Plusz

A művészet összeköt – ismét keresik az ország legkiválóbb művészeti mecénásait

2022.06.28. 11:20
Ajánlom
Az Art is Business célja, hogy hidat építsen a kulturális és a vállalati szféra között, így ismét pályázatot írtak ki azok számára, akik előmozdították a művészeti és a forprofit világ együttműködését.

Sokan szkeptikusak, hogy Magyarországon egyáltalán működik-e a vállalati szponzoráció és magánoldali mecenatúra. Az Art is Business 2019 óta dolgozik azon, hogy ezt a tévhitet eloszlassa.

Ezért hirdeti meg idén, már negyedik alkalommal az Art is Business Díjat azon vállalatoknak, településeknek és magánembereknek, akik jelentős szerepet vállaltak a művészeti és forprofit világ együttműködéseiben.

Az elmúlt években olyan vállalatok és magánemberek érdemelték ki a díjat, mint a Magyar Telekom, a B Braun Magyarország, a Vylyan Pincészet, a Mastercard, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Horgas Eszter fuvolaművész, Egri Orsolya, a Tranzit Art Cafe tulajdonosa, Polgár András, a Polgár Alapítvány vezetője, Gergye Krisztián táncművész, vagy épp a Színházi Szolidaritási Alap. Idén 2022 szeptember 15-ig 5 kategóriában osztják ki az elismerést.

Az elmúlt években folyamatosan növekedett, néhol triplázódott, a pályázati jelentkezők száma, amely jól mutatja, hogy

hazánkban is egyre többen látnak fantáziát és értéket a művészeti piaccal való szorosabb együttműködésben,

és gondolkodnak stratégiai vagy elvi alapon a különböző módokon megvalósítható társulásokról. A 2019-es alapítású Art is Business évek óta aktív edukációs szerepet tölt be a hazai művészeti ágak területén képzéseivel, eseményeivel és médiumával. A kezdeményezéssel a kulturális és vállalati szféra szereplői számára kínálnak közös platformot az együttgondolkodás jegyében.   

A díjat 2022-ben öt kategóriában hirdetik meg: Vállalati kategória, Vállalati és művészeti projekt kategória, Forprofit mecénás, Kulturális mecénás, valamint Kulturális turizmus kategória.

Az elismeréseket idén is, mint már a korábbi években megszokhatta a közönség, azon felelősen gondolkodó vállalatok vagy mecénások kapják, akik

közös értékek mentén, nyitott és befogadó szellemiséggel, de tudatosan választják ki a művészeti projekteket,

hogy együttgondolkodva, egymást erősítve jól működő konstrukciókkal új utakat járjanak be.

A pályázatokat egy hatfős, neves kulturális kommunikációs szakemberekből álló grémium bírálja el. Köztük található Balogh Máté András, az Art is Business vezetője, Batta Barnabás, a MITTE Communications stratégiai igazgatója, Drucker Dávid, a Trafó marketing- és kommunikációs vezetője, Fehér Zsuzsanna, a Ludwig Múzeum marketing- és kommunikációs vezetője, Hóbor Helga, a Nemzeti Táncszínház kommunikációs és értékesítési vezetője, valamint Juhász Dóra, a Müpa PR és kommunikációs tartalomfejlesztési vezetője.

A pályázat kiemelt szereplőit az Art is Business decemberi lapszámában mutatják be a szervezők, és a legjobbakat díjátadó keretében ünneplik meg december közepén. Az összes pályázó közül egy vállalati és egy kulturális szereplő számára, az Art is Business médium 2023-ra 1.5 millió forint értékű média-együttműködést kínál fel.

A pályázati felhívás, valamint annak részletei az Art is Business oldalán érhetőek el.

A korábbi díjazottak közül a Mastercard, Gergye Krisztián, Polgár András és a B Braun Magyarország megszólalásai a linkeken visszanézhetők.

Fejléckép: A 2021-es Art is Business Díj átadóünnepsége (forrás: Art is Business)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Színház

Érkezik a Darázs – Az iskolai zaklatásról láthatunk előadást a Margitszigeten

A Delta Produkció és a Kristály Színtér közösen mutatja be szeptember 30-án a Darázs című krimit. Az előadás Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával a főszerepben, Ördög Tamás rendezésében debütál a Margitsziget új játszóhelyén.
Vizuál

Miskolcon debütál Csoma Sándor filmje, amelyet Erőss Zsolt története inspirált

Magasságok és címmel készült el Csoma Sándor első nagyjátékfilmje, amely a 2013-ban elhunyt hegymászó, Erőss Zsolt történetén alapul. Az alkotás elsősorban a férfi feleségére, Sterczer Hildára és a gyászfeldolgozására fókuszál. 
Jazz/World

Egy napig ismét a manouche jazzé lesz a főszerep

Francia, német, szerb sztárelőadók és magyar zenészek lépnek fel a második alkalommal megrendezett Django Feszt Budapesten. A Kobuci Kertbe augusztus 14-én várják a manouche jazz műfaj kedvelőit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Martin McDonagh új filmjéhez

Egy barátság vége és az észak-írországi polgárháború között von párhuzamot legújabb filmjében Martin McDonagh. Az Oscar-díjas rendező The Banshees of Inisherin című drámája 2023 januárjában kerül a hazai mozikba.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Életörömre hangolunk! – Szeptemberben jön a Zsidó Kulturális Fesztivál

Könnyű- és komolyzenei koncertek, irodalmi és gyermekprogramokkal, hazai és nemzetközi művészekkel várja a látogatókat a 24. Zsidó Kulturális Fesztivál szeptember 4. és 12. között. A programokat hét fővárosi helyszínen rendezik meg.
Plusz hír

Akár már 2024-ben újranyithat a Notre-Dame

Kicsit több mint három évvel azután, hogy a párizsi székesegyház teteje egy tűzeset következtében megsemmisült, megnyithatja kapuit a hívek és a nagyközönség előtt a Notre-Dame.
Plusz hír

Ars poeticák lepték el a Jókai teret

A Magyar irodalom tereként újult meg a terézvárosi Jókai tér, ahol nagy költőink és íróink, mások mellett Pilinszky és Ady idézeteivel találkozhatunk a burkolatba vésve. A munkálatok során jelentősen növelték a zöldterületet is.
Plusz podcast

A Sziget nélkül már nagyon nehéz lenne elképzelnünk az életünket – Kardos József programigazgató a Fülbemászóban

Egy hét múlva kezdődik a Sziget. A két év kihagyás után jelentkező fesztiválra több mint ötven országból várják a fellépőket, a zenei kínálat mellett pedig ezúttal is gazdag felhozatal lesz kísérőprogramokból. Kardos Józseffel, a Sziget programigazgatójával Várhegyi András beszélgetett a Fülbemászóban.
Plusz ajánló

Ingyenes fesztivállal vár mindenkit a Káli-medence

Augusztus 3-án indul a Kőfeszt – A nyugalom fesztiválja. Az öt napos rendezvényen többek között olyan fellépőkkel találkozhatunk, mint Pál István Szalonna és Bandája, Demjén Ferenc, a 4S Street, Ferenczi György és a Pesti Rackák, valamint a Szent Efrém Fé