Plusz

A régi nyár

2011.04.25. 08:07
Ajánlom
1792 óta varázsolja el az operett a közönségét élces szövegeivel, könnyed és fülbemászó dalaival, és díszes jelmezeivel és díszleteivel. Az operett primadonnái, szubrettjei, bonvivánjai, és táncoskomikusai gondoskodnak a közönség szórakoztatásáról. Nincs ez másképp Békeffy István és Lajtai Lajos operettjében, A régi nyárban sem, melyet a Budai Színkörben mutattak be először 1928-ban Honthy Hanna főszereplésével.

"Hol van az a nyár? Hol a régi szerelem?" - teszi fel a kérdést a Komáromi Jókai Színház előadásában a két főhős: Mária, a színésznő és a Báró Jankovits János, akik hosszú idő után újra egymásra találnak. Nagy-Kálózy Eszter finom, ámde céltudatos Máriája és Tóth Tibor még mindig fess, egyszerre határozott és még mindig szerelmes Báró Jankovits Jánosa ezzel a kérdéssel mindenki számára világossá teszi, hogy a bő kétórás előadásnak az egyetlen mozgatórugója a szerelem, mely kisebb nagyobb bonyodalmakat, intrikákat, félreértéseket, és frappáns, olykor gúnyos szópárbajokat generál, melyeket régi, jól énekelhető dalok nyomatékosítanak. Ezzel elérvén azt, hogy a közönség felhőtlenül szórakozzon.

Míg a régi szerelem újra fellángol, ennek apropójaként alakul ki kicsit nehézkesen, és egy kis segítséggel egy másik szerelem, a színésznő lánya, Zsuzsi és a báró fia, Miklós között. Zsuzsi öntudatos és törekvő, ám a szerelemben kevésbé magabiztos figuráját sok bájjal és szenvedéllyel testesíti meg Tar Renáta. A Majorfalvi Bálint által megformált Miklós - olykor idegesítően - mindenkinek megfelelni akaró, könnyen befolyásolható, de mindezek ellenére szerethető figura. Az ő kettősük azért fontos, mert szerelmük kibontakozása közben Mária és János újra egymásra találnak.

A cselekményt színesíti még Trafina, Mária szegény és szoknyavadász rokona,(Fabó Tibor) aki Mimózát,(Holocsy Krisztina) a hiszékeny öltöztetőnőt, és a revüszínház táncosnőjét (Holocsy Katalint) egyszerre szédíti. Ezeken túl a színésznőért rajongó konferanszié, és a főúr figurája adnak újabb és újabb lendületet az olykor kissé vontatott jeleneteknek.

A konferanszié és a főúr figurája azért fontos, mert ők ugyanolyan nézői és figyelői az eseményeknek, mint mi. Általuk kaphatunk teljesebb és színesebb képet a három szerelmi szálról. Épp ezért jó ötlet Méhes László rendezésében az, hogy e két figurát ugyanaz a színész, Hajdú László játssza. Hajdú könnyedén, sok ötlettel és humorral testesíti meg mindkét alakot.

Ezt a humort felfedezhetjük Nagy-Kálózy Eszter játékában is, amikor Mária mint színésznő az előadás legnépszerűbb és egyben legtöbbet elhangzó és ezzel akár unalmassá is válható a Legyen a Horváth Kertben című dalt adja elő három féle stílusban: naivaként,végzet asszonyaként, dívaként. Ez Nagy-Kálózy Eszter legjobb jelenete mert, itt végre megmutathatja mire is képes pályafutásának első operett szerepében. Az érződik az egész jelenet alatt, hogy szinte lubickol ebben a számára új, zenés színpadi szerepben. Ennek a rendezői elgondolásnak köszönhetően a nézőtéren az este folyamán először hallatszott, igazi nyíltszíni vastaps. Méhes László rendezői leleményének köszönhetően a néző várakozással teli, vidám hangulatban a Legyen a Horváth Kertben slágert dúdolgatva, mehetett ki a büfébe.  

A Horváth Kata által tervezett kosztümök, anyagukban lazák, de elegánsak és minden figurának megfelelően tükrözik a személyiségét. A legdíszesebb és legextravagánsabb kosztümjei Nagy-Kálózy Eszternek vannak, és neki van a legnehezebb dolga is, mivel az este folyamán hétszer öltözik át, mindezt villámgyorsan kell megtennie, ezért a jelmeztervezőnek olyan ruhákat kellett terveznie, melyek könnyedén le és felvehetőek.

Bátonyi György díszletei, ugyan megfelelnek a 20-as évek régi magyar filmjeiben látottaknak, megfelelő hangulatot teremtenek a történet első lépéseihez. Ellenben a második felvonás díszlete, amely a budai Horváth-kertbe visz minket, aminek elvileg mámoros szerelmi pillanatokat kéne serkentenie, komor és túlságosan is sablonos. Nem felel meg annak a látványnak, amelyet az ember elképzel, mikor az előadás legnépszerűbb a Legyen a Horváth-kertben Budán című dalát hallgatja. A díszlet hibáit feledteti a nézővel, hogy az első felvonáshoz képest, a második felvonásban az előadás ritmusa felgyorsul, és az események magával ragadják a szórakozni vágyókat.

Aki szereti az operettet, s az is, aki csupán  vidámságra, és szórakozásra vágyik bátran jegyet válthat a komáromiak A régi nyár című előadására. Nem fog csalódni. Ez az előadás maximálisan kielégíti vágyaikat, eleget tesz mindannak, amit annak idején a szerzőpáros - Békeffy és Lajtai - el akart érni, hogy elfeledtessék az emberekkel mindennapi problémáikat. S ez napjainkban is aktuális feladat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz portré

Arábiai Lawrence élete a valóságban izgalmasabb volt, mint a filmen

Thomas Edward Lawrence néven született százharminc éve, 1888. augusztus 16-án, ismertté Arábiai Lawrence-ként vált. Az arab öltözetben járó, a nyelvet és kultúrát tökéletesen ismerő férfi egy személyben volt tudós, katona, titkos ügynök és kalandor, élete filmre kívánkozott. 1962-ben monumentális, Oscar-esővel jutalmazott eposzt forgattak róla.
Plusz szfinx

Új szfinx-szobrot találhattak Egyiptomban

Keveset tudni a frissen felfedezett szoborról, de a jelek szerint a gízai piramisok mellett álló világhírű látványosság mellett ez lehet a második egyiptomi szfinx.
Plusz ajánló

A színpad mint rituális tér – a Fidelio programjai a Sziget 7. napján

Vannak az életben olyan találkozások, amelyek egy csapásra megváltoztatják a világnézeted, amelyektől új emberré válsz. A Fidelio Színház- és Táncsátorban kedvedre válogathatsz a magyar és nemzetközi produkciók közül, amelyek garantáltan maradandó élményt nyújtanak. Íme a 7. nap kínálata.
Plusz hírek

Parazita élt a szemében - képet festett róla

Sok művész merít ihletet az saját élményeiből, akár szenvedéseiből - Ben Taylor viszont ennél is tovább ment: azt állítja, képének csak részben ő az alkotója.
Plusz ajánló

„A folyamatos mozgás tesz minket teljessé” – a Fidelio programjai a Sziget 6. napján

A Fidelio Színház- és Táncsátor hétfői kínálatában Cserepes Gyula lehámozza a nézők szégyenlősségét, miszerint a hangszer és a színpad érinthetetlen, a dél-koreai Silentium című produkció pedig bemutatja, hogyan töltődik fel a testünk és a lelkünk. Nézz be hozzánk!