Plusz

A paprikás liszt mindent visz

2019.07.14. 09:35
Ajánlom
Nyár, Balaton, strand, strandkaja. Hagyjuk most az ilyen-olyan hamburgereket meg hotdogokat meg pallereket, álljunk meg egy igazi klasszikusnál: a sült halnál. Rántott vagy paprikás lisztes, friss vagy fagyasztott, olajban vagy zsírban? Kánya Zoltán, az északi part egyik ikonikus halsütője avat be minket a tradicionális balatoni halsütés fortélyaiba.

Balatoni halsütőbe csak magyar, sőt csak balatoni halat?

Nem feltétlenül.

Először is jó, ha tisztázzuk, pillanatnyilag olyan, hogy balatoni sült hal, nincs.

Amióta betiltották a halászatot a Balatonban, csak a tó vízrendszeréhez tartozó halgazdaságokban nevelt halakat lehet beszerezni a Balaton környékén, de azok nem a Balatonban úsztak. A Balatonban horgászni persze lehet, de a horgászok nem adhatják el, amit fognak, így ezen az úton sem kerülhet a sütőkbe valódi balatoni hal.

Így a keszeg, a garda, a ponty vagy a fogas, a harcsa is legfeljebb csak Balaton környéki tud lenni, de nagyon gyakran máshonnan, sőt külföldről is érkezik. Sok függ a minőségtől meg a nagykereskedők kínálatától és persze a szállítási feltételektől is. A Duna-deltában például egészen kiváló vörösszárnyú, szilvaorrú keszeget vagy gardát – ami ugye tihanyi „nemzeti” hal – lehet kapni, mert ott halásszák, nem tenyésztett állományból származik, és hal esetében is nagyon nem mindegy, hogy mit eszik. Pisztrángban oltári nagy különbségek vannak, életem legjobb pisztrángja az volt, amit az apámmal fogtam Ódörögdön a patakban. De ilyen pisztráng nincs, ha tenyésztett, akkor biztosan nem lesz ilyen. Mondjuk, az emberek nagy része ezt nem tudja, mert soha nem horgászik, nem jut természetes halhoz.

Meg persze függ a halsütő kínálatától is,

a talán legnépszerűbb „balatoni” sült hal, a hekk nem is balatoni, de még csak nem is európai, Argentínából vagy a nyugat-afrikai partokról érkezik.

A szintén csaknem minden sütőben kapható pisztráng sem tavi hal, ahogy a sok helyen ugyancsak árult lazac is köztudottan tengeri (többnyire tenyésztett).

kanyazoli_1_-113557.jpg

Kánya Zoli sült hala

Mi a titka a jó sült halnak?

Mindenekelőtt az, hogy friss legyen a hal, lehet fagyasztott, de frissen legyen fagyasztva. Ne tocsogjon a zsiradékban, lehetőség szerint a legfrissebb olajban készüljön. Ezen spórolni nem lehet, a halsütők legnagyobb kiadási tétele az olaj. Erre nagyon oda kell figyelni, ha valaki jól akarja csinálni, nem elég hozzá, hogy friss, jó minőségű hala van, égett, fáradt olajban nem lehet sütni. Ezt nemcsak az égett ízen lehet észrevenni, de a hal is máshogy, nehezebben sül, mellékíze lesz, és teljesen más az illata is. A sült halak nagyjából 90 százalékát paprikás lisztben készítik, és a paprikaportól is gyorsabban fárad az olaj.

A jó sült halat 170-173 fokos zsiradékban sütik – ami sokféle lehet, repce- vagy napraforgóolaj, pálmazsír, de Angliában a fish and chipshez például marhafaggyút használnak –, az ennél forróbban megég, 160 fok körül pedig lassan sül, és megszívja magát.

A halsütés alfája és ómegája a paprikás liszt?

A halsütőkben készült sült halak nagyjából 90 százaléka paprikás lisztben készül, úgyhogy mondhatjuk, hogy igen. Mindenki fűszerezi persze, sőt, mindenki próbál valamiben különbözni a többi sütőtől, de

a paprikás liszt az alap, a többi fűszerezés pedig szakmai magánügy, amit nem árulnak el.

Készítenek azonban kukoricalisztben paprika nélkül is sült halat – ez a lisztérzékenyek számára jó hír –, meg persze a vendégek elég gyakran meg is mondják, hogy hogyan szeretnék a halat.

A halak úgy várják a sütést, hogy előre le vannak sózva, de csak óvatosan, mert a sót kivenni nem lehet. Mostanában eléggé só nélkül esznek az emberek, pedig szerintem a hal – ahogy egyébként a csirke is – akkor jó, ha érezni lehet rajta a sót. Sokan gondolják, hogy a só megöl, pedig nagy melegben rendesen veszít sót az ember, nem véletlenül kapnak a kohászok sós szódát védőitalként.

kanyazoli_3_-113557.jpg

Kánya Zoli

Élő, friss vagy fagyasztott hal a jobb?

Nem ez az igazi kérdés, hanem a hal minősége. Élő hallal foglalkozni nagyon macerás, más felszereltség is kell hozzá, meg kell felelni egy csomó extra előírásnak, a sütők nagy része nem foglalkozik élő hallal. Mondjuk, az élő hal gazdaságosabb, mert a frisset levegőtől elzáró jégbevonattal kapjuk, aminek súlyát a hal árában ki kell fizetni, tehát egy ötkilós adag fogasban csak négy kiló a hal, de ötöt fizetünk.

Előfordul, hogy a halsütő szinte minden halat máshonnan, más nagykereskedőtől rendel meg, mert a tapasztalatok azt mutatják, hogy hol az egyik fajta jobb, máshol meg a másik fajta. A minőség a lényeg: fényes legyen a szeme, ne legyen törött a húsa, ha ujjal benyomom, ne maradjon ott az ujjam nyoma, ne legyen nagyon puha, ne legyen véres. Minél tovább tárolják, annál jobban kifagy a húsa. Ha fagyasztott halról van szó, kulcskérdés a kiolvasztás, aminek a lényege, hogy folyó hideg vízben történjen, vagy víz nélkül, magától kell kiengedni, de álló vízbe tenni nem szabad, mert az ilyen „áztatott” hal hamarabb megromlik.

Uralkodik egy tévhit amúgy, hogy a hal nagyon kényes, azonnal megromlik, tehát, ha megvettem, zutty, be vele a fagyasztóba, ha nem készítem el azonnal. Ez nem így van, a nyers halat 4,3 fok alatt 24 órán keresztül minden további nélkül lehet tárolni a hűtőben, ha le van sózva, 48 órán át is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz karc

Újra fiatal kritikusokat keres a Müpa

Az évad második felében is folytatódik a Müpa Karc elnevezésű kritikaíró pályázata, amelyre olyan egyedi hangvételű, olvasmányos és közérthető írásokat várnak, amelyek ráirányítják a figyelmet a Müpa tízféle művészeti ágat képviselő előadásaira.
Plusz ornitológia

A madarak énekeit is lekottázzák 

A madarak képesek új dallamok megtanulására, és énekük divatszerűen változhat - mondta Garamszegi László Zsolt, az MTA, Ökológiai és Botanikai Kutató Intézet igazgatója az M1 vasárnapi műsorában.
Plusz megemlékezés

75 éve szabadult fel a pesti gettó 

A pesti gettó felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést vasárnap Budapesten, a Dohány utcai zsinagógában, majd koszorút helyeztek el a zsinagóga falánál állított emléktáblánál.
Plusz ajánló

Családi délelőtt - Táncrendkészítő workshop

Nagyon régre nyúlik vissza a Pesti Vigadó bál-története, lassan 190 éve zajlanak ilyen díszes események a házban. Ebben az évben a gyerekeket sem hagyjuk ki belőle, sőt alkotni és felfedezni hívunk minden kis érdeklődőt!
Plusz hír

Kutyáknak, macskáknak, de még a hörcsögöknek is készített lejátszási listákat a Spotify

A svéd vállalat szerint a podcastok egyebek között megnyugtató zenét, "dicsérő szavakat" és színészek által felmondott történeteket kínálnak az otthon hagyott kedvenceknek, hogy enyhítse a gazdáik távollétében esetlegesen érzett stresszt.