Plusz

A „repülő embertől” a Balatonig – Indul a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

2023.01.20. 15:05
Ajánlom
A magyar kultúra napján, január 22-én veszi kezdetét a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Fényfestéssel, zenével, kiállításokkal, színházi előadásokkal és irodalmi beszélgetésekkel várják többek között az érdeklődőket. A felkészülés részeként Veszprém városa az infrastrukturális fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektetett.

Január 21-én, szombaton 17 órakor zártkörű hivatalos megnyitóval indul el a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Ezt követően 20 órakor kerül sor a három belvárosi nyitóműsorra, amely során a fényfestés, a zene és a tánc eszközeivel elevenedik meg a város történelme, a régió sokszínűsége. Egyebek közt Verancsics Faustus (1551-1617) egykori veszprémi várkapitány, a „repülő ember” alakja is látható lesz egy látványos animációban. Mások mellett a Bozsik Yvette Társulat, a fénymunkáikról ismert Kiégő Izzók csapata, illetve ifj. Zsuráfszky Zoltán tánckoreográfus is színpadra lép.

A jó hangulat a megnyitó végeztével sem ér véget: városszerte utcaházi dobshow veszi kezdetét, az Óváros téren a bécsi Kruder & Dorfmeister DJ-duó produkcióját az EKF 2023 címet viselő másik két várost képviselő temesvári és elefszínai DJ-k műsora színesíti.

Ünnepel a város

A programok természetesen vasárnap, a magyar kultúra napján és a Himnusz születésének 200. évfordulóján is folytatódnak. Kölcsey Ferenc költeményét közösen szavalhatja el a város 17 órakor a Pannon Egyetemen. Ezt követően Nyáry Krisztián és Bősze Ádám zenetörténész beszélget a Himnuszról, a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével.

Különleges programokkal készül a Veszprémi Petőfi Színház is, akik vasárnap délután rendezik meg az Ádámok és Évák Ünnepét, ahol veszprémi óvodai, általános- és középiskolai csoportok lépnek fel. A fáklyákkal kivilágított színházkertben az Együtt szaval Veszprém program keretében várják a szavalni vágyókat.    

A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából 20 órakor A helység kalapácsa című eposzparódiáját mutatja be kortárs zenei és színházi elemekkel a Hangvilla nagytermében.

Zenés ősbemutató készül A helység kalapácsából

Kapcsolódó

Zenés ősbemutató készül A helység kalapácsából

A Forte Társulat Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján állítja színpadra a közismert és sokak által kedvelt eposzparódiát.

Persze a képzőművészet szerelmesei sem fognak csalódni: vasárnap ugyanis kiállítás nyílik Bak Imre 2004 és 2022 között készült sorozataiból a Vaszary Galériában, Helyzetek címmel. A tárlat a tavaly decemberben elhunyt művésszel szoros együttműködésben készült, így ez az utolsó, amelynek létrehozásában a Kossuth-, Herder-díjas, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett festő személyesen közreműködhetett. Bak Imrével 2022 augusztusában mi is leültünk beszélgetni, az interjúban egyebek közt azt mondta lapunknak, „úgy kell megfesteni minden egyes művet, mintha ezen múlna az életünk."

„A művészetet nem lehet kilóra mérni” – interjú Bak Imre festőművésszel

Kapcsolódó

„A művészetet nem lehet kilóra mérni” – interjú Bak Imre festőművésszel

Nagy utat járt be a szűk padlástértől a Tate-ig Bak Imre, akinek festményeit mások mellett a világhírű londoni intézmény is őrzi. A Kossuth- és Herder-díjas művésszel a lassan érő sikerről, a kiapadhatatlan inspiráció titkáról és a szerencsés véletlenek jelentőségéről is beszélgettünk közelgő kiállítása kapcsán, amely szeptember 16-án nyílik az acb Galériában.

