Plusz

A világ nagy karmesterei - Christoph von Dohnányi

Februárban már megosztottam a blogom olvasóival: a Filharmóniai Társaság elnök-karnagyi kinevezése segíthet abban, hogy végre valóra válthatom régi álmomat, s a világ nagy karmestereit bemutathatom a hazai közönségnek.

A jövő évad előkészítése megtörtént, így a következő szezonban öt nagynevű dirigens áll a Filharmóniai Társaság Zenekarának élén - ami egyben azt is eredményezi, hogy nemcsak közönségünkkel, de zenekarunkkal is megismerkednek, s ezzel kezdetét vehetik a meghívások, s a szakmai körforgás. Mielőtt megérkeznek a vendégkarmestereket, hétről hétre ismerkedjünk meg szakmai életükkel.
Elsőként Christoph von Dohnanyit látjuk vendégül, október 28-án és 29-én vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát. Brahms Német Requiemjét és Ligeti Kettősversenyét adják elő.

Christoph von Dohnanyi Berlinben született 1929-ben, kezdetben jogi tanulmányokat folytatott Münchenben. Két év múlva már a Müncheni Zeneművészeti Főiskolán folytatott zeneszerzési, zongora- és karmesteri tanulmányokat. Diplomája mellett elnyerte München város Richard Strauss-díját is. Ezután nagyapjánál, Dohnányi Ernőnél tanult a Floridai Állami Egyetemen. 1953-ban Solti György meghívására korrepetitori és karmesteri állást töltött be a Frankfurti Operában. 27 éves korában Németország legfiatalabb zeneigazgatója lett: vezető karmestere lett a Kölni Nyugatnémet Rádió Szimfonikus Zenekarának, valamint főzeneigazgatója és általános igazgatója a Frankfurti Operának. 1978-tól a Hamburgi Opera intendánsa és vezető karmestere. Ezen időszakban indult el Agnes Baltsa, Ilana Cotrubas, Marton Éva, Várady Júlia és Hidegard Behrens karrierje Frankfurtban, míg Dohnányi a Figaro házassága és a Fidelio új betanulását dirigálta. 1981 decemberében vezényelte először a Cleveland Orchestra-t, a következő évben már vezető karmestere lett, 1984 és 200 között az együttes hatodik zeneigazgatójaként működött. A zenekarral koncertezett Amerika nagy koncerttermeiben, valamint Ázsiában (Kínában a zenekar életében először), Európában, többek között a Salzburgi és Edinburghi Fesztiválon, a londoni Promenád koncerteken. A Carnegie Hall állandó vendégzenekara lett. Dohnányi működése alatt jött létre a Clevelandi Ifjúsági Zenekar és Kórus. Dohnányi és a Cleveland Orchestra felvételei magukban foglalják Beethoven, Brahms és Schumann összes szimfóniáját, valamint Bruckner, Dvorák, Mahler, Mozart, Schubert és Csajkovszkij szimfóniáit, továbbá Adams, Bartók, Berlioz, Busoni, Lutoslawski, Ravel, R. Strauss, Varese és Webern műveit. Operafelvételei között szerepel A Walkür és A Rajna kincse. A 2003-2004-es évadban Dohnányi ismét vezényelt a Philadelphiai, Pittsburghi, Chicagói és Bostoni, valamint a New York-i Filharmonikus Zenekarok élén. A 2004-2005-ös évadban a Hamburgi NDR Szimfonikus Zenekar vezető karmestere lesz, de emellett a világ vezető zenekaraihoz, operáihoz állandó meghívásokat kap (Berlini, Bécsi, Izraeli Filharmonikusok, Concertgebow, La Scala, Metropolitan, Bécsi Opera, Covent Garden). Számos opera kiemelkedő interpretációja fűződik a nevéhez, mint Zürichben az Álarcosbál, a Wozzeck, az Idomeneo, Salzburgban a Rózsalovag, a Salome, a Cosí fan tutte, A kékszakállú herceg vára, A varázsfuvola vagy az Ariadne Naxosban. Felvételeit nehéz lenne felsorolni: csak a Bécsi Filharmonikus zenekarral készített CD-i tartalmazzák a FIdeliót, a Lulut, Schönberg Várakozást, a Salomét, A bolygó hollandit, valamint Mendelssohn és Csajkovszkij szimfonikus műveit. Felvételt készített Schnittke és Philip Glass hegedűversenyeiből Gidon Kremerrel, Dvorák zongoraversenyéről Schiff Andrással.

A sorozat folytatásaként Juraj Valcuha november 13-án és 14-én áll a zenekar élén. Szőllősy Trasfigurazioni, Rachmaninov Rapszódia egy Paganini témára című darabját és két Richard Strauss-művet dirigál.

December 16-án és 17-én Rafael Frühbeck de Burgos Csajkovszkij, Debussy és Ravel műveit vezényli a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának élén.

Christoph Eschenbach Budapesti szereplése régen várt esemény zenei csemegéket kedvelő publikum számára. A neves karmester január 8-án Brahms B-dúr zongoraversenyét vezényli, amelynek szólistája Tzimon Barto. Estjének másik műsorszáma a Brahms-Schönberg Zongoranégyes. Eschenbach február 25-én látogat vissza a Magyar Állami Operaházba, amikor Mozart Varázsfuvola-nyitányát és C-dúr szimfóniáját, valamint Csajkovszkij V. szimfóniáját dirigálja.

Március 25-én és 26-án Christopher Hogwood szereplése zárja az évad vendégkarmesteri bemutatkozásainak sorát, amikor is Mendelssohn művei csendülnek fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Véletlenül bukkant egy antikváriumban a Carmina Buranára Carl Orff

Imádta a különleges megoldásokat, egyik művéhez a bécsi Néprajzi Múzeumból kellett hangszereket szerezni és külön engedélyt a Bösendorfer cégől. Százhuszonöt éve, 1895. július 10-én született Carl Orff német zeneszerző, a Carmina Burana című oratórium szerzője.
Könyv

Nyerd meg a nyári könyvtáradat!

Egy könyvcsomag hat szóért vagy ötven kötet egyetlen vásárlásért. Júliusban több kiadó is segít, hogy akár egész évre elég olvasnivalónk legyen.
Könyv

Ausztrália kedvenc krimiírója a természetet is szereplővé emelte

Jane Harper Ausztrália talán legsikeresebb krimiírója, aki magyarul a Gabo Kiadónál megjelent három regényében (Aszály, A természet ereje, Az elveszett férfi) úgy mutatja be a könyörtelen ausztrál környezetet, ahogyan korábban senki; zűrös családokról és kisközösségekről szóló történetei a hazai olvasókat is lebilincselték. A szerzőt fordítója, Roboz Gábor kérdezte.
Klasszikus

A 24 éves finn sztárkarmester, Klaus Mäkelä lesz a párizsi filharmonikusok új vezetője

Klaus Mäkelä lesz 2022-től az Orchestre de Paris zeneigazgatója. A 24 éves finn dirigens már szeptembertől zenei tanácsadóként dolgozik a filharmonikus zenekarral, amellyel tegnap adta első koncertjét.
Plusz

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Plusz hír

Eredeti formájában állítják helyre a Notre-Dame-székesegyházat

A tavalyi áprilisi tűzvész nyomán leomlott huszártornyot a francia elnök szerette volna kortárs építészeti tervek szerint újjáépíteni, hogy magán hordozza a 21. század többé-kevésbé merész lenyomatát.
Plusz cirkuszok éjszakája

Pénteken és szombaton Zamárdiban a Richter Flórián Cirkusz várja a közönséget

A Drónok a porondon című előadás kibővített változatával, extra fellépőkkel várja a közönséget a Richter Flórián Cirkusz Zamárdiban az idén kétnapos Cirkuszok éjszakáján pénteken és szombaton.
Plusz magazin

Kőbányára kell utaznunk a legújabb Kolodkóért

A gerillaszobrász két új alkotásával gazdagodott Budapest: ezúttal a Dreher Sörgyárak története ihlette meg Kolodko Mihályt.
Plusz hír

Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja a Magyar Tudományos Akadémia élén.
Plusz magazin

A nagyorrú Beatle – Ringo Starr 80 éves

A Beatles egykori dobosa virtuális jótékonysági koncerttel ünnepli a kerek évfordulót.