Plusz

A nagy rácsodálkozások és jó beszélgetések helyszíne – a Pozsonyi Piknikről, Bubnó Lőrinccel

2023.08.28. 14:25
Ajánlom
Szeptember 2-án újra megtelik a Pozsonyi út és környéke Újlipótváros egyik legnépszerűbb és legnagyobb kulturális rendezvényén, a Pozsonyi Pikniken. A rendezvény egyik állandó fellépője a Szent Efrém Férfikar, aminek társ-művészeti vezetője és az ISON ügyvezetője, Bubnó Lőrinc mesélt a piknik semmi máshoz nem hasonlítható hangulatáról, valamint arról is, milyen meglepetésekkel várják az odalátogatókat szeptember első szombatján.

Fel tudják idézni legelső fellépésüket a Pozsonyi Pikniken? 

2015-ben énekeltünk ott először a Szent Efrémmel. Azt megelőzően még nem voltam a rendezvényen, úgyhogy elsőre minden új volt, de mindannyiunkat magával ragadtak a piknik jellegzetesen pozitív rezgései!

Mennyi idő után vált egyfajta automatizmussá, hogy ha jön a Pozsonyi Piknik, akkor "ott a helyünk"?

 Azonnal automatizmussá vált.

A piknik nem csak a programok miatt jó: a közönség és a kitelepülők teszik azzá, ami.

Nem lehetett neki ellenállni, és szép lassan beletanultunk abba is, mitől jó egy kitelepülés.

Mit ért kitelepülés alatt?

Az első évünktől kezdve saját standdal vagyunk jelen a pikniken, idén már harmadik alkalommal, ISON névre hallgató rendezvényhelyszínünk égisze alatt.

DanmarkPiknik-fotokreditTakatsZsofia_pici-203821.jpg

Danmark Piknik (Fotó/Forrás: Takáts Zsófia)

Vannak-e a piknikhez kapcsolódó, kialakult szokásaik?

Van egy megnyugtató és sajátos ritmusa annak, ahogy reggel 7 körül elkezdjük felépíteni az ISON//Efrém standot, utána pedig 10-től egész nap jönnek hozzánk. Egyrészt a férfikar rajongói, másrészt az ISON programjainak látogatói. Általában egy pillanat alatt elrepül ez a nap!

Mi különbözteti meg ezt a rendezvényt az összes többitől? Van-e ott valami, amit úgy is nevezhetnénk, hogy „a hely szelleme”?

Inkább a hely szellemei, akik – viccesen szólva – maguk a piknikezők! A Pozsonyi útnak és környékének egyébként is egészen egyedi hangulata van. Édesanyám dolgozott egy ideig a környéken és

engem már gyerekként is megérintett a sok-sok kávézó, a teraszokon ülő emberek és az az önfeledtség, amit az egész környék árasztott.

Szerintem ez a hangulat hatványozódik a Pozsonyi Pikniken, megspékelve azzal, hogy sok kitelepülő standjánál kialakul egy szuper izgalmas mikroverzum, amibe élmény belépni. Mi is ilyesmit kínálunk az ISON standnál, egész napos programjainkkal.

20170902_PozsonyiPiknik_442-103236.jpg

Pozsonyi Piknik (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Mennyiben más a Pozsonyi Piknik Rakpart Nagyszínpadán föllépni, mint bárhol máshol, és milyen típusú repertoárral szoktak készülni ezekre a szabadtéri föllépésekre?

Mindig megdöbbentően sokan vannak a Nagyszínpad előtt, a Jászai Mari tértől áll a tömeg, ameddig a szem ellát. Mindössze húsz percet éneklünk, ezért

négy-öt számmal próbáljuk a Szent Efrém Férfikar esszenciáját megmutatni.

Célunk, hogy tovább emeljük a piknik amúgy is szuper hangulatát, ezért táncosabb, közönséget megmozgató zenéket viszünk.

Idén milyen műsorral készülnek?

Hamarosan megjelenik a Rákóczi-indulóra készült feldolgozásunk videoklipje, ezért ez biztosan nem maradhat el, de a Kings&Queens lemezünk emblematikus darabjai – akár az Oroszlánkirály, akár a Hallelujah – sem hiányozhatnak a műsorból.

20170902_PozsonyiPiknik_376-103317.jpg

Pozsonyi Piknik (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Milyen erősen érvényesül ezen a rendezvényen a művészet közösségkovácsoló ereje?

Nagyon is működik és fordítva is: a piknik miliője kovácsolja össze a jelenlévő előadókat és társulatokat, legyenek akár színházi, akár zenei, akár más művészeti ághoz tartozók.

A piknik olyan, mint egy gigantikus színészbüfé, ahová a közönség is betérhet és otthon érezheti magát.

Milyen különleges energiákat mozgat szabadtéri fellépéseknél a muzsika? Mennyiben más énekelni egy olyan rendezvényen, ahol a közönség egy része ugyan a fellépő miatt megy a színpadhoz, míg másokat meg kell állítani, és ottmaradásra "bírni"?

Mindig hátborzongatóan jó érzés, amikor többszáz emberrel közösen énekelhetünk a Pozsonyi Pikniken, és eddig minden évben megtaláltuk a „közös hangot” a közönséggel. Ha valaki csak egy pillanatra áll meg, hogy elénekeljen velünk két-három taktust a Hallelujah-ból, akkor már megérte színpadra állnunk. Mert ez a legfontosabb, hogy be tudjuk vonni a saját világunkba az embereket, ami maradandó élmény mindenkinek. Szóval a piknik igazi fesztiválhangulatot nyújt, ugyanakkor mindenki nagyon örül, hogy odajöhet hozzánk az ISON standon. Sokan csak ott csodálkoznak rá, hogy jé, az Efrémhez kapcsolódik egy rendezvényhelyszín is. Sokan nem is az együttest ismerik, hanem a Hársfa utcai ISON programjaira járnak, és nem tudnak róla, hogy a helynek köze van a Szent Efrémhez.

Tehát minden évben a nagy rácsodálkozások és jó beszélgetések helyszíne a Pozsonyi Piknik!

Rendszerint mennyi időt töltenek el Budapest egyik legvonzóbb egynapos fesztiválján?

Egész nap ott vagyunk az ISON standnál, a Színházak utcája 25-ös szám alatt. És büszkén mondhatjuk, hogy idén is egy minifesztivált varázsolunk arra a pár négyzetméterre a sátrunk elé: lesz Dalszerelőműhely Fazekas Gergely zenetörténésszel, közösségi éneklés a Blattnight csapatának jóvoltából, Medvevadászat néven gyerekprogrammal várjuk a kicsiket, de lesz még DanMark duó Simon&Garfunkel-dalokkal és Győri Noémi segítségével Bach-fuvola partitákat is vegyítünk elektronikával. Mindemellett a piknikezőkkel együtt megünnepeljük az ISON kétéves születésnapját. Mindenkit nagy szeretettel várunk a Pozsonyi út környékére ideiglenesen átköltöző kultúrnappalinkba!

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Bubnó Lőrinc (fotó: Kulcsár István)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

Aki az irodalommal csalta meg az orvostudományt – 120 éve hunyt el Anton Pavlovics Csehov

1904. július 15-én hunyt el az egyik legnagyobb orosz író, Anton Pavlovics Csehov, aki drámáival és más prózai szövegeivel egyaránt megújította a modern irodalmat. A művész életéről tíz pontban emlékezünk meg.
Könyv

Ismét nagy színészek tolmácsolásában hallgathatunk verseket a kisföldalattin

Július 15. és július 21. között ismét klasszikus és kortárs versek szólalnak meg a Millenniumi Földalatti Vasút állomásain a Vers a peronon programsorozatban.
Színház

Kálid Artúr kapta idén a Kőszegi Várszínház Hollósi Frigyes-díját

A színművész a Hyppolit, a lakáj címszerepében nyújtott teljesítményéért érdemelte ki az elismerést, amelyről a közönség szavazatai döntöttek. Az előadás ősztől a dunaújvárosi Bartók Színház műsorán lesz látható.
Színház

Egyeztetést sürget a Színházi Dolgozók Szakszervezete a kiözelmúltbeli balesetek miatt

A szakszervezet közleményt bocsátott ki, amelyben leírták, csak azokban az esetekben tudnak aktívan fellépni, ha szakszervezeti tag az érintett, ugyanakkor kezdeményezik, hogy más színházi szervezetekkel közösen dolgozzanak ki protokollt a hasonló esetekre.
Vizuál

Játéktól a mesterségig – népi kézműves kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza egyedülálló tárlattal várja a látogatókat Játéktól a mesterségig címmel, amely a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, szeptember 25-éig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Tízből kilenc gyerek rendszeresen hallgat zenét

Felmérés készült a gyerekek zenehallgatási szokásairól. Kiderült, hogy a magyar gyerekek kedvenc zenészei között túlsúlyban vannak a hazai előadók.
Plusz ajánló

Utcabállal ünneplik a francia nemzeti ünnepet

Július 13-án hat órától, a francia nemzeti ünnep előestéje alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet.
Plusz ajánló

Udvari mulatság a kismartoni Esterházy-kastélyban

Július 20-án egész napos programokkal várják az érdeklődőket Kismartonba, az esemény idei mottója Vivaldihoz kapcsolódóan a négy évszak. A kastélyfesztivál során bárki betekinthet az Esterházyak egykori udvartartásába, a gyerekprogramok mellett pedig természetesen hangversenyekkel is készülnek a szervezők. 
Plusz hír

Kurtág György és Roska Botond is Wolf-díjban részesül

A rangos, pénzjutalommal is járó izraeli elismerést néhány hónap múlva vehetik át az idei díjazottak. Kurtág Györgyöt zeneművészeti, Roska Botondot pedig orvostudományi kategóriában tüntetik ki. A Wolf-díjasok több mint egyharmada a későbbiek során elnyerte a Nobel-díjat is.
Plusz hír

A debreceni BMW gyár mellett épülhet fel a Közlekedési Múzeum

A város központjától mintegy tíz kilométerre, egy szántóföldön húzhatják fel azt az épületkomplexumot, amely otthont adna a Közlekedési Múzeumnak is. A Népszava információi szerint az erről szóló pályázatot augusztus elején hirdetheti meg a minisztérium.