A Művészetek Háza az egész esztendőre izgalmas programokkal készül, amelyek közül néhány már a megnyitó hetében is látogatható. Az év során ötven kiállítást, százhúsz művészetpedagógiai foglalkozást, előadás és tárlatvezetést, harminc workshopot szerveznek, valamint megjelentetnek hét könyvet és katalógust. Január 17-étől kibővítve látogatható a Dubniczay-palota pincerendszerében a pecsétes és bélyeges téglagyűjtemény, a Tegularium, amely a római kortól a 20. század második feléig tartó időszakig mutatja be az építőanyag több évezredes múltját.

Ugyancsak 17-én nyílt meg a Balaton Retro - Reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című válogatás a Balatont és az ahhoz szorosan kötődő életérzést mutatja be új szemszögből. A látogatók plakátokon, képeslapokon keresztül ismerhetik meg, hogyan csábították a Balatonhoz a pihenni vágyókat 1930 és 1988 között, a tárgyi emlékek pedig felidézik azt, hogy milyen volt az élet a tó partján. A kiállítás május 14-ig várja az érdeklődőket.

Download7-124439.jfif

Részlet a veszprémi Művészetek Háza Balaton retro - reklám és propaganda az ideális nyaralás szolgálatában című kiállításából (Fotó/Forrás: Vasvári Tamás / MTI)

A Csikász Galériában már szintén látható például Várnai Gyula Egy másik állatöv című önálló, új művekből rendezett kiállítása is. A február 19-ig nyitva tartó tárlat akusztikus és videóinstallációkat mutat be, amelyek a természet, az ember, az anyag és az idő viszonyát vizsgálják. A Glass Focus című kortárs nemzetközi üvegművészeti kiállításon George William Bell, Alexander Kirkeby, Pattantyús Gergely és Telegdi Balázs legújabb alkotásai láthatók április 16-ig.

A Vass László gyűjtemény Strukturális harmóniák című válogatásában pedig a 20. és 21. századi művészet vezető női alakjainak alkotásai kaptak helyet. A kiállítást szintén május 28-ig láthatják az érdeklődők.

A veszprémi vártól a Jutasi úti lakótelepig: fejlesztések a városban

Veszprém és a régió meglévő, használaton kívüli, valamint alulhasznosított épített örökségének és közterületeinek újjáélesztésére fókuszál az Európa Kulturális Fővárosa program infrastruktúra-fejlesztése. Az egyik fő célkitűzésük a város és annak közösségét érintő problémák megoldása, amelyhez kulturális programsorozatokat is segítségül hívnak.

Mint írják honlapjukon, a legnagyobb kihívás számukra, hogy zavartalanul megrendezhetőek legyenek az Európa Kulturális Főváros rendezvényei. 

A program alapvető célja, hogy a meglévő épületek felújításával létrehozott értékek önfenntartóak legyenek és hosszú távú üzemeltetésük se terhelje a települések költségvetési forrásait.

Az infrastruktúra-fejlesztés kiterjed Veszprém várára, a Kulturális negyedre és a Jutasi úti lakótelepre is.

A veszprémi vár legrégebbi, legértékesebb történeti városrésze, azonban a magaslaton elhelyezkedő terület még gépkocsival is nehezen megközelíthető, pedig intézményi központ és munkahely is, nem utolsó sorban pedig kirándulóhely. A fejlesztés során a jelenleg alulhasznosított épületeket, mint a Körmendy-ház, a Nagyszeminárium, a volt piarista gimnázium és a Várkert, megújítják.

1616px-Veszprem_vara_a_Sed-volgy_felol_2-114513.jpg

Veszprém vára a Séd-völgy felől (Fotó/Forrás: Wikipedia)

A város Kulturális negyedében – a Petőfi Színház, az Eötvös Károly Megyei könyvtár, a Laczkó Dezső Múzeum, a Hangvilla, a Csermák Antal Zeneiskola és a Pannon Egyetem területe – jelenleg is zajlik például a Petőfi Színház rekonstrukciójának tervezése. Emellett a Csermák Antal Zeneiskola külső megújítását követően az intézmény teljes belső felújítást és bővítését is tervezik.

Szintén felújítják a Laczkó Dezső Múzeum épületét, valamint megújítják az Erzsébet-liget zöldfelületi rendszerét.

A kulturális negyed déli területhatárán álló volt Heim Pál Gyermekkórház épülete – amely Veszprém épített örökségének jelentős emléke – kihasználatlanul áll, és felújításra vár.

A Jutasi úti Lakótelep (egykori Felszabadulás úti lakótelep) tervei az 1960-as évek második felében készültek. Az építkezés 1971-ben vette kezdetét, és az ország legnagyobb lakóterületi fejlesztései közé tartozott.

Ma a lakótelepen él Veszprém jelenlegi lakosságának az egyharmada,

így az egyik legnagyobb problémát a magas gépjárműszám jelenti: a parkolási kapacitások nem elegendőek, így ezek felszínen történő kiterjesztése a jövőben történhet meg, a meglévő be nem épített zöldfelületek felszámolásával.

1440px-VeszpremSzinhaz-114513.jfif

A veszprémi Petőfi Színház (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Mivel rengeteg látogatót várnak a programokra, így a fejlesztések keretében a szálláshelyek férőhelyeit is növelik, valamint azok megfelelő minőségére is nagy hangsúlyt fektetnek. Emellett a szervezők arra ösztönzik a látogatókat, hogy autók helyett elsősorban tömegközlekedéssel vagy biciklivel közelítsék meg az adott a programok helyszíneit. Utóbbit

a város több mint 20 km hosszúságú kerékpárútja

és kijelölt kerékpáros nyomvonal hálózata is lehetővé teszi.

Fejléckép: A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros üdvözlő táblája a veszprémi Budapesti úton (Fotó/Forrás: Vasvári Tamás/MTI)

Összefogással mindenki csak nyerhet

Kapcsolódó

Összefogással mindenki csak nyerhet

Hogyan teremtünk, vagy fejlesztünk közösségeket? Mivel lehet együttműködésre ösztönözni az embereket? S vajon elég összetartó erő lehet-e a közös cél? Markovits Alízzal, a Veszprém-Balaton 2023 EKF vezérigazgatójával egy 2023-nál jóval hosszabb távra tervező projektről beszélgettünk, amely akkor lehet igazán sikeres, ha szervesen be tud épülni a régió életébe.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.
Klasszikus

Három korszak, három művész, három hangszer – a Trio Energico kamaraestje a Zeneakadémián

Szeptember 27-én a Solti Teremben ad koncertet a Trio Energico, a három fiatal kamaramuzsikus a bécsi klasszicizmus és a romantika korának alapdarabjai mellett egy fájdalmasan szép modern alkotást is játszik.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Őszi Irodalmi Gála a Pesti Vigadóban

Október 11-én a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának estjén neves művészek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb nagyszerű írók és költők irodalmi világához.
Plusz ajánló

Ma indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témaköreihez kapcsolódik. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700-féle program csalogat múzeumi látogatásra.
Plusz hír

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.
Plusz ajánló

30 éves a Nemzeti Kulturális Alap – kulturális programokkal vár az NKA

A Budapest szívében, a Benczúr Házban tartott háromnapos rendezvény az Alap által támogatott művészeti értékeket mutatja be 2023. szeptember 29. és október 1. között.
Plusz ajánló

Őszi kulturális élmények a Klebelsberg Kastélyban – Irodalom, zene, film és izgalmas beszélgetések varázslatos környezetben

A néhány éve helyreállított épületegyüttes ma szállodaként, valamint kiemelt rendezvényközpontként üzemel. A kastély szalonja pedig rangos kulturális programoknak ad helyet.