Plusz

A nem hallható zene – felvételek a környező világ rezgéseiből

2022.10.01. 12:50
Ajánlom
A zenei világnap alkalmából érdemes eltűnődni, mi is a muzsika, és milyen rezgések léteznek a hallható tartományon túl. Bemutatunk néhány művészt és tudóst, kísérletező kedvű alkotókat, akik a körülöttünk lévő világ alig érzékelhető hangjait dolgozzák fel.

Ahogy a modern világ egyre zajosabbá vált, mind több és több alkotót kezdett foglalkoztatni, hogyan viszonyul mindaz a hanghatás, ami a mindennapi életben eléri a fülünket, a zene elvont rendszeréhez. Először a 20. század elején, az avantgárd művészek kezdtek a zajok felé fordulni. Ekkoriban még a modern technikai és a gépek zakatolása állt a figyelem középpontjában, ám ahogy ezek a nagyvárosok hangjainak mindennapi részévé váltak, felerősödött az érdeklődés a halkabb, esetleg az erősítés nélkül nem is érzékelhető rezgések iránt. John Cage 4'33"-jában még a hallgatóság motoszkálását hallgathatjuk, ám a 21. század roppant érzékeny műszerei a nem hallhatót is hallhatóvá teszik.

Jacob Kirkegaard és a dolgok hallható lényege

A dán hangművész, Jacob Kirkegaard saját bevallása szerint gyermekkora óta szeretett hangokat felvenni, ám idővel figyelme a finomabb rezgések felé fordult. Projektjei során

a természet vagy az emberi tevékenység valamely szegmensének hangjait rögzíti rendkívül érzékeny mikrofonokkal vagy más műszerekkel,

és ezekből keveri ki azokat a hanghatásokat, amelyek aztán egy terület hallható profilját adják. A művész gyakran képekkel, videóval is társítja „zenéit”. A grönlandi gleccsereken készített felvételeit Magyarországon is bemutatta, de rögzítette az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó fal rezgéseit, legújabb projektjéhez pedig az élelmiszer-előállítás hangjait használta fel.

Aion című videójában Csernobil lezárt területén készített hangfelvételt. Négy helyszínen, egy uszodában, egy koncertteremben, egy sportcsarnokban és egy templomban rögzítette a helyek saját hangját, majd a felvételt lejátszotta az eredeti környezetben, és ezt ismét felvette, és így tovább, ami által mindig újabb és újabb rétegek rakódtak a hangzásra. A videón egyszerre bontakozik ki egyre élesebben a szemünk előtt a környezet, miközben a hely misztikus rezgése is fokozatosan hangosabbá válik.

Pókháló és frekvencia

Biztosan mindenki látta már, ahogyan a pókhálóba ragadt rovar kétségbeesetten próbál kiszabadulni a tapadós szálak fogságából, és ezzel mozgásba hozza a pók bonyolult műalkotását. Az már kevésbé köztudott, hogy az állat számára a háló mintegy a teste folytatásaként funkcionál, egy kiterjesztett, megnövelt érzékszervként. Az amerikai kutató, Markus Buehler és csapata

a pókháló vibrációját hallható hangokká alakította, hogy az emberek számára is megmutassa, „milyen érzés lehet póknak lenni”.

A pókháló rezgéseit az argentin művész, Tomás Saraceno is feldolgozta.

Mit mondanak a növények?

Az utóbbi években többször is lehetett olyan kutatásokról hallani, amelyek a növények kommunikációját, érzéseit vizsgálták. Egyre több adat mutat arra, hogy ezek az élőlények mégsem csupán a vegetáció szintjén léteznek, hanem bonyolultabb viszonyba is képesek kerülni az őket körülvevő világgal. Természetesen élelmes üzletemberek ezt a területet is kiaknázták, úgyhogy

már lehet kapni „növényzenét” produkáló berendezést, melynek érzékelői a növények elektromos impulzusait hangokká alakítják.

A gyártók szerint ezek a hangok nyugtató hatásúak, így kifejezetten alkalmasak jógához vagy meditációhoz háttérzenének. Sőt az elektródákkal a növények mellett még a szőrtelen macskák rezgései is meghallgathatók.

A művészvilágot is megihlették a növények, egy kaliforniai muzsikus, Nico Georis egész albumot adott ki azokból a hangokból, amelyeket Shirley nevű filodendronjára és más növényekre helyezett érzékelőkkel vett fel. Hallhatjuk, hogy érzi magát Shirley reggelente, hogy milyen a hangulat az üvegházban, vagy mint ebben a videóban, hogyan álmodozik a növény egy csendes napon.

Fejléckép: Jacob Kirkegaard (fotó: Jeff Moore)

Egy misztikus táj soha nem hallott hangjai

Kapcsolódó

Egy misztikus táj soha nem hallott hangjai

A sarkvidékről a legtöbb embernek a hó és jég mellett már a globális felmelegedés jut eszébe. Ez is benne van Jacob Kirkegaard munkájában, de a dán művész szeretett volna ennél tovább menni, és kitágítani a nézőpontunkat. Vándorló és olvadó gleccserek hangját rögzítette, csütörtökön pedig élő hangkeveréssel mutatta be Isfald – Live című installációját Budapesten.

Így zenél a pókháló

Így zenél a pókháló

A kutatók már régóta vizsgálják, hogy a pókhálók mintázata és alakja mennyire esetleges, valamint a rugalmas fehérjeszálakakat pontosan mire használják a nyolclábúak. Spanyol és brit kutatók kiterjesztették a kísérleteket, és felkérték Tomás Saraceno argentin interkatív művészt, hogy szólaltassa meg a pókhálót.

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi

Mit mondanának a növények, ha beszélni tudnának? Ismerd meg a kaliforniai Nico Georist, aki két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Színház

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjével egyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.