Plusz

A nagy kékség

2011.08.02. 09:57
Ajánlom
Jan Fabre kiállítását végignézni a bécsi Kunsthistorisches Museumban olyan, mint amikor egy dohos szobából hirtelen kimegy az ember a friss levegőre.

Jan Fabre belga képzőművész, színházcsináló - koreográfusként, tervezőként, rendezőként és íróként is működik -, a hetvenes évek második felétől ismert a neve, 1986-ben alapított Troubleyn nevű társulatával azonban a világ Antwerpenen túli fele is megismerte. Bécsben augusztus 28-ig huszonöt, 1986 és 1991 munkája látható A kék óra évei címmel.

A kék óra a napnak az az időszaka, amikor az alkonyat az éjszakába ér, az a furcsa, meleg árnyalatú, nagyon sötét kék, amihez Fabre szerint leginkább Bic golyóstoll tintájának a színe hasonlít. Mivel egy tollvonással ezt nem lehet elérni, ezerszer - és ebben az esetben az általában a "sok" szinonimájaként használt szó konkrétan is érthető -kell a papíron áthúzogatni, ettől azonban megváltozik az anyag textúrája, a papír a rákerülő, szabad szemmel nem érzékelhető vastagságú tintarétegtől új dimenziókat, sajátos szoborszerűséget kap.

Egy rahedli kékre firkált papír, doboz, láda, selyem azonban egyáltalán nem izgalmas, még akkor sem, ha a nagy kékségben felsejlik egy-egy alak - halálfej, bagoly, a tivoli kastély, villámlás, egy íjász karja, levél, madár, a rovarász dédnagypapára emlékezve mindenféle rovarok, ez utóbbiakból néha nem csupán rajzolt, de preparált páldány is jut -, úgy azonban, ahogyan Bécsben elrendezték, mindjárt másképp működnek a tárgyak és a látogatói agysejtek. Fabre alkotásait ugyanis a múzeum állandó kiállításában, régi mesterek művei közé helyezték el. A koncepció kidolgozásában, amely egyébként nem egyedi az intézményben, Jan Fabre is részt vett, több alkalommal járt a termekben, hogy feltérképezze, mi hova kerüljön.

Az átalakulás, átváltozás, emlékezet, múlandóság, halál, újjászületés, rend, káosz fogalmak mentén az egymástól több száz évre levő alkotások sajátos párbeszédbe kerülnek egymással. A teatralitás a múzeumban is megvalósítható: jó tíz méter hosszú, a terem belmagasságának megfelelő szélességű, bekékített fehér selyem lóg barokk festmények előtt. Ahogy az ember elhalad a függöny mentén - mögé nyugodtan betekinthetünk -, megmozdul az anyag, élővé válik, mi pedig a műtárgy és kiállítás látogatóiból szereplőkké, organikus társalkotókká válunk. Elképesztő érzés. Pedig tulajdonképp egészen hétköznapi dolgokról van szó, papírról és tollról. Végy egy dobozt és firkáld össze. Egy láda vagy épület esetében nehezebb a feladat, de Fabre már ezeket is megcsinálta.

Nem kevesen vannak, akik szerint minden, ami a kortárs, az ostoba, lila és blöff, és kizárólag a jól bevált, klasszikussá minősített - az is megérne egy kérdést, misét, akármit, hogy ki teszi rá a pecsétet - "szép" - ??? - festmények, szobrok stb. az értékesek; és olyanok is vannak, akiket meg inkább az érdekel, mi van most körülöttünk. Az árukapcsolás, na, ez talán itt a legnagyobb kunszt. Mert azt, hogy ezt nyugodtan meg lehet csinálni, egészen másképp hívják. Nyitottságnak? Gondolkodásnak? Kultúrának? Nem tudom, de mindegy is. A lényeg, hogy a Lajtának erről a feléről jelenleg csak irigyelve nézhető.

Die Jahre der Blauen Stunde - Jan Fabre kiállítása

Kunsthistorisches Musem, Bécs

Nyitva 2011. augusztus 28-ig

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Erős, makacs és érzékeny - Meryl Streep 70 éves

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját a háromszoros Oscar-díjas Meryl Streep, a ma élő legnagyobb színészek egyike, akit 21 alkalommal jelöltek Oscar és 31 alkalommal Golden Globe díjra. Portré.
Színház

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Zenés színház

Kijött az első fotó az új West Side Story-filmhez

„Something’s comin’, somethin’ good…” Steven Spielberg rendezi az 1961-es West Side Story remake-jét, összeszedtük, mit tudunk róla.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Színház

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz videó

Így készült a Partitúra Zala-megyei adása

Tévétorony, bivalyfarm, Bezeréd - a zalai dombok alatt kalandozik a Partitúra, werkvideó-sorozatunkban bepillantunk a kulisszák mögé. Ezúttal Zala-megyébe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát. 
Plusz kutatás

A zene, amitől kevésbé csípnek a szúnyogok

A zene hatásáról különféle helyzetekben már számtalan kutatást végeztek, tudjuk, hogy a muzsika a bűnözőktől a kutyákig mindenkire jó hatással van. A szúnyogokról nem is beszélve.
Plusz hír

Kulka János, Péterfy Bori és Reisz Gábor az idei Ördögkatlanon

Félezernél is több színházi, könnyű-, világ- és klasszikus zenei, táncszínházi, filmes, irodalmi és egyéb programmal várja a látogatókat július 30. és augusztus 3. között a 12. Ördögkatlan Fesztivál, ahol idén a Fidelio Színpad is a helyszínek között szerepel.
Plusz Partitúra

Zala-megyében kalandozik a Partitúra

Néprajz, olaj, történelem és zene. A Partitúra kulturális időutazása ezúttal a pannon dombok alatt folytatódik szerdán este a Duna televízióban. A műsor ősi dallamok nyomába ered, méghozzá különleges nők főszereplésével. 
Plusz Partitúra

Így készült a Partitúra szentendrei adása

Werkvideó-sorozatunkban a Partitúra kulisszái mögé pillantunk be, ezúttal Szentendrére, Kisorosziba és a Pilisbe kísértük el Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsorát.