Plusz

A világ nagy karmesterei - Christoph von Dohnányi

Februárban már megosztottam a blogom olvasóival: a Filharmóniai Társaság elnök-karnagyi kinevezése segíthet abban, hogy végre valóra válthatom régi álmomat, s a világ nagy karmestereit bemutathatom a hazai közönségnek.

A jövő évad előkészítése megtörtént, így a következő szezonban öt nagynevű dirigens áll a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén - ami egyben azt is eredményezi, hogy nemcsak közönségünkkel, de zenekarunkkal is megismerkednek, s ezzel kezdetét vehetik a meghívások, s a szakmai körforgás. Mielőtt megérkeznek a vendégkarmestereket, hétről hétre ismerkedjünk meg szakmai életükkel.
Elsőként Christoph von Dohnanyit látjuk vendégül, október 28-án és 29-én vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát. Brahms Német Requiemjét és Ligeti Kettősversenyét adják elő.

Christoph von Dohnanyi Berlinben született 1929-ben, kezdetben jogi tanulmányokat folytatott Münchenben. Két év múlva már a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatott zeneszerzési, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Diplomája mellett elnyerte München város Richard Strauss-díját is. Ezután nagyapjánál, Dohnányi Ernőnél tanult a Floridai Állami Egyetemen. 1953-ban Solti György meghívására korrepetitori és karmesteri állást töltött be a Frankfurti Operában. 27 éves korában Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett: vezető karmestere lett a Kölni Nyugatnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának, valamint főzeneigazgatója és általános igazgatója a Frankfurti Operának. 1978-tól a Hamburgi Opera intendánsa és vezető karmestere. Ezen időszakban indult el Agnes Baltsa, Ilana Cotrubas, Marton Éva, Várady Júlia és Hidegard Behrens karrierje Frankfurtban, míg Dohnányi a Figaro házassága és a Fidelio új betanulását dirigálta. 1981 decemberében vezényelte először a Cleveland Orchestra-t, a következő évben már vezető karmestere lett, 1984 és 200 között az együttes hatodik zeneigazgatójaként működött. A zenekarral koncertezett Amerika nagy koncerttermeiben, valamint Ázsiában (Kínában a zenekar életében először), Európában, többek között a Salzburgi és Edinburghi Fesztiválon, a londoni Promenád koncerteken. A Carnegie Hall állandó vendégzenekara lett. Dohnányi működése alatt jött létre a Clevelandi Ifjúsági Zenekar és Kórus. Dohnányi és a Cleveland Orchestra felvételei magukban foglalják Beethoven, Brahms és Schumann összes szimfóniáját, valamint Bruckner, Dvorák, Mahler, Mozart, Schubert és Csajkovszkij szimfóniáit, továbbá Adams, Bartók, Berlioz, Busoni, Lutoslawski, Ravel, R. Strauss, Varese és Webern műveit. Operafelvételei között szerepel A Walkür és A Rajna kincse. A 2003-2004-es évadban Dohnányi ismét vezényelt a Philadelphiai, Pittsburghi, Chicagói és Bostoni, valamint a New York-i Filharmonikus Zenekarok élén. A 2004-2005-ös évadban a Hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz, de emellett a világ vezető zenekaraihoz, operáihoz állandó meghívásokat kap (Berlini, Bécsi, Izraeli Filharmonikusok, Concertgebow, La Scala, Metropolitan, Bécsi Opera, Covent Garden). Számos opera kiemelkedő interpretációja fűződik a nevéhez, mint Zürichben az Álarcosbál, a Wozzeck, az Idomeneo, Salzburgban a Rózsalovag, a Salome, a Cosí fan tutte, A kékszakállú herceg vára, A varázsfuvola vagy az Ariadne Naxosban. Felvételeit nehéz lenne felsorolni: csak a Bécsi Filharmonikus zenekarral készített CD-i tartalmazzák a FIdeliót, a Lulut, Schönberg Várakozást, a Salomét, A bolygó hollandit, valamint Mendelssohn és Csajkovszkij szimfonikus műveit. Felvételt készített Schnittke és Philip Glass hegedűversenyeiből Gidon Kremerrel, Dvorák zongoraversenyéről Schiff Andrással.

A sorozat folytatásaként Juraj Valcuha november 13-án és 14-én áll a zenekar élén. Szőllősy Trasfigurazioni, Rachmaninov Rapszódia egy Paganini témára című darabját és két Richard Strauss-művet dirigál.

December 16-án és 17-én Rafael Frühbeck de Burgos Csajkovszkij, Debussy és Ravel műveit vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának élén.

Christoph Eschenbach Budapesti szereplése régen várt esemény zenei csemegéket kedvelő publikum számára. A neves karmester január 8-án Brahms B-dúr zongoraversenyét vezényli, amelynek szólistája Tzimon Barto. Estjének másik műsorszáma a Brahms-Schönberg Zongoranégyes. Eschenbach február 25-én látogat vissza a Magyar Állami Operaházba, amikor Mozart Varázsfuvola-nyitányát és C-dúr szimfóniáját, valamint Csajkovszkij V. szimfóniáját dirigálja.

Március 25-én és 26-án Christopher Hogwood szereplése zárja az évad vendégkarmesteri bemutatkozásainak sorát, amikor is Mendelssohn művei csendülnek fel.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Színház

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Vizuál

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Plusz ajánló

Kulturális sokszínűség a ZsiMü kínálatában

Az eredetileg májusra tervezett Zsidó Művészeti Napok programjai a világjárvány miatt nem tudtak megvalósulni, így rendhagyó módon októbertől decemberig tart a zsidó kultúra ünnepe, melynek kínálatában izgalmas előadások, egyedi felállású zenei formációk, népszerű művészek és egy különleges kiállítás is szerepel a már jól ismert helyszíneken.
Plusz ajánló

Kulturális programok középpontjában a vadászat

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó kulturális fesztivál utolsó öt napja is izgalmas és tartalmas programokat kínál. Az események között megtalálhatók klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítés, színházi előadás, valamint képző- és iparművészeti tárlatok, amelyek részben a világkiállítás időszakán túl is látogathatók lesznek.
Plusz dalszerzők napja

„És jött a doktor...” – Így segít a zene pandémia idején 

Az Artisjusnak a Dalszerzők Napja alkalmából készített felmérése szerint a koronavírus-járvány idején a magyarok 64 százalékának segített a muzsika, különösen a legfiatalabbaknak és a legidősebbeknek.
Plusz hír

Mától Szabó Magda nevét viseli egy pasaréti sétány

Az írónő születésnapján, október 5-én utcanévtáblát avattak a Mammut Bevásárlóközpont és a Széllkapu Park közötti sétányon. A területen elhelyeztek egy könyvszekrényt is, amelybe bárki hozhat, és amelyből bárki vihet olvasnivalót – Szabó Magda köteteit is.
Plusz ajánló

Fáy Miklós: Minden lemez időutazás

Állandó rovatában Fáy Miklós zenekritikus ezúttal a Hungarotonnál megjelent, Georg Philipp Telemann kettős- és hármasversenyeit tartalmazó lemez mellett könyvet, koncertet és kiállítást is ajánl.