Plusz

A nagy kékség

2011.08.02. 09:57
Ajánlom
Jan Fabre kiállítását végignézni a bécsi Kunsthistorisches Museumban olyan, mint amikor egy dohos szobából hirtelen kimegy az ember a friss levegőre.

Jan Fabre belga képzőművész, színházcsináló - koreográfusként, tervezőként, rendezőként és íróként is működik -, a hetvenes évek második felétől ismert a neve, 1986-ben alapított Troubleyn nevű társulatával azonban a világ Antwerpenen túli fele is megismerte. Bécsben augusztus 28-ig huszonöt, 1986 és 1991 munkája látható A kék óra évei címmel.

A kék óra a napnak az az időszaka, amikor az alkonyat az éjszakába ér, az a furcsa, meleg árnyalatú, nagyon sötét kék, amihez Fabre szerint leginkább Bic golyóstoll tintájának a színe hasonlít. Mivel egy tollvonással ezt nem lehet elérni, ezerszer - és ebben az esetben az általában a "sok" szinonimájaként használt szó konkrétan is érthető -kell a papíron áthúzogatni, ettől azonban megváltozik az anyag textúrája, a papír a rákerülő, szabad szemmel nem érzékelhető vastagságú tintarétegtől új dimenziókat, sajátos szoborszerűséget kap.

Egy rahedli kékre firkált papír, doboz, láda, selyem azonban egyáltalán nem izgalmas, még akkor sem, ha a nagy kékségben felsejlik egy-egy alak - halálfej, bagoly, a tivoli kastély, villámlás, egy íjász karja, levél, madár, a rovarász dédnagypapára emlékezve mindenféle rovarok, ez utóbbiakból néha nem csupán rajzolt, de preparált páldány is jut -, úgy azonban, ahogyan Bécsben elrendezték, mindjárt másképp működnek a tárgyak és a látogatói agysejtek. Fabre alkotásait ugyanis a múzeum állandó kiállításában, régi mesterek művei közé helyezték el. A koncepció kidolgozásában, amely egyébként nem egyedi az intézményben, Jan Fabre is részt vett, több alkalommal járt a termekben, hogy feltérképezze, mi hova kerüljön.

Az átalakulás, átváltozás, emlékezet, múlandóság, halál, újjászületés, rend, káosz fogalmak mentén az egymástól több száz évre levő alkotások sajátos párbeszédbe kerülnek egymással. A teatralitás a múzeumban is megvalósítható: jó tíz méter hosszú, a terem belmagasságának megfelelő szélességű, bekékített fehér selyem lóg barokk festmények előtt. Ahogy az ember elhalad a függöny mentén - mögé nyugodtan betekinthetünk -, megmozdul az anyag, élővé válik, mi pedig a műtárgy és kiállítás látogatóiból szereplőkké, organikus társalkotókká válunk. Elképesztő érzés. Pedig tulajdonképp egészen hétköznapi dolgokról van szó, papírról és tollról. Végy egy dobozt és firkáld össze. Egy láda vagy épület esetében nehezebb a feladat, de Fabre már ezeket is megcsinálta.

Nem kevesen vannak, akik szerint minden, ami a kortárs, az ostoba, lila és blöff, és kizárólag a jól bevált, klasszikussá minősített - az is megérne egy kérdést, misét, akármit, hogy ki teszi rá a pecsétet - "szép" - ??? - festmények, szobrok stb. az értékesek; és olyanok is vannak, akiket meg inkább az érdekel, mi van most körülöttünk. Az árukapcsolás, na, ez talán itt a legnagyobb kunszt. Mert azt, hogy ezt nyugodtan meg lehet csinálni, egészen másképp hívják. Nyitottságnak? Gondolkodásnak? Kultúrának? Nem tudom, de mindegy is. A lényeg, hogy a Lajtának erről a feléről jelenleg csak irigyelve nézhető.

Die Jahre der Blauen Stunde - Jan Fabre kiállítása

Kunsthistorisches Musem, Bécs

Nyitva 2011. augusztus 28-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz Nava

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Plusz gyász

Koronavírusban elhunyt az I Love Rock 'N' Roll szerzője

Alan Merrill halálhírét lánya, Laura Merill tudatta. A zenész 69 éves volt.
Plusz Shona Innes

Így beszélgess a gyerekkel a koronavírusról!

A nehéz témák kicsikkel való feldolgozásának specialistája, Shona Innes foglalkoztatófüzetet írt a témában. Állandó illusztrátora, Agócs Írisz pedig rajzot is küldött az online elérhető kötetecskéhez.
Plusz gyerek

Fidelio Matiné: Benedek Elek meséje és Paár Julcsi albuma a legkisebbeknek

Vasárnap délelőttönként a legkisebbeket célozzuk meg változatos tartalmakkal, hogy lekössük a fölös energiákat és még élvezetesebbé tegyük a négy fal között eltöltött időt. A sorozatban hétről hétre mesepremierekkel, táncházzal, zenei válogatásokkal és további érdekességekkel készülünk.
Plusz hír

Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál

A szervezők mindent megtesznek azért, hogy az eredetileg 2020. április 3. és 19. közöttre meghirdetett jubileumi fesztivál tervezett programjából minél több produkció eljuthasson majd a közönséghez a későbbiekben.