Plusz

A tanárnő, akit azért börtönöztek be, mert nadrágot viselt

2023.01.11. 15:20
Ajánlom
Helen Hulick Beebe nevét leginkább annak kapcsán emlegetik, hogy 1938-ban börtönbe került, mert nadrágot viselt egy bírósági tárgyaláson. Túl azon, hogy ennek apropóján sokat tett a nők egyenjogúságért, az általa kidolgozott auditív-verbális terápia megváltoztatta a siket emberek életét, ez pedig felbecsülhetetlen jelentőségű.

Az auditív-verbális terápia úttörő alakja, Helen Hulick Beebe 1938-ban történelmet írt Los Angelesben azzal, hogy nem volt hajlandó ruhát viselni egy bírósági tárgyaláson. (A ruhát itt az angol „dress” szó értelmében használjuk a továbbiakban. A „dress” egy egyrészes ruha, amelyet hagyományosan nők viselnek, egy szoknyából és a hozzá varrt felsőrészből áll – a Szerk.) A pedagógus 1938-ban Pennsylvániából költözött Kaliforniába, hogy siket diákokat tanítson. 1942-ben New Yorkba utazott, ahol a neves osztrák logopédus-pszichológusnál, Emil Fröschelsnél tanult: húsz éven át dolgoztak együtt, kifejlesztve az uniszenzoros hallásnevelés módszerét.

Hulick 1944-ben megalapította a Helen Beebe Beszéd- és Hallásközpontot, amelyet negyven évig vezetett.

Miután Fröschels 1972-ben elhunyt, Hulick továbbfejlesztette a technikát, közben pedig a Columbia Egyetemen beszédterápiát tanulmányozott. 1987-ben Daniel Linggel és Doreen Pollackkal létrehozta az Auditory-Verbal International (AVI) szervezetet, amely népszerűsítette az auditív-verbális terápiát és világszerte képezte ki a módszerre a tanárokat.

Hulick nemcsak a siketekkel való munkában járult hozzá a társadalom jobbá tételéhez. Történt ugyanis, hogy 1938-ban betörtek hozzá, a bírósági tárgyaláson pedig tanúként hallgatták meg Los Angelesben.

Az 1938. november 9-én tartott tárgyaláson azonban a bíró, Arthur S. Guerin megrótta, mert Hulick nadrágot viselt. Szerinte a pedagógus nadrágja – ami akkoriban nem volt túl népszerű viselet a nők körében – túl sok figyelmet von el a jogi kérdésektől.

A bíró olyannyira felháborodott a nő viseletén, hogy a tárgyalást berekesztette és elnapolta, sőt felszólította Hulickot, hogy legközelebb egy elfogadhatóbb viseletben jelenjen meg, egy hölgyhöz illő ruhában.

A nő azonban másnap a nyilvánosság elé állt:

„Mondja meg a bírónak, hogy kiállok a jogaimért! Ha arra utasít, hogy öltözzek át, nem teszem meg. Szeretek nadrágot viselni. Kényelmes” – nyilatkozta a The Los Angeles Times újságírójának.

A karakán nő öt nappal később, november 14-én egy narancssárga blúzban és zöld nadrágban lépett be a bíróságra, amivel még nagyobb feltűnést keltett.

A bíró ezúttal is berekesztette a tárgyalást, és arra utasította Hulickot, hogy alkalomhoz illő ruhában jelenjen meg. Ezúttal egy figyelmeztetést is kapott:

ha ismét nadrágban tér vissza, börtönbüntetésre számíthat.

„Tizenöt éves korom óta nadrágot hordok. Csak egyetlen, hivatalos alkalmakon viselhető ruhám van. Ha azt akarja, hogy hivatalos ruhában jelenjek meg a tárgyaláson, rendben van. Felveszem az egyik laza nadrágomat, és ha börtönbe zár, remélem, hogy ez segít örökre felszabadítani a nőket a »nadrágellenesség« alól” – mondta az őt megrohamozó újságíróknak a bíróság épületéből kilépve.

Talán mondanunk sem kell, hogy a makacs, lázadó Hulick nadrágban jelent meg a következő tárgyaláson is, 1938. november 15-én:

a bíróság megsértése miatt öt nap elzárásra ítélték és arra kötelezték, hogy farmerruhát viseljen.

Hulickot azonban idő előtt kiengedték, ügye pedig a Fellebbviteli Bírósághoz került. Négy nappal később Guerin bíró ítéletét hatályon kívül helyezték, kikötve, hogy a nő azt viselhet a következő tárgyaláson, amit csak akar. Hulick 1939. január 17-én szarkasztikus módon nem nadrágban, hanem

estélyi ruhában jelent meg a bíróságon, kifejezve ezzel szabadságát, és, hogy joga van eldönti ahhoz, mikor, mit visel.

Noha Helen Hulick Beebe ezzel a cselekedetével sokat tett a nők egyenjogúságért, és beírta magát a történelembe, az, amit ezek után a siketekért való munkájában elért, éppoly jelentős, sőt.

 

Fejléckép: Nadrágot és „vászonsapkát” viselő nők 1933-ban. (Fotó/Forrás: The Print Collector via Getty Images)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Visszakerült a kereszt a Notre-Dame csúcsára

A 2019-es tűzben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépített huszártornyára december 6-án került vissza a kereszt.
Plusz hír

Prima Primissima Díjat kapott Tarr Béla, Gőz László és Sapszon Ferenc

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. 
Plusz magazin

Mit keresett James Bond zsebében a Müpa egykori igazgatója?

A legnagyobb szakmai elismerésnél is többet érnek azok a történetek, amelyek túlélnek minket, és amelyek olykor-olykor akár több száz kilométert is beutaznak. A Müpa egykori igazgatójára, a november 25-én tizenegy éve elhunyt Kiss Imrére emlékezünk. 
Plusz ajánló

Összművészeti divatbemutatót tart a XV. kerületben a Romani Design

A világ első roma divatstúdiója a 27. Anno Művészeti Hónap keretei közt mutatja be egyedi tervezésű ruháit, ékszereit és kiegészítőit. A programot a Varga Helena Band élőzenével kíséri. 
Plusz ajánló

Adventi feltöltődés a Várkert Bazárban

Érdemes végig böngészni a Várkert Bazár decemberi programkínálatát: számos neves zenekar ad karácsonyi koncertet, ingyenes családi programok lesznek, de reflektorfénybe kerül az irodalom is, az iparművészeti vásáron pedig gyönyörű ajándékokra lelhetünk.