Plusz

A szabad gyereknevelés anyja, Maria Montessori 150 éve született

2020.08.31. 15:45
Ajánlom
1870. augusztus 31-én született Maria Montessori, az első orvosi diplomás olasz nő, a róla elnevezett oktatási módszer kidolgozója.
Maria_Montessori_um_1880-151410.jpg

Maria Montessori tíz évesen (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Az Adriai-tenger partján fekvő Chiaravalle városkában született, de Rómában nőtt fel. Apja pénzügyi tisztviselő volt, aki konzervatív nézetei miatt nem támogatta a természettudományok iránt érdeklődő, mérnöknek készülő lányát.

Maria a műszaki középiskolát teljesen fiúosztályban végezte, fizikából és matematikából érettségizett.

Eredeti szándékát megváltoztatva elérte, hogy beiratkozhasson az orvosi egyetemre, ahová akkoriban nők nem jártak. Férfi tanárai és hallgatótársai nem egyszer tettekben is megnyilvánuló ellenségességével dacolva 1896-ban első olasz nőként szerezte meg orvosi diplomáját. Ezután antropológiai, elmekórtani kutatásokat végzett, emellett akkoriban értelmi sérültnek elkönyvelt, gyenge képességű gyermekekkel dolgozott, a női egyenjogúság és a fogyatékkal élők ügyének szószólójaként is ismert lett. Az élet fintora, hogy pedagógiai rendszerének kidolgozásával éppen azon a területen szerzett magának hírnevet, amelyet kezdetben elutasított, mert a nők végső menekülési útvonalának tekintette.

Tapasztalatai meggyőzték arról, hogy minden gyermek rejtett képességekkel jön a világra, csak ezeket az esetek nagy részében sohasem tudja kibontakoztatni,

Maria_Montessori_portrait-151405.jpg

Maria Montessori (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

és hogy az értelmi fogyatékosság a gyógyszereknél sokkal hatásosabban korrigálható pedagógiai eszközökkel. A megfigyelés és a kísérletezés eszközeit alkalmazva elérte, hogy a fogyatékosként elkönyvelt gyerekek egy része sikeresen végezze el az iskolát.

Elképzeléseit 1907-től egészséges gyermekeken is kipróbálhatta, amikor Casa dei Bambini néven Róma legszegényebb negyedében létrehozta nevelési intézményét. Lépésről lépésre kidolgozott módszere a tudományos pedagógia és az orvostudomány elvein alapult,

alapelve a gyermek tisztelete, célja a szabad és képességeit kibontakoztató gyermekek nevelése.

Elvetette a tanítás és tanulás hagyományos fogalmát, mert úgy vélte, nem a tudás mennyisége, hanem a képességek fejlettsége fontos. A gyermekeket olyan környezetbe helyezte és olyan játékeszközökkel vette körül, amely révén saját tevékenységük közben szerezhettek ismereteket és fejleszthették képességeiket. Alapelve a szabadság, azaz minden gyermeki tevékenység engedélyezett, amíg nem sérti a többi gyerek önálló tevékenységét.

A pedagógus feladata nem a fegyelmezés, hanem hogy "szervezze", elősegítse a gyermekek ténykedését, megteremtse ehhez a feltételeket és ha kell, nyújtson segítséget.

Mont3-151410.jpg

Maria Montessori időskorában (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Montessori módszerét sokan a gyereknevelés egyik legjobb rendszerének tartják, mások ugyanakkor vitatják - az azonban biztos, hogy a modern oktatás és nevelés sok eleme az ő módszeréből eredeztethető.

Pedagógiai elvei, módszerei hamarosan felkeltették a figyelmet, a 20. század elejéről Európa- és Észak-Amerika-szerte terjedtek a Montessori-iskolák. Montessori 1916-tól Barcelonában, 1936-tól Hollandiában élt, a második világháború éveit Indiában töltötte. Számos nemzetközi kongresszust tartott, népszerűsítette elveit és módszereit, többször is felterjesztették a Nobel-békedíjra.

Maria Montessori 1952. május 6-án halt meg. Arcképe volt látható az 1000 lírás olasz bankjegyen, a világ számos országában adtak ki bélyeget tiszteletére. A Nemzetközi Montessori Szövetség székhelye Amszterdamban található, Magyarországon is több Montessori óvoda és iskola működik.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Vizuál

Nyári hangulat a Virág Judit Galériában

Egry József, Csók István, Vaszary János, Szőnyi István egy-egy műve is megidézi a kánikulát a Virág Judit Galéria legújabb kiállításán. Az idén huszonöt éves galéria új, ingyenesen megtekinthető kamaratárlatán minden egyes alkotás megvásárolható.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Színházi időutazás az Epreskertben – Jön a Séták Hétvégéje

Kurtizánok, gyilkosok és Piszkos Fred nyomába eredhetünk, bejárhatjuk Gül Baba Türbéjét, vagy éppen az Epreskert meséit nézhetjük meg egyfelvonásos színházi előadás formájában a Séták Hétvégéjén július 1. és 3. között.
Plusz ajánló

Zene és sport már három tó mellett – kezdődik a Magyar Tavak Fesztiválja

Az immár három különböző helyszínen jelentkező programsorozat a hazai és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és jazz-zenei élet legnívósabb előadóit hozza el júniusban a Velencei-tó, júliusban a Tisza-tó, augusztusban pedig a Balaton partjára.
Plusz ajánló

Nyári pezsgés a Fidelióval

Megjelent a Fidelio 2022. július-augusztusi száma, benne a fővárosi játszóhelyek és koncerttermek részletes műsorával, könyv-, film- és kiállításajánlókkal, valamint számos szabadtéri színház kínálatával. Keresse az ismert terjesztési pontokon!
Plusz ajánló

„Képzelj el egy várost!” – elindult a Labor15 podcast

Képzelj el egy várost! – így indul a tizenötödik kerület új podcastjának, a Labor15-nek minden adása. A műsorvezető Marton Éva vendégeivel arra a keresi a választ, hogy mi kell a közös alkotáshoz. A műsor első adásának témája a Göncz100, de vendég lesz Merker Dávid és Korn Anita is.
Plusz hír

Joyce Ulyssese mint európai Odüsszeia – a Kreatív Európa pályázatán nyert Budapest is

Európa-szerte 18 város, köztük Budapest nyerte a Kreatív Európa program 1,78 millió eurós támogatását egy kétéves, nagyívű kulturális projekt megvalósítására, amely James Joyce Ulysses című művét helyezi mai kontextusba.