Plusz

A musical és a kultúrmisszió

2011.07.01. 16:56
Ajánlom
Az, hogy Szabadkán rendezik az I Lévay Szilveszter Nemzetközi Musical Énekversenyt, különös jelentőséggel bír.

Van ennek persze egy személyes oka: ez a zeneszerző szülővárosa. A középdöntőn több olyan érdeklődővel találkozom, akik miatta vannak itt, akik régi barátok, és akik hozzák a Magyar Szót, hogy aláírassák a világhíres ismerőssel. A világhíres ismerős pedig örömmel aláír. Ő teszi a hangulatot kedélyessé, családiassá; remélem, nem sértődik meg, ha azt írom: nagypapaként figyeli a színpadot és drukkol a versenyzőknek.

Egy musical énekversenyt olyan országba vinni, ahol a műfaj - sőt tágabban a zenés színház - gyökerei nincsenek annyira mélyen, mint felénk, első látásra-hallásra meglehetősen rizikós vállalkozás. Néhány évvel ezelőtt a Sterija Játékokon - ez körülbelül a szerb POSZT, de a magyar fesztiválhoz képest nemzetközibb nemzetközibb programmal - szinte hisztérikus sikert aratott a belgrádi Pozorište na Terazijama Chicagója, már-már egymást taposták a népek, hogy bejussanak rá. Az eredményt látva értetlenül álltam az őrület előtt, mivel az előadás sem zeneileg, sem színházilag nem volt átütő. Valamivel később mutatta be az Újvidéki (magyar) Színház a Rocky Horror Show-t. Színházzal foglalkozó belgrádi barátom egészen fellelkesült a hír hallatán, a Nagy Viktor rendezte produkció után pedig szuperlatívuszokban beszélt a társulatról - a Steriján díjazták dr. Frank-Furter szerepében Balázs Áront, Lavro-Gyenes Ildikót a koreográfiáért és Szendrényi Évát a díszletért -; az előadást az érdeklődés miatt pedig több évadon keresztül műsoron tartották. Ezért tehát nem csupán az úttörők hálás szerepében tetszeleghetnek a szervezők, hanem meg kell küzdeniük az elsők előtt felmerülő akadályokkal.

Autóval érünk be a városba, néhány lila-fehér-mélyrózsaszín óriásplakát jelzi, jó helyen járunk. A hirdetőoszlopokról is a verseny köszön vissza. A középdöntőket a Jadran Színpadon rendezik. Ez a Szabadkai Népszínház két társulatának, a magyarnak és a szerbnek az otthona. Egykor mozi volt, s amikor ideiglenesen megkapta a színház - mert a régi épületét lebontották -, a fenntartók az alapvető technikai igényeket kielégítették, de ennél többre nem futotta. (Az új épületnek egyébként nekifogtak, a torzó szépen áll és dacol az időjárással a város főterén.) A helyi társszervezők, a Népkör és a Népszínház erőn felül dolgoznak a siker érdekében. Fontos nekik a verseny a névadó miatt, a megszerezhető szakmai tapasztalat okán, a nemzetköziség folytán, és azt gondolom, tisztában vannak vele, hogy a jövőbe fektetnek be. A népszínháziaknak ugyanis fontos a musical, többen vettek részt nagy zenés produkciókban, 2008-ban pedig a palicsi szabadtéri színpadon játszották a Jézus Krisztus Szupersztárt.

A középdöntősök névsora és szakmai tapasztalata vegyes. Negyvenegynéhányan vannak, akik egy része a pálya kezdetén tart - ez a magyarok esetében színművészeti egyetemi vagy a Budapesti Operettszínház stúdiójában folytatott tanulmányokat jelent, a többi, más nemzetbeli döntősről is körülbelül ugyanez mondható el, nyilván az ottani színházi vagy iskolai rendszerre lefordítva -, másoknak viszont jelentős(ebb) tapasztalata van - elég csak Kerényi Miklós Mátét vagy a bukaresti, Béres Attila rendezte Rebecca kát főszereplőjét, Florin Budnarut és Alexandra Crăescut említenünk -, ám a verseny kiírásában nem szerepeltek megkötések. Ez természetesen nem könnyítette a zsűri dolgát, hiszen Kerényi Miklós Gábor, az ötletgazda azt mondja, három-hat év múlva, tehát a második-harmadik kiadásra érik be igazán a koncepció, és akkorra várható, hogy a versenykiírásra megmozdul a világ.

Panaszra azonban tényleg semmi ok. Olajozott a gépezet, a középdöntőket flottul és három nyelven konferálja együtt és külön-külön Kalmár Zsuzsa és Csernik Árpád, a döntnökök emóciókat nem lepleznek, de végül elégedettek, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a derű, ami a produkciók alatt az arcukra kiült, a civil nézők és az ellenfeleket figyelő versenyzők tapsai, visításai pedig visszaigazolták, miért ezt a 16 fiatal énekest/színészt juttatták a döntőbe. Akik között megérdemelten van egy szerb és egy szerb-német lány is...

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.