Plusz

A művészet nincs egyedül – Átadták az idei Art is Business Díjakat

2021.12.17. 14:50
Ajánlom
Harmadik alkalommal díjazta az Art is Business a forprofit és művészeti élet szereplőit, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő módon gondolkodtak a „két világ” együttműködéséről. A december 15-én megrendezett gálán a 2020-as díjazottakat is köszöntötték.

A 2019-es alapítású Art is Business kezdeményezés célja, hogy a vállalati és művészeti élet között hidakat építsen, összekösse a szereplőket és egy újfajta gondolkodást indítson el a két világ közti együttműködésekről. Ugyanebben az évben indult útjára az Art is Business Díj is, amely be kívánja mutatni azokat a nagyvállalati, mecénás magánemberi és a kulturális oldali jó példákat, akik valóban stratégiai és elvi alapon gondolkodnak a különböző módokon megvalósuló összekapcsolódásokról.

A megmérettetésben a vállalati oldalon nevezéssel lehet részt venni, a művészeti oldalon pedig jelöléssel. A díj odaítéléséről neves művészeti szakemberekből álló kuratórium határoz, 2021-ben négy kategóriában döntöttek. A díjakat idén is Ábel Tamás üvegművész készítette.

ArtisBusinessDij-AbelTamasuvegmuveszalkotasa-134730.jpg

A 2021-es Art is Business-díjak (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

 

Fidelio – Kulturális mecénás: Gergye Krisztián

Idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, színházi rendező és képzőművész saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akiknek előadásaik elmaradásával kiestek a bevételeik.

A kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett meg, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára is felajánlott egy művet.

A Fidelio – Kulturális mecénás díjat 2020-ban Horgas Eszter fuvolaművész, 2019-ben Radnóti Zsuzsa dramaturg vehette át.

 

Nagyvállalati kategória: Mastercard

A vállalat több éve jelen van a hazai kulturális életben szponzorként, támogatóként. Hiteles és hosszútávú kapcsolatokat épít. 2021-ben Mastercard – Alkotótárs névvel sikeresen indították el kortárs irodalmi ösztöndíj programjukat a Könyves Magazin szakmai partnerségével. Két fiatal vers- és prózaíró a Mastercard – Alkotótárs díjazottjaiként, nagyobb anyagi támogatást kapott, hogy kötettervét megvalósíthassa.

 

Forprofit mecénás: Polgár András

2007-ben megalapította a Polgár Alapítványt, amelynek fő célja a roma önszerveződő kezdeményezések fejlesztése, hálózatosodásuk támogatása, fókuszba állítva a tehetséggondozást. Emellett kitalálta és fenntartja a mélyszegénységben élő romáknak munkát adó foglalkoztatási Kiútprogramot. Magánemberként vagy a Polgár Krisztina Emlékalap létrehozójaként pedig számos kulturális projekt felkarolója, a független színházi társulatok egyik legnagyobb mecénása, a Tantermi Színházi Projekt megálmodója és támogatója.

 

Civil-különdíj: Színházi Szolidarítási Alap

A Színházi Szolidaritási Alap célja, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, a nehéz időszakban támogatást kaphassanak az alaptól. Azaz a koronavírus által indukált vészhelyzet miatt bezárt színházakban foglalkoztatott elsősorban állandó szerződéssel nem rendelkező színészek anyagi támogatása, a színészi pályán történő maradásának elősegítése, a szakmai továbbképzésének elősegítése és részére kulturális-, szabadidős- és sport programok szervezése, megvalósítása.

 

A díj és díjátadó kiemelt partnerei már évek óta a Fidelio, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a Schneider Electric és a HG Event. Idén a Veszprém-Balaton 2023 Kulturális főváros és a DS Auto is csatlakozott az együttműködő támogatók közé.

ArtisBusinessdijazottakesakuratorium2019-2021-134731.jpg

A 2020-as és 2021-es Art is Business díjazottjai, a kuratórium és a díjátadók (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

Az Art is Business számára különösen fontos, hogy azok számára, akik ma Magyarországon közös értékrend alapján gondolkodnak a művészeti együttműködésekről, a művészet piacáról és az abban szereplőkről, egy közösséget hozzon létre. Ezért is indította el Baráti körét, szervez konferenciákat, oktatási programokat és a médiumon keresztül hazai és nemzetközi példákat mutat be az olvasóknak.

A 2022-es díjakra jelölés és jelentkezés júniusban indul.

 

Fejléckép: Várhegyi András főszerkesztő, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője és Gergye Krisztián színházi alkotó (fotó: Mohai Balázs / Art is Business)

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Kapcsolódó

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Gergye Krisztián karizmatikus performer, táncos, koreográfus és színházi rendező, aki művészetközi kísérletezéseiből kiindulva festői praxisát is egyre inkább kibontakoztatta, nemrég pedig a számos szakmai díj után műpártolói tevékenységéért ismerték el az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjával.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.
Klasszikus

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Plusz ajánló

Már kézbe vehető a februári Fidelio Magazin

Az országszerte terjesztett, ingyenes kiadványban az aktuális programbontások mellett híreket, ajánlókat, magazinos anyagokat és számos interjút is talál. Keresse az ismert terjesztési pontokon, vagy lapozzon bele online!
Plusz hír

Egy koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda

Január 22-én egy exkluzív koncert erejéig ismét összeáll az Amadinda Ütőegyüttes, hogy a Műcsarnok Prima díjas kiállítója, Barabás Márton tárlatvezetését gazdagítsák a Magyar Kultúra Napján.
Plusz hír

Online emlékhely nyílt a budapesti gettó felszabadulásának 77. évfordulóján

Az évforduló alkalmából indult el a www.emlekezes77.hu online platform, ahol 77 órán keresztül holokauszt-túlélőkkel és megmentőikkel készült interjúk láthatók, mások mellett Bruck Edith-tel, Keleti Évával, Vitray Tamással, Fahidi Évával és Féner Tamással.
Plusz hír

Újcirkusz-előadás és Bartók arab népdalgyűjtései a Bartók Tavasz programján

Új fellépőket jelentettek be az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjából, a fesztiválhoz új helyszínként a Magyar Zene Háza is csatlakozik.