Plusz

A művészet nincs egyedül – Átadták az idei Art is Business Díjakat

2021.12.17. 14:50
Ajánlom
Harmadik alkalommal díjazta az Art is Business a forprofit és művészeti élet szereplőit, akik az elmúlt időszakban kiemelkedő módon gondolkodtak a „két világ” együttműködéséről. A december 15-én megrendezett gálán a 2020-as díjazottakat is köszöntötték.

A 2019-es alapítású Art is Business kezdeményezés célja, hogy a vállalati és művészeti élet között hidakat építsen, összekösse a szereplőket és egy újfajta gondolkodást indítson el a két világ közti együttműködésekről. Ugyanebben az évben indult útjára az Art is Business Díj is, amely be kívánja mutatni azokat a nagyvállalati, mecénás magánemberi és a kulturális oldali jó példákat, akik valóban stratégiai és elvi alapon gondolkodnak a különböző módokon megvalósuló összekapcsolódásokról.

A megmérettetésben a vállalati oldalon nevezéssel lehet részt venni, a művészeti oldalon pedig jelöléssel. A díj odaítéléséről neves művészeti szakemberekből álló kuratórium határoz, 2021-ben négy kategóriában döntöttek. A díjakat idén is Ábel Tamás üvegművész készítette.

ArtisBusinessDij-AbelTamasuvegmuveszalkotasa-134730.jpg

A 2021-es Art is Business-díjak (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

 

Fidelio – Kulturális mecénás: Gergye Krisztián

Idén év elején, a koronavírus-járvány második hulláma idején a Független Előadó-művészeti Szövetség által indított Segélyalap egyik nagyköveteként Gergye Krisztián táncművész, koreográfus, színházi rendező és képzőművész saját, színházi témájú képeit ajánlotta fel, hogy a befolyó összeggel támogassa a független színházi dolgozókat, akiknek előadásaik elmaradásával kiestek a bevételeik.

A kampány tíz napja alatt tíz színházi tematikájú képet festett meg, amelyeket az adott nap adományozói között sorsolt ki, végül az adománygyűjtő gálára is felajánlott egy művet.

A Fidelio – Kulturális mecénás díjat 2020-ban Horgas Eszter fuvolaművész, 2019-ben Radnóti Zsuzsa dramaturg vehette át.

 

Nagyvállalati kategória: Mastercard

A vállalat több éve jelen van a hazai kulturális életben szponzorként, támogatóként. Hiteles és hosszútávú kapcsolatokat épít. 2021-ben Mastercard – Alkotótárs névvel sikeresen indították el kortárs irodalmi ösztöndíj programjukat a Könyves Magazin szakmai partnerségével. Két fiatal vers- és prózaíró a Mastercard – Alkotótárs díjazottjaiként, nagyobb anyagi támogatást kapott, hogy kötettervét megvalósíthassa.

 

Forprofit mecénás: Polgár András

2007-ben megalapította a Polgár Alapítványt, amelynek fő célja a roma önszerveződő kezdeményezések fejlesztése, hálózatosodásuk támogatása, fókuszba állítva a tehetséggondozást. Emellett kitalálta és fenntartja a mélyszegénységben élő romáknak munkát adó foglalkoztatási Kiútprogramot. Magánemberként vagy a Polgár Krisztina Emlékalap létrehozójaként pedig számos kulturális projekt felkarolója, a független színházi társulatok egyik legnagyobb mecénása, a Tantermi Színházi Projekt megálmodója és támogatója.

 

Civil-különdíj: Színházi Szolidarítási Alap

A Színházi Szolidaritási Alap célja, hogy azoknak a művészeknek, akiknek nincs állandó szerződésük kőszínházi vagy egyéb intézménnyel, a nehéz időszakban támogatást kaphassanak az alaptól. Azaz a koronavírus által indukált vészhelyzet miatt bezárt színházakban foglalkoztatott elsősorban állandó szerződéssel nem rendelkező színészek anyagi támogatása, a színészi pályán történő maradásának elősegítése, a szakmai továbbképzésének elősegítése és részére kulturális-, szabadidős- és sport programok szervezése, megvalósítása.

 

A díj és díjátadó kiemelt partnerei már évek óta a Fidelio, az Oppenheim Ügyvédi Iroda, a Schneider Electric és a HG Event. Idén a Veszprém-Balaton 2023 Kulturális főváros és a DS Auto is csatlakozott az együttműködő támogatók közé.

ArtisBusinessdijazottakesakuratorium2019-2021-134731.jpg

A 2020-as és 2021-es Art is Business díjazottjai, a kuratórium és a díjátadók (Fotó/Forrás: Mohai Balázs / Art is Business)

Az Art is Business számára különösen fontos, hogy azok számára, akik ma Magyarországon közös értékrend alapján gondolkodnak a művészeti együttműködésekről, a művészet piacáról és az abban szereplőkről, egy közösséget hozzon létre. Ezért is indította el Baráti körét, szervez konferenciákat, oktatási programokat és a médiumon keresztül hazai és nemzetközi példákat mutat be az olvasóknak.

A 2022-es díjakra jelölés és jelentkezés júniusban indul.

 

Fejléckép: Várhegyi András főszerkesztő, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője és Gergye Krisztián színházi alkotó (fotó: Mohai Balázs / Art is Business)

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Kapcsolódó

A létezés útjelzői – beszélgetés Gergye Krisztiánnal

Gergye Krisztián karizmatikus performer, táncos, koreográfus és színházi rendező, aki művészetközi kísérletezéseiből kiindulva festői praxisát is egyre inkább kibontakoztatta, nemrég pedig a számos szakmai díj után műpártolói tevékenységéért ismerték el az Art is Business Fidelio – Kulturális mecénás díjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Színház

Mindig van egy hajnal a konyhában – beszélgetés Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal

Valódi érzelmi hullámvasutat kínál a nézőknek a Rózsavölgyi Szalon április közepén bemutatott, Bármit mondhatsz című előadása, amelyben egy negyvenes házaspár próbálja tisztázni sok-sok év alatt felgyülemlett sérelmeiket egy reggelbe nyúló beszélgetés során. A két főszereplővel, Kovács Patríciával és Schmied Zoltánnal beszélgettünk.
Könyv

Megmenekülhet Esterházy Péter egykori otthona

Alkotóházként születhet újjá a 2016-ban elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas író egykori, rómaifürdői családi háza.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Plusz

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült. 
Plusz ajánló

Idén is ingyenes programok tucatjaival hívogat a Református Zenei Fesztivál

Három nap alatt hat helyszínen, negyven ingyenes programmal érkezik pünkösd hétvégéjén Budapest egyik legnagyobb zenei eseménye. Ezúttal is több ezer résztvevőre számítanak a szervezők.