzőknek.

Egy musical énekversenyt olyan országba vinni, ahol a műfaj - sőt tágabban a zenés színház - gyökerei nincsenek annyira mélyen, mint felénk, első látásra-hallásra meglehetősen rizikós vállalkozás. Néhány évvel ezelőtt a Sterija Játékokon - ez körülbelül a szerb POSZT, de a magyar fesztiválhoz képest nemzetközibb nemzetközibb programmal - szinte hisztérikus sikert aratott a belgrádi Pozorište na Terazijama Chicagója, már-már egymást taposták a népek, hogy bejussanak rá. Az eredményt látva értetlenül álltam az őrület előtt, mivel az előadás sem zeneileg, sem színházilag nem volt átütő. Valamivel később mutatta be az Újvidéki (magyar) Színház a Rocky Horror Show-t. Színházzal foglalkozó belgrádi barátom egészen fellelkesült a hír hallatán, a Nagy Viktor rendezte produkció után pedig szuperlatívuszokban beszélt a társulatról - a Steriján díjazták dr. Frank-Furter szerepében Balázs Áront, Lavro-Gyenes Ildikót a koreográfiáért és Szendrényi Évát a díszletért -; az előadást az érdeklődés miatt pedig több évadon keresztül műsoron tartották. Ezért tehát nem csupán az úttörők hálás szerepében tetszeleghetnek a szervezők, hanem meg kell küzdeniük az elsők előtt felmerülő akadályokkal.

Autóval érünk be a városba, néhány lila-fehér-mélyrózsaszín óriásplakát jelzi, jó helyen járunk. A hirdetőoszlopokról is a verseny köszön vissza. A középdöntőket a Jadran Színpadon rendezik. Ez a Szabadkai Népszínház két társulatának, a magyarnak és a szerbnek az otthona. Egykor mozi volt, s amikor ideiglenesen megkapta a színház - mert a régi épületét lebontották -, a fenntartók az alapvető technikai igényeket kielégítették, de ennél többre nem futotta. (Az új épületnek egyébként nekifogtak, a torzó szépen áll és dacol az időjárással a város főterén.) A helyi társszervezők, a Népkör és a Népszínház erőn felül dolgoznak a siker érdekében. Fontos nekik a verseny a névadó miatt, a megszerezhető szakmai tapasztalat okán, a nemzetköziség folytán, és azt gondolom, tisztában vannak vele, hogy a jövőbe fektetnek be. A népszínháziaknak ugyanis fontos a musical, többen vettek részt nagy zenés produkciókban, 2008-ban pedig a palicsi szabadtéri színpadon játszották a Jézus Krisztus Szupersztárt.

A középdöntősök névsora és szakmai tapasztalata vegyes. Negyvenegynéhányan vannak, akik egy része a pálya kezdetén tart - ez a magyarok esetében színművészeti egyetemi vagy a Budapesti Operettszínház stúdiójában folytatott tanulmányokat jelent, a többi, más nemzetbeli döntősről is körülbelül ugyanez mondható el, nyilván az ottani színházi vagy iskolai rendszerre lefordítva -, másoknak viszont jelentős(ebb) tapasztalata van - elég csak Kerényi Miklós Mátét vagy a bukaresti, Béres Attila rendezte Rebecca kát főszereplőjét, Florin Budnarut és Alexandra Crăescut említenünk -, ám a verseny kiírásában nem szerepeltek megkötések. Ez természetesen nem könnyítette a zsűri dolgát, hiszen Kerényi Miklós Gábor, az ötletgazda azt mondja, három-hat év múlva, tehát a második-harmadik kiadásra érik be igazán a koncepció, és akkorra várható, hogy a versenykiírásra megmozdul a világ.

Panaszra azonban tényleg semmi ok. Olajozott a gépezet, a középdöntőket flottul és három nyelven konferálja együtt és külön-külön Kalmár Zsuzsa és Csernik Árpád, a döntnökök emóciókat nem lepleznek, de végül elégedettek, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a derű, ami a produkciók alatt az arcukra kiült, a civil nézők és az ellenfeleket figyelő versenyzők tapsai, visításai pedig visszaigazolták, miért ezt a 16 fiatal énekest/színészt juttatták a döntőbe. Akik között megérdemelten van egy szerb és egy szerb-német lány is...

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

John Cage csendzenéjét pop- és rockegyüttesek dolgozták föl

A 20. századi kortárs zene kiemelkedő szerzője 4'33" című műve előtt tiszteleg a londoni Mute kiadó. A legendás csendzenét a Depeche Mode, a New Order, a Laibach, Moby és mások adják elő.
Plusz ajánló

A boldogtalan családok írója - Ámosz Oz-ra emlékezünk a Fidelio Klasszikban

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának január 19-i adásában a Retikül Irodalmi Szalon munkatársával, Takács Andreával a közelmúltban elhunyt íróról, Ámosz Ozról is beszélgetünk.
Plusz magazin

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?
Plusz kína

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz magazin

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.