Plusz

A szabad gyereknevelés anyja, Maria Montessori 150 éve született

2020.08.31. 15:45
Ajánlom
1870. augusztus 31-én született Maria Montessori, az első orvosi diplomás olasz nő, a róla elnevezett oktatási módszer kidolgozója.
Maria_Montessori_um_1880-151410.jpg

Maria Montessori tíz évesen (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Az Adriai-tenger partján fekvő Chiaravalle városkában született, de Rómában nőtt fel. Apja pénzügyi tisztviselő volt, aki konzervatív nézetei miatt nem támogatta a természettudományok iránt érdeklődő, mérnöknek készülő lányát.

Maria a műszaki középiskolát teljesen fiúosztályban végezte, fizikából és matematikából érettségizett.

Eredeti szándékát megváltoztatva elérte, hogy beiratkozhasson az orvosi egyetemre, ahová akkoriban nők nem jártak. Férfi tanárai és hallgatótársai nem egyszer tettekben is megnyilvánuló ellenségességével dacolva 1896-ban első olasz nőként szerezte meg orvosi diplomáját. Ezután antropológiai, elmekórtani kutatásokat végzett, emellett akkoriban értelmi sérültnek elkönyvelt, gyenge képességű gyermekekkel dolgozott, a női egyenjogúság és a fogyatékkal élők ügyének szószólójaként is ismert lett. Az élet fintora, hogy pedagógiai rendszerének kidolgozásával éppen azon a területen szerzett magának hírnevet, amelyet kezdetben elutasított, mert a nők végső menekülési útvonalának tekintette.

Tapasztalatai meggyőzték arról, hogy minden gyermek rejtett képességekkel jön a világra, csak ezeket az esetek nagy részében sohasem tudja kibontakoztatni,

Maria_Montessori_portrait-151405.jpg

Maria Montessori (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

és hogy az értelmi fogyatékosság a gyógyszereknél sokkal hatásosabban korrigálható pedagógiai eszközökkel. A megfigyelés és a kísérletezés eszközeit alkalmazva elérte, hogy a fogyatékosként elkönyvelt gyerekek egy része sikeresen végezze el az iskolát.

Elképzeléseit 1907-től egészséges gyermekeken is kipróbálhatta, amikor Casa dei Bambini néven Róma legszegényebb negyedében létrehozta nevelési intézményét. Lépésről lépésre kidolgozott módszere a tudományos pedagógia és az orvostudomány elvein alapult,

alapelve a gyermek tisztelete, célja a szabad és képességeit kibontakoztató gyermekek nevelése.

Elvetette a tanítás és tanulás hagyományos fogalmát, mert úgy vélte, nem a tudás mennyisége, hanem a képességek fejlettsége fontos. A gyermekeket olyan környezetbe helyezte és olyan játékeszközökkel vette körül, amely révén saját tevékenységük közben szerezhettek ismereteket és fejleszthették képességeiket. Alapelve a szabadság, azaz minden gyermeki tevékenység engedélyezett, amíg nem sérti a többi gyerek önálló tevékenységét.

A pedagógus feladata nem a fegyelmezés, hanem hogy "szervezze", elősegítse a gyermekek ténykedését, megteremtse ehhez a feltételeket és ha kell, nyújtson segítséget.

Mont3-151410.jpg

Maria Montessori időskorában (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Montessori módszerét sokan a gyereknevelés egyik legjobb rendszerének tartják, mások ugyanakkor vitatják - az azonban biztos, hogy a modern oktatás és nevelés sok eleme az ő módszeréből eredeztethető.

Pedagógiai elvei, módszerei hamarosan felkeltették a figyelmet, a 20. század elejéről Európa- és Észak-Amerika-szerte terjedtek a Montessori-iskolák. Montessori 1916-tól Barcelonában, 1936-tól Hollandiában élt, a második világháború éveit Indiában töltötte. Számos nemzetközi kongresszust tartott, népszerűsítette elveit és módszereit, többször is felterjesztették a Nobel-békedíjra.

Maria Montessori 1952. május 6-án halt meg. Arcképe volt látható az 1000 lírás olasz bankjegyen, a világ számos országában adtak ki bélyeget tiszteletére. A Nemzetközi Montessori Szövetség székhelye Amszterdamban található, Magyarországon is több Montessori óvoda és iskola működik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Zenés színház

58 év, 52 napló – beszélgetés Marton Évával

Egy férj, Dr. Marton Zoltán, aki azt mondja élete párjáról: „58 éve őt szolgálom”. És egy feleség, akit úgy hívnak: Marton Éva. S máris kirajzolódhat minden olvasó fejében a folytatás.
Színház

A Globe Színház szerint minden Shakespeare-mű rasszista

Úgy tűnik, hogy a rasszizmus elleni harc Shakespeare műveit is elérte, a Globe Színház ugyanis bejelentette, hogy „dekolonizálják” a szerző munkáit.
Vizuál

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz interjú

A modern(ség) nem áll ellentétben a történelemmel

Éppen két évtizede, hogy Dr. Ottrubay István átvette az Esterházy Csoport irányítását. Nem mindennapi kihívás volt átszervezni és modernizálni az Esterházy család történelmi örökségét. E jeles évforduló alkalmából arról beszélgettünk, miként lehet jól ötvözni a hagyományost a modernnel, hogyan működik egy cégcsoport, amely saját nyereségéből finanszírozza a kulturális tevékenységeket és miként lehet mai, modern vezetőként úgy irányítani az egészet, mint egy futballcsapatot az edzője?
Plusz ajánló

125 éves a kontinens első földalattija, a „kisföldalatti” 

A népszerű budapesti „kisföldalatti”, a Millenniumi Földalatti Vasút 125 éves történetét mutatja be a Deák téri Földalatti Vasúti Múzeum új, időszaki tárlata.
Plusz hír

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Plusz ajánló

Hommage a Széchényi Ferenc - Összművészeti fesztivál a Nemzeti Múzeumban

Összművészeti fesztivállal tiszteleg alapítója, Széchényi Ferenc előtt a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), ahol koncert, tárlatvezetések és egyéb programok várják az érdeklődőket június 18-19-én.
Plusz ajánló

Igazi kulturális koktélt kínál a „kultúrára szomjazóknak” a Várkert Bazár

Frissítő és tartalmas kikapcsolódást ígér az idei nyári szezonban a Várkert Bazár, amely ezúttal is műfaji sokszínűségre törekedett a programok kialakításánál. A Múzeumok Éjszakája mellett a szervezők irodalmi barangolásokkal, koncertekkel, kortárs táncelőadásokkal , kertmozival, sőt szabadtéri jógával is készülnek.