Plusz

A roma kultúrát ünnepelték a K11-ben

2024.04.18. 15:05
Ajánlom
Harmadik alkalommal rendezték meg a Roma Világnapot a K11 Művészeti és Kulturális Központban, ahol kézműves workshopokkal, zenés meseelőadással, filmvetítéssel és koncerttel várták az érdeklődőket.

Április 6-án újra megtartották a K11 Művészeti és Kulturális Központban – a Nemzetközi Roma Naphoz kapcsolódva – a Roma Világnapot. A rendezvény a Holddala Napzenekar A Nap s a Hold megszabadítása című előadásával indult, majd délután a Romani Design két munkatársa tartott kézműves workshopot, ezt követte az Háromezer számozott darab című film vetítése, este pedig az Amaro Duho zenekar játszott a közönségnek.

A világ első roma divatstúdióját, a Romani Designt az alapító tervezők, Varga Erika és Helena 2010-ben hozták létre. Kriston Lilivel közösen, társadalmi szerepvállalásként a hazai és nemzetközi roma közösségek kulturális presztízsének emelését, valamint a környezettudatosságot és a fenntarthatóságot tűzték célul. Átformálni a romákat érintő prekoncepciókat, és hatással lenni arra, hogy a fiatalabb generációk is szorosan tudjanak kapcsolódni identitásukhoz.

Szerintük saját környezetében mindenki lehet aktivista, nem kell hozzá több száz ember.

436319135_922866166515500_4349681412923397918_n-125225.jpg

A Romani Design kézműves workshopja (Fotó/Forrás: Kelemen Gergő / K11 Művészeti és Kulturális Központ)

A rendezvényen bőrműves-ékszerkészítő workshopot tartottak. Erikáék erre az alkalomra egy asztali présgépet, más néven patentozógépet, a bőrdíszműves szakma egyik alapszerszámát is magukkal hozták, sok egyéb kézi eszköz és szerszám mellett, amelyet a részvevők szintén használhattak saját alkotásaik elkészítéséhez.

Késő délután került sor a Háromezer számozott darab című, 2023-ban bemutatott film vetítésére, amely többek között a rasszizmus témáját járja körül, öt roma fiatal sorsát elemezve. A film rendezője, Császi Ádám, az ugyancsak általa rendezett, a Tudás Hatalom (T6) Alapítvány szervezésében készült Cigány magyar című színházi előadást adaptálta filmre, amellyel tavaly elnyerte a Tallinnban megrendezett Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon a „Rebels with a Cause” szekció különdíját. A vetítést követő kerekasztal-beszélgetés résztvevői a film két szereplője, Horváth Kristóf és Oláh Edmond voltak, a beszélgetést Bóka László moderálta.

Ezt most miért nekem kell mondani? Én nem vagyok rasszista! – interjú Császi Ádámmal és Horváth Kristóffal

Kapcsolódó

Ezt most miért nekem kell mondani? Én nem vagyok rasszista! – interjú Császi Ádámmal és Horváth Kristóffal

A Háromezer számozott darab című film alkotóival beszélgettünk a romák és a többségi társadalom viszonyáról, a rasszizmus különböző formáiról és a szavak erejéről.

Este 8-kor az Amaro duho (A mi lelkünk) együttes koncertje zárta a napot. A csaknem három éve alakult zenekar alapítója az Ando Dromból ismert Dobi Matild, aki egy karácsonyestén beszélte rá gyermekeit egy saját, családi zenekarra, amely régi álma volt. Pár hónappal később csatlakozott hozzájuk a fiatal, elsősorban a Virtuózokból ismert Kökény Tamás nagybőgős. Matild gyermekei már kiskorukban is zenéltek, még nagyközönség előtt is játszottak az akkori Gödörben (ma Akvárium), Budapesten, nagyobbik fia, Bihari Róbert pedig már 12-14 évesen is írt dalokat, amelyekből a zenekar ma is műsoron tart néhányat. Nagyjából tíz év kihagyás, gyermekvállalás és munkába állás után kezdtek el újra zenélni, mivel bevallásuk szerint kicsit elegük is lett a hétköznapokból.

Tavaly áprilisban bejutottak a Budapest Ritmo fesztivál fellépői közé, ami komoly lehetőséget jelentett a zenekarnak, mivel külföldi menedzserek előtt is játszhattak. Bihari Róbert szerint a fesztivál rengeteget segített nekik, új lehetőségeket nyitott számukra. Mint mondta,

a magyarországi cigányzenészek közül elenyészően kevesen tudnak színpadra kerülni,

csak azoknak megy könnyebben, akik „közel vannak a tűzhöz”. „Mindenhol ugyanazok váltják egymást a fellépéseken” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon sokan vannak, akik már mindent elértek, mégsem zenélnek. Viszonylagos ismertsége ellenére a zenekaruk persze továbbra sem tud csupán a zenélésből megélni, mindenki más területen is dolgozik mellette, ő például taxisofőrként – mesélte.

A zenekarral legközelebb június 11-én találkozhatunk a Pontoonon, július 5-én Krakkóba utaznak, július 13-án Zsákán adnak koncertet, augusztus 16-án pedig Romániában, a Mumush Fesztiválon lépnek fel.

Ködmön Petra, a központ kulturális szervezője elmondta, nagy örömére évről évre többen látogatnak el a Roma Napra, és bízik benne, hogy egy kerületi művelődési ház is hozzájárulhat a cigányság szélesebb körű elismertetéséhez azzal, hogy közösségépítő programokkal hozza közelebb egymáshoz a különböző kultúrákat, társadalmi csoportokat. Nagyon megható volt, amikor roma és nem roma származású gyerekek tavaly közösen nézték az Állati színjáték című darabot, amelynek második felében már együtt is játszottak a színpadon. Idén sem csupán roma résztvevői voltak a rendezvényeknek, ebből is látszik, hogy egyre többen igyekeznek kapcsolódni a roma kulturális hagyományokhoz is.

Szerző: Szabó Kata

Fejléckép: A Holddala Napzenekar előadása a Roma Világnapján (Fotó/Forrás: Kelemen Gergő / K11 Művészeti és Kulturális Központ)

Új perspektívákat nyitna a cigány művészeknek az újjászületett Rom Som folyóirat

Kapcsolódó

Új perspektívákat nyitna a cigány művészeknek az újjászületett Rom Som folyóirat

A magyarországi cigányság múltját és művészetét bemutató folyóiratok és újságok az 1990-es évek óta csaknem teljesen megszűntek. Ezt a hiányt pótolnák az immár negyedik alkalommal újraindított Rom Som folyóirat szerkesztői, akiknek célja, hogy a hazai roma lakosság számára kulturális identitást teremtő fórumot nyissanak. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz magazin

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Plusz interjú

„Lenyűgöző, hogy Bartók milyen sokakat inspirált” – interjú Káel Csabával

A Müpa vezérigazgatójával a határátlépő produkciókról, saját rendezéseiről és arról is beszélgettünk, hogyan találhat a nagyközönség is utat Bartók muzsikájához.
Plusz ajánló

Épülettörténeti séta naplementével koronázva 

A Pesti Vigadó terei csodálatos történeteket rejtenek a 19-20. századi Budapest életéből, amelyeket május 24-én mi is átélhetünk az intézmény épülettörténeti sétája során. 
Plusz ajánló

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Plusz hír

Szerenáddal búcsúztak pályaelhagyó és kirúgott tanáraiktól a diákok a Radnóti Színházban – Videó

A társulat Istentelen ifjúság című előadása végén a közönségben ülő tanárok saját volt diákjaikat pillanthatták meg a színpadon, akik a Valaki mondja meg című dallal köszöntötték őket. A megható találkozásról felvétel is készült.