Plusz

A művészet és bor találkozása a Pesti Vigadóban

2023.10.03. 11:00
Ajánlom
Különleges programmal várják a bor és a művészet szerelmeseit október 25-én: a Pesti Vigadó programján izgalmas tárlatvezetéseken vehetünk részt, emellett pedig megismerkedhetünk Balla Géza történetével és boraival is.

Az alábbi cikk szponzorált tartalom, nem a Fidelio szerkesztőségének tagjai írták.

A Pesti Vigadó új programján megismerkedhetünk Balla Géza történetével és boraival, belekóstolhatunk három izgalmas kiállításba, valamint bepillanthatunk az intézmény műemléki tereibe is.

A földszinti és alsó szinti kiállítótermekben Rudolf Mihály építész és útitársai Lélekjelenlét című kiállításából kaphatunk ízelítőt.

Míg az V. emeleten a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Képzőművészeti Tagozata által a 2021-2022 évben díjazott nyolc művész csoportos tárlatát nézhetjük meg. A VI. emeleten pedig az MMA Iparművészeti és Tervezőművészeti Tagozat akadémikusai, és az általuk meghívott művészek alkotásait csodálhatjuk meg a Staféta című kiállításon.

foto23of314-095025.jpg

Balla Géza szőlészete (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Dr. Balla Géza a kolozsvári Kertészeti Egyetem Borászati részlegén szerzett mérnöki diplomát, majd a barackai Szőlészeti és Borászati Állami Gazdaság főborásza, később vezérigazgatója lett. 1999-ben megalapította saját szőlészeti-borászati vállalkozását, 2004-ben doktori címet szerzett borászatból a temesvári Agrártudományi Egyetemen. 2008-tól a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Karán a Szőlészeti és Borászati Tanszék vezetője, mint egyetemi adjunktus. Számos szakmai tankönyv és szakmai rovat szerzője.

2018-ban elnyerte a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon” címet.

Neve korábban a kadarkával fonódott össze, ma már sokan a feketeleányka boráról azonosítják be őt könnyebben.

Ménes, a hajdani híres történelmi borvidék Arad-hegyalján, hosszú ideig feledésbe merült a XX. század forgatagában. A legendás vörös aszúk, a fűszeres kadarkák, az egykoron Európa-szerte híres nagytestű, bársonyos ménesi vörösborok és szelíd királyleánykák vidékén Balla Géza csaknem huszonöt éve arra törekszik, hogy a borvidék visszanyerje régi patináját, hírnevét.

Az alábbi tételekkel ismerkedhetünk meg:

  • Frizzy
  • Királyleányka 2022
  • Sauvignon Blanc Kolna 2022
  • Furmint Sziklabor 2020
  • Kadarka Kolna 2021
  • Feketeleányka Kolna 2021
  • Sziklabor Feketeleányka-CabFranc

Az est során Balla Géza beszélgetőtársa Sánta László lesz, az épületet és a kiállításokat vezetéssel mutatják be. A rendezvény előre megváltott, érvényes jeggyel látogatható.

További részletek és jegyvásárlás a Pesti Vigadó oldalán.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Balla Géza (Fotó/Forrás: Pesti Vigadó)

Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó minden korban a társasági élet központi helyszíneként működött.

Otthonául szolgált Strauss, Liszt, Erkel, Wagner, Bartók, Dohnányi koncertjeinek, a Pesti Műegylet által szervezett első hazai kiállításnak, az első népképviseleti országgyűlésnek ugyanúgy, mint Bleriot XI-es repülőgépe bemutatásának vagy az aktuális korszak legnépszerűbb báljainak.

2014 óta az épület fenntartását és üzemeltetését a Magyar Művészeti Akadémia, mint tulajdonos megbízásából a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. biztosítja, amelynek célja továbbra is fenntartani, és megőrizni a közönség számára e kulturális sokféleséget és a magas művészeti színvonalat.

Az elmúlt években megvalósult rendezvények minősége és a látogatottsági adatok azt bizonyítják, hogy sikerült ismét a magyarországi kulturális és turisztikai életben korábban méltán elfoglalt pozíciójába visszahelyezni a Főváros szívében található Pesti Vigadót!

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.