Plusz

A szabad gyereknevelés anyja, Maria Montessori 150 éve született

2020.08.31. 15:45
Ajánlom
1870. augusztus 31-én született Maria Montessori, az első orvosi diplomás olasz nő, a róla elnevezett oktatási módszer kidolgozója.
Maria_Montessori_um_1880-151410.jpg

Maria Montessori tíz évesen (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Az Adriai-tenger partján fekvő Chiaravalle városkában született, de Rómában nőtt fel. Apja pénzügyi tisztviselő volt, aki konzervatív nézetei miatt nem támogatta a természettudományok iránt érdeklődő, mérnöknek készülő lányát.

Maria a műszaki középiskolát teljesen fiúosztályban végezte, fizikából és matematikából érettségizett.

Eredeti szándékát megváltoztatva elérte, hogy beiratkozhasson az orvosi egyetemre, ahová akkoriban nők nem jártak. Férfi tanárai és hallgatótársai nem egyszer tettekben is megnyilvánuló ellenségességével dacolva 1896-ban első olasz nőként szerezte meg orvosi diplomáját. Ezután antropológiai, elmekórtani kutatásokat végzett, emellett akkoriban értelmi sérültnek elkönyvelt, gyenge képességű gyermekekkel dolgozott, a női egyenjogúság és a fogyatékkal élők ügyének szószólójaként is ismert lett. Az élet fintora, hogy pedagógiai rendszerének kidolgozásával éppen azon a területen szerzett magának hírnevet, amelyet kezdetben elutasított, mert a nők végső menekülési útvonalának tekintette.

Tapasztalatai meggyőzték arról, hogy minden gyermek rejtett képességekkel jön a világra, csak ezeket az esetek nagy részében sohasem tudja kibontakoztatni,

Maria_Montessori_portrait-151405.jpg

Maria Montessori (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

és hogy az értelmi fogyatékosság a gyógyszereknél sokkal hatásosabban korrigálható pedagógiai eszközökkel. A megfigyelés és a kísérletezés eszközeit alkalmazva elérte, hogy a fogyatékosként elkönyvelt gyerekek egy része sikeresen végezze el az iskolát.

Elképzeléseit 1907-től egészséges gyermekeken is kipróbálhatta, amikor Casa dei Bambini néven Róma legszegényebb negyedében létrehozta nevelési intézményét. Lépésről lépésre kidolgozott módszere a tudományos pedagógia és az orvostudomány elvein alapult,

alapelve a gyermek tisztelete, célja a szabad és képességeit kibontakoztató gyermekek nevelése.

Elvetette a tanítás és tanulás hagyományos fogalmát, mert úgy vélte, nem a tudás mennyisége, hanem a képességek fejlettsége fontos. A gyermekeket olyan környezetbe helyezte és olyan játékeszközökkel vette körül, amely révén saját tevékenységük közben szerezhettek ismereteket és fejleszthették képességeiket. Alapelve a szabadság, azaz minden gyermeki tevékenység engedélyezett, amíg nem sérti a többi gyerek önálló tevékenységét.

A pedagógus feladata nem a fegyelmezés, hanem hogy "szervezze", elősegítse a gyermekek ténykedését, megteremtse ehhez a feltételeket és ha kell, nyújtson segítséget.

Mont3-151410.jpg

Maria Montessori időskorában (Fotó/Forrás: közkincs/wikipedia)

Montessori módszerét sokan a gyereknevelés egyik legjobb rendszerének tartják, mások ugyanakkor vitatják - az azonban biztos, hogy a modern oktatás és nevelés sok eleme az ő módszeréből eredeztethető.

Pedagógiai elvei, módszerei hamarosan felkeltették a figyelmet, a 20. század elejéről Európa- és Észak-Amerika-szerte terjedtek a Montessori-iskolák. Montessori 1916-tól Barcelonában, 1936-tól Hollandiában élt, a második világháború éveit Indiában töltötte. Számos nemzetközi kongresszust tartott, népszerűsítette elveit és módszereit, többször is felterjesztették a Nobel-békedíjra.

Maria Montessori 1952. május 6-án halt meg. Arcképe volt látható az 1000 lírás olasz bankjegyen, a világ számos országában adtak ki bélyeget tiszteletére. A Nemzetközi Montessori Szövetség székhelye Amszterdamban található, Magyarországon is több Montessori óvoda és iskola működik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Bach és Händel művei szólnak az oltóközponttá alakított Salisbury Székesegyházban

Ideiglenes oltóközpont lett a 800 éves délnyugat-angliai Salisbury Katedrálisból. Az orvosok dolgoznak és orgonazene szól, miközben a 80 év felettiek megkapják a koronavírus elleni Pfizer/BioNTech vakcinát.
Plusz hír

Online rendezik meg az éves szinkronszemlét

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének Szinkron Alapszervezete (SziA) ősszel rendezte volna meg a hagyományos Szinkronünnepet és a Szinkronikum Díjátadó gálát, viszont a járványhelyzet miatt az esemény elmaradt. A szervezet azonban fontosnak tartja, hogy – habár most nincs lehetőség a személyes találkozásra – díjazza a tavalyi év legjobb szinkronos alkotásait és a legkiemelkedőbb művészeket.
Plusz hír

Gyönyörű, zöld kertté alakul Párizs legendás sugárútja, a Champs-Élysées

Átalakul a francia főváros leghíresebb sugárútja, miután Anne Hidalgo polgármester zöldutat adott a zöld elképzelésnek. 2030-ra már teljesen új fényben tündökölhet a ma még brutális autóforgalommal terhelt Champs-Élysées.
Plusz hír

A franciák már tesztkoncerteket szerveznek a hangversenyélet újraindulásáért

Jóllehet a kulturális intézmények januárban még nem nyithatnak ki Franciaországban, a zenei világ képviselői tesztkoncertek szervezését tervezik annak felmérésére, hogy mekkora a vírus terjedésének kockázata a kulturális rendezvényeken. A kísérlet legfőbb célja a nyári fesztiválszezon megmentése.
Plusz képzés

A művészet értéke a vállalati világ számára

Idén tavasszal először, olyan vállalati szakemberek és magánszemélyek számára nyílik képzési lehetőség, akik keresik az egyedi, kreatív megoldásokat és ehhez nyitottan állnak a művészvilággal való együttműködésre. A 7M – a művészet értéke szponzorációs képzés során a résztvevők megismerkedhetnek hét művészeti ág világával és a bennük található lehetőségekkel. A 12 hetes kurzuson a szcéna kiváló szakemberei nemcsak betekintést nyújtanak a kulturális területekre, hanem valós kooperációs lehetőségekre is rámutatnak.