Plusz

A találkozás öröme – beszélgetés Bubics Ádámmal, a Pozsonyi Piknik szervezőjével

2022.08.24. 14:45
Ajánlom
Újlipótváros kulturális falunapjának indult, Budapest egyik legvonzóbb egynapos fesztiváljává nőtte ki magát az elmúlt 13 évben a Pozsonyi Piknik. Bubics Ádám szervező a kezdetektől részt vesz a három színpadot, megannyi sátrat, több száz fellépőt tömörítő kulturális és gasztro találkozás szervezésében, amelyet idén szeptember 3-án tartanak.
171003T_A_B_nagy34-140845.jpg

Bubics Ádám (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Lipócia híres lakóinak, Rédei Évának és Bächer Ivánnak az egyszeri kezdeményezése volt 2009-ben a Pozsonyi Piknik. Hogyan emlékszel vissza a kezdetekre?

Rédei Évának támadt az az ötlete, hogy a szokásostól eltérő módon szeretné megünnepelni a Láng Téka huszadik évfordulóját. Bächer Iván ehhez névadóként csatlakozott, ő találta ki a Pozsonyi Piknik elnevezést. Éva egyeztetett a kerületi önkormányzattal a nagyobb lélegzetű rendezvényről, amihez kulturális szervezőt keresett. Itt léptem a képbe, a 90-es évektől dolgoztam az önkormányzatnak, továbbá volt egy kulturális programokkal foglalkozó rendezvényszervező cégem. Segítő, támogató minőségben álltam az ügy mellé. A Pozsonyi úti bolt környékén már az első alkalommal sokan verődtek össze. A közös együttlétből, a közösségi élményből született meg a gondolat, hogy mindenképpen folytatni kell.

Elsőre az irodalom volt a hívószó. Mennyire tudatos építkezés eredménye, hogy rövid időn belül összművészeti minifesztivállá nőtte ki magát a Pozsonyi Piknik?

Évának mindig is az erőssége volt a dedikálások szervezése, ez már eleve sok művészt vonzott, akik megjelentek a Pikniken. Sok színész, egyéb művész lakik Újlipótvárosban, akik úgymond odacsapódtak, puszta szeretetből vállalták, hogy valamit elénekelnek, elszavalnak, elmesélnek.

Megszületett ezáltal egy alap, ami, mint a mag, szárba szökkent, egyre többen csatlakoztak.

Pár évvel később jutottunk el oda, hogy intézményesedni kezdtünk, nemcsak egy-egy művész jött, hanem színházak, egész társulatok mutattak be ízelítőt a készülő produkcióikból. Az egyik színház, kiadó vonzotta a másikat, előkerültek képzőművészek, iparművészek is, becsatlakoztak helyi éttermek, aztán távolabbiak is. Nem az volt a cél, hogy óriási rendezvénnyé terebélyesedjünk, hanem hogy teret adjunk azoknak, akik szívvel-lélekkel jönnek. A művészek jelentős része nem beesik hozzánk, majd rohan a következő fellépésre, hanem az egész napjukat a Pikniken szokták tölteni.

20170902_PozsonyiPiknik_208-144222.jpeg

Lukács Sándor versmondása a Pozsonyi Pikniken (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Felidéznél a rendezvény története szempontjából emlékezetes pillanatokat, sztorikat?

Nagyon emlékezetes volt Gyarmati Fanni néni köszöntése a századik születésnapján. Egy hatalmas luficsokrot terveztünk eljuttatni a Jászai Mari téri lakásához, amit csak jóval távolabb tudtunk előkészíteni. Egy adott időpontban kellett volna az erkély alá érkezni a lufikkal, ám addigra annyian összegyűltek, hogy gyakorlatilag kézről-kézre kellett adogatni a csokrot, ami számtalan helyen megakadt, de végül sikerült célba juttatni az ajándékot, és megtartani Fanni néni köszöntőjét.

Köthető-e dátumhoz, eseményekhez, amikor a Pozsonyi Piknik branddé vált, előkelő helyre került Budapest kulturális panorámáján?

A harmadik évtől olyan mértékben megugrott a rendezvény nagyságrendje, hogy elindult a fesztiválosodás útján. Átváltott egy közel egyéves szervezési folyammá a Piknik létrejötte. Ebből adódóan került 2015-ben a Pozsonyi útról az Újpesti rakpartra, mert kinőtte a területet. Évente 20-30 könyvkiadó partner csatlakozik, akár óránként tartanak dedikálásokat az aktuális könyvekhez kapcsolódóan, 40 és 70 közötti színházi közreműködővel lehet számolni.

Százas nagyságrendben beszélhetünk a Pikniken megforduló kulturális „celebekről”.

20170902_PozsonyiPiknik_372-144221.jpeg

Érdeklődők a Pozsonyi Pikniken (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Milyen változást hozott a Piknik életébe, hogy a XIII. kerületi Önkormányzat vette át a szervezését?

2018-ig a Pozsonyi Piknik Egyesület szervezte az eseményt, aminek akkorra már 150 ezer látogatója volt. Egyre inkább éreztük, hogy ezt a léptéket egy ad hoc módon szerveződött, sok-sok segítséggel, szívességgel támogatott egyesület már nem tudja ellátni. Akkor lépett be az önkormányzat, amelyik addig is támogatta, fontosnak tartotta a rendezvényt. Menet közben a XIII. kerületi Önkormányzat felkért először a kulturális, aztán a sportlétesítmények divíziójának a vezetésére, így visszakerült hozzám a Pozsonyi Piknik.

Két elmaradt év után mire fókuszál az idei programkínálat? 

Negyvenhat program lesz a három színpadon. A Jászai, a Fidelio és a Gyermek Színpadon ezúttal is félórás etapokban követik egymást a produkciók. További programként számoljuk azokat az eseményeket, amelyek a sátrakban zajlanak, a különböző közönségtalálkozókat, dedikálásokat, beszélgetéseket. Nagyon nehéz kiemelni neveket, mert egyik vonzza a másikat. Kettőt mégis említenék, akik idén a XIII. kerület díszpolgárai lettek: Lukács Sándor és Nyáry Krisztián. Lukács Sándor minden Pikniken Radnóti-verset mond, idén is azt fog. Nyáry Krisztián több szálon kötődik a Piknikhez, Bächer Ivánra fog emlékezni egy írásával.

A Fidelio Színpódiumon minden évben a Fischer Annie Zeneiskola növendékei nyitják meg a programot.

20170902_PozsonyiPiknik_495-144221.jpeg

A Szent Efrém Férfikar a Pozsonyi Pikniken (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

A Budapest Jazz Club is jelen lesz ezen a színpadon, akárcsak Gerendás Péter, színházak, mint többek között a József Attila Színház, a RaM Színház, a Gólem Színház, a 6SZÍN vagy a Jurányi Ház. Említhetném még Darvas Ferencet, Janikovszky Éva A lemez két oldala című produkciójából részletek hangzanak el a Pesti Magyar Színház színészeinek a tolmácsolásában, fellép az Erdős Virág Emlékzenekar. 2017-ben Varnus Xavér produkciója zárta a Fidelio Színpadot, idén egy meglepetésprogrammal tér vissza. Sokan a találkozás öröméért járnak a Piknikre, hogy újra lássanak rég nem látott ismerősöket, barátokat. Két év Covid alatt elszoktunk az együttléttől. A kimaradt években virtuális módon szerveztünk Pikniket, stúdióban, színpadi körülmények között felvett produkciókkal, az online térben. Sok bizonytalanság van az életünkben, mégis remélem, hogy szeptember 3-án olyan kikapcsolódást tudunk nyújtani a Pozsonyi Piknik közönségének, ami által feltöltődhetnek.

További információ ide kattintva!»»»

PP_1920x1080-4-1536x864-144222.jpg

Pozsonyi Piknik, 2022. szeptember 3. (Fotó/Forrás: Pozsonyi Piknik)

Támogatott tartalom.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Cate Blanchett a Zeneakadémián járt

A világhírű színésznő nem először fordul meg az intézményben, nemrég azonban egy koncerten fedezhették fel a szemfülesek: Baráti Kristófot és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát hallgatta meg.
Vizuál

Fotókiállítás nyílik a Magyarázat mindenre című film forgatásáról

A Képek, szavak című tárlaton különleges egységet képeznek a film forgatásán készült képek, valamint Reisz Gábor személyes, kézzel írt versei. A december 16-ig látogatható kiállítás valamennyi képe megvásárolható.
Színház

Dupla előadásokkal ünnepli utolsó karácsonyát a Kultúrbrigád az Átriumban

A Kultúrbrigád csapata utolsó átriumos decemberében sem pihen: karácsonyi hangulattal, forralt borral, finom süteményekkel és természetesen rengeteg izgalmas programmal, a nézők kedvenc előadásaival várja közönségét.
Színház

Háromszázadik alkalommal játszották Az utolsó órát a Rózsavölgyi Szalonban

December 3-án délután került sor a Rózsavölgyi Szalon Mark St. Germain darabjából készült produkció, Az utolsó óra jubileumi előadására: Jordán Tamás és Alföldi Róbert háromszázadik alkalommal álltak a közönség elé.
Jazz/World

Flavia Coelho napfényt hoz a szürke télbe

Brazíliában színpompás kulturális hatások érték, de végül Párizsban talált rá arra az egyedi zenei stílusra, amelyben jól megfér egymással a pop, a jazz, a rock, a funk és a tradicionális brazil műfajok.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.
Plusz ajánló

Készüljön a karácsonyra a Hagyományok Háza Ünnepváró forgatagával!

December 8. és 10. között kézműves vásárral, gyermek- és családi programokkal, meghitt koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal és egyéb programokkal vár mindenkit az idei Ünnepváró forgatag.