Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

2022.10.01. 12:50
Ajánlom
A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.

Ahogy a modern világ egyre zajosabbá vált, mind több és több alkotót kezdett foglalkoztatni, hogyan viszonyul mindaz a hanghatás, ami a mindennapi életben eléri a fülünket, a zene elvont rendszeréhez. Először a 20. század elején, az avantgárd művészek kezdtek a zajok felé fordulni. Ekkoriban még a modern technikai és a gépek zakatolása állt a figyelem középpontjában, ám ahogy ezek a nagyvárosok hangjainak mindennapi részévé váltak, felerősödött az érdeklődés a halkabb, esetleg az erősítés nélkül nem is érzékelhető rezgések iránt. John Cage 4'33"-jában még a hallgatóság motoszkálását hallgathatjuk, ám a 21. század roppant érzékeny műszerei a nem hallhatót is hallhatóvá teszik.

Jacob Kirkegaard és a dolgok hallható lényege

A dán hangművész, Jacob Kirkegaard saját bevallása szerint gyermekkora óta szeretett hangokat felvenni, ám idővel figyelme a finomabb rezgések felé fordult. Projektjei során

a természet vagy az emberi tevékenység valamely szegmensének hangjait rögzíti rendkívül érzékeny mikrofonokkal vagy más műszerekkel,

és ezekből keveri ki azokat a hanghatásokat, amelyek aztán egy terület hallható profilját adják. A művész gyakran képekkel, videóval is társítja „zenéit”. A grönlandi gleccsereken készített felvételeit Magyarországon is bemutatta, de rögzítette az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó fal rezgéseit, legújabb projektjéhez pedig az élelmiszer-előállítás hangjait használta fel.

Aion című videójában Csernobil lezárt területén készített hangfelvételt. Négy helyszínen, egy uszodában, egy koncertteremben, egy sportcsarnokban és egy templomban rögzítette a helyek saját hangját, majd a felvételt lejátszotta az eredeti környezetben, és ezt ismét felvette, és így tovább, ami által mindig újabb és újabb rétegek rakódtak a hangzásra. A videón egyszerre bontakozik ki egyre élesebben a szemünk előtt a környezet, miközben a hely misztikus rezgése is fokozatosan hangosabbá válik.

Pókháló és frekvencia

Biztosan mindenki látta már, ahogyan a pókhálóba ragadt rovar kétségbeesetten próbál kiszabadulni a tapadós szálak fogságából, és ezzel mozgásba hozza a pók bonyolult műalkotását. Az már kevésbé köztudott, hogy az állat számára a háló mintegy a teste folytatásaként funkcionál, egy kiterjesztett, megnövelt érzékszervként. Az amerikai kutató, Markus Buehler és csapata

a pókháló vibrációját hallható hangokká alakította, hogy az emberek számára is megmutassa, „milyen érzés lehet póknak lenni”.

A pókháló rezgéseit az argentin művész, Tomás Saraceno is feldolgozta.

Mit mondanak a növények?

Az utóbbi években többször is lehetett olyan kutatásokról hallani, amelyek a növények kommunikációját, érzéseit vizsgálták. Egyre több adat mutat arra, hogy ezek az élőlények mégsem csupán a vegetáció szintjén léteznek, hanem bonyolultabb viszonyba is képesek kerülni az őket körülvevő világgal. Természetesen élelmes üzletemberek ezt a területet is kiaknázták, úgyhogy

már lehet kapni „növényzenét” produkáló berendezést, melynek érzékelői a növények elektromos impulzusait hangokká alakítják.

A gyártók szerint ezek a hangok nyugtató hatásúak, így kifejezetten alkalmasak jógához vagy meditációhoz háttérzenének. Sőt az elektródákkal a növények mellett még a szőrtelen macskák rezgései is meghallgathatók.

A művészvilágot is megihlették a növények, egy kaliforniai muzsikus, Nico Georis egész albumot adott ki azokból a hangokból, amelyeket Shirley nevű filodendronjára és más növényekre helyezett érzékelőkkel vett fel. Hallhatjuk, hogy érzi magát Shirley reggelente, hogy milyen a hangulat az üvegházban, vagy mint ebben a videóban, hogyan álmodozik a növény egy csendes napon.

Fejléckép: Jacob Kirkegaard (fotó: Jeff Moore)

Egy misztikus táj soha nem hallott hangjai

Kapcsolódó

Egy misztikus táj soha nem hallott hangjai

A sarkvidékről a legtöbb embernek a hó és jég mellett már a globális felmelegedés jut eszébe. Ez is benne van Jacob Kirkegaard munkájában, de a dán művész szeretett volna ennél tovább menni, és kitágítani a nézőpontunkat. Vándorló és olvadó gleccserek hangját rögzítette, csütörtökön pedig élő hangkeveréssel mutatta be Isfald – Live című installációját Budapesten.

Így zenél a pókháló

Így zenél a pókháló

A kutatók már régóta vizsgálják, hogy a pókhálók mintázata és alakja mennyire esetleges, valamint a rugalmas fehérjeszálakakat pontosan mire használják a nyolclábúak. Spanyol és brit kutatók kiterjesztették a kísérleteket, és felkérték Tomás Saraceno argentin interkatív művészt, hogy szólaltassa meg a pókhálót.

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar származású festő, akinek a képe a francia elnök dolgozószobájában lóg – Kamaratárlat nyílt Hantai Simon munkáiból

A Hantai, Klee és más absztrakciók című kiállítás a világhírű, magyar származású festő munkái mellett az őt inspiráló alkotók műveit is bemutatja a Szépművészeti Múzeum.
Vizuál

Elhunyt Jan Nowicki, A temetetlen halott című Nagy Imre-film főszereplője

A nyolcvanhárom éves korában elhunyt lengyel színész több évtizeden keresztül Mészáros Márta magyar rendező élettársa volt.
Színház

Bosch világát idézi a Vígszínház új bemutatója – jön a Szeget szeggel Rudolf Péter rendezésében

Shakespeare utolsó, cseppet sem felhőtlen vígjátékát tűzi műsorra a Vígszínház Rudolf Péter rendezésében. A főbb szerepekben Kőszegi Ákos, Stohl András, Seress Zoltán, Balázsovits Edit, Wunderlich József és Márkus Luca lép színpadra.
Színház

Újramesélt Találkozás – Fullajtár Andreával a főszerepben érkezik Nádas darabja az eSzínházra

December 8-ától láthatjuk az eSzínház felületén a Katona új előadását, amely Nádas Péter és Vidovszky László Találkozás című darabjából született. A készítők a film nyelvén mutatják be az ötvenes évek diktatúrájában játszódó történetet, amelyben a zene és a dráma elválaszthatatlan egységet alkot.
Tánc

Lábujjhegyen – az ország három pontján is látható lesz Megyeri Léna és Bősze Ádám zene- és tánctörténeti sorozata

Az idei évadban a Nemzeti Táncszínház ad otthont Megyeri Léna tánckritikus és Bősze Ádám zenetörténész, műsorvezető közös előadás-sorozatának, amely most vidékre is ellátogat.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Méhek segítségével hoz létre alkotásokat a kanadai művész

Ava Roth kanadai művész ahelyett, hogy más művészekkel dolgozna együtt, inkább a méhek segítségével hoz létre alkotásokat: hímzésterveit kihelyezi a természetbe, és rábízza a méhekre, akik munkájukkal sajátos, egyedi mintázatot alakítanak ki, méhsejt formájában.
Plusz hír

Mikulással, betlehemes plakáttal és karácsonyfákkal teltek meg a Margit-negyed kirakatai

Margit körúti kirakatok feldíszítésével segíti a karácsonyi hangulat megteremtését huszonkét óvoda és iskola. A következő napok során összesen huszonegy kirakatot öltöztetnek ünnepi díszbe, amelyből az első dekorációt már megcsodálhatják a járókelők.
Plusz hír

Az egyik legrangosabb turisztikai díjjal tüntették ki az Ördögkatlan Fesztivált

December 7-én adták át a Kőrösi Csoma Sándor-díjakat azoknak a turisztikai szakembereknek, akik elhivatottságukkal példát mutatnak az ágazat képviselőinek. Az elismerést Bérczes László és Kiss Mónika, az Ördögkatlan Fesztivál megálmodói és főszervezői is megkapták.
Plusz hír

Polgári engedetlenségbe kezdtek a Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai is

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek” – jelentették ki a gimnázium oktatói, akik úgy fogalmaztak, diákjaik iránt érzett szeretetük miatt álltak bele ebbe a küzdelembe.
Plusz magazin

Hátborzongatóan szép történet áll Bereményi Géza legnépszerűbb dalszövege mögött

A Kossuth-díjas művészt egy rádióműsorban kérdezték halhatatlanságról és a Nagy utazás című számáról, válaszul azonban az egyik legkedveltebb Cseh Tamás-dal, a Csönded vagyok keletkezésének történetét osztotta meg, amelynek versszakaiban valójában párbeszédet folytat egy elhunyt fiúval.