Plusz

A régi idők gyerekkorát idézi a világ első csángó társasjátéka

2022.08.09. 17:35
Ajánlom
A Naputánjáró egy „csángós” mese nyomán készült, segítségével pedig gyerekek és felnőttek együtt barangolhatják be Csángóföld vidékeit.

A játék augusztus 4-én került a Néprajzi Múzeum tulajdonába egy csángó ünnepnap alkalmából. Augusztus 15-e jeles ünnep a népcsoport életében, ugyanis a moldvai csángómagyarok hagyományosan csak évente egyszer, Nagyboldogasszony napján hallgathatnak magyar nyelvű misét Kácsikán.

A Naputánjáró 11 éve készült, bontatlan példányát a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület adományozta a múzeumnak azzal a céllal, hogy ezzel is gazdagodjon az intézmény 150 év alatt összegyűjtött moldvai anyaga.

A világ első csángó társasjátékaként számon tartott tábla Lakatos Demeter nemzetiségi költő születésének 100. évfordulójára készült el Albert Zoltán Máté ötlete nyomán, Iancu Laura költő és néprajzkutató tudományos közreműködésével, és nemcsak magánszemélyek vásároltak belőle: a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége is rendelkezik 2-2 példánnyal, melyeket az általuk működtetett iskolák számára adományoztak.

tarsasjatek_C-140720.jpg

Naputánjáró társasjáték (Fotó/Forrás: Néprajzi Múzeum)

A Naputánjárót három-hat fő vagy csoport játszhatja, és a résztvevők már a játék kezdetén ízelítőt kapnak a csángó kultúrából. A kaland egy „csángós” mesével kezdődik: „Vót eccer, hol nem vót, valami magas hegyek között, vót egy nagy-nagy hely, mit úgy híttak, hogy Csángófőd, s vót ott egy király s egy királyné, s vót nekik egy országik mit úgy híttak: Naputánjáró. Azét hítták Naputánjárónak azt az országot, met erőst sok napraforgó nőtt ott. Az emberek békességbe vótak egyik a másikval, szerették egyik a másikat, még az idegenyeket es béfogadtak maguk közé, olyan jó emberek vótak…”

Maga a játéktábla Csángóföld központi részét szimbolizálja, 100 könnyű és 100 nehéz kérdés segítségével ismertetve meg a játékosokat a moldvai csángómagyar szokásokkal, szavakkal és kifejezésekkel.

Megjelennek a népcsoport hiedelemvilágának legfontosabb szereplői is, a figurák jelenléte pedig még izgalmasabbá teszi a játékot.

A Néprajzi Múzeumba a Naputánjáró utolsó példánya került, azonban nem a műtárgygyűjteményben, hanem a demonstrációs gyűjteményben kap helyet, hogy betöltve eredeti funkcióját, múzeumpedagógiai eszközzé váljon.

Fejléckép: Csángó kisgyerek (forrás: Néprajzi Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.