Plusz

A szeretet asztalánál

2012.01.17. 17:52
Ajánlom
Beszámoló Dolhai Attila karácsonyi koncertjéről.
D6123DBC-A9BF-4F19-8C19-AF83E980ABD6

Cigányszerelem-olvasópróba - Dolhai Attila

Sokatmondó a cím főleg, ha kiegészítem, hogy december 25., mindenki egyből a szeretet ünnepére gondol - a meghitt otthoni fészekre, a családra, a lágy zenére valamint a régi ízekre. Olyan érzése volt az embernek, mintha visszament volna az időben, jöttek elő az emlékek. Tényleg egy zenei körutazás volt az a délután. Szinte minden dalhoz köthető egy személyes gondolat, vagy hangulat. A jelen és a múlt találkozása, az új dalok pedig már a jövőre utalnak a megvalósítandó tervekre.

Pár gondolatban leírnám, hogy milyen érzéseket váltott ki belőlem ez a 2 órás "zenei ízkavalkád".

A kezdés az Operett világa volt.

Bajadérból - Ó, Bajadérom - tökéletesen kiénekelt hangok, közben beugrott a kecskeméti előadás képei, az ott kötött valós barátságok, valamint a városban eltöltött 2 nap meghatározó pillanatai.

A Gipsyland-es rész meghozta a pezsgést. Visszarepített a Broadway fesztiválra, majd Székesfehérvárra egy remek hangulatú estére. Mindezek mellett, még az jutott eszembe, hogy Édesapám mennyire élvezné a Swing című számot, nagyon szereti ezt a zenei stílust. Mai napig emlegeti azt a fehérvári estét.

Újra feltöltött energiával ez az örömzenélés, mindenki arcán, tekintetén érezhető volt, hogy ez szívből jött. A közös éneklés már megszokott, ilyenkor azt érzi az ember, hogy nem is olyan borzalmas a hangja.

Majd ismét más vizekre eveztünk, eddig még nem hallott számok következtek. Mindegyik dalnak, megvan a maga hangulata, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk. Ismételten elgondolkodtató szövegek.

Éld át! Ez a szám, nekem telitalálat volt, a lázadó korszakomra emlékeztet, amikor kosár-és foci mérkőzésekre jártam. Előttem volt a csarnok és a focipálya, egy-egy győztes meccs hangulata, az izgalom, a feszültség és az öröm. Közös ünneplés a játékosokkal, de régen is volt.

Ragyogás szintén visszautazás a múltba. Álmodozás, visszaidézi a gyerekkort, érzem a szeretetet, a nyugalmat valamint a biztonságot. Nagynak érzem magam, és úgy gondolom, hogy semmi sem lehetetlen és elérhetetlen. Mindenkinek szüksége van az álmodozásra és ha pár percre is, de elfelejtse a valóságot főleg karácsonykor - a szeretetet ünnepén.

A varázsszőnyeg a musicalek világába repített tovább, ismert és közkedvelt dallamokat hallhattunk.

West Side Story: Maria, csodálatosan szólt. Szívem Sopronban járt és újra pörgött agyamban a soproni előadás pár kockája.

Mozart: az örök kedvenc. Remélem nemsokára újra játszani fogják, szüksége van az ember lelkének erre az előadásra. Visszarántja az embert a helyes útra, érzékelteti, ha valamiben esetleg túlzóak voltunk.

Rudolf a másik kedvenc, hasonlóakat tudok írni, mint Mozartról, néha jó volna újra átélni azokat az érzéseket.

Miss Saigon - friss emlék Sopronból, érzelmi hullámvasút. Központi téma az emberi kapcsolatok és érzések alakulása. Karácsonykor érdemes átgondolni, hogy miként viselkedünk családunkkal, barátainkkal.

A következő két szám egy vadabb világba kalauzol el minket, akár nevezhetnénk önfeledt bulizásnak és tombolásnak is.

Ismételten közös éneklés, sok-sok emlék, remélhetőleg mostantól már az Edda mellett, más koncertnek is törzshelyszíne lesz Agárd.

Zárásként a Hallelujah csodásan szólt, mely jelképesen a karácsonyfa csúcsdíszévé is vált.

Ráadásként pedig a Szabadság vándorai repített vissza minket a valóságba.

Igazán fűszeres, pikáns zenei utazás volt. Véleményem szerint mindenkinek megvan a saját története és sokan nosztalgiázták végig ezt a 2 órát.

Aminek kifejezetten örültem, hogy bármennyire is volt megszerkesztve és felépítve az egész koncert, még is érezhető volt Dolhai Attila személyisége. Belevitte a saját egyéniségét, huncutságát ettől volt olyan őszinte és természetes. Az apró hibák még oldottabbá tették a hangulatot. A közvetlen kétoldalú kommunikáció, pedig megalapozta a felhőtlen szórakozást.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz müpa

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Plusz videó

Maradona énekel

Elhunyt „az isteni Diego”, aki iránt egyenesen vallásos rajongással viseltetnek Argentínában. Híres-hírhedt góljával, legendájának eredetével és egy róla szóló dallal emlékezünk rá, amelyet maga is elénekelt rajongói előtt.
Plusz magazin

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Plusz videó

Black Friday helyett válaszd a fenntartható életet!

Fogyasztás helyett boldogság, pénz helyett élet! Ezt üzenik ismert művészek, köztük Vecsei H. Miklós, Pokorny Lia és Kollár-Klemencz László.
Plusz fidelio magazin

Legyen a kultúra most is a hétköznapok része! – Megjelent a Fidelio decemberi száma

Az utolsó pillanatban hívtuk vissza a decemberi lapszámot, de – ha egy hét csúszással is – megjelent a Fidelio Magazin, amelynek hasábjain online közvetítéseket, lemezeket, könyveket ajánlunk és érdekes írásainkat osztjuk meg Olvasóinkkal.