Plusz

A régi nyár

2011.04.25. 08:07
Ajánlom
1792 óta varázsolja el az operett a közönségét élces szövegeivel, könnyed és fülbemászó dalaival, és díszes jelmezeivel és díszleteivel. Az operett primadonnái, szubrettjei, bonvivánjai, és táncoskomikusai gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. Nincs ez másképp Békeffy István és Lajtai Lajos operettjében, A régi nyárban sem, melyet a Budai Színkörben mutattak be először 1928-ban Honthy Hanna főszereplésével.

"Hol van az a nyár? Hol a régi szerelem?" - teszi fel a kérdést a Komáromi Jókai Színház előadásában a két főhős: Mária, a színésznő és a Báró Jankovits János, akik hosszú idő után újra egymásra találnak. Nagy-Kálózy Eszter finom, ámde céltudatos Máriája és Tóth Tibor még mindig fess, egyszerre határozott és még mindig szerelmes Báró Jankovits Jánosa ezzel a kérdéssel mindenki számára világossá teszi, hogy a bő kétórás előadásnak az egyetlen mozgatórugója a szerelem, mely kisebb nagyobb bonyodalmakat, intrikákat, félreértéseket, és frappáns, olykor gúnyos szópárbajokat generál, melyeket régi, jól énekelhető dalok nyomatékosítanak. Ezzel elérvén azt, hogy a közönség felhőtlenül szórakozzon.

Míg a régi szerelem újra fellángol, ennek apropójaként alakul ki kicsit nehézkesen, és egy kis segítséggel egy másik szerelem, a színésznő lánya, Zsuzsi és a báró fia, Miklós között. Zsuzsi öntudatos és törekvő, ám a szerelemben kevésbé magabiztos figuráját sok bájjal és szenvedéllyel testesíti meg Tar Renáta. A Majorfalvi Bálint által megformált Miklós - olykor idegesítően - mindenkinek megfelelni akaró, könnyen befolyásolható, de mindezek ellenére szerethető figura. Az ő kettősük azért fontos, mert szerelmük kibontakozása közben Mária és János újra egymásra találnak.

A cselekményt színesíti még Trafina, Mária szegény és szoknyavadász rokona,(Fabó Tibor) aki Mimózát,(Holocsy Krisztina) a hiszékeny öltöztetőnőt, és a revüszínház táncosnőjét (Holocsy Katalint) egyszerre szédíti. Ezeken túl a színésznőért rajongó konferanszié, és a főúr figurája adnak újabb és újabb lendületet az olykor kissé vontatott jeleneteknek.

A konferanszié és a főúr figurája azért fontos, mert ők ugyanolyan nézői és figyelői az eseményeknek, mint mi. Általuk kaphatunk teljesebb és színesebb képet a három szerelmi szálról. Épp ezért jó ötlet Méhes László rendezésében az, hogy e két figurát ugyanaz a színész, Hajdú László játssza. Hajdú könnyedén, sok ötlettel és humorral testesíti meg mindkét alakot.

Ezt a humort felfedezhetjük Nagy-Kálózy Eszter játékában is, amikor Mária mint színésznő az előadás legnépszerűbb és egyben legtöbbet elhangzó és ezzel akár unalmassá is válható a Legyen a Horváth Kertben című dalt adja elő három féle stílusban: naivaként,végzet asszonyaként, dívaként. Ez Nagy-Kálózy Eszter legjobb jelenete mert, itt végre megmutathatja mire is képes pályafutásának első operett szerepében. Az érződik az egész jelenet alatt, hogy szinte lubickol ebben a számára új, zenés színpadi szerepben. Ennek a rendezői elgondolásnak köszönhetően a nézőtéren az este folyamán először hallatszott, igazi nyíltszíni vastaps. Méhes László rendezői leleményének köszönhetően a néző várakozással teli, vidám hangulatban a Legyen a Horváth Kertben slágert dúdolgatva, mehetett ki a büfébe.  

A Horváth Kata által tervezett kosztümök, anyagukban lazák, de elegánsak és minden figurának megfelelően tükrözik a személyiségét. A legdíszesebb és legextravagánsabb kosztümjei Nagy-Kálózy Eszternek vannak, és neki van a legnehezebb dolga is, mivel az este folyamán hétszer öltözik át, mindezt villámgyorsan kell megtennie, ezért a jelmeztervezőnek olyan ruhákat kellett terveznie, melyek könnyedén le és felvehetőek.

Bátonyi György díszletei, ugyan megfelelnek a 20-as évek régi magyar filmjeiben látottaknak, megfelelő hangulatot teremtenek a történet első lépéseihez. Ellenben a második felvonás díszlete, amely a budai Horváth-kertbe visz minket, aminek elvileg mámoros szerelmi pillanatokat kéne serkentenie, komor és túlságosan is sablonos. Nem felel meg annak a látványnak, amelyet az ember elképzel, mikor az előadás legnépszerűbb a Legyen a Horváth-kertben Budán című dalát hallgatja. A díszlet hibáit feledteti a nézővel, hogy az első felvonáshoz képest, a második felvonásban az előadás ritmusa felgyorsul, és az események magával ragadják a szórakozni vágyókat.

Aki szereti az operettet, s az is, aki csupán  vidámságra, és szórakozásra vágyik bátran jegyet válthat a komáromiak A régi nyár című előadására. Nem fog csalódni. Ez az előadás maximálisan kielégíti vágyaikat, eleget tesz mindannak, amit annak idején a szerzőpáros - Békeffy és Lajtai - el akart érni, hogy elfeledtessék az emberekkel mindennapi problémáikat. S ez napjainkban is aktuális feladat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Plusz ajánló

Kapcsoljon nyári fokozatra a Fidelio legújabb számával!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a Fidelio 2024. július-augusztusi száma. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz ajánló

Fedezze fel a napforduló varázslatát a Pesti Vigadóban!

Felejthetetlen kalandra invitálja az érdeklődőket június 21-én 20 órától a Pesti Vigadó, ahol egy különleges épülettörténeti séta keretei közt élvezhetjük a város és az épület éjszakai hangulatát.
Plusz ajánló

20 éve az Európai Unióban, 10 éve a Kreatív Európa programban

A Kreatív Európa Iroda 2024. június 25-én az Európa Pontban tartja a 2021-2023-as időszak nyertes magyar pályázatait bemutató eseményét.
Plusz hír

Színházi és filmes képzés indul Pécsett a fővárosi SZFI-vel együttműködésben

Színház- és Filmművészeti Intézetet alapítanak a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. A 2025 őszre tervezett szakindításokat 2 osztatlan képzés, 2 alapszak, 6 magyar nyelvű és 2 angol nyelvű szakirány, valamint további 12 szakirányú továbbképzés létrehozásával tervezték meg.