Plusz

A szabad gyereknevelés anyja, Maria Montessori 150 éve született

2020.08.31. 15:45
Ajánlom
1870. augusztus 31-én született Maria Montessori, az első orvosi diplomás olasz nő, a róla elnevezett oktatási módszer kidolgozója.
Maria_Montessori_um_1880-151410.jpg

Maria Montessori tíz évesen (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Az Adriai-tenger partján fekvő Chiaravalle városkában született, de Rómában nőtt fel. Apja pénzügyi tisztviselő volt, aki konzervatív nézetei miatt nem támogatta a természettudományok iránt érdeklődő, mérnöknek készülő lányát.

Maria a műszaki középiskolát teljesen fiúosztályban végezte, fizikából és matematikából érettségizett.

Eredeti szándékát megváltoztatva elérte, hogy beiratkozhasson az orvosi egyetemre, ahová akkoriban nők nem jártak. Férfi tanárai és hallgatótársai nem egyszer tettekben is megnyilvánuló ellenségességével dacolva 1896-ban első olasz nőként szerezte meg orvosi diplomáját. Ezután antropológiai, elmekórtani kutatásokat végzett, emellett akkoriban értelmi sérültnek elkönyvelt, gyenge képességű gyermekekkel dolgozott, a női egyenjogúság és a fogyatékkal élők ügyének szószólójaként is ismert lett. Az élet fintora, hogy pedagógiai rendszerének kidolgozásával éppen azon a területen szerzett magának hírnevet, amelyet kezdetben elutasított, mert a nők végső menekülési útvonalának tekintette.

Tapasztalatai meggyőzték arról, hogy minden gyermek rejtett képességekkel jön a világra, csak ezeket az esetek nagy részében sohasem tudja kibontakoztatni,

Maria_Montessori_portrait-151405.jpg

Maria Montessori (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

és hogy az értelmi fogyatékosság a gyógyszereknél sokkal hatásosabban korrigálható pedagógiai eszközökkel. A megfigyelés és a kísérletezés eszközeit alkalmazva elérte, hogy a fogyatékosként elkönyvelt gyerekek egy része sikeresen végezze el az iskolát.

Elképzeléseit 1907-től egészséges gyermekeken is kipróbálhatta, amikor Casa dei Bambini néven Róma legszegényebb negyedében létrehozta nevelési intézményét. Lépésről lépésre kidolgozott módszere a tudományos pedagógia és az orvostudomány elvein alapult,

alapelve a gyermek tisztelete, célja a szabad és képességeit kibontakoztató gyermekek nevelése.

Elvetette a tanítás és tanulás hagyományos fogalmát, mert úgy vélte, nem a tudás mennyisége, hanem a képességek fejlettsége fontos. A gyermekeket olyan környezetbe helyezte és olyan játékeszközökkel vette körül, amely révén saját tevékenységük közben szerezhettek ismereteket és fejleszthették képességeiket. Alapelve a szabadság, azaz minden gyermeki tevékenység engedélyezett, amíg nem sérti a többi gyerek önálló tevékenységét.

A pedagógus feladata nem a fegyelmezés, hanem hogy "szervezze", elősegítse a gyermekek ténykedését, megteremtse ehhez a feltételeket és ha kell, nyújtson segítséget.

Mont3-151410.jpg

Maria Montessori időskorában (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Montessori módszerét sokan a gyereknevelés egyik legjobb rendszerének tartják, mások ugyanakkor vitatják - az azonban biztos, hogy a modern oktatás és nevelés sok eleme az ő módszeréből eredeztethető.

Pedagógiai elvei, módszerei hamarosan felkeltették a figyelmet, a 20. század elejéről Európa- és Észak-Amerika-szerte terjedtek a Montessori-iskolák. Montessori 1916-tól Barcelonában, 1936-tól Hollandiában élt, a második világháború éveit Indiában töltötte. Számos nemzetközi kongresszust tartott, népszerűsítette elveit és módszereit, többször is felterjesztették a Nobel-békedíjra.

Maria Montessori 1952. május 6-án halt meg. Arcképe volt látható az 1000 lírás olasz bankjegyen, a világ számos országában adtak ki bélyeget tiszteletére. A Nemzetközi Montessori Szövetség székhelye Amszterdamban található, Magyarországon is több Montessori óvoda és iskola működik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Az utolsó mondattal kezdd!” – Könyv jelent meg Kulka János édesapjáról

Azt mondják, a kés Paganinije volt. Mert bebizonyította, hogy gyógyítást is lehet művészi szinten űzni. Ő volt Kulka Frigyes mellkassebész, tüdőgyógyász professzor, aki a mai napig etalon az orvostársadalomban. A hétköznapi embernek inkább a Kulka név üti meg a fülét, ami nem véletlen: a legendás gyógyító Kossuth-díjas színművészünk, Kulka János édesapja volt.
Plusz

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Zenés színház

Koronavírussal került kórházba Anna Nyetrebko

Az orosz szopránnak a koronavírussal összefüggő tüdőgyulladása van, ezért orvosi felügyeletre szorul.
Könyv

11 különleges könyv az Ünnepi Könyvhétről

Az idén nagyon hányatott sorsúra sikeredett könyvhetet végül részben online tartják meg, de ez nem jelenti azt, hogy a könyves újdonságokból ne lehetne csemegézni!
Klasszikus

Kilép az ország határain a Virtuózok novemberben induló új évada

A nemzetközivé bővülő klasszikus zenei televíziós tehetségkutató hatodik évada november 27-től látható a Duna Televízióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz kult50

„Akik pörgetik a kultúrát” – Itt a Kult50 idei névsora!

A Fidelio idén is összeállította azoknak a művészeknek a névsorát, akik a saját területükön jelentős teljesítményt nyújtottak az előző év folyamán. Ezúttal is tíz kategóriában választottuk ki az alkotókat és alkotócsoportokat védnökeink segítségével.
Plusz hír

Ők kapták idén a Junior Prima díjakat népművészet és közművelődés kategóriában

A díjátadó rendezvény idén a Docler Irodaházban kapott helyet, ahol a biztonsági előírásokat betartva nyújtotta át a díjakat Árendás Péter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, valamint Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa.
Plusz magazin

50 éve halt meg Jimi Hendrix, minden idők legmeghatározóbb gitárosa

„Amikor a szeretet hatalma legyőzi a hatalom szeretetét, a világ meg fogja ismerni a békét" - tartotta a zenész, akinek hatása felmérhetetlen a rockzenére.
Plusz ajánló

Kettő az egyben – Megjelent a Fidelio és a Líra közös lapszáma!

Gazdag könyves tartalommal gyarapodott a Fidelio Magazin: az októberi lapszámban megtalálhatják Olvasóink a Líra Könyvklub mellékletét is. Az ingyenes programmagazin mától fellelhető a fővárosban, az ismert terjesztési pontokon, valamint országosan a Líra bolthálózatában.
Plusz hír

Rendkívüli nyári szezont zárt a 15. évadát ünneplő Kultkikötő

Öt helyszín, közel 130 produkció, 80 családi- és gyerekprogram, 50 felnőtteknek szóló koncert és színházi előadás, köztük három ősbemutató. Ezek a 2020-as Kultkikötő nyári évadának legfontosabb számai.