Plusz

A művészet nincs egyedül – Átadták az idei Art is Business Díjakat

2021.12.17. 14:50
Ajánlom
Harmadik alkalommal díjazta az Art is Business a forprofit és művészeti élet szereplőit, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő módon gondolkodtak a „két világ” együttműködéséről. A december 15-én megrendezett gálán a 2020-as díjazottakat is köszöntötték.

A 2019-es alapítású Art is Business kezdeményezés célja, hogy a vállalati és művészeti élet között hidakat építsen, összekösse a szereplőket és egy újfajta gondolkodást indítson el a két világ közti együttműködésekről. Ugyanebben az évben indult útjára az Art is Business Díj is, amely be kívánja mutatni azokat a nagyvállalati, mecénás magánemberi és a kulturális oldali jó példákat, akik valóban stratégiai és elvi alapon gondolkodnak a különböző módokon megvalósuló összekapcsolódásokról.

A megmérettetésben a vállalati oldalon nevezéssel lehet részt venni, a művészeti oldalon pedig jelöléssel. A díj odaítéléséről neves művészeti szakemberekből álló kuratórium határoz, 2021-ben négy kategóriában döntöttek. A díjakat idén is Ábel Tamás üvegművész készítette.

ArtisBusinessDij-AbelTamasuvegmuveszalkotasa-134730.jpg

A 2021-es Art is Business-díjak (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

 

Fidelio – Kulturális mecénás: Gergye Krisztián

Idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, színházi rendező és képzőművész saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akiknek előadásaik elmaradásával kiestek a bevételeik.

A kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett meg, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára is felajánlott egy művet.

A Fidelio – Kulturális mecénás díjat 2020-ban Horgas Eszter fuvolaművész, 2019-ben Radnóti Zsuzsa dramaturg vehette át.

 

Nagyvállalati kategória: Mastercard

A vállalat több éve jelen van a hazai kulturális életben szponzorként, támogatóként. Hiteles és hosszútávú kapcsolatokat épít. 2021-ben Mastercard – Alkotótárs névvel sikeresen indították el kortárs irodalmi ösztöndíj programjukat a Könyves Magazin szakmai partnerségével. Két fiatal vers- és prózaíró a Mastercard – Alkotótárs díjazottjaiként, nagyobb anyagi támogatást kapott, hogy kötettervét megvalósíthassa.

 

Forprofit mecénás: Polgár András

2007-ben megalapította a Polgár Alapítványt, amelynek fő célja a roma önszerveződő kezdeményezések fejlesztése, hálózatosodásuk támogatása, fókuszba állítva a tehetséggondozást. Emellett kitalálta és fenntartja a mélyszegénységben élő romáknak munkát adó foglalkoztatási Kiútprogramot. Magánemberként vagy a Polgár Krisztina Emlékalap létrehozójaként pedig számos kulturális projekt felkarolója, a független színházi társulatok egyik legnagyobb mecénása, a Tantermi Színházi Projekt megálmodója és támogatója.

 

Civil-különdíj: Színházi Szolidarítási Alap

A Színházi Szolidaritási Alap célja, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, a nehéz időszakban támogatást kaphassanak az alaptól. Azaz a koronavírus által indukált vészhelyzet miatt bezárt színházakban foglalkoztatott elsősorban állandó szerződéssel nem rendelkező színészek anyagi támogatása, a színészi pályán történő maradásának elősegítése, a szakmai továbbképzésének elősegítése és részére kulturális-, szabadidős- és sport programok szervezése, megvalósítása.

 

A díj és díjátadó kiemelt partnerei már évek óta a Fidelio, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a Schneider Electric és a HG Event. Idén a Veszprém-Balaton 2023 Kulturális főváros és a DS Auto is csatlakozott az együttműködő támogatók közé.

ArtisBusinessdijazottakesakuratorium2019-2021-134731.jpg

A 2020-as és 2021-es Art is Business díjazottjai, a kuratórium és a díjátadók (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

Az Art is Business számára különösen fontos, hogy azok számára, akik ma Magyarországon közös értékrend alapján gondolkodnak a művészeti együttműködésekről, a művészet piacáról és az abban szereplőkről, egy közösséget hozzon létre. Ezért is indította el Baráti körét, szervez konferenciákat, oktatási programokat és a médiumon keresztül hazai és nemzetközi példákat mutat be az olvasóknak.

A 2022-es díjakra jelölés és jelentkezés júniusban indul.

 

Fejléckép: Várhegyi András főszerkesztő, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője és Gergye Krisztián színházi alkotó (fotó: Mohai Balázs / Art is Business)

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Kapcsolódó

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Gergye Krisztián karizmatikus performer, táncos, koreográfus és színházi rendező, aki művészetközi kísérletezéseiből kiindulva festői praxisát is egyre inkább kibontakoztatta, nemrég pedig a számos szakmai díj után műpártolói tevékenységéért ismerték el az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjával.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-díjat

Február 8-án szerdán, 18 órakor adják át az idei Baumgarten-emlékdíjat, illetve a Baumgarten-emlékjutalmat a Vörösmarty téri Szamos Gourmet Házban.
Vizuál

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.
Vizuál

Egy hónap múlva kezdődik a Frankofón Filmnapok

Március 1-12. között huszonhat kortárs, köztük több díjnyertes alkotást láthat a magyar közönség a frankofón filmtermés legjavából.
Zenés színház

Az Éj királynője a levegőben

Az amerikai szoprán nem csupán virtuóz koloratúrkészségéről híres, hanem bravúros légtornászmutatványairól is, ráadásul képes ötvözni a kettőt: a levegőben lógva adja elő Az Éj királynőjének áriáját A varázsfuvolából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Verset küld a NASA a Jupiter második holdjához

Az emberiség évezredek óta ír verseket az égitestekről, az égitesteknek – de egészen idáig olyasmi még nem fordult elő, hogy az adott mű aztán el is jusson oda. Ada Limón versével azonban most ez fog történni. 
Plusz ajánló

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Plusz hír

Závogyán Magdolna az új kultúráért felelős államtitkár

Február 1-jei hatállyal Závogyán Magdolnát nevezte ki kultúráért felelős államtitkárrá Novák Katalin köztársasági elnök, Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter javaslatára.
Plusz gyász

Elhunyt Barrett Strong, a Motown kiadó énekes-dalszerzője

Elhunyt Barrett Strong, a legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze. Az énekes-dalszerző nevéhez olyan slágerek kapcsolódnak, mint a Money vagy a Papa Was a Rollin' Stone.
Plusz gyász

Elhunyt Tom Verlaine zenész

73 éves korában elhunyt a Television rockzenekar frontembere, Tom Verlaine gitáros. Az együttest a hetvenes évek New York-i punkszínterén az egyik legnagyobb hatású rockzenekarnak számított.