Plusz

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

2022.06.28. 11:20
Ajánlom
Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.

Sokan szkeptikusak, hogy Magyarországon egyáltalán működik-e a vállalati szponzoráció és magánoldali mecenatúra. Az Art is Business 2019 óta dolgozik azon, hogy ezt a tévhitet eloszlassa.

Ezért hirdeti meg idén, már negyedik alkalommal az Art is Business Díjat azon vállalatoknak, településeknek és magánembereknek, akik jelentős szerepet vállaltak a művészeti és forprofit világ együttműködéseiben.

Az elmúlt években olyan vállalatok és magánemberek érdemelték ki a díjat, mint a Magyar Telekom, a B Braun Magyarország, a Vylyan Pincészet, a Mastercard, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész, Egri Orsolya, a Tranzit Art Cafe tulajdonosa, Polgár András, a Polgár Alapítvány vezetője, Gergye Krisztián táncművész, vagy épp a Színházi Szolidaritási Alap. Idén 2022 szeptember 15-ig 5 kategóriában osztják ki az elismerést.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett, néhol triplázódott, a pályázati jelentkezők száma, amely jól mutatja, hogy

hazánkban is egyre többen látnak fantáziát és értéket a művészeti piaccal való szorosabb együttműködésben,

és gondolkodnak stratégiai vagy elvi alapon a különböző módokon megvalósítható társulásokról. A 2019-es alapítású Art is Business évek óta aktív edukációs szerepet tölt be a hazai művészeti ágak területén képzéseivel, eseményeivel és médiumával. A kezdeményezéssel a kulturális és vállalati szféra szereplői számára kínálnak közös platformot az együttgondolkodás jegyében.   

A díjat 2022-ben öt kategóriában hirdetik meg: Vállalati kategória, Vállalati és művészeti projekt kategória, Forprofit mecénás, Kulturális mecénás, valamint Kulturális turizmus kategória.

Az elismeréseket idén is, mint már a korábbi években megszokhatta a közönség, azon felelősen gondolkodó vállalatok vagy mecénások kapják, akik

közös értékek mentén, nyitott és befogadó szellemiséggel, de tudatosan választják ki a művészeti projekteket,

hogy együttgondolkodva, egymást erősítve jól működő konstrukciókkal új utakat járjanak be.

A pályázatokat egy hatfős, neves kulturális kommunikációs szakemberekből álló grémium bírálja el. Köztük található Balogh Máté András, az Art is Business vezetője, Batta Barnabás, a MITTE Communications stratégiai igazgatója, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Fehér Zsuzsanna, a Ludwig Múzeum marketing- és kommunikációs vezetője, Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője, valamint Juhász Dóra, a Müpa PR és kommunikációs tartalomfejlesztési vezetője.

A pályázat kiemelt szereplőit az Art is Business decemberi lapszámában mutatják be a szervezők, és a legjobbakat díjátadó keretében ünneplik meg december közepén. Az összes pályázó közül egy vállalati és egy kulturális szereplő számára, az Art is Business médium 2023-ra 1.5 millió forint értékű média-együttműködést kínál fel.

A pályázati felhívás, valamint annak részletei az Art is Business oldalán érhetőek el.

A korábbi díjazottak közül a Mastercard, Gergye Krisztián, Polgár András és a B Braun Magyarország megszólalásai a linkeken visszanézhetők.

Fejléckép: A 2021-es Art is Business Díj átadóünnepsége (forrás: Art is Business)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Elhunyt Ryan O’Neal

A hetvenes évek egyik legnagyobb filmsztárja nyolcvankét éves korában hunyt el, halálhírét fia, Patrick O’Neal jelentette be. Az Oscar-jelölt színész karrierje során olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Stanley Kubrick vagy Peter Bogdanovich.
Vizuál

Sandra Hüller, Mads Mikkelsen és Tarr Béla is Európai Filmdíjat kapott

A 36. Európai Filmdíjak abszolút győztese Justine Triet Egy zuhanás anatómiája című drámája lett, amellyel többek közt a legjobb film és a legjobb rendező díját is elnyerte. Az eseményen tiszteletbeli életműdíjat adományoztak Tarr Béla Kossuth-díjas rendezőnek. 
Vizuál

Kilencvenkilenc éves korában elhunyt Vera Molnár

A magyar származású francia képzőművész halálhíréről a párizsi Pompidou Központ számolt be. Vera Molnárt a számítógépes művészet úttörőjeként tartják számon.
Könyv

Adománygyűjtő estet szervez a Szépírók Társasága

A négyszáz tagot számláló irodalmi-kulturális szervezet szegedi, valamint emigrációban élő tagjai olvasnak fel december 14-én a Grand Caféban. A Szépírók Társaságát egyúttal online is támogathatjuk. 
Színház

„A valódi csoda az, ha képes vagy találkozni önmagaddal” – interjú Kerkay Ritával A kék hajú lány előadásról

Két szereposztással mutatták be a közelmúltban a Vörösmarty Színház A kék hajú lány című előadását. Az alkotói folyamatról, a karakterek kapcsolatáról és az üzenetről beszélgettünk Kerkay Rita rendezővel.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.