Plusz

A Talamba tizenöt ütős éve

2014.12.01. 12:00
Ajánlom
A Talamba Ütőegyüttes tizenöt évvel ezelőtt alakult egy baráti társaságból. Mára rendszeres fellépői itthoni és külföldi koncerttermeknek, de megtalálhatóak akár az eldugott falvak iskoláiban is. November 22-én a Müpában tartották jubileumi koncertjüket számos vendégfellépővel. Zombori Levente együttesvezetővel beszélgettünk. INTERJÚ

- A tizenöt évvel ezelőtti megalakuláskor milyen nehézségekkel kellett szembenéznetek és milyen jövőt álmodtatok magatoknak?

- Mi négyen (V. Nagy Tamás, Grünvald László, Szitha Miklós, Zombor Levente - a szerk.) együtt tanultunk a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán. Akkor még csak egy vicces történetnek indult az egész zenekar. Az első nagy akadály akkor gördült elénk, amikor lediplomáztunk: ekkor jöttünk rá, hogy nem használhatjuk többé a főiskola hangszerparkját. Pedig akkor már némi ismeretséget is szereztünk magunknak. Ekkor kezdtünk el mindenféle hétköznapi használati tárgyból zenét kicsikarni. Jártuk a raktáráruházakat, műanyag hordókat vásároltunk, kukákat, seprűket, autóalkatrészeket szereztünk be, szóval mindent, ami valamilyen érdekes hangot adott. Ezeket a "hangszereket" egyébként a mai napig használjuk. Több évbe tellett aztán, mire egy olyan hangszerparkot tudtunk összerakni, amivel már ki lehetett állni nívósabb színpadokra is. Mára már több száz darabból álló hangszerkészletünk van, benne a világ összes pontjáról származó darabokkal. Van rengeteg eredeti hangszerünk, akár az afrikai vagy karibi térségből, de vannak olyanok is, amiket saját kezűleg, "sufni tuning" alapján készítettünk el.

- Öt saját lemezetek jelent meg és egy tucatnyi lemezen közreműködtetek. Mindemellett egy zenepedagógiai program is kapcsolódik a nevetekhez: járjátok az országot és hangszerbemutatókat tartotok. Milyen indíttatásból kezdtetek bele ebbe a munkába?

- Még főiskolások voltunk, amikor a Filharmónia szervezésében ifjúsági turnékkal jártuk az országot. A főiskola végeztével úgy gondoltuk, hogy érdemes folytatni ezeket az utazásokat, így az elmúlt tizenöt évben teljes egészében a Talamba profiljának sajátjává váltak ezek hangszerbemutatók. Mindenhova, a legkisebb falvakba is elmegyünk játszani a gyerekeknek, ha hívnak minket. Missziónak érezzük ezt, mert azt gondoljuk, hogy az ütőhangszereken keresztül könnyebben meg lehet szerettetni a zenét a gyerekekkel. Az ütőhangszerek világa nagyon színes. A hangszerbemutatókon ott van nálunk egy kamionnyi különleges hangszer, olyanok, amikről még talán a szülők sem hallottak. Igyekszünk ezeket a hangszereket interaktív módon bemutatni, a gyerekeket is bevonva a műsorba, akiknek pedig hamar születik sikerélménye egy-egy ütőhangszer megszólaltatásával. Nagyon jó hangulat szokott kikerekedni egy-egy ilyen délutánon.

- Jellemző az, hogy a hangszerbemutatók gyerekközönségéből később visszajáró koncertlátogatók lesznek?

- Abszolút. Amikor a tíz éves koncertünket adtuk a Művészetek Palotájában, akkor odajött utána hozzám egy lány és mondta, hogy most itt tanul a Műegyetemen, de évekkel ezelőtt valamelyik ifjúsági turné alkalmával egy kicsike faluban találkozott velünk gyerekként. Az évek elteltével állandó koncertlátogatónkká vált. Tehát ezek az ifjúsági turnék arra is jók, hogy kineveljük a saját közönségünket. Ez a gyümölcs persze csak néhány év alatt érik be.

A bobitanet.hu-n megjelent teljes interjú ide kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Plusz veszprémfest

Újra opera Veszprémben

Erős programmal várja közönségét az idén 15. évét ünneplő VeszprémFest.
Plusz kult50

Kiderült, kik ők: Íme a kultúra 50 arca 2018-ban

Megvan A kultúra 50 arca. A legújabbak. A Fidelio 2018-as KULT50 kiadványát június 7-én délelőtt mutatták be a Rózsavölgyi Szalonban. A lap először 2017-ben jelent meg, akkor a hazai kultúra másik 50 arca szerepelt benne. Az új névsor alább olvasható.
Plusz gasztro

Eper minden mennyiségben!

Az eper, szamóca vagy egyes tájakon szeder névre hallgató, a rózsafélék családjába tartozó tavaszi gyümölcs sokak kedvence. Ehetjük magában, de számtalan módon elkészíthetjük, ezek közül válogattunk most néhány szokatlan receptet és eperrel kapcsolatos érdekességet.
Plusz ajánló

Erős kezdés: ősbemutatóval, Blahalouisiana szimfonik koncerttel és egy kortárs drámával indítja az évadot a Kultkikötő

Június 22-én, pénteken az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadás ősbemutatójával, valamint a Heisenberg című darabbal nyitja meg az idei, szám szerint 13. évadát a Kultkikötő.
Plusz balaton

Nyár, kultúra, Balaton

Magyarország és a Balaton-part leghosszabb összművészeti fesztiválja 2018. június 22-én kezdődik, és egészen augusztus 26-ig tart